„Stiklių“ restorane – revoliucija

Publikuota: 2018-12-07

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“ restorano naujasis meistras Gerdvilas Žalys, į Lietuvą parsivežęs kelerių metų darbo patirtį Švedijos ir Prancūzijos restoranuose, įvertintuose „Michelin“ žvaigždėmis, – šefas pristatė naują „Stiklių“ meniu.

Gerdvilas Žalys, „Stiklių“ restorano vyriausiasis virėjas, lietuviškame kulinarijos pasaulyje yra naujas ir mažai žinomas asmuo. 14-os metų su tėvais išvykęs į Švediją ir galiausiai atradęs save virtuvėje, p. Gerdvilas, atlikęs praktiką pas Joną Lundgreną, prestižiškiausiame pasaulio virėjų čempionate „Bocuse D’or“ 2009 m. laimėjusį sidabro medalį, dirbo pas Stokholmo legenda vadinamą šefą Pontusą Frithiofą, vėliau – prancūzų gastronomijos revoliucionieriaus Yannicko Alleno vadovaujamame „Pavillon Ledoyen“. Pastaruosius trejus metus – šiemet rugpjūtį mirusio prancūzų kulinarijos legendos Joelio Robuchono „L’Atelier“, kur buvo išsitarnavęs iki chef cuisinier pozicijos.

Nauji vėjai

Akivaizdu, kad su p. Gerdvilo atėjimu „Stikliuose“ papūtė nauji vėjai. Kol kas galima tik spėti, kaip reikalai klostytis toliau, bet naujasis virtuvės meistras čia įvedė savo „švediškai prancūzišką“ tvarką.

„Buvau pripratęs, kad aš čia viršininkas, o dabar – jis. Jis labai užsispyręs, ir čia turi būti taip, kaip jis nori, ne kaip aš“, – juokdamasis „skundėsi“ Romas Zakarevičius, „Stiklių“ kūrėjas ir bendraturtis. Anot jo, naujasis virtuvės vadovas iš „Stiklių aludės“ išgujo dešimtmečius čia buvusį pasitikimo užkandį – lazdeles su sūriu, ir pakeitė jas taukine su skrebučiais. Nauji indai restorane – irgi Gerdvilo kaprizas, kaip ir privalomos prancūzų kalbos pamokos virėjams.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Kartais žiūriu ir neatsistebiu man naujais dalykais – tikra revoliucija. Vadinasi, augam“, – juokiasi p. Zakarevičius.

Nauja filosofija

Pasak p. Gerdvilo, Prancūzijoje ar Skandinavijoje virtuvės šefas, imdamasis vadovauti naujai virtuvei, dažnai paskelbia savo filosofiją, kuri vėliau tampa dogma. Taip prancūzų kulinarijos pasaulyje įsitvirtino Yannicko Alleno (jis yra uždirbęs 6 „Michelin“ žvaigždes) paskelbtas cuisine modern judėjimas, kurio esmė – padažas.

Apie „Stiklių“ filosofiją paklaustas p. Gerdvilas sako, kad pirmiausia kalba eina apie cuisine pure (pranc. švari, gryna virtuvė).

„Švara visur: lėkštėje, virtuvėje, šefo galvoje“, – paaiškina šefas.

Kalbai pasisukus apie „Michelin“ žvaigždutes, p. Gerdvilas šypteli: „Ne jose esmė. Jeigu ji ateis, tai ateis. Jeigu nelaimėsime jos prie manęs, vadinasi, dar ne laikas. Laimės po manęs, o aš būsiu laimingas, kad prie to prisidėjau, nes man svarbiausia perduoti tai, ką gavau iš Robuchono, Alleno, Lundgreno – jie man leido suprasti, kad šefas pirmiausia yra mokytojas, pagarbiai besielgiantis su personalu ir suteikiantis malonumą savo svečiams.“

Malonumo skonis

Malonumas svečiams, ragaujant p. Gerdvilo paruoštą degustacinį meniu, garantuotas, ir tai nėra reklaminis šūkis. Septyni jo patiekalai leido kopti vis aukščiau ir aukščiau – iki tos vietos, kur tik žvalgaisi, kaip reaguoja pietų kompanionai ir vieni kitiems pritariamai linguoja galva. Ir, žinoma, tai yra atvejis, kai geriau vieną kartą paragauti negu devynis išgirsti.

Bet vis tiek traukia už liežuvio pasakyti apie vieną iš meniu patiekalą – „Foie Gras au Torchon“ su avietėmis ir brioche skrebučiais. Iš Prancūzijos atskraidintos kepenėlės 10 dienų fermentuojamos ančių taukuose, paskiau marinuojamos lietuviškame obuolių vyne.

Malonumo skonis garantuotas. Degustacinis meniu bus keičiamas kas mėnesį. Pasak p. Gerdvilo, toks valgiaraščio variantas kadaise į virtuvę atėjo iš mados pasaulio: degustacinis meniu yra kaip geriausių drabužių kolekcija.

Panašu, kad po kurio laiko „Stikliai“ pasiūlys ir a la carte meniu, kurio idėja, sako p. Gerdvilas, jam ima vis labiau patikti.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18
„Smart-ID“ pritaikė netradiciškai – alkoholio be jo nenusipirksi Premium

Per karantiną prasidėjus e. prekybos bumui, daugiau atsirado ir virtualių parduotuvių, prekiaujančių...

Gazelė
2022.03.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku