Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą
FOTOGALERIJA Gastronomijos naujokai laimėjo dar vieną konkursą (17 nuotr.)
Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje konkurse Wine + Dessert, kuriame profesionalai varžosi dėl vyno ir deserto geriausio derinio, pagrindinį Auksinės šakutės prizą iškovojo Vilniaus gastronomijos scenos naujoko restorano Nineteen18 komanda.
Sostinės senamiestyje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, rugsėjį atidaryto Nineteen18 pirmoji komanda Vita Bartininkaitė ir Vidmantė Šukytė Auksines šakutes pelnė už mišku ir obuoliais dvelkiančio deserto Brazdas derinį su estišku obuolių vynu Poltsamaa Kuldne 2009.
Antrąją vietą 9-ajame Vyno ir desertų derinių čempionate pasidalijo Vilniaus restoranai Sweet Root ir Dine. Specialiais prizais buvo apdovanoti Restoranas 4 (Palanga), Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar (Vilnius) ir 14 Horses Brasserie (Vilnius).
Lengviausio derinio ir žiūrovų simpatijų prizas atiteko 14 Horses Brasserie komandai už medaus deserto Bičiulis derinį su vokišku Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014.
Geriausiu čempionato vynu išrinktas Peller Estates Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2007. Su desertu Winter is coming jį patiekė komanda Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar (Martynas Pravilonis ir Darius Stakelė). Lietuviškiausiu išrinktą desertą Baltijos gintaras Restorano 4 komanda (Gabrielius Zajacas ir Francesco Di Marco) patiekė su vynu Livon Casali Goda Verduzzo Friulano DOC.
Profesionalų žaidimai
Nuo pat pirmųjų gyvavimo metų stebinčiam šį čempionatą negali nekristi į akis jo profesionalėjimas. Galėtum net sakyti, kad jis tampa geriausių Lietuvos restoranų komandų smagių (nes dauguma atvejų saldžių), tačiau sykiu ir itin profesionalių žaidimų aikštele. Galvoje čia turiu restoranus Nineteen18, Sweet Root, Dine, Telegrafas, Restoranas 4, Somm, Amandus, Esperanza, patekusius į šių metų Lietuvos 30-ies geriausių restoranų sąrašą bei skandinavų White guide skelbiamą 30-ies geriausių Baltijos šalių restoranų sąrašą, arba į abu šiuos sąrašus. Atskirai reiktų paminėti, kad restoranams Nineteen18 ir Sweet Root skandinavų gido ekspertai vos prieš dvi savaites skyrė antrąją ir trečiąją vietas.
Be išvardytųjų, čempionate dalyvavo restoranų komandos Nineteen18 Matas, Taurakalnis ir Petras Jarašūnas, Trinity, Crowne Plaza & Liviko, taip pat susigrupavę profesionalūs konditeriai, someljė, importuotojai: Rūta & Rūta Cuisine (Rūta Paulauskienė, Alina Pocienė ir Albertas Koncijalovas), Juozas ir Komoda (Monika Skučaitė, Juozas Kabašinskas, Martynas Meidas ir Gabrielė Litinskaitė), The Pair: Markizetė & Sommelier partners (Pierreas Louisas Lavialeis ir Paulas Forconi).
Pasak Arūno Starkaus, vertinimo komisijos pirmininko ir šio čempionato sumanytojo, šiemet daugelis komandų žengė toliau nei klasikinis deserto ir vyno derinys. Į desertus buvo drąsiai integruojamas sūris, agurkai, morkos, džiovinti grybai, karamelizuoti spygliai. Todėl dėl lietuviškiausio deserto prizo varžėsi ir Nineteen18 komandos desertas Brazdas ir Sweet Root sukurtas Ančiukas. Priešingai nei ankstesniuose čempionatuose, šiemet nebuvo bandymų prie deserto derinti šampaną. Derinio lengvumą neretai lėmė gaivios rūgšties ir nedaug alkoholio turintis vynas, ir dėl lengviausio derinio prizo su laimėtojomis kovojo tą patį Riesling iš Mozelio panaudojusi Somm komanda, rengėjų pranešime cituojamas p. Starkus.
Wine + Dessert organizuoja Lietuvos someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti