Suklastoto viskio vertė siekia dešimtis milijonų

Publikuota: 2019-01-07
Vertinimui atsitiktinės atrankos būdu buvo pasirinkti gėrimai iš privačių kolekcijų, aukcionų ir mažmenininkų. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vertinimui atsitiktinės atrankos būdu buvo pasirinkti gėrimai iš privačių kolekcijų, aukcionų ir mažmenininkų. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Daugiau nei trečdalis seno, reto ir brangaus škotiško viskio butelių, kuriuos savo laboratorijoje ištyrė Škotijos universitetų aplinkos tyrimų centro (Scottish Universities Environmental Research Centre, SUERC) mokslininkai, pasirodė esantys mūsų laikų padirbiniai.

Jei pakartotinė ekspertizė patvirtins rezultatus, falsifikatų vertė sieks apie 635.000 GBP, gruodžiui baigiantis pranešė portalas „independent.co.uk“.

Škotijos universitetų aplinkos tyrimų centras, veikiantis Ist Kilbraide, portalui patvirtino, kad 21 butelis iš 55-ių brangaus škotiško viskio buvo arba padirbtas, arba distiliuotas ne tais metais, kurie nurodyti etiketėje. Taip pat nustatyta, kad suklastoti buvo visi testuoti maždaug 1900-ųjų ar dar ankstesnių metų salykliniai viskiai.

Augant suklastoto viskio kiekiui antrinėje rinkoje, ekspertizę surengė SUERC geochemijos ekspertai ir Danfermline veikiančios kompanijos „Rare Whisky 101“ (RW101) specialistai. Pastaroji įmonė vadinama viena rimčiausių, įtakingiausių viskio vertintojų ir konsultacijų kolekcininkams bei investuotojams paslaugų teikėjų.

Radioaktyvus parašas

Vertinimui atsitiktinės atrankos būdu buvo pasirinkti gėrimai iš privačių kolekcijų, aukcionų ir mažmenininkų. Aiškindamiesi kiekvieno butelio turinio amžių, mokslininkai matavo liekamąją radioaktyviųjų anglies izotopų koncentraciją, kiekvienam viskiui garantuojančią tarsi asmeninį jo pagaminimo datos „radioaktyvų parašą“, pasakoja „independent.co.uk“.

Tarp suklastotų viskių buvo tokios „brangenybės“ kaip butelis „Ardbeg 1885“, įsigytas iš privataus asmens, aukcione nupirktas XX a. pradžioje maišytas viskis „Thorne’s Heritage“, trys „reti“ viensalyklio viskio buteliai ir t. t.

Prof. Gordonas Cookas, SUERC Radiokarboninės laboratorijos vadovas, sako, jog „tenka tik apgailestauti matant tokį didelį suklastoto vintažinio viskio kiekį“.

Klastočių – už milijonus

Remdamiesi ekspertizės rezultatais, RW101 skaičiuoja, kad antrinėje rinkoje ir privačiose kolekcijose esančio suklastoto vintažinio škotiško viskio vertė gali siekti apie 41 mln. GBP, ir tai yra daugiau nei visos Jungtinės Karalystės aukcionų rinkos vertė, kuri 2018 m. pabaigoje siekė 36 mln. GBP.

Davidas Robertsonas, vienas RW101 įkūrėjų, įsitikinęs, kad „kiekvienas tariamai retas viskio butelis turėtų būti laikomas netikru, kol bus įrodyta, kad jis yra tikras“. Anot jo, ši problema ateityje didės, nes toliau augs retų viskių kainos.

Kitas RW101 įkūrėjas Andy Simpsonas sako, kad dauguma viskio pardavėjų net nenutuokia parduodantys klastotę. „Kita vertus, – priduria jis, – suvešėjusi retų viskių paklausa neišvengiamai pritraukia nesąžiningų sektoriaus elementų.“

Jis ragina pirkėjus, aukcionų namus, mažmenininkus, prekės ženklų savininkus susilaikyti nuo retų viskių įsigijimo, „kol laboratorija nepateiks profesionalaus sertifikato, liudijančio gėrimo distiliacijos metus“.

Beje, 2017 m. RW101 ir Oksfordo universiteto tyrėjai aptiko, kad viename Šveicarijos viešbučių buvo parduodamas suklastotas vintažinis škotiškas viskis, kurio kaina siekė 7.600 USD.

Priežastis – paklausa

Kęstutis Bingelis, „The Whisky Shop & Bar by Duoklė Angelams“ vadovas, pritaria, kad rinką iškreipia auganti retų viskių paklausa.

„Apie tai nuolat kalba ir viskio gamintojai, kuriems nepatinka, kad jų leidžiami viskiai keliauja ne į taureles būti suragauti, o į investuotojų portfelius ar kolekcijas. Aukcionuose atsidūrę viskio buteliai kartais parduodami už absurdiškai dideles sumas, o rekordai gerinami vos ne kas keletą mėnesių. Tokia padėtis leidžia rinkoje rastis padirbtiems viskio buteliams, kurie kartais sugeba apgauti net pačius gamintojus“, – dėsto p. Bingelis.

VŽ pašnekovas svarsto, kad dabartinėmis technologijomis sukurti viskio butelį ir jo etiketės kopijas tikriausiai nėra sudėtinga, ir jei padirbinėtojai klaidų nepalieka, vienintelis būdas įsitikinti butelio tikrumu yra laboratorinis tyrimas. Tačiau jį atlikti nėra taip paprasta ir bent kol kas – nėra įprasta.

Rizika auga

Ponas Bingelis atkreipia dėmesį, kad internete galima rasti vis daugiau skelbimų apie parduodamus tuščius retų viskių butelius, kurie kainuoja apvalias sumas.

„Galima sugalvoti ne vieną blogą dalyką, kaip galima juos panaudoti. Žinoma, tikriausiai yra ir žmonių, kurie kolekcionuoja tuščius viskio butelius, tačiau minčių kyla įvairių“, – šypteli p. Bingelis. Anot jo, augant prekybai internete, randantis naujiems kanalams, ypač tokiems, kur vartotojai parduoda vartotojams, rizika nusipirkti padirbtą viskio butelį didėja, o nusipirkęs ypač prabangų ir retą butelį, pirkėjas gali niekada ir nesužinoti, kad jo viduje buvo kitas viskis.

„Kaip išvengti padirbtų gėrimų? – perklausia pašnekovas. – Tikriausiai jų reiktų ieškoti pas patikimus prekybininkus ar oficialius jų atstovus. Kuo mažiau tarpininkų tarp viskio gamintojo ir pirkėjo, tuo didesnė tikimybė, kad gėrimas bus tikras. Kartais vartotojų noras sutaupyti perkant iš neaiškių pardavėjų gali baigtis liūdnai.“

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Keliautojų vadovų siūlomos rudens kryptys: paskui šilumą ir naują derlių

Ruduo kelionėms patogus ne tik dėl sumažėjusių turistų srautų ir kai kur žemesnių kainų, bet ir dėl naujojo...

Laisvalaikis
12:10
Nors namų restoranai jau du, abu visų norinčių nepriima Premium 2

Pasaulyje populiarūs namų restoranai jau skinasi kelią ir Lietuvoje – šiuo metu tokių yra bent du. Nors jų...

Gazelė
2019.09.20
Tyrimas: insulto rizika veganams ne mažesnė 9

Naujas britų tyrimas teigia, jog veganiškos ir vegetariškos mitybos atstovai turi mažesnę tikimybę susirgti...

Laisvalaikis
2019.09.09
Naujas „Grill London“ savininkų šūvis: matė vietos naujam formatui, tobulino dvejus metus Premium 23

„Grill London“ autoriai šį mėnesį pristatė dar vieną savo kūrinį – Vilniaus ir Kauno „Akropoliuose“ šį mėnesį...

Gazelė
2019.09.09
„Cinque Terre“ – vynas iš nuostabiojo penketo Premium 1

Ryškiaspalviais namais ant stačių uolų nusėta Italijos rivjera į šalies šiaurės vakarus sutraukia daugybę...

Laisvalaikis
2019.09.06

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau