„Stiklių“ restorane – revoliucija

Publikuota: 2018-12-07

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“ restorano naujasis meistras Gerdvilas Žalys, į Lietuvą parsivežęs kelerių metų darbo patirtį Švedijos ir Prancūzijos restoranuose, įvertintuose „Michelin“ žvaigždėmis, – šefas pristatė naują „Stiklių“ meniu.

Gerdvilas Žalys, „Stiklių“ restorano vyriausiasis virėjas, lietuviškame kulinarijos pasaulyje yra naujas ir mažai žinomas asmuo. 14-os metų su tėvais išvykęs į Švediją ir galiausiai atradęs save virtuvėje, p. Gerdvilas, atlikęs praktiką pas Joną Lundgreną, prestižiškiausiame pasaulio virėjų čempionate „Bocuse D’or“ 2009 m. laimėjusį sidabro medalį, dirbo pas Stokholmo legenda vadinamą šefą Pontusą Frithiofą, vėliau – prancūzų gastronomijos revoliucionieriaus Yannicko Alleno vadovaujamame „Pavillon Ledoyen“. Pastaruosius trejus metus – šiemet rugpjūtį mirusio prancūzų kulinarijos legendos Joelio Robuchono „L’Atelier“, kur buvo išsitarnavęs iki chef cuisinier pozicijos.

Nauji vėjai

Akivaizdu, kad su p. Gerdvilo atėjimu „Stikliuose“ papūtė nauji vėjai. Kol kas galima tik spėti, kaip reikalai klostytis toliau, bet naujasis virtuvės meistras čia įvedė savo „švediškai prancūzišką“ tvarką.

„Buvau pripratęs, kad aš čia viršininkas, o dabar – jis. Jis labai užsispyręs, ir čia turi būti taip, kaip jis nori, ne kaip aš“, – juokdamasis „skundėsi“ Romas Zakarevičius, „Stiklių“ kūrėjas ir bendraturtis. Anot jo, naujasis virtuvės vadovas iš „Stiklių aludės“ išgujo dešimtmečius čia buvusį pasitikimo užkandį – lazdeles su sūriu, ir pakeitė jas taukine su skrebučiais. Nauji indai restorane – irgi Gerdvilo kaprizas, kaip ir privalomos prancūzų kalbos pamokos virėjams.

„Kartais žiūriu ir neatsistebiu man naujais dalykais – tikra revoliucija. Vadinasi, augam“, – juokiasi p. Zakarevičius.

Nauja filosofija

Pasak p. Gerdvilo, Prancūzijoje ar Skandinavijoje virtuvės šefas, imdamasis vadovauti naujai virtuvei, dažnai paskelbia savo filosofiją, kuri vėliau tampa dogma. Taip prancūzų kulinarijos pasaulyje įsitvirtino Yannicko Alleno (jis yra uždirbęs 6 „Michelin“ žvaigždes) paskelbtas cuisine modern judėjimas, kurio esmė – padažas.

Apie „Stiklių“ filosofiją paklaustas p. Gerdvilas sako, kad pirmiausia kalba eina apie cuisine pure (pranc. švari, gryna virtuvė).

„Švara visur: lėkštėje, virtuvėje, šefo galvoje“, – paaiškina šefas.

Kalbai pasisukus apie „Michelin“ žvaigždutes, p. Gerdvilas šypteli: „Ne jose esmė. Jeigu ji ateis, tai ateis. Jeigu nelaimėsime jos prie manęs, vadinasi, dar ne laikas. Laimės po manęs, o aš būsiu laimingas, kad prie to prisidėjau, nes man svarbiausia perduoti tai, ką gavau iš Robuchono, Alleno, Lundgreno – jie man leido suprasti, kad šefas pirmiausia yra mokytojas, pagarbiai besielgiantis su personalu ir suteikiantis malonumą savo svečiams.“

Malonumo skonis

Malonumas svečiams, ragaujant p. Gerdvilo paruoštą degustacinį meniu, garantuotas, ir tai nėra reklaminis šūkis. Septyni jo patiekalai leido kopti vis aukščiau ir aukščiau – iki tos vietos, kur tik žvalgaisi, kaip reaguoja pietų kompanionai ir vieni kitiems pritariamai linguoja galva. Ir, žinoma, tai yra atvejis, kai geriau vieną kartą paragauti negu devynis išgirsti.

Bet vis tiek traukia už liežuvio pasakyti apie vieną iš meniu patiekalą – „Foie Gras au Torchon“ su avietėmis ir brioche skrebučiais. Iš Prancūzijos atskraidintos kepenėlės 10 dienų fermentuojamos ančių taukuose, paskiau marinuojamos lietuviškame obuolių vyne.

Malonumo skonis garantuotas. Degustacinis meniu bus keičiamas kas mėnesį. Pasak p. Gerdvilo, toks valgiaraščio variantas kadaise į virtuvę atėjo iš mados pasaulio: degustacinis meniu yra kaip geriausių drabužių kolekcija.

Panašu, kad po kurio laiko „Stikliai“ pasiūlys ir a la carte meniu, kurio idėja, sako p. Gerdvilas, jam ima vis labiau patikti.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 3

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau