Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą

Publikuota: 2018-12-03

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė laimėjo du bronzos medalius.

Pirmąjį Lietuvos kulinarijos asai „nuskynė“ nacionalinių komandų rungties dalyje „ART kulinarinis ir konditerinis stalas“, antrąjį – karštosios virtuvės rungtyje. Čempionato „Grand Prix“ laimėjo Švedijos komanda. Aukso medalius – Singapūro, Norvegijos, Šveicarijos virtuvės meistrai.

Lietuvos nacionalinę šefų rinktinę sudaro kapitonai Darius Dabrovolskas („Vytautas Mineral SPA“) ir Jaroslav Orševski (restoranas „Siesta“), Vytautas Zdanauskas (viešbutis „Novotel“), Nikita Vornik, Artūras Samavičius („City Chef“), Jevgenij Volkov (viešbutis „Courtyard by Marriott Vilnius“), Toma Piskarskaitė ir Irena Bukauskautė-Petrik (restoranas „Amandus“), Dovilė Valentienė ir Monika Garnelė (konditerijos įmonė „Jo malonė“) bei pagalbininkai Artūras Braslauskas ir Vladimir Tolkačiov.

Kulinarijos olimpiada vadinamos „Culinary World Cup“ varžybos rengiamos kas ketverius metus. Šiemet Liuksemburge, „Expogast“ parodoje vykusiame čempionate varžėsi 30 nacionalinių komandų (Lietuvos buvo vienintelė iš Baltijos šalių), 15 nacionalinių jaunųjų virėjų komandų, 15 pobūvių aptarnavimo ir 45 regioninės komandos. Įvairiose individualiose varžybose dalyvavo 750 virtuvės meistrų ir „maisto menininkų“, tarp jų – ir Vita Brūzgienė, įvertinta aukso medaliu sūrio raižymo rungtyje.

Pasak Jūratės Mikalkėnienės, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) vykdomosios direktorės ir komandos vadybininkės, vienas iš pagrindinių komandos dalyvavimo tikslų – skleisti žinią pasauliui apie Lietuvą, jos maisto kultūrą ir kulinariją. Galimybės tai daryti nemenkos: čempionatas sutelkia minias gastronomijos pasaulio atstovų.

Skaičiuojama, jog LUXEXPO rūmuose, kur vyko maisto ir gastronomijos paroda bei čempionatas, per 5 dienas apsilankė 45.000 žmonių.

Karštoji virtuvė

Karštąja virtuve vadinama viena iš nacionalinių komandų rungties dalių. Jos metu šeši šefai per šešias valandas turi pagaminti 110 identiškų porcijų pagal trijų patiekalų valgiaraštį: žuvies užkandį – keptą menkę, daržovių ravioli su šukutėmis, morkų ir obuolių kremą, žirnelius; karštą mėsos patiekalą – jautienos išpjovą su salierų šaknies kroketu, pastarnokų kremu su tonka pupelėmis, troškinta jautienos širdimi, morkomis, burokėliais ir jautienos demi glace padažu; desertą – svarainių šerbetą su vaisių salotomis, obuolių pyragaitį su kalvadosu ir ivoire šokolado kremu. Dar trys valandos skirtos patiekalus sudėti į lėkštes ir patiekti. Pasak p. Mikalkėnienės, ši užduotis reikalauja ypatingo tikslumo ir greičio, sinchroniško komandinio darbo, nes niekada nežinai, kurias būtent iš 110 identiškų porcijų vertins komisija.

2014 m. suburta Nacionalinė rinktinė laimėjo medalius prieš keturis metus vykusiame „Culinary World Cup 2014“ Liuksemburge bei pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics 2016“, Erfurte.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Vilniečius jau pripratino prie graikiško skonio, atėjo eilė Kaunui

Gyvenant svetur, įgyjama žinių, kontaktų ir santaupų, kurie ne vienam smulkiajam pamėtėja idėją imtis su...

Gazelė
2019.06.19
Paulius Jurkevičius: Trijų *** dieta   Premium 2

Reiškinys, kai individas ko nors priverstinai nevalgo arba priverstinai valgo, mane domino jau seniai.

Verslo klasė
2019.06.16
Savaitgalis Abrucuose, pamirštame Italijos rojuje

Kelionė po svetimą šalį tokiu laiku, kai lapai jau nukritę arba dar nesužaliavę, visada prideda savotiško...

Laisvalaikis
2019.06.09
Aiškėja 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas 5

Diena po dienos pildosi 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas: jį sudaranti „Gero maisto akademija“...

Laisvalaikis
2019.06.07
Paulius Jurkevičius: Karalienės Margaritos kodas Premium

Ten buvo keturi statūs, numindyti laipteliai – jie vedė iš picerijos tualeto link. Nusprendžiau pasilypėti...

Verslo klasė
2019.06.01
Pradėtas skelbti 30-ies geriausių restoranų sąrašas 4

Pradedama kurti 30-ies geriausių restoranų sąrašo intriga. Sąrašą kasmet sudaranti „Gero maisto akademija“...

Laisvalaikis
2019.06.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau