Šokoladas – ir maistas, ir vaistas

Publikuota: 2019-02-02
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Šiais visuotinio kalorijų skaičiavimo laikais skamba neįtikėtinai, tačiau tiems, kurie rūpinasi savo sveikata, kardiologai pataria ne gerti kavą, o valgyti šokoladą.

Amerikos dietologų asociacija skelbia, jog šokolade esantys mineralai ir antioksidantai padeda išvengti kai kurių ligų. Esą širdžiai šokoladas yra naudingesnis nei raudonasis vynas, arbata ar obuoliai: sumažina trombų susidarymo riziką, padeda sureguliuoti kraujospūdį, teigia „www.mignews.com.ua“.

Kalifornijos universitete atlikti tyrimai rodo, jog valgant tinkamą šokoladą, kraujyje sumažėja leukotrienų koncentracija, šios medžiagos, „suklijuoja“ kraujo ląsteles, t. y. sudaro palankias sąlygas trombams susidaryti ir kraujagyslėms užsikimšti.

Ką jau kalbėti apie senas tiesas, teigiančias, kad suvalgytas šokolado gabalėlis sukuria komforto jausmą, pakelia nuotaiką, padeda atsikratyti streso.

Ir smegenims, ir kepenims

Tyrimai rodo, jog šokoladas padidina smegenyse feniletilamino kiekį – tai šokolado ingredientas, stimuliuojantis tuos jausmus, kurie patiriami įsimylėjus. Šokoladas žvalina, padidina darbingumą: jo suvalgius, organizme ima darbuotis fiziologiškai aktyvi medžiaga – teobrominas, dėl stimuliuojamo poveikio kartais vadinamas šokolado narkotiku.

Šis alkaloidas – stipriai veikianti medžiaga, vienas jos gramas triušiui būtų mirtina dozė. Todėl šokolado, ypač karčiojo, mėgėjams reiktų atsiminti, jog nė vienu produktu negalima piktnaudžiauti. O tokiu – ypač.

Specialistai taip pat primena, jog kakavos pupelėse yra daug azoto turinčių medžiagų, pvz., rūgštynių ir šlapimo rūgščių, kurios neigiamai veikia medžiagų apykaitą. Ši informacija svarbi tiems, kurie kenčia nuo nutukimo, podagros, ką jau kalbėti apie cukrinį diabetą, kepenų ir inkstų ligas, hipertoniją.

Beje, Viduramžių Europos gydytojai tikėjo, jog šokoladas nuramina kepenis, padeda virškinimui, palengvina širdies skausmus ir siūlė šio gardumyno gydydami tuberkuliozę, anemiją, podagrą, juo mažino karščiavimą.

Svarbi sudėtis

Paprastai žmonės šokoladą renkasi pagal skonį – nepriklausomai nuo recepto ar pakuotės. Standartiškai šokoladas priskiriamas konditeriniams gaminiams, kurių pagrindas – kakavos pupelės ir cukrus be priedų ar su jais (riešutais, razinomis, sausu pienu, cukatomis ir kt.). Gaminant šokoladą negalima naudoti riebalų – kakavos sviesto pakaitalų, išskyrus įdarą. Rudą spalvą jam suteikia kakavos milteliai. Šokolado skonis priklauso nuo kakavos turinčio komponento ir cukraus santykio. Natūralaus šokolado sudedamųjų dalių sąraše kakavos sviestas paprastai yra pirmoje vietoje. Jei vietoj jo naudojami augaliniai aliejai ar kiti komponentai, prieš jus – ne šokoladas, o „saldžioji plytelė“.

Pirkdami šokoladą atkreipkite dėmesį ne tik į jo pagaminimo datą ir galiojimo laiką, bet ir kas yra jo „kaimynai“ lentynoje: šokoladas lengvai sugeria pašalinius kvapus ir praranda savo malonų aromatą, jautriai reaguoja į temperatūros svyravimus bei oro drėgnumą. Jei šokoladas be priedų, jis galioja pusę metų, jei sudėtyje yra sausų pieno produktų arba įdaro – 3 mėn. Saugoti jį reikia 12–18 laipsnių temperatūroje. Aukštesnėje nei 24 laipsnių temperatūroje lydosi šokoladinių saldainių glazūroje esantis kakavos sviestas.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23
Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė...

Laisvalaikis
2019.11.19
 Vakarienė Helsinkyje: kur pasukti Premium

Suomių virtuvės meistrai gerokai vėliau nei švedai ar danai prisijungė prie vadinamosios Šiaurės šalių...

Laisvalaikis
2019.11.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau