Šokoladas – ir maistas, ir vaistas

Publikuota: 2019-02-02
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Šiais visuotinio kalorijų skaičiavimo laikais skamba neįtikėtinai, tačiau tiems, kurie rūpinasi savo sveikata, kardiologai pataria ne gerti kavą, o valgyti šokoladą.

Amerikos dietologų asociacija skelbia, jog šokolade esantys mineralai ir antioksidantai padeda išvengti kai kurių ligų. Esą širdžiai šokoladas yra naudingesnis nei raudonasis vynas, arbata ar obuoliai: sumažina trombų susidarymo riziką, padeda sureguliuoti kraujospūdį, teigia „www.mignews.com.ua“.

Kalifornijos universitete atlikti tyrimai rodo, jog valgant tinkamą šokoladą, kraujyje sumažėja leukotrienų koncentracija, šios medžiagos, „suklijuoja“ kraujo ląsteles, t. y. sudaro palankias sąlygas trombams susidaryti ir kraujagyslėms užsikimšti.

Ką jau kalbėti apie senas tiesas, teigiančias, kad suvalgytas šokolado gabalėlis sukuria komforto jausmą, pakelia nuotaiką, padeda atsikratyti streso.

Ir smegenims, ir kepenims

Tyrimai rodo, jog šokoladas padidina smegenyse feniletilamino kiekį – tai šokolado ingredientas, stimuliuojantis tuos jausmus, kurie patiriami įsimylėjus. Šokoladas žvalina, padidina darbingumą: jo suvalgius, organizme ima darbuotis fiziologiškai aktyvi medžiaga – teobrominas, dėl stimuliuojamo poveikio kartais vadinamas šokolado narkotiku.

Šis alkaloidas – stipriai veikianti medžiaga, vienas jos gramas triušiui būtų mirtina dozė. Todėl šokolado, ypač karčiojo, mėgėjams reiktų atsiminti, jog nė vienu produktu negalima piktnaudžiauti. O tokiu – ypač.

Specialistai taip pat primena, jog kakavos pupelėse yra daug azoto turinčių medžiagų, pvz., rūgštynių ir šlapimo rūgščių, kurios neigiamai veikia medžiagų apykaitą. Ši informacija svarbi tiems, kurie kenčia nuo nutukimo, podagros, ką jau kalbėti apie cukrinį diabetą, kepenų ir inkstų ligas, hipertoniją.

Beje, Viduramžių Europos gydytojai tikėjo, jog šokoladas nuramina kepenis, padeda virškinimui, palengvina širdies skausmus ir siūlė šio gardumyno gydydami tuberkuliozę, anemiją, podagrą, juo mažino karščiavimą.

Svarbi sudėtis

Paprastai žmonės šokoladą renkasi pagal skonį – nepriklausomai nuo recepto ar pakuotės. Standartiškai šokoladas priskiriamas konditeriniams gaminiams, kurių pagrindas – kakavos pupelės ir cukrus be priedų ar su jais (riešutais, razinomis, sausu pienu, cukatomis ir kt.). Gaminant šokoladą negalima naudoti riebalų – kakavos sviesto pakaitalų, išskyrus įdarą. Rudą spalvą jam suteikia kakavos milteliai. Šokolado skonis priklauso nuo kakavos turinčio komponento ir cukraus santykio. Natūralaus šokolado sudedamųjų dalių sąraše kakavos sviestas paprastai yra pirmoje vietoje. Jei vietoj jo naudojami augaliniai aliejai ar kiti komponentai, prieš jus – ne šokoladas, o „saldžioji plytelė“.

Pirkdami šokoladą atkreipkite dėmesį ne tik į jo pagaminimo datą ir galiojimo laiką, bet ir kas yra jo „kaimynai“ lentynoje: šokoladas lengvai sugeria pašalinius kvapus ir praranda savo malonų aromatą, jautriai reaguoja į temperatūros svyravimus bei oro drėgnumą. Jei šokoladas be priedų, jis galioja pusę metų, jei sudėtyje yra sausų pieno produktų arba įdaro – 3 mėn. Saugoti jį reikia 12–18 laipsnių temperatūroje. Aukštesnėje nei 24 laipsnių temperatūroje lydosi šokoladinių saldainių glazūroje esantis kakavos sviestas.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Tyrimas: insulto rizika veganams ne mažesnė 9

Naujas britų tyrimas teigia, jog veganiškos ir vegetariškos mitybos atstovai turi mažesnę tikimybę susirgti...

Laisvalaikis
2019.09.09
Naujas „Grill London“ savininkų šūvis: matė vietos naujam formatui, tobulino dvejus metus Premium 22

„Grill London“ autoriai šį mėnesį pristatė dar vieną savo kūrinį – Vilniaus ir Kauno „Akropoliuose“ šį mėnesį...

Gazelė
2019.09.09
„Cinque Terre“ – vynas iš nuostabiojo penketo Premium 1

Ryškiaspalviais namais ant stačių uolų nusėta Italijos rivjera į šalies šiaurės vakarus sutraukia daugybę...

Laisvalaikis
2019.09.06
Vynas kolekcininkams ir investuotojams Premium 2

2015-ieji ir 2016-ieji – pora tobulų, tačiau labai skirtingų ‚Merlot‘ ir ‚Cabernet Franc‘ vynmečių, iš kurių...

Laisvalaikis
2019.08.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau