„Michelin“ restoranų rojus – Azija

Publikuota: 2018-12-09
Azijos miestų restoranai yra prikaupę nepavejamai daug „Michelin“ žvaigždučių. Nuotraukoje – trijomis jų įvertintas Šanchajaus „Ultraviolet by Paul Pairet“. Carloso Barria („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Azijos miestų restoranai yra prikaupę nepavejamai daug „Michelin“ žvaigždučių. Nuotraukoje – trijomis jų įvertintas Šanchajaus „Ultraviolet by Paul Pairet“. Carloso Barria („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis. Vardijame miestus, kuriuose „Michelin“ ekspertai rado daugiausia žvaigždučių vertų maitinimo įstaigų.

Didžiuosiuose pasaulio miestuose „Michelin“ žvaigždutėmis įvertinti restoranai – anaiptol nėra retenybė. Tiesa, tai visai nereiškia, kad į juos galima užsukti iš anksto nerezervavus stalelio.

Kaip vertina

„Michelin“ ekspertai puikius restoranus įvertina viena, dviem arba trimis žvaigždutėmis. Anot „Michelin“ gido, viena žvaigždutė reiškia, kad restoranas yra išskirtinis savo kategorijoje, dvi žvaigždutės rodo, kad restorane puiki virtuvė ir dėl jos verta išsukti iš kelio. Visų pasaulio šefų trokštamos trys žvaigždutės skiriamos tik tiems restoranams, kurių virtuvė – išskirtinė ir dėl kurių verta specialiai planuoti atskirą kelionę.

Pats procesas nėra paprastas: pirmiausia be šeimininkų žinios restorane apsilanko maisto kritikas. Jeigu jam patiko maistas, kitas kritikas į restoraną užsuka maždaug po metų. Jeigu ir šis įstaigą įvertina taip pat palankiai, o pageidautina, dar geriau negu pirmasis svečias, restoraną galima rekomenduoti pirmajai „Michelin“ žvaigždutei.

10. Singapūras, 44 žvaigždutės

Po to, kai paskelbta, kad birželį uždaromas Sentosos saloje veikęs a. a. šefo Joelio Robuchono restoranas, mieste neliko nė vienos maitinimo įstaigos, įvertintos trijomis žvaigždutėmis. Pastaruoju metu Singapūro restoranų rinką sudrebino ir šefas Andre Chiangas, uždaręs aštuonerius metus veikusį dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintą „Restaurant Andre“, taip pat su klientais atsisveikino dvi žvaigždutes turėjęs  „L‘Atelier de Joel Robuchon“. Tačiau Singapūre yra 5 dviem žvaigždutėmis įvertinti restoranai, tarp jų – „Les Amis“ (prancūzų virtuvė, kurią šefas Sebastienas Lepinoy kasmet tarytum išranda iš naujo ir išskirtinė vyno korta su daugiau kaip 3.000 vynų), „Odette“ (šefo Julieno Royerio senelės garbei pavadintame restorane pirmuoju smuiku griežia sezoninės gerybės) ir „Shisen Hanten“ bei 34 maitinimo įstaigos, kurioms „Michelin“ gidas yra suteikęs vieną žvaigždutę (pvz., „Rhubarb“, „Summer Pavilion“, „Labyrinth“ ir kt).

9. Šanchajus, 44 žvaigždutės

Šiemet tris žvaigždutes gavęs „Ultraviolet by Paul Pairet“ turėjo prisijungti prie tiek jau turėjusio „T‘ang Court“ tačiau paskutiniame „Michelin“ vertinime ši Kantono virtuvės pažiba teliko su dviem žvaigždutėmis. Tiesa, avangardiškiausiu pasaulio restoranu vadinamam „Ultraviolet“ prilygti sunku. Nuo 2012 m. veikiantis restoranas kas vakarą priima tik 10 lankytojų ir stebina kitoniška koncepcija: svečiai kaskart vakarieniauja prie bendro stalo vis kitoje slaptoje vietoje, pagal kurią atitinkamai parenkama muzika, apšvietimas, kvapai, vaizdo medžiaga, taip pat patys patiekalai ir gėrimai, vakarui bėgant pamažu transformuojama ir pati vieta. Šiuo metu 8 Šanchajaus restoranai turi po dvi žvaigždutes („Canton 8“, „Xin Rong Ji“ ir kt.) ir 25 restoranai – po vieną.

8. San Fransiskas, 75 žvaigždutės

Šiame JAV uoste yra 7 restoranai, apdovanoti dviem žvaigždutėmis, ir tiek pat, turinčių tris žvaigždutes. Itin gerais atsiliepimais išsiskiria „Manresa“, kurią vairuoja šefas Davidas Kinchas, mėgstantis dirbti su vietos ūkininkais ir jų derlių verčiantis meno kūriniais: lankytojai kas vakarą nustebinami naujais patiekalais, o meniu čia – tik suvenyrinis. Gurmanai siūlo neaplenkti ir Kalifornijos virtuve garsėjančio „Saison“ (šefas Joshua Skenesas) ar šefės Dominique Crenn vadovaujamo „Atelier Crenn“, kuriame, pasak lankytojų, maistas yra toks pat elegantiškas kaip ir aptarnavimas.

7. Londonas, 86 žvaigždutės

Londone trijų žvaigždučių restoranų – tik trys: šefo Mitsuhiro Araki sušių restoranas „The Araki“, Gordono Ramsay vardu pavadintas restoranas Čelsyje, garsėjantis gausia ir ant laurų nemėgstančia ilsėtis komanda bei išskirtine vyno korta, ir Alaino Ducasse’o restoranas viešbutyje „The Dorchester“, kurio kiekvienam meniu patiekalui, anot maisto kritikų, lemta tapti klasika.

6. Honkongas, 86 žvaigždutės

Vienuolika Honkongo restoranų yra įvertinti dviem žvaigždutėmis, o šeši – trimis. Tarp jų – sušių namai „Sushi Shikon“ (žuvys ir jūrų gėrybės į restoraną kasdien atkeliauja iš Tokijuje esančio didžiausio pasaulyje Tsukiji žuvų turgaus, o ryžiai – iš Nijigatos prefektūros ryžių laukų) ir „Bo Innovation“, kuriame primygtinai rekomenduojama išbandyti degustacinį meniu.

5. Niujorkas, 101 žvaigždutė

Palyginti su praėjusiais metais, šiemet Niujorkas praturtėjo dar aštuoniomis žvaigždutėmis. Vienais geriausių miesto restoranų ekspertai vadina „Eleven Madison Park“ (restoranas yra 4-oje pasaulio restoranų reitingo vietoje), „Chef‘s Table at Brooklyn Fare“ (šefas Cesaris Ramirezas demonstruoja, kad genialu yra tai, kas paprasta), „Masa“ (pasak „Michelin“, geriausi sušiai Amerikoje), „Per Se“ (meistriškai įvaldyta sezoninė virtuvė) ir daugiau kaip 20 metų skaičiuojantis jūrų gėrybėmis garsėjantis „Le Bernardin“.

4. Osaka, 123 žvaigždutės

Trečias pagal dydį Japonijos miestas šiuo metu gali pasigirti keturiais trijų žvaigždučių savininkais: „Hajime“, „Kashiwaya“, „Koryu“ ir „Taian“. Dar 16 restoranų ekspertai yra įvertinę dviem žvaigždutėmis ir 79 – viena žvaigždute. Tiems, kas turi progą, gurmanai pataria aplankyti „Hajime“. Prancūziškos virtuvės tradicija besižavintis šefas Hajime Yoneda savo kuriamus patiekalus vadina filosofiškai – „Gyvenimas“, „Žemės planeta“, „Viltis“, tačiau jo sėkmę lemia ne poetiška natūra, o gebėjimas preciziškai derinti skonius.

3. Kiotas, 140 žvaigždučių

Aštuoni Kioto restoranai yra įvertinti trimis žvaigždutėmis, trims iš jų aukščiausią „Michelin“ įvertinimą pavyko išlaikyti ilgiau kaip dešimt metų. Tai – „Kikunoi Honten“ (formali aplinka, 11 privačių kambarių), „Kitcho Arashiyama Honten“ ir „Hyotei“ (veikia nuo 1837 m.). „Kitcho Arashiyama Honten“ vadinamas prabangiausiu miesto kaiseki – tradicinės kelių patiekalų vakarienės – restoranu, kur patiekalai vienam žmogui, be gėrimų, gali atsieiti virš 300 Eur.

2. Paryžius, 141 žvaigždutė

Istoriniame viešbutyje „Plaza Athenee“ įsikūręs šefo Alaino Ducasse’o restoranas – viena iš dešimties tris žvaigždutes turinčių Prancūzijos sostinės maitinimo įstaigų. 2014 m. šefas visiškai atnaujino restorano koncepciją, dabar čia orientuojamasi į sveiką, aplinkai draugišką meniu, kurio pažibos yra žuvis, daržovės ir dribsniai. Dėmesio verti ir tokie restoranai kaip „Le Cinq“, „L‘Ambroisie“ ar „Le Prie Catelan“.

1. Tokijas, 308 žvaigždutės

Nuo 2007 m., kai buvo pristatytas pirmasis specialiai Tokijui skirtas „Michelin“ gidas, jame buvo aprašyta daugiau kaip 300 miesto restoranų. Puikių restoranų mieste netrūksta ir jie dažniausiai garsėja viena iš trijų virtuvių: tradicine japonų, sušių arba prancūziška. Po tris „Michelin“ žvaigždutes turi net 13 restoranų, tarp kurių – „Kanda“, „L‘Osier“, „Sushi Saito“, „Ryugin“ ir „Quintessence“.

FOTOGALERIJA „Michelin“ restoranų rojus – Azija (17 nuotr.)

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Švedų vyninės „Arilds Vingard“ pamokos Premium 1

Švedijos pietuose esančiame Skonės (Skåne) regione, Kulabergo pusiasalyje, įsikūrusi didžiausia šalies vyninė...

Laisvalaikis
2019.07.21
Virtuvės šefas M. Paulinas: Lietuvai žiauriai reiktų „Michelin“ žvaigždės Premium 16

Pagaliau ir į mūsų šalį atėjo laikai, kai išrankesniems valgytojams rūpi ne restorano pavadinimas ar...

Laisvalaikis
2019.07.21
Klimato kaitą jaučiame skrandžiu Premium

Klimato kaitą dar dažnai įsivaizduojame kaip mistinį reiškinį, kuris keičia Žemės veidą, tačiau neliečia mūsų...

Laisvalaikis
2019.07.20
Siekdami priartėti prie „nulio atliekų“, bando keisti vartojimo įpročius Premium

Jeigu daržovės užaugintos natūraliu būdu, jų išorė neturi reikšmės nei skoniui, nei maistinei vertei, o...

Prekyba
2019.07.20
Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 27

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 3

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau