Norvegijoje atidarytas pirmasis restoranas po vandeniu

Publikuota: 2019-03-25

Norvegijoje duris atvėrė restoranas po vandeniu – pirmasis toks Europoje. Piečiausiame šalies taške, Šiaurės jūroje  į 5 m. gylį panardintas „Under“ lankytojus priima nuo kovo 20 d.

Pastatą, kuris atrodo kaip į vandenį įmestas didžiulis betono vamzdis, projektavo Norvegijos architektūros įmonė „Snohetta“. Jos darbų portfelyje – tokie projektai, kaip Oslo operos teatras, Aleksandrijos biblioteka Egipte, Times aikštės renovacija ar Rugsėjo 11-osios memorialinis muziejus Niujorke.

„Restoranas „Under“ – natūraliai įsiliejo į mūsų strategiją eksperimentuoti ir plėsti ribas“, – komentuoja Kjetilas Traedalis Thorsenas, „Snohetta“ įkūrėjas.

Ilgas procesas

33,5 m ilgio „Under“ buvo statomas baržoje visai šalia pakrantės, vėliau jis nuplukdytas į vietą, kurioje turės stovėti. Tuomet į pastato vidų buvo pridėta talpų su vandeniu, kad jį saugiai aštuoniolikoje vietų būtų galima pritvirtinti prie jūros dugno.

„Pagrindine medžiaga rinkomės gelžbetonį, nes jis išsprendžia keletą svarbiausių problemų. Pietinė Norvegijos pakrantė garsėja aršiais vėjais ir atšiauriu klimatu. Ta pastato dalis, kuri yra po vandeniu, turi atlaikyti vandens slėgį, o ta, kuri yra iškilusi virš vandens – bangų mūšą. Todėl statinys yra šiek tiek lenktas, o jo sienos ir akrilo langai – itin stori“, – CNN pasakojo Rune Grasdalis, „Snohetta“, vyr. architektas.

Anot dizainerio, iš pradžių klientai restoranui buvo numatę ne tokią atšiaurią vietą, tačiau architektams pavyko juos perkalbėti.

„Dažniausiai restoranai po vandeniu įkurdinami ramiuose užutėkiuose, o čia gamtos vaizdai kur kas įspūdingesni“, – sprendimą komentuoja p. Grasdalis.

Architektai sako atlikę visus reikiamus tyrimus ir užtikrina, kad 2.500 t sveriantis pastatas atlaikys net stipriausias bangas. Tyrimai bus atliekami nuolat, jų rezultatais planuojama dalintis su jūrų biologais. Tikimasi, kad greitai pastato sienos aplips moliuskais ir šis visiškai susisies su gamta.

Kas laukia viduje

„Under“ priklauso broliams Gaute ir Stigui Ubostadams, kurie visai netoliese, tame pačiame Lindesneso regione, 2014 m. įsigijo viešbutį „Lindesnes Havhotell“ ir jau tada sako turėję minčių imtis rizikingesnių projektų.

Prie projekto prisijungęs restorano vyriausiasis šefas Nicolai Ellitsgaardas Pedersenas pasakoja, kad lankytojams ketinama siūlyti visomis prasmėmis unikalią patirtį.

„Visoje Europoje nerasite nieko panašaus. Aplinka, patirtis ir net jūros vandens spalva skirsis priklausomai nuo sezono. Restoraną sudaro trys erdvės. Atvykę svečiai pirmiausia pateks į rūbinės zoną, paskui nusileis žemiau, į poilsio erdvę, kuri yra po vandeniu. Čia jiems bus pasiūlyta gėrimų ir užkandžių. Vėliau jie leisis žemyn, į pagrindinę salę, kurioje pietaus. Į degustacinį meniu įtraukėme 18-20 patiekalų, kurie keisis priklausomai nuo sezono“, – pasakoja danas.

Jis sako pasikliausiantis vietinių jūros gėrybių gausa, tačiau siūlys visko, ko galima rasti aplinkui – grybų, uogų, paukštienos, avienos.

Pateks kantrieji

„Under“ salėje telpa iki 40 svečių (užsakius visą erdvę, galima sutalpinti 80-100 žmonių), kurie vakarieniaudami pro panoraminius langus galės stebėti, kas vyksta po vandeniu. Šiuo metu staliukus restorane siūloma rezervuoti laikotarpiui nuo balandžio iki rugsėjo. Tiesa, tėra likusios kelios laisvos datos rugpjūtį ir rugsėjį.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Į Birštoną – ragauti konkursinių patiekalų 1

Birštonas, nuolatos ieškantis naujų būdų populiarinti kurortą, šiemet modifikavo kelintus metus rengiamą...

Laisvalaikis
2019.05.17
Didžiausiam aludariui pasaulyje – 200 mln. Eur bauda dėl brangaus alaus Belgijoje 3

Europos Komisija (EK) didžiausiam pasaulyje aludariui – Belgijos „Anheuser-Busch InBev“ – skyrė 200 mln. Eur...

Pramonė
2019.05.13
„Michelin“ žvaigždės irgi išeina į pensiją

Švedijoje esančio dviejų „Michelin“ žvaigždučių restorano „Faviken Magasinet“ šefas Magnusas Nilssonas...

Laisvalaikis
2019.05.08
Investavo 0,5 mln. Eur į kraftinio spirito daryklą dvare 5

Pakruojyje pradėjo veikti Pakruojo dvaro spirito varykla ir alaus bravoras. „Kompleksas“ veiks kaip muziejus...

Laisvalaikis
2019.05.07
Vynuogynai pasiryžę kovoti su klimato kaita Premium

Ignoruoti klimato kaitą tampa vis sunkiau: pastarieji penkeri metai buvo karščiausi planetoje. Pasaulinės...

Laisvalaikis
2019.05.05
Mokytis vyno kultūros kviečia „Vyno dienos“ 3

Penktadienį ir šeštadienį Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centre, vyksta 15-oji tarptautinė paroda...

Laisvalaikis
2019.05.03
Paskelbtas geriausias Lietuvos someljė 3

Balandžio 29 d. vykusiame XV Lietuvos someljė čempionate „Codorniu Zero Grand Prix 2019“ pergalę nuskynė...

Laisvalaikis
2019.04.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau