„Michelin“ restoranų rojus – Azija

Publikuota: 2018-12-09
Azijos miestų restoranai yra prikaupę nepavejamai daug „Michelin“ žvaigždučių. Nuotraukoje – trijomis jų įvertintas Šanchajaus „Ultraviolet by Paul Pairet“. Carloso Barria („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
svg svg
Azijos miestų restoranai yra prikaupę nepavejamai daug „Michelin“ žvaigždučių. Nuotraukoje – trijomis jų įvertintas Šanchajaus „Ultraviolet by Paul Pairet“. Carloso Barria („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis. Vardijame miestus, kuriuose „Michelin“ ekspertai rado daugiausia žvaigždučių vertų maitinimo įstaigų.

Didžiuosiuose pasaulio miestuose „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti restoranai – anaiptol nėra retenybė. Tiesa, tai visai nereiškia, kad į juos galima užsukti iš anksto nerezervavus stalelio.

Kaip vertina

„Michelin“ ekspertai puikius restoranus įvertina viena, dviem arba trimis žvaigždutėmis. Anot „Michelin“ gido, viena žvaigždutė reiškia, kad restoranas yra išskirtinis savo kategorijoje, dvi žvaigždutės rodo, kad restorane puiki virtuvė ir dėl jos verta išsukti iš kelio. Visų pasaulio šefų trokštamos trys žvaigždutės skiriamos tik tiems restoranams, kurių virtuvė – išskirtinė ir dėl kurių verta specialiai planuoti atskirą kelionę.

Pats procesas nėra paprastas: pirmiausia be šeimininkų žinios restorane apsilanko maisto kritikas. Jeigu jam patiko maistas, kitas kritikas į restoraną užsuka maždaug po metų. Jeigu ir šis įstaigą įvertina taip pat palankiai, o pageidautina, dar geriau negu pirmasis svečias, restoraną galima rekomenduoti pirmajai „Michelin“ žvaigždutei.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

10. Singapūras, 44 žvaigždutės

Po to, kai paskelbta, kad birželį uždaromas Sentosos saloje veikęs a. a. šefo Joelio Robuchono restoranas, mieste neliko nė vienos maitinimo įstaigos, įvertintos trijomis žvaigždutėmis. Pastaruoju metu Singapūro restoranų rinką sudrebino ir šefas Andre Chiangas, uždaręs aštuonerius metus veikusį dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintą „Restaurant Andre“, taip pat su klientais atsisveikino dvi žvaigždutes turėjęs  „L‘Atelier de Joel Robuchon“. Tačiau Singapūre yra 5 dviem žvaigždutėmis įvertinti restoranai, tarp jų – „Les Amis“ (prancūzų virtuvė, kurią šefas Sebastienas Lepinoy kasmet tarytum išranda iš naujo ir išskirtinė vyno korta su daugiau kaip 3.000 vynų), „Odette“ (šefo Julieno Royerio senelės garbei pavadintame restorane pirmuoju smuiku griežia sezoninės gerybės) ir „Shisen Hanten“ bei 34 maitinimo įstaigos, kurioms „Michelin“ gidas yra suteikęs vieną žvaigždutę (pvz., „Rhubarb“, „Summer Pavilion“, „Labyrinth“ ir kt).

9. Šanchajus, 44 žvaigždutės

Šiemet tris žvaigždutes gavęs „Ultraviolet by Paul Pairet“ turėjo prisijungti prie tiek jau turėjusio „T‘ang Court“ tačiau paskutiniame „Michelin“ vertinime ši Kantono virtuvės pažiba teliko su dviem žvaigždutėmis. Tiesa, avangardiškiausiu pasaulio restoranu vadinamam „Ultraviolet“ prilygti sunku. Nuo 2012 m. veikiantis restoranas kas vakarą priima tik 10 lankytojų ir stebina kitoniška koncepcija: svečiai kaskart vakarieniauja prie bendro stalo vis kitoje slaptoje vietoje, pagal kurią atitinkamai parenkama muzika, apšvietimas, kvapai, vaizdo medžiaga, taip pat patys patiekalai ir gėrimai, vakarui bėgant pamažu transformuojama ir pati vieta. Šiuo metu 8 Šanchajaus restoranai turi po dvi žvaigždutes („Canton 8“, „Xin Rong Ji“ ir kt.) ir 25 restoranai – po vieną.

8. San Fransiskas, 75 žvaigždutės

Šiame JAV uoste yra 7 restoranai, apdovanoti dviem žvaigždutėmis, ir tiek pat, turinčių tris žvaigždutes. Itin gerais atsiliepimais išsiskiria „Manresa“, kurią vairuoja šefas Davidas Kinchas, mėgstantis dirbti su vietos ūkininkais ir jų derlių verčiantis meno kūriniais: lankytojai kas vakarą nustebinami naujais patiekalais, o meniu čia – tik suvenyrinis. Gurmanai siūlo neaplenkti ir Kalifornijos virtuve garsėjančio „Saison“ (šefas Joshua Skenesas) ar šefės Dominique Crenn vadovaujamo „Atelier Crenn“, kuriame, pasak lankytojų, maistas yra toks pat elegantiškas kaip ir aptarnavimas.

7. Londonas, 86 žvaigždutės

Londone trijų žvaigždučių restoranų – tik trys: šefo Mitsuhiro Araki sušių restoranas „The Araki“, Gordono Ramsay vardu pavadintas restoranas Čelsyje, garsėjantis gausia ir ant laurų nemėgstančia ilsėtis komanda bei išskirtine vyno korta, ir Alaino Ducasse’o restoranas viešbutyje „The Dorchester“, kurio kiekvienam meniu patiekalui, anot maisto kritikų, lemta tapti klasika.

6. Honkongas, 86 žvaigždutės

Vienuolika Honkongo restoranų yra įvertinti dviem žvaigždutėmis, o šeši – trimis. Tarp jų – sušių namai „Sushi Shikon“ (žuvys ir jūrų gėrybės į restoraną kasdien atkeliauja iš Tokijuje esančio didžiausio pasaulyje Tsukiji žuvų turgaus, o ryžiai – iš Nijigatos prefektūros ryžių laukų) ir „Bo Innovation“, kuriame primygtinai rekomenduojama išbandyti degustacinį meniu.

5. Niujorkas, 101 žvaigždutė

Palyginti su praėjusiais metais, šiemet Niujorkas praturtėjo dar aštuoniomis žvaigždutėmis. Vienais geriausių miesto restoranų ekspertai vadina „Eleven Madison Park“ (restoranas yra 4-oje pasaulio restoranų reitingo vietoje), „Chef‘s Table at Brooklyn Fare“ (šefas Cesaris Ramirezas demonstruoja, kad genialu yra tai, kas paprasta), „Masa“ (pasak „Michelin“, geriausi sušiai Amerikoje), „Per Se“ (meistriškai įvaldyta sezoninė virtuvė) ir daugiau kaip 20 metų skaičiuojantis jūrų gėrybėmis garsėjantis „Le Bernardin“.

4. Osaka, 123 žvaigždutės

Trečias pagal dydį Japonijos miestas šiuo metu gali pasigirti keturiais trijų žvaigždučių savininkais: „Hajime“, „Kashiwaya“, „Koryu“ ir „Taian“. Dar 16 restoranų ekspertai yra įvertinę dviem žvaigždutėmis ir 79 – viena žvaigždute. Tiems, kas turi progą, gurmanai pataria aplankyti „Hajime“. Prancūziškos virtuvės tradicija besižavintis šefas Hajime Yoneda savo kuriamus patiekalus vadina filosofiškai – „Gyvenimas“, „Žemės planeta“, „Viltis“, tačiau jo sėkmę lemia ne poetiška natūra, o gebėjimas preciziškai derinti skonius.

3. Kiotas, 140 žvaigždučių

Aštuoni Kioto restoranai yra įvertinti trimis žvaigždutėmis, trims iš jų aukščiausią „Michelin“ įvertinimą pavyko išlaikyti ilgiau kaip dešimt metų. Tai – „Kikunoi Honten“ (formali aplinka, 11 privačių kambarių), „Kitcho Arashiyama Honten“ ir „Hyotei“ (veikia nuo 1837 m.). „Kitcho Arashiyama Honten“ vadinamas prabangiausiu miesto kaiseki – tradicinės kelių patiekalų vakarienės – restoranu, kur patiekalai vienam žmogui, be gėrimų, gali atsieiti virš 300 Eur.

2. Paryžius, 141 žvaigždutė

Istoriniame viešbutyje „Plaza Athenee“ įsikūręs šefo Alaino Ducasse’o restoranas – viena iš dešimties tris žvaigždutes turinčių Prancūzijos sostinės maitinimo įstaigų. 2014 m. šefas visiškai atnaujino restorano koncepciją, dabar čia orientuojamasi į sveiką, aplinkai draugišką meniu, kurio pažibos yra žuvis, daržovės ir dribsniai. Dėmesio verti ir tokie restoranai kaip „Le Cinq“, „L‘Ambroisie“ ar „Le Prie Catelan“.

1. Tokijas, 308 žvaigždutės

Nuo 2007 m., kai buvo pristatytas pirmasis specialiai Tokijui skirtas „Michelin“ gidas, jame buvo aprašyta daugiau kaip 300 miesto restoranų. Puikių restoranų mieste netrūksta ir jie dažniausiai garsėja viena iš trijų virtuvių: tradicine japonų, sušių arba prancūziška. Po tris „Michelin“ žvaigždutes turi net 13 restoranų, tarp kurių – „Kanda“, „L‘Osier“, „Sushi Saito“, „Ryugin“ ir „Quintessence“.

FOTOGALERIJA „Michelin“ restoranų rojus – Azija (17 nuotr.)

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18
„Smart-ID“ pritaikė netradiciškai – alkoholio be jo nenusipirksi Premium

Per karantiną prasidėjus e. prekybos bumui, daugiau atsirado ir virtualių parduotuvių, prekiaujančių...

Gazelė
2022.03.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku