Šokoladas – ir maistas, ir vaistas

Publikuota: 2019-02-02
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Šiais visuotinio kalorijų skaičiavimo laikais skamba neįtikėtinai, tačiau tiems, kurie rūpinasi savo sveikata, kardiologai pataria ne gerti kavą, o valgyti šokoladą.

Amerikos dietologų asociacija skelbia, jog šokolade esantys mineralai ir antioksidantai padeda išvengti kai kurių ligų. Esą širdžiai šokoladas yra naudingesnis nei raudonasis vynas, arbata ar obuoliai: sumažina trombų susidarymo riziką, padeda sureguliuoti kraujospūdį, teigia „www.mignews.com.ua“.

Kalifornijos universitete atlikti tyrimai rodo, jog valgant tinkamą šokoladą, kraujyje sumažėja leukotrienų koncentracija, šios medžiagos, „suklijuoja“ kraujo ląsteles, t. y. sudaro palankias sąlygas trombams susidaryti ir kraujagyslėms užsikimšti.

Ką jau kalbėti apie senas tiesas, teigiančias, kad suvalgytas šokolado gabalėlis sukuria komforto jausmą, pakelia nuotaiką, padeda atsikratyti streso.

Ir smegenims, ir kepenims

Tyrimai rodo, jog šokoladas padidina smegenyse feniletilamino kiekį – tai šokolado ingredientas, stimuliuojantis tuos jausmus, kurie patiriami įsimylėjus. Šokoladas žvalina, padidina darbingumą: jo suvalgius, organizme ima darbuotis fiziologiškai aktyvi medžiaga – teobrominas, dėl stimuliuojamo poveikio kartais vadinamas šokolado narkotiku.

Šis alkaloidas – stipriai veikianti medžiaga, vienas jos gramas triušiui būtų mirtina dozė. Todėl šokolado, ypač karčiojo, mėgėjams reiktų atsiminti, jog nė vienu produktu negalima piktnaudžiauti. O tokiu – ypač.

Specialistai taip pat primena, jog kakavos pupelėse yra daug azoto turinčių medžiagų, pvz., rūgštynių ir šlapimo rūgščių, kurios neigiamai veikia medžiagų apykaitą. Ši informacija svarbi tiems, kurie kenčia nuo nutukimo, podagros, ką jau kalbėti apie cukrinį diabetą, kepenų ir inkstų ligas, hipertoniją.

Beje, Viduramžių Europos gydytojai tikėjo, jog šokoladas nuramina kepenis, padeda virškinimui, palengvina širdies skausmus ir siūlė šio gardumyno gydydami tuberkuliozę, anemiją, podagrą, juo mažino karščiavimą.

Svarbi sudėtis

Paprastai žmonės šokoladą renkasi pagal skonį – nepriklausomai nuo recepto ar pakuotės. Standartiškai šokoladas priskiriamas konditeriniams gaminiams, kurių pagrindas – kakavos pupelės ir cukrus be priedų ar su jais (riešutais, razinomis, sausu pienu, cukatomis ir kt.). Gaminant šokoladą negalima naudoti riebalų – kakavos sviesto pakaitalų, išskyrus įdarą. Rudą spalvą jam suteikia kakavos milteliai. Šokolado skonis priklauso nuo kakavos turinčio komponento ir cukraus santykio. Natūralaus šokolado sudedamųjų dalių sąraše kakavos sviestas paprastai yra pirmoje vietoje. Jei vietoj jo naudojami augaliniai aliejai ar kiti komponentai, prieš jus – ne šokoladas, o „saldžioji plytelė“.

Pirkdami šokoladą atkreipkite dėmesį ne tik į jo pagaminimo datą ir galiojimo laiką, bet ir kas yra jo „kaimynai“ lentynoje: šokoladas lengvai sugeria pašalinius kvapus ir praranda savo malonų aromatą, jautriai reaguoja į temperatūros svyravimus bei oro drėgnumą. Jei šokoladas be priedų, jis galioja pusę metų, jei sudėtyje yra sausų pieno produktų arba įdaro – 3 mėn. Saugoti jį reikia 12–18 laipsnių temperatūroje. Aukštesnėje nei 24 laipsnių temperatūroje lydosi šokoladinių saldainių glazūroje esantis kakavos sviestas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Išleistas geriausių Vilniaus restoranų gidas 2

Kulinarinis turizmas tapo neatsiejama turizmo verslo dalimi: į išskirtinius restoranus žmonės keliauja...

Laisvalaikis
2019.04.24
Iš Bordo – geros žinios kolekcininkams 3

Balandis vyno pasaulyje – Bordo vyno mėnuo. Išankstinės 2018-ųjų derliaus Bordo prekybos metu per kelias...

Laisvalaikis
2019.04.22
P. Jurkevičius: Semiotikos pratybų – į spinteles ir šaldytuvą Premium 2

Negalėčiau garantuoti, kad Algirdas Julius Greimas būtų lindęs į šaldytuvą ieškoti semiotikos. Bet, tarkime,...

Verslo klasė
2019.04.22
Svarbiau ne veganizmo idėja, o maistas, kurį valgai 6

„Kai nusiperki naują mašiną, tai, neduok Dieve, kažko kito įpilti į baką. Ir į savo organizmą turime žiūrėti...

Laisvalaikis
2019.04.21
Virtuvės improvizacijos Madride: geros vietos pavalgyti

Madride metų laikas nėra labai svarbus – daugmaž visada čia rasi veikiančių lauko kavinių. Bet tikrasis...

Laisvalaikis
2019.04.15
Paskelbė pretendentus į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą 10

„Gero maisto akademija“ (GMA) paskelbė „30 geriausių restoranų“ rinkimų startą, o sykiu – trumpąjį 60-ies...

Paslaugos
2019.04.09
Tokijo restoranas 3D sušius parinks pagal žmogaus kūno mėginius 2

Norint patekti į restoraną „Sushi Singularity“ nepakaks paskambinti ir rezervuoti stalelio. Tokijuje nuo 2020...

Laisvalaikis
2019.04.07
Greitų pietų koncepciją eksportuos į Maskvą – planuoja atidaryti 50 restoranų Premium 11

Šešis pietų restoranus „iLunch“ sostinės verslo centruose valdanti UAB „Inovatyvūs restoranai“ suplanavo...

Paslaugos
2019.04.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau