Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą

Publikuota: 2018-12-03

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė laimėjo du bronzos medalius.

Pirmąjį Lietuvos kulinarijos asai „nuskynė“ nacionalinių komandų rungties dalyje „ART kulinarinis ir konditerinis stalas“, antrąjį – karštosios virtuvės rungtyje. Čempionato „Grand Prix“ laimėjo Švedijos komanda. Aukso medalius – Singapūro, Norvegijos, Šveicarijos virtuvės meistrai.

Lietuvos nacionalinę šefų rinktinę sudaro kapitonai Darius Dabrovolskas („Vytautas Mineral SPA“) ir Jaroslav Orševski (restoranas „Siesta“), Vytautas Zdanauskas (viešbutis „Novotel“), Nikita Vornik, Artūras Samavičius („City Chef“), Jevgenij Volkov (viešbutis „Courtyard by Marriott Vilnius“), Toma Piskarskaitė ir Irena Bukauskautė-Petrik (restoranas „Amandus“), Dovilė Valentienė ir Monika Garnelė (konditerijos įmonė „Jo malonė“) bei pagalbininkai Artūras Braslauskas ir Vladimir Tolkačiov.

Kulinarijos olimpiada vadinamos „Culinary World Cup“ varžybos rengiamos kas ketverius metus. Šiemet Liuksemburge, „Expogast“ parodoje vykusiame čempionate varžėsi 30 nacionalinių komandų (Lietuvos buvo vienintelė iš Baltijos šalių), 15 nacionalinių jaunųjų virėjų komandų, 15 pobūvių aptarnavimo ir 45 regioninės komandos. Įvairiose individualiose varžybose dalyvavo 750 virtuvės meistrų ir „maisto menininkų“, tarp jų – ir Vita Brūzgienė, įvertinta aukso medaliu sūrio raižymo rungtyje.

Pasak Jūratės Mikalkėnienės, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) vykdomosios direktorės ir komandos vadybininkės, vienas iš pagrindinių komandos dalyvavimo tikslų – skleisti žinią pasauliui apie Lietuvą, jos maisto kultūrą ir kulinariją. Galimybės tai daryti nemenkos: čempionatas sutelkia minias gastronomijos pasaulio atstovų.

Skaičiuojama, jog LUXEXPO rūmuose, kur vyko maisto ir gastronomijos paroda bei čempionatas, per 5 dienas apsilankė 45.000 žmonių.

Karštoji virtuvė

Karštąja virtuve vadinama viena iš nacionalinių komandų rungties dalių. Jos metu šeši šefai per šešias valandas turi pagaminti 110 identiškų porcijų pagal trijų patiekalų valgiaraštį: žuvies užkandį – keptą menkę, daržovių ravioli su šukutėmis, morkų ir obuolių kremą, žirnelius; karštą mėsos patiekalą – jautienos išpjovą su salierų šaknies kroketu, pastarnokų kremu su tonka pupelėmis, troškinta jautienos širdimi, morkomis, burokėliais ir jautienos demi glace padažu; desertą – svarainių šerbetą su vaisių salotomis, obuolių pyragaitį su kalvadosu ir ivoire šokolado kremu. Dar trys valandos skirtos patiekalus sudėti į lėkštes ir patiekti. Pasak p. Mikalkėnienės, ši užduotis reikalauja ypatingo tikslumo ir greičio, sinchroniško komandinio darbo, nes niekada nežinai, kurias būtent iš 110 identiškų porcijų vertins komisija.

2014 m. suburta Nacionalinė rinktinė laimėjo medalius prieš keturis metus vykusiame „Culinary World Cup 2014“ Liuksemburge bei pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics 2016“, Erfurte.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Per karantiną italai prisiminė vyno langelius

Nuo viduramžių Toskanos kilmingieji per nedidukus langelius savo rūmų sienose pardavinėdavo vyną žemesniųjų...

Laisvalaikis
2020.08.09
Madingieji glotnučiai: kiek juose naudos sveikatai Premium 1

Vaisiai ir daržovės yra naudingi sveikatai. Lygiai taip manoma ir apie glotnučius – trintų vaisių ir (arba)...

Laisvalaikis
2020.08.08
Suvožtinių festivalio rengėjai: „bulka ir kotletu“ žmonių neprisiviliosi Premium 1

Rugpjūčio 6 d. Vilniuje rengiamas 6-asis gurmė burgerių festivalis „Vilnius Burger Fest“. Miestiečių...

Laisvalaikis
2020.08.05
Virtuvės meistras D. Praspaliauskas atidarė naują restoraną Premium 1

Vilniuje atidarytas naujas tituluoto virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko restoranas „Amandus“. Tiksliau, ne...

Laisvalaikis
2020.08.04
Mokslininkai įvertino maistingiausius produktus Premium 2

Žmonės mėgsta sudarinėti įvairius geriausiųjų sąrašus. Retai jie būna objektyvūs, bet mokslininkų...

Laisvalaikis
2020.08.02
Vilniuje atidaryta 13 mln. Eur kainavusi senamiesčio erdvė Premium 1

Vilniaus senamiesčio centre atidarytas Senatorių pasažas per Vainų, arba Pociejų, rūmų komplekso kiemą...

Laisvalaikis
2020.07.31
Klausimas gydytojui: ar vegetarai tikrai sveikesni Premium 1

Nemažai žmonių renkasi vegetariškus patiekalus ar mitybą remdamiesi įsitikinimu, esą ši yra sveikesnė. Ar...

Laisvalaikis
2020.07.28
Grybai: skanu, sveika, bet su saiku

Grybavimas – puikus būdas pailsėti ir pajudėti gryname ore. Bet kasmet prasidėjus grybų sezonui sveikatos...

Laisvalaikis
2020.07.26
Lietuviškos interpretacijos su makaronais Premium 2

Miltų, dribsnių, košių ir makaronų gamintoja „Malsena“ neseniai pristatė pirmuosius lietuviškus kietagrūdžius...

Laisvalaikis
2020.07.25
Virtuvės šefas V. Samavičius: esu lyderis ir kitoks nebūsiu Premium 6

„Dirbam tik šešias savaites, matau, kaip viskas dėliojasi. Sunkiai, bet nenoriu verkti“, – sako virtuvės...

Laisvalaikis
2020.07.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus