Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Publikuota: 2018-11-22

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje konkurse „Wine + Dessert“, kuriame profesionalai varžosi dėl vyno ir deserto geriausio derinio, pagrindinį – Auksinės šakutės – prizą iškovojo Vilniaus gastronomijos scenos naujoko – restorano „Nineteen18“ komanda.

Sostinės senamiestyje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, rugsėjį atidaryto „Nineteen18“ pirmoji komanda – Vita Bartininkaitė ir Vidmantė Šukytė – Auksines šakutes pelnė už mišku ir obuoliais dvelkiančio deserto „Brazdas“ derinį su estišku obuolių vynu „Poltsamaa Kuldne 2009“.

Antrąją vietą 9-ajame Vyno ir desertų derinių čempionate pasidalijo Vilniaus restoranai „Sweet Root“ ir „Dine“. Specialiais prizais buvo apdovanoti „Restoranas 4“ (Palanga), „Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ (Vilnius) ir „14 Horses Brasserie“ (Vilnius).

Lengviausio derinio ir žiūrovų simpatijų prizas atiteko „14 Horses Brasserie“ komandai už medaus deserto „Bičiulis“ derinį su vokišku „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Geriausiu čempionato vynu išrinktas „Peller Estates Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2007“. Su desertu „Winter is coming“ jį patiekė komanda „Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ (Martynas Pravilonis ir Darius Stakelė). Lietuviškiausiu išrinktą desertą – „Baltijos gintaras“ – „Restorano 4“ komanda (Gabrielius Zajacas ir Francesco Di Marco) patiekė su vynu „Livon Casali Goda Verduzzo Friulano DOC“.

Profesionalų žaidimai

Nuo pat pirmųjų gyvavimo metų stebinčiam šį čempionatą negali nekristi į akis jo profesionalėjimas. Galėtum net sakyti, kad jis tampa geriausių Lietuvos restoranų komandų smagių (nes dauguma atvejų – saldžių), tačiau sykiu ir itin profesionalių žaidimų aikštele. Galvoje čia turiu restoranus „Nineteen18“, „Sweet Root“, „Dine“, „Telegrafas“, „Restoranas 4“, „Somm“, „Amandus“, „Esperanza“, patekusius į šių metų Lietuvos 30-ies geriausių restoranų sąrašą bei skandinavų „White guide“ skelbiamą 30-ies geriausių Baltijos šalių restoranų sąrašą, arba – į abu šiuos sąrašus. Atskirai reiktų paminėti, kad restoranams „Nineteen18“ ir „Sweet Root“ skandinavų gido ekspertai vos prieš dvi savaites skyrė antrąją ir trečiąją vietas.

Be išvardytųjų, čempionate dalyvavo restoranų komandos „Nineteen18 Matas“, „Taurakalnis ir Petras Jarašūnas“, „Trinity“, „Crowne Plaza & Liviko“, taip pat susigrupavę profesionalūs konditeriai, someljė, importuotojai: „Rūta & Rūta Cuisine“ (Rūta Paulauskienė, Alina Pocienė ir Albertas Koncijalovas), „Juozas ir „Komoda“ (Monika Skučaitė, Juozas Kabašinskas, Martynas Meidas ir Gabrielė Litinskaitė), „The Pair: Markizetė & Sommelier partners“ (Pierre’as Louisas Laviale’is ir Paulas Forconi).

Pasak Arūno Starkaus, vertinimo komisijos pirmininko ir šio čempionato sumanytojo, šiemet daugelis komandų žengė toliau nei klasikinis deserto ir vyno derinys. „Į desertus buvo drąsiai integruojamas sūris, agurkai, morkos, džiovinti grybai, karamelizuoti spygliai. Todėl dėl lietuviškiausio deserto prizo varžėsi ir „Nineteen18“ komandos desertas „Brazdas“ ir „Sweet Root“ sukurtas „Ančiukas“. Priešingai nei ankstesniuose čempionatuose, šiemet nebuvo bandymų prie deserto derinti šampaną. Derinio lengvumą neretai lėmė gaivios rūgšties ir nedaug alkoholio turintis vynas, ir dėl lengviausio derinio prizo su laimėtojomis kovojo tą patį „Riesling“ iš Mozelio panaudojusi „Somm“ komanda“, – rengėjų pranešime cituojamas p. Starkus.

„Wine + Dessert“ organizuoja Lietuvos someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 1

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
10:30
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku