Kavos ūkiuose gyvenimas – ne kaip reklamose: išmoktos pamokos

Publikuota: 2019-02-17

Anksti rytą ūkininkas priklaupia prie kavos krūmo ir šypsodamasis skina prisirpusią tamsiai raudoną uogą, o jam už nugaros atsiveria kvapą gniaužiantis Andų kalnų peizažas. Tokios kavos augintojų kasdienybės akimirkos dažnai vaizduojamos reklamose. Tačiau kavos rinkoje nuotaikos ne visada romantiškos.

Anna Vanska, „Paulig Group“ kavos kokybės vertintoja, metus praleido keliaudama po ūkius. „Verslo žinioms“ ji pasakoja apie savo patirtį ir išmoktas pamokas.

Kad suomė susidomėjo kava, nenuostabu; būtent ši tauta suvartoja daugiausia kavos pasaulyje, skaičiuojama, kad per metus vienas suomis išgeria 9,6 kg kavos. Tačiau kavos someljė p. Vanska, kuri šiuo metu yra viena iš 6.000 kavos ekspertų pasaulyje, turinčių vadinamąją „Q Grader“ licenciją, sako, kad gerti daug kavos nereiškia daug apie ją žinoti.

„Visuomet domėjausi skoniu ir maistu, universitete baigiau maisto ekonomikos studijas, prieš įsidarbindama „Paulig“ dirbau maisto tyrimų laboratorijoje Helsinkio universitete, vėliau buvau atsakinga už maisto industrijos projektus vartotojų ir rinkos tyrimų kompanijoje „Makery“. Kavą gėriau, kiek save atsimenu, visi suomiai ja mėgaujasi dideliais kiekiais, mūsų šalyje normalu per dieną išgerti tris, keturis ar penkis puodelius kavos. Tačiau apie kavos kultūrą ar pupelės kelią nuo krūmo iki puodelio nežinojau nieko. Kavos pasaulį atradau tik prieš penkerius metus – tada pradėjau dirbti „Paulig“ ir įsiliejau į kavos profesionalų gretas“, – pasakoja šiųmečio kavos festivalio „Vilnius Coffee Festival 2019“ viešnia.

Būtent darbovietė ją paskatino leistis į metų trukmės kelionę po šalis, kuriose auginama kava.
„Kompanijoje yra tradicija už kavos pirkimą atsakingus specialistus siųsti į šalis, iš kurių bendrovė perka kavą, kad šie ne tik savo akimis pamatytų, kur ir kaip auga kavos pupelės, bet ir susipažintų su visomis kavos kelionės atkarpomis, išsiaiškintų, su kokiais iššūkiais susiduria kavos augintojai. Tik išmanydamas, kaip veikia visa tiekimo grandinė, verslą gali kurti ir plėtoti tvariai“, – sako p. Vanska.

Kavos kelias

Kavos derlius nuimamas kartą per metus, tačiau skirtinguose geografiniuose regionuose šis metas nesutampa. Pavyzdžiui, Brazilijoje derliaus sezonas, kuris paprastai trunka keturis mėnesius, kai kavos pupelės sunoksta iki ryškiai raudonos ar geltonos spalvos, prasideda balandį, o Kenijoje – metų gale.

„Kelionę planavome taip, kad į šalį atvykčiau tada, kai veiklusis sezonas yra įsisiūbavęs. Iš Helsinkio išvykau rugpjūtį, pirmasis mano tikslas buvo Peru kavos fermos, besidriekiančios visai netoli šalies sostinės Limos“, – prisimena p. Vanska.
Peru daugiausia auginama „Arabicos“ rūšies kavos pupelių, didžioji dalis laukų plyti 1.000–1.800 m aukštyje, jie daugiausia priklauso smulkiesiems ūkininkams. Ponios Vanskos kelionės tikslas buvo Vilja Rikos miestelis, įsikūręs 5 km aukštyje Andų kalnuose, vadinamas kokybiškiausios pasaulyje kavos sostine.

„Kad jį pasiekčiau, ketinau 10 valandų autobusu važiuoti per Andus, tačiau ne viską galima planuoti – mano kelionė išsitęsė iki 17 valandų. Pamenu, tada mąsčiau, kaip apskritai įmanoma tas pupeles iš kalnų nuleisti į miestus ir išvežti iš šalies? Kai pagaliau nusigavau į miestelį, mane į savo fermą priėmė Selena ir jos sūnus Jose. Gyvenau jų svečių namelyje ir 5 km iki miesto kasdien įveikdavau tuktuku. Aš dirbau kavos pardavimo centre. Į jį ūkininkai atveža savo auginamos kavos pupelių pavyzdžių. Tuomet pupelės įvertinamos laboratorijoje, degustuojamos ir, nustačius jų kokybės lygį, ūkininkui pasiūloma kaina. Tada jau sprendžia jis – parduoti ar ne. Kai nedirbau laboratorijoje, su agronomais važiuodavau į kavos laukus“, – pasakoja kavos ekspertė.

Aštuonios šalys

Kelionės metu p. Vanska iš viso aplankė Peru, Hondūrą, Nikaragvą, Gvatemalą, Ugandą, Keniją, Tanzaniją, o ilgiausiai buvo apsistojusi Kosta Rikoje.
„Į šalį atvykau ankstyvą spalį, kai šalį siaubė tropinė audra. Augintojams krituliai nėra naujiena, lietaus sezonas šalyje paprastai tęsiasi nuo vėlyvo pavasario iki lapkričio. Kavos krūmams reikia vėsos ir drėgmės, kad jie galėtų augti, taip pat ir saulės, kad prisirptų uogos. Tačiau šįkart audra pridarė daug žalos, fermeriai kurį laiką negalėjo pasiekti ūkių ir įvertinti situacijos“, – pasakoja pašnekovė.

Kava, anot p. Vanskos, yra šalies kultūros dalis, ūkių čia galima rasti visai šalia didžiųjų miestų.
„Ilgą laiką kavos eksportas labiausiai prisidėjo prie šalies ekonominės gerovės. Dabar kavos indėlis į ekonomiką jau mažesnis, bet vis dar labai svarbus. Didžiausia bėda ta, kad Kosta Rika nėra didelė, žemės kainos čia aukštos ir ūkiai neturi galimybių plėstis. Be to, dalis ūkininkų susivilioja statybos įmonių pasiūlymais ir žemę tiesiog parduoda“, – situaciją nusako ji.

Apie kavos ragavimą

Paklausta, kas kelionės metu ją labiausiai nustebino, p. Vanska nustebina mane:
„Žmonės nesusimąsto, kad paklaustas, kaip paruošta kava jam skaniausia, retas kavos augintojas žinos atsakymą. Taip yra todėl, kad ūkiuose kiekviena pupelė yra aukso vertės ir patys ūkininkai ja mėgaujasi labai retai. Būna ir taip, kad, visą gyvenimą plušėjęs kavos ūkyje, žmogus nė nežino kavos skonio, – sako ji. – Todėl man pačios maloniausios kelionės akimirkos buvo tos, kai fermeriams veždavome jų pačių išaugintos kavos, supakuotos į maišelį, su etikete, ant kurios užrašyta augintojo pavardė. Šia kava prekiaujama „Paulig“ mikroskrudinimo namuose Helsinkyje, čia siūlome ragauti išskirtinių pupelių iš viso pasaulio. Atsimenu, kaip būdama Hondūre susipažinau su Jose Noeliu Mendezu, kurio šeima kavą augina Komajagvos regione. Visą gyvenimą jis augino daržoves, ir kavos krūmais savo laukus buvo užsodinęs vos prieš penkerius metus, nes svajojo, kad kava šeimai duos daugiau pajamų. Paprastai užtrunka trejus metus ar dar ilgiau, kad sulauktum pirmojo kavos derliaus, o jų pirmasis derlius buvo įspūdingai geras ir kokybiškas. Kai šeimai nuvežiau ir įteikiau tą maišelį jų užaugintos kavos, visiems tapo aišku, kad sprendimas vietoj daržovių lysvių susodinti kavos krūmus buvo teisingas.“

Ji prisimena ir kitą vilties įkvepiančią istoriją:
„Kenijos, į kurią vykau pačioje kelionės pabaigoje, kavos rinka yra pavojuje, nes augintojai sensta. Čia kavą augina tie, kas išeina į pensiją, o jaunosios kartos kur kas mieliau vyksta dirbti į miestus. Teko lankytis pas vieną tokią į pensiją išėjusių kavos augintojų porą – Eileen ir Johną. Jie dalyvauja „Paulig“ programoje, mokančioje ūkininkus, kaip gauti pelno. Eileen ir Johno svetainėje ant sienos kabo trijų sūnų nuotraukos, kuriose jie šypsosi ką tik baigę mokslus. Visi trys dirba mieste, tačiau, anot Eileen, kava jų niekad nedomino. Visgi dabar, kai ūkis ėmė duoti pelno, sūnūs pirmą kartą svarsto mokytis šio amato ir padėti tėvams“.

Iššūkių netrūksta

Pašnekovė sako, kad didžiausią įspūdį jai paliko ūkininkų optimizmas. Nes kasdiena toli gražu neatrodo taip nerūpestingai kaip reklamose, o neretai trečios ar ketvirtos šeimos kartos prižiūrimi kavos laukai vos leidžia išgyventi – nuo vieno iki kito ar dar kito derliaus.
„Šiais laikais, kai kavos rinką aiškiai veikia klimato kaita ir kiti pasauliniai iššūkiai, didžiosios kompanijos turi užtikrinti, kad kavos augintojai patys gautų pelno. Tik tada galėsime sustabdyti įsibėgėjusį procesą, kai kavos ūkiai numiršta su senąja karta ir kavai kyla grėsmė tapti prabangos preke“, – sako p. Vanska.

Ką galima padaryti, kad situacija pasikeistų?
„Kartais ūkininkui turi padėti specialistas, pavyzdžiui, agronomas, kuris paaiškina, kaip kultivuoti žemę ir dirbti norint kokybiškesnio ir gausesnio derliaus. Ūkininkai su kavos eksportuotojais palaiko ilgalaikius santykius, todėl šie į ūkius dažnai siunčia specialistų, kurie vertina auginimo metodiką, pataria ir apskritai edukuoja fermerius. Visgi, tą daryti nėra lengva, nes dažnas mano: jeigu taip augino mano senelis, tėvas, šis metodas tiks ir man. Kartais ūkininką tereikia įtikinti, kad kasmet skrupulingai vedant apskaitą nebereikės dėtis galvon, už kiek ir kiek pupelių pardavei pernai ar prieš dešimtmetį. Kartais svarbu suburti augintojų bendruomenes, kad jie galėtų vieni iš kitų mokytis ir vieni kitus palaikyti. Daug darbų jau yra nudirbta, tačiau veikti tikrai dar yra ką“, – vertina kavos someljė.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Vyno aukcionas surinko tūkstančius labdarai

Šių metų „Christie‘s“ aukciono namų ir „Decanter“ žurnalo surengtame pasaulinėse varžybose įvertintų vynų...

Laisvalaikis
2019.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau