Norvegijoje atidarytas pirmasis restoranas po vandeniu

Publikuota: 2019-03-25

Norvegijoje duris atvėrė restoranas po vandeniu – pirmasis toks Europoje. Piečiausiame šalies taške, Šiaurės jūroje  į 5 m. gylį panardintas „Under“ lankytojus priima nuo kovo 20 d.

Pastatą, kuris atrodo kaip į vandenį įmestas didžiulis betono vamzdis, projektavo Norvegijos architektūros įmonė „Snohetta“. Jos darbų portfelyje – tokie projektai, kaip Oslo operos teatras, Aleksandrijos biblioteka Egipte, Times aikštės renovacija ar Rugsėjo 11-osios memorialinis muziejus Niujorke.

„Restoranas „Under“ – natūraliai įsiliejo į mūsų strategiją eksperimentuoti ir plėsti ribas“, – komentuoja Kjetilas Traedalis Thorsenas, „Snohetta“ įkūrėjas.

Ilgas procesas

33,5 m ilgio „Under“ buvo statomas baržoje visai šalia pakrantės, vėliau jis nuplukdytas į vietą, kurioje turės stovėti. Tuomet į pastato vidų buvo pridėta talpų su vandeniu, kad jį saugiai aštuoniolikoje vietų būtų galima pritvirtinti prie jūros dugno.

„Pagrindine medžiaga rinkomės gelžbetonį, nes jis išsprendžia keletą svarbiausių problemų. Pietinė Norvegijos pakrantė garsėja aršiais vėjais ir atšiauriu klimatu. Ta pastato dalis, kuri yra po vandeniu, turi atlaikyti vandens slėgį, o ta, kuri yra iškilusi virš vandens – bangų mūšą. Todėl statinys yra šiek tiek lenktas, o jo sienos ir akrilo langai – itin stori“, – CNN pasakojo Rune Grasdalis, „Snohetta“, vyr. architektas.

Anot dizainerio, iš pradžių klientai restoranui buvo numatę ne tokią atšiaurią vietą, tačiau architektams pavyko juos perkalbėti.

„Dažniausiai restoranai po vandeniu įkurdinami ramiuose užutėkiuose, o čia gamtos vaizdai kur kas įspūdingesni“, – sprendimą komentuoja p. Grasdalis.

Architektai sako atlikę visus reikiamus tyrimus ir užtikrina, kad 2.500 t sveriantis pastatas atlaikys net stipriausias bangas. Tyrimai bus atliekami nuolat, jų rezultatais planuojama dalintis su jūrų biologais. Tikimasi, kad greitai pastato sienos aplips moliuskais ir šis visiškai susisies su gamta.

Kas laukia viduje

„Under“ priklauso broliams Gaute ir Stigui Ubostadams, kurie visai netoliese, tame pačiame Lindesneso regione, 2014 m. įsigijo viešbutį „Lindesnes Havhotell“ ir jau tada sako turėję minčių imtis rizikingesnių projektų.

Prie projekto prisijungęs restorano vyriausiasis šefas Nicolai Ellitsgaardas Pedersenas pasakoja, kad lankytojams ketinama siūlyti visomis prasmėmis unikalią patirtį.

„Visoje Europoje nerasite nieko panašaus. Aplinka, patirtis ir net jūros vandens spalva skirsis priklausomai nuo sezono. Restoraną sudaro trys erdvės. Atvykę svečiai pirmiausia pateks į rūbinės zoną, paskui nusileis žemiau, į poilsio erdvę, kuri yra po vandeniu. Čia jiems bus pasiūlyta gėrimų ir užkandžių. Vėliau jie leisis žemyn, į pagrindinę salę, kurioje pietaus. Į degustacinį meniu įtraukėme 18-20 patiekalų, kurie keisis priklausomai nuo sezono“, – pasakoja danas.

Jis sako pasikliausiantis vietinių jūros gėrybių gausa, tačiau siūlys visko, ko galima rasti aplinkui – grybų, uogų, paukštienos, avienos.

Pateks kantrieji

„Under“ salėje telpa iki 40 svečių (užsakius visą erdvę, galima sutalpinti 80-100 žmonių), kurie vakarieniaudami pro panoraminius langus galės stebėti, kas vyksta po vandeniu. Šiuo metu staliukus restorane siūloma rezervuoti laikotarpiui nuo balandžio iki rugsėjo. Tiesa, tėra likusios kelios laisvos datos rugpjūtį ir rugsėjį.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Chanel“ mados namai gamins rožinį vyną 2

Gaminti vyną ar bent turėti nuosavą vynuogyną yra madinga: žiniasklaidoje vis sušmėžuoja pranešimų apie...

Laisvalaikis
2019.10.18
Lietuvos gastronomijos forume – 14 „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų šefų 3

Forumas – Lietuvos, svečiai – užjūrio. Taip knieti pavadinti gastronomijos renginį Vilniuje, kuriame...

Laisvalaikis
2019.10.15
Mėsa: valgyti ar nevalgyti 15

Lyg išmokome, jog kasdien valgyti didkepsnius ar dešreles – nesveika. Bet šią savaitę pristatytas naujas...

Laisvalaikis
2019.10.05
Britų alkoholio importuotojai kaupia atsargas Kalėdoms

Britų importo įmonės, nežinodamos, kada ir kokiomis sąlygomis šalis išstos iš Europos Sąjungos (ES) ir ko...

Laisvalaikis
2019.10.01
Arbatos maišeliuose aptiko milijardus plastiko dalelių 5

Jeigu mėgstate užsiplikyti arbatą, išfasuotą į patogius naudoti, estetiškai atrodančius plastiko maišelius,...

Laisvalaikis
2019.09.30
P. Jurkevičius: juoda ir truputį dviprasmiška tos profesijos lengvybė Premium 1

Ji laukė manęs prabangaus viešbučio lounge terasoje. Išvakarėse paskambino senas draugas ir paprašė susitikti...

Verslo klasė
2019.09.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau