Pasaulio gurmanai laukia „El Bulli“ sugrįžimo

Publikuota: 2019-01-24
Restorano „El Bulli“ įkūrėjas, ispanų molekulinės virtuvės pradininkas Ferranas Adria. Alberto Gea/(„Reuters“/“Scanpix“) nuotr.
Restorano „El Bulli“ įkūrėjas, ispanų molekulinės virtuvės pradininkas Ferranas Adria. Alberto Gea/(„Reuters“/“Scanpix“) nuotr.

Sausio 28–30 d. Ispanijos sostinėje Madride vyks tarptautinis kongresas „Madrid Fusion“, vadinamas kulinarijos Davosu, į kurį pasidalinti patirtimi kasmet susirenka garsūs virtuvės meistrai iš viso pasaulio. Jų sąrašas ir šiemet įspūdingas, tačiau kongreso „vinimi“ vadinamas legendinio Ferrano Adrios sugrįžimas į „Madrid Fusion“ sceną.

Katalonietis Ferranas Adria (g. 1962), restorano „El Bulli“ prie Barselonos bendrasavininkis, molekulinės gastronomijos Ispanijoje kūrėjas, 2006-ųjų „Madrid Fusion“ buvo paskelbtas įtakingiausiu dešimtmečio virtuvės šefu pasaulyje.

Po penkerių metų, 2011-ųjų liepos pabaigoje, jo įkurtas restoranas „El Bulli“ pasiskelbė užsidarantis ir „persikvalifikuojantis“ į kulinarijos eksperimentų ir mokymų platformą „elBullifoundation“. Gurmanams tai buvo smūgis – jie neteko restorano, kurį prestižinis britų žurnalas „Restaurant magazine“ net penkis kartus – 2002, 2006, 2007, 2008 ir 2009 paskelbė geriausiu pasaulyje.

Restoraną „El Bulli“ sukūrė ne p. Adria. 1961 m. vokietis gydytojas Ispanijos šiaurės rytų pakrantėje įkūrė mini golfo kurortą. 1963 m. jis atidarė nedidelį paplūdimio barą, o 1964 m. čia pradėjo veikti restoranas. Ponas Adria su broliu restoraną įsigijo 1983-aisiais. Iš pradžių virtuvės meistras kūrė prancūziškos virtuvės patiekalus, tačiau po kulinarijos simpoziumo 1987-aisiais Nicoje radikaliai pakeitė kryptį. Dar po kelerių metų „El Bulli“ imtas vadinti vienu labiausiai prieštaringu eksperimentiniu restoranu pasaulyje. Per metus jis sulaukdavo apie 1 mln. prašymų rezervuoti stalelį pietums, teigiamą atsakymą gaudavo 8.000 laimingųjų.

Virtuvės pertvarka

Dabar „Madrid Fusion“ praneša, jog p. Adria iš kongreso scenos atskleis detalių apie „savo paskutinį projektą ir nuotykį“ – „elBulli1846“, ir tai bus pirmas kartas, kai garsusis šefas po aštuonerių metų pasirodys kulinarijos renginyje, – iki tol viešai jis nekalbėjo niekur.

Savo būsimą pranešimą p. Adria pavadino „elBulli 1846: The First Competition to Choose a Creative Team“. Kas sudarys jo esmę ir kada gurmanai vėl turės galimybę paragauti p. Adrios kuriamų patiekalų, paaiškės netrukus, – tikimasi, jog ispanų kulinarijos legenda vadinamas šefas paskelbs apie restorano atidarymą.

Šių metų „Madrid Fusion“ tema „Virtuvės pertvarka: taisyklių keitimas“ („Redeveloping Cooking: Changing the Rules“. Jo programa skelbiama čia.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Uždaręs maisto po 1 Eur restoranus, R. Vyšniauskas sugalvojo planą B Premium 8

Maitinimo įstaigos išskirtinumas gali būti pigūs patiekalai, tačiau simboline kaina paremtas verslo modelis...

Gazelė
2019.02.20
Kavos ūkiuose gyvenimas – ne kaip reklamose: išmoktos pamokos 1

Anksti rytą ūkininkas priklaupia prie kavos krūmo ir šypsodamasis skina prisirpusią tamsiai raudoną uogą, o...

Laisvalaikis
2019.02.17
Vilniuje vyksta kavos mėgėjų atlaidai

Vasario 8–10 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, vyksta didžiausias Baltijos šalyse kavos festivalis „Vilnius...

Laisvalaikis
2019.02.08
Paskelbtas šimto geriausių Lietuvos barų sąrašas 20

Vasario 7-osios popietę Vilniuje paskelbtas pirmasis geriausių Lietuvos barų sąrašas. Geriausiu baru ir „Best...

Laisvalaikis
2019.02.07
Šokoladas – ir maistas, ir vaistas

Šiais visuotinio kalorijų skaičiavimo laikais skamba neįtikėtinai, tačiau tiems, kurie rūpinasi savo...

Laisvalaikis
2019.02.02
„Burger King“ įgėlė „McDonald‘s“ dėl „Big Mac“ Premium 6

Šių metų pradžioje greitojo maisto restoranų tinklui „McDonald’s“ Europos Sąjungos šalyse praradus išimtines...

Rinkodara
2019.02.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau