„Stiklių“ restorane – revoliucija

Publikuota: 2018-12-07

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“ restorano naujasis meistras Gerdvilas Žalys, į Lietuvą parsivežęs kelerių metų darbo patirtį Švedijos ir Prancūzijos restoranuose, įvertintuose „Michelin“ žvaigždėmis, – šefas pristatė naują „Stiklių“ meniu.

Gerdvilas Žalys, „Stiklių“ restorano vyriausiasis virėjas, lietuviškame kulinarijos pasaulyje yra naujas ir mažai žinomas asmuo. 14-os metų su tėvais išvykęs į Švediją ir galiausiai atradęs save virtuvėje, p. Gerdvilas, atlikęs praktiką pas Joną Lundgreną, prestižiškiausiame pasaulio virėjų čempionate „Bocuse D’or“ 2009 m. laimėjusį sidabro medalį, dirbo pas Stokholmo legenda vadinamą šefą Pontusą Frithiofą, vėliau – prancūzų gastronomijos revoliucionieriaus Yannicko Alleno vadovaujamame „Pavillon Ledoyen“. Pastaruosius trejus metus – šiemet rugpjūtį mirusio prancūzų kulinarijos legendos Joelio Robuchono „L’Atelier“, kur buvo išsitarnavęs iki chef cuisinier pozicijos.

Nauji vėjai

Akivaizdu, kad su p. Gerdvilo atėjimu „Stikliuose“ papūtė nauji vėjai. Kol kas galima tik spėti, kaip reikalai klostytis toliau, bet naujasis virtuvės meistras čia įvedė savo „švediškai prancūzišką“ tvarką.

„Buvau pripratęs, kad aš čia viršininkas, o dabar – jis. Jis labai užsispyręs, ir čia turi būti taip, kaip jis nori, ne kaip aš“, – juokdamasis „skundėsi“ Romas Zakarevičius, „Stiklių“ kūrėjas ir bendraturtis. Anot jo, naujasis virtuvės vadovas iš „Stiklių aludės“ išgujo dešimtmečius čia buvusį pasitikimo užkandį – lazdeles su sūriu, ir pakeitė jas taukine su skrebučiais. Nauji indai restorane – irgi Gerdvilo kaprizas, kaip ir privalomos prancūzų kalbos pamokos virėjams.

„Kartais žiūriu ir neatsistebiu man naujais dalykais – tikra revoliucija. Vadinasi, augam“, – juokiasi p. Zakarevičius.

Nauja filosofija

Pasak p. Gerdvilo, Prancūzijoje ar Skandinavijoje virtuvės šefas, imdamasis vadovauti naujai virtuvei, dažnai paskelbia savo filosofiją, kuri vėliau tampa dogma. Taip prancūzų kulinarijos pasaulyje įsitvirtino Yannicko Alleno (jis yra uždirbęs 6 „Michelin“ žvaigždes) paskelbtas cuisine modern judėjimas, kurio esmė – padažas.

Apie „Stiklių“ filosofiją paklaustas p. Gerdvilas sako, kad pirmiausia kalba eina apie cuisine pure (pranc. švari, gryna virtuvė).

„Švara visur: lėkštėje, virtuvėje, šefo galvoje“, – paaiškina šefas.

Kalbai pasisukus apie „Michelin“ žvaigždutes, p. Gerdvilas šypteli: „Ne jose esmė. Jeigu ji ateis, tai ateis. Jeigu nelaimėsime jos prie manęs, vadinasi, dar ne laikas. Laimės po manęs, o aš būsiu laimingas, kad prie to prisidėjau, nes man svarbiausia perduoti tai, ką gavau iš Robuchono, Alleno, Lundgreno – jie man leido suprasti, kad šefas pirmiausia yra mokytojas, pagarbiai besielgiantis su personalu ir suteikiantis malonumą savo svečiams.“

Malonumo skonis

Malonumas svečiams, ragaujant p. Gerdvilo paruoštą degustacinį meniu, garantuotas, ir tai nėra reklaminis šūkis. Septyni jo patiekalai leido kopti vis aukščiau ir aukščiau – iki tos vietos, kur tik žvalgaisi, kaip reaguoja pietų kompanionai ir vieni kitiems pritariamai linguoja galva. Ir, žinoma, tai yra atvejis, kai geriau vieną kartą paragauti negu devynis išgirsti.

Bet vis tiek traukia už liežuvio pasakyti apie vieną iš meniu patiekalą – „Foie Gras au Torchon“ su avietėmis ir brioche skrebučiais. Iš Prancūzijos atskraidintos kepenėlės 10 dienų fermentuojamos ančių taukuose, paskiau marinuojamos lietuviškame obuolių vyne.

Malonumo skonis garantuotas. Degustacinis meniu bus keičiamas kas mėnesį. Pasak p. Gerdvilo, toks valgiaraščio variantas kadaise į virtuvę atėjo iš mados pasaulio: degustacinis meniu yra kaip geriausių drabužių kolekcija.

Panašu, kad po kurio laiko „Stikliai“ pasiūlys ir a la carte meniu, kurio idėja, sako p. Gerdvilas, jam ima vis labiau patikti.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Tyrimas: insulto rizika veganams ne mažesnė 9

Naujas britų tyrimas teigia, jog veganiškos ir vegetariškos mitybos atstovai turi mažesnę tikimybę susirgti...

Laisvalaikis
2019.09.09
Naujas „Grill London“ savininkų šūvis: matė vietos naujam formatui, tobulino dvejus metus Premium 23

„Grill London“ autoriai šį mėnesį pristatė dar vieną savo kūrinį – Vilniaus ir Kauno „Akropoliuose“ šį mėnesį...

Gazelė
2019.09.09
„Cinque Terre“ – vynas iš nuostabiojo penketo Premium 1

Ryškiaspalviais namais ant stačių uolų nusėta Italijos rivjera į šalies šiaurės vakarus sutraukia daugybę...

Laisvalaikis
2019.09.06

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau