Pasaulio gurmanai laukia „El Bulli“ sugrįžimo

Publikuota: 2019-01-24
Restorano „El Bulli“ įkūrėjas, ispanų molekulinės virtuvės pradininkas Ferranas Adria. Alberto Gea/(„Reuters“/“Scanpix“) nuotr.
Restorano „El Bulli“ įkūrėjas, ispanų molekulinės virtuvės pradininkas Ferranas Adria. Alberto Gea/(„Reuters“/“Scanpix“) nuotr.

Sausio 28–30 d. Ispanijos sostinėje Madride vyks tarptautinis kongresas „Madrid Fusion“, vadinamas kulinarijos Davosu, į kurį pasidalinti patirtimi kasmet susirenka garsūs virtuvės meistrai iš viso pasaulio. Jų sąrašas ir šiemet įspūdingas, tačiau kongreso „vinimi“ vadinamas legendinio Ferrano Adrios sugrįžimas į „Madrid Fusion“ sceną.

Katalonietis Ferranas Adria (g. 1962), restorano „El Bulli“ prie Barselonos bendrasavininkis, molekulinės gastronomijos Ispanijoje kūrėjas, 2006-ųjų „Madrid Fusion“ buvo paskelbtas įtakingiausiu dešimtmečio virtuvės šefu pasaulyje.

Po penkerių metų, 2011-ųjų liepos pabaigoje, jo įkurtas restoranas „El Bulli“ pasiskelbė užsidarantis ir „persikvalifikuojantis“ į kulinarijos eksperimentų ir mokymų platformą „elBullifoundation“. Gurmanams tai buvo smūgis – jie neteko restorano, kurį prestižinis britų žurnalas „Restaurant magazine“ net penkis kartus – 2002, 2006, 2007, 2008 ir 2009 paskelbė geriausiu pasaulyje.

Restoraną „El Bulli“ sukūrė ne p. Adria. 1961 m. vokietis gydytojas Ispanijos šiaurės rytų pakrantėje įkūrė mini golfo kurortą. 1963 m. jis atidarė nedidelį paplūdimio barą, o 1964 m. čia pradėjo veikti restoranas. Ponas Adria su broliu restoraną įsigijo 1983-aisiais. Iš pradžių virtuvės meistras kūrė prancūziškos virtuvės patiekalus, tačiau po kulinarijos simpoziumo 1987-aisiais Nicoje radikaliai pakeitė kryptį. Dar po kelerių metų „El Bulli“ imtas vadinti vienu labiausiai prieštaringu eksperimentiniu restoranu pasaulyje. Per metus jis sulaukdavo apie 1 mln. prašymų rezervuoti stalelį pietums, teigiamą atsakymą gaudavo 8.000 laimingųjų.

Virtuvės pertvarka

Dabar „Madrid Fusion“ praneša, jog p. Adria iš kongreso scenos atskleis detalių apie „savo paskutinį projektą ir nuotykį“ – „elBulli1846“, ir tai bus pirmas kartas, kai garsusis šefas po aštuonerių metų pasirodys kulinarijos renginyje, – iki tol viešai jis nekalbėjo niekur.

Savo būsimą pranešimą p. Adria pavadino „elBulli 1846: The First Competition to Choose a Creative Team“. Kas sudarys jo esmę ir kada gurmanai vėl turės galimybę paragauti p. Adrios kuriamų patiekalų, paaiškės netrukus, – tikimasi, jog ispanų kulinarijos legenda vadinamas šefas paskelbs apie restorano atidarymą.

Šių metų „Madrid Fusion“ tema „Virtuvės pertvarka: taisyklių keitimas“ („Redeveloping Cooking: Changing the Rules“. Jo programa skelbiama čia.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Į Birštoną – ragauti konkursinių patiekalų 1

Birštonas, nuolatos ieškantis naujų būdų populiarinti kurortą, šiemet modifikavo kelintus metus rengiamą...

Laisvalaikis
2019.05.17
Didžiausiam aludariui pasaulyje – 200 mln. Eur bauda dėl brangaus alaus Belgijoje 3

Europos Komisija (EK) didžiausiam pasaulyje aludariui – Belgijos „Anheuser-Busch InBev“ – skyrė 200 mln. Eur...

Pramonė
2019.05.13
„Michelin“ žvaigždės irgi išeina į pensiją

Švedijoje esančio dviejų „Michelin“ žvaigždučių restorano „Faviken Magasinet“ šefas Magnusas Nilssonas...

Laisvalaikis
2019.05.08
Investavo 0,5 mln. Eur į kraftinio spirito daryklą dvare 5

Pakruojyje pradėjo veikti Pakruojo dvaro spirito varykla ir alaus bravoras. „Kompleksas“ veiks kaip muziejus...

Laisvalaikis
2019.05.07
Vynuogynai pasiryžę kovoti su klimato kaita Premium

Ignoruoti klimato kaitą tampa vis sunkiau: pastarieji penkeri metai buvo karščiausi planetoje. Pasaulinės...

Laisvalaikis
2019.05.05
Mokytis vyno kultūros kviečia „Vyno dienos“ 3

Penktadienį ir šeštadienį Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centre, vyksta 15-oji tarptautinė paroda...

Laisvalaikis
2019.05.03
Paskelbtas geriausias Lietuvos someljė 3

Balandžio 29 d. vykusiame XV Lietuvos someljė čempionate „Codorniu Zero Grand Prix 2019“ pergalę nuskynė...

Laisvalaikis
2019.04.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau