Šokoladas – ir maistas, ir vaistas

Publikuota: 2019-02-02
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Šiais visuotinio kalorijų skaičiavimo laikais skamba neįtikėtinai, tačiau tiems, kurie rūpinasi savo sveikata, kardiologai pataria ne gerti kavą, o valgyti šokoladą.

Amerikos dietologų asociacija skelbia, jog šokolade esantys mineralai ir antioksidantai padeda išvengti kai kurių ligų. Esą širdžiai šokoladas yra naudingesnis nei raudonasis vynas, arbata ar obuoliai: sumažina trombų susidarymo riziką, padeda sureguliuoti kraujospūdį, teigia „www.mignews.com.ua“.

Kalifornijos universitete atlikti tyrimai rodo, jog valgant tinkamą šokoladą, kraujyje sumažėja leukotrienų koncentracija, šios medžiagos, „suklijuoja“ kraujo ląsteles, t. y. sudaro palankias sąlygas trombams susidaryti ir kraujagyslėms užsikimšti.

Ką jau kalbėti apie senas tiesas, teigiančias, kad suvalgytas šokolado gabalėlis sukuria komforto jausmą, pakelia nuotaiką, padeda atsikratyti streso.

Ir smegenims, ir kepenims

Tyrimai rodo, jog šokoladas padidina smegenyse feniletilamino kiekį – tai šokolado ingredientas, stimuliuojantis tuos jausmus, kurie patiriami įsimylėjus. Šokoladas žvalina, padidina darbingumą: jo suvalgius, organizme ima darbuotis fiziologiškai aktyvi medžiaga – teobrominas, dėl stimuliuojamo poveikio kartais vadinamas šokolado narkotiku.

Šis alkaloidas – stipriai veikianti medžiaga, vienas jos gramas triušiui būtų mirtina dozė. Todėl šokolado, ypač karčiojo, mėgėjams reiktų atsiminti, jog nė vienu produktu negalima piktnaudžiauti. O tokiu – ypač.

Specialistai taip pat primena, jog kakavos pupelėse yra daug azoto turinčių medžiagų, pvz., rūgštynių ir šlapimo rūgščių, kurios neigiamai veikia medžiagų apykaitą. Ši informacija svarbi tiems, kurie kenčia nuo nutukimo, podagros, ką jau kalbėti apie cukrinį diabetą, kepenų ir inkstų ligas, hipertoniją.

Beje, Viduramžių Europos gydytojai tikėjo, jog šokoladas nuramina kepenis, padeda virškinimui, palengvina širdies skausmus ir siūlė šio gardumyno gydydami tuberkuliozę, anemiją, podagrą, juo mažino karščiavimą.

Svarbi sudėtis

Paprastai žmonės šokoladą renkasi pagal skonį – nepriklausomai nuo recepto ar pakuotės. Standartiškai šokoladas priskiriamas konditeriniams gaminiams, kurių pagrindas – kakavos pupelės ir cukrus be priedų ar su jais (riešutais, razinomis, sausu pienu, cukatomis ir kt.). Gaminant šokoladą negalima naudoti riebalų – kakavos sviesto pakaitalų, išskyrus įdarą. Rudą spalvą jam suteikia kakavos milteliai. Šokolado skonis priklauso nuo kakavos turinčio komponento ir cukraus santykio. Natūralaus šokolado sudedamųjų dalių sąraše kakavos sviestas paprastai yra pirmoje vietoje. Jei vietoj jo naudojami augaliniai aliejai ar kiti komponentai, prieš jus – ne šokoladas, o „saldžioji plytelė“.

Pirkdami šokoladą atkreipkite dėmesį ne tik į jo pagaminimo datą ir galiojimo laiką, bet ir kas yra jo „kaimynai“ lentynoje: šokoladas lengvai sugeria pašalinius kvapus ir praranda savo malonų aromatą, jautriai reaguoja į temperatūros svyravimus bei oro drėgnumą. Jei šokoladas be priedų, jis galioja pusę metų, jei sudėtyje yra sausų pieno produktų arba įdaro – 3 mėn. Saugoti jį reikia 12–18 laipsnių temperatūroje. Aukštesnėje nei 24 laipsnių temperatūroje lydosi šokoladinių saldainių glazūroje esantis kakavos sviestas.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28
Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo...

Laisvalaikis
2019.06.27
Z karta maitinasi kitaip 7

Tūkstantmečio karta iš meniu paraščių į topus ištraukė bolivinę balandą, skrebutį su avokadu ir visą maistą...

Laisvalaikis
2019.06.27
Paskelbti geriausi pasaulio restoranai 7

Singapūre birželio 25-osios vakarą paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas „The World’s 50...

Laisvalaikis
2019.06.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau