Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Publikuota: 2018-11-22

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje konkurse „Wine + Dessert“, kuriame profesionalai varžosi dėl vyno ir deserto geriausio derinio, pagrindinį – Auksinės šakutės – prizą iškovojo Vilniaus gastronomijos scenos naujoko – restorano „Nineteen18“ komanda.

Sostinės senamiestyje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, rugsėjį atidaryto „Nineteen18“ pirmoji komanda – Vita Bartininkaitė ir Vidmantė Šukytė – Auksines šakutes pelnė už mišku ir obuoliais dvelkiančio deserto „Brazdas“ derinį su estišku obuolių vynu „Poltsamaa Kuldne 2009“.

Antrąją vietą 9-ajame Vyno ir desertų derinių čempionate pasidalijo Vilniaus restoranai „Sweet Root“ ir „Dine“. Specialiais prizais buvo apdovanoti „Restoranas 4“ (Palanga), „Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ (Vilnius) ir „14 Horses Brasserie“ (Vilnius).

Lengviausio derinio ir žiūrovų simpatijų prizas atiteko „14 Horses Brasserie“ komandai už medaus deserto „Bičiulis“ derinį su vokišku „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“.

Geriausiu čempionato vynu išrinktas „Peller Estates Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2007“. Su desertu „Winter is coming“ jį patiekė komanda „Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ (Martynas Pravilonis ir Darius Stakelė). Lietuviškiausiu išrinktą desertą – „Baltijos gintaras“ – „Restorano 4“ komanda (Gabrielius Zajacas ir Francesco Di Marco) patiekė su vynu „Livon Casali Goda Verduzzo Friulano DOC“.

Profesionalų žaidimai

Nuo pat pirmųjų gyvavimo metų stebinčiam šį čempionatą negali nekristi į akis jo profesionalėjimas. Galėtum net sakyti, kad jis tampa geriausių Lietuvos restoranų komandų smagių (nes dauguma atvejų – saldžių), tačiau sykiu ir itin profesionalių žaidimų aikštele. Galvoje čia turiu restoranus „Nineteen18“, „Sweet Root“, „Dine“, „Telegrafas“, „Restoranas 4“, „Somm“, „Amandus“, „Esperanza“, patekusius į šių metų Lietuvos 30-ies geriausių restoranų sąrašą bei skandinavų „White guide“ skelbiamą 30-ies geriausių Baltijos šalių restoranų sąrašą, arba – į abu šiuos sąrašus. Atskirai reiktų paminėti, kad restoranams „Nineteen18“ ir „Sweet Root“ skandinavų gido ekspertai vos prieš dvi savaites skyrė antrąją ir trečiąją vietas.

Be išvardytųjų, čempionate dalyvavo restoranų komandos „Nineteen18 Matas“, „Taurakalnis ir Petras Jarašūnas“, „Trinity“, „Crowne Plaza & Liviko“, taip pat susigrupavę profesionalūs konditeriai, someljė, importuotojai: „Rūta & Rūta Cuisine“ (Rūta Paulauskienė, Alina Pocienė ir Albertas Koncijalovas), „Juozas ir „Komoda“ (Monika Skučaitė, Juozas Kabašinskas, Martynas Meidas ir Gabrielė Litinskaitė), „The Pair: Markizetė & Sommelier partners“ (Pierre’as Louisas Laviale’is ir Paulas Forconi).

Pasak Arūno Starkaus, vertinimo komisijos pirmininko ir šio čempionato sumanytojo, šiemet daugelis komandų žengė toliau nei klasikinis deserto ir vyno derinys. „Į desertus buvo drąsiai integruojamas sūris, agurkai, morkos, džiovinti grybai, karamelizuoti spygliai. Todėl dėl lietuviškiausio deserto prizo varžėsi ir „Nineteen18“ komandos desertas „Brazdas“ ir „Sweet Root“ sukurtas „Ančiukas“. Priešingai nei ankstesniuose čempionatuose, šiemet nebuvo bandymų prie deserto derinti šampaną. Derinio lengvumą neretai lėmė gaivios rūgšties ir nedaug alkoholio turintis vynas, ir dėl lengviausio derinio prizo su laimėtojomis kovojo tą patį „Riesling“ iš Mozelio panaudojusi „Somm“ komanda“, – rengėjų pranešime cituojamas p. Starkus.

„Wine + Dessert“ organizuoja Lietuvos someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Į Birštoną – ragauti konkursinių patiekalų 1

Birštonas, nuolatos ieškantis naujų būdų populiarinti kurortą, šiemet modifikavo kelintus metus rengiamą...

Laisvalaikis
2019.05.17
Didžiausiam aludariui pasaulyje – 200 mln. Eur bauda dėl brangaus alaus Belgijoje 3

Europos Komisija (EK) didžiausiam pasaulyje aludariui – Belgijos „Anheuser-Busch InBev“ – skyrė 200 mln. Eur...

Pramonė
2019.05.13
„Michelin“ žvaigždės irgi išeina į pensiją

Švedijoje esančio dviejų „Michelin“ žvaigždučių restorano „Faviken Magasinet“ šefas Magnusas Nilssonas...

Laisvalaikis
2019.05.08
Investavo 0,5 mln. Eur į kraftinio spirito daryklą dvare 5

Pakruojyje pradėjo veikti Pakruojo dvaro spirito varykla ir alaus bravoras. „Kompleksas“ veiks kaip muziejus...

Laisvalaikis
2019.05.07
Vynuogynai pasiryžę kovoti su klimato kaita Premium

Ignoruoti klimato kaitą tampa vis sunkiau: pastarieji penkeri metai buvo karščiausi planetoje. Pasaulinės...

Laisvalaikis
2019.05.05
Mokytis vyno kultūros kviečia „Vyno dienos“ 3

Penktadienį ir šeštadienį Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centre, vyksta 15-oji tarptautinė paroda...

Laisvalaikis
2019.05.03
Paskelbtas geriausias Lietuvos someljė 3

Balandžio 29 d. vykusiame XV Lietuvos someljė čempionate „Codorniu Zero Grand Prix 2019“ pergalę nuskynė...

Laisvalaikis
2019.04.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau