Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Publikuota: 2018-11-22

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje konkurse „Wine + Dessert“, kuriame profesionalai varžosi dėl vyno ir deserto geriausio derinio, pagrindinį – Auksinės šakutės – prizą iškovojo Vilniaus gastronomijos scenos naujoko – restorano „Nineteen18“ komanda.

Sostinės senamiestyje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, rugsėjį atidaryto „Nineteen18“ pirmoji komanda – Vita Bartininkaitė ir Vidmantė Šukytė – Auksines šakutes pelnė už mišku ir obuoliais dvelkiančio deserto „Brazdas“ derinį su estišku obuolių vynu „Poltsamaa Kuldne 2009“.

Antrąją vietą 9-ajame Vyno ir desertų derinių čempionate pasidalijo Vilniaus restoranai „Sweet Root“ ir „Dine“. Specialiais prizais buvo apdovanoti „Restoranas 4“ (Palanga), „Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ (Vilnius) ir „14 Horses Brasserie“ (Vilnius).

Lengviausio derinio ir žiūrovų simpatijų prizas atiteko „14 Horses Brasserie“ komandai už medaus deserto „Bičiulis“ derinį su vokišku „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“.

Geriausiu čempionato vynu išrinktas „Peller Estates Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2007“. Su desertu „Winter is coming“ jį patiekė komanda „Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ (Martynas Pravilonis ir Darius Stakelė). Lietuviškiausiu išrinktą desertą – „Baltijos gintaras“ – „Restorano 4“ komanda (Gabrielius Zajacas ir Francesco Di Marco) patiekė su vynu „Livon Casali Goda Verduzzo Friulano DOC“.

Profesionalų žaidimai

Nuo pat pirmųjų gyvavimo metų stebinčiam šį čempionatą negali nekristi į akis jo profesionalėjimas. Galėtum net sakyti, kad jis tampa geriausių Lietuvos restoranų komandų smagių (nes dauguma atvejų – saldžių), tačiau sykiu ir itin profesionalių žaidimų aikštele. Galvoje čia turiu restoranus „Nineteen18“, „Sweet Root“, „Dine“, „Telegrafas“, „Restoranas 4“, „Somm“, „Amandus“, „Esperanza“, patekusius į šių metų Lietuvos 30-ies geriausių restoranų sąrašą bei skandinavų „White guide“ skelbiamą 30-ies geriausių Baltijos šalių restoranų sąrašą, arba – į abu šiuos sąrašus. Atskirai reiktų paminėti, kad restoranams „Nineteen18“ ir „Sweet Root“ skandinavų gido ekspertai vos prieš dvi savaites skyrė antrąją ir trečiąją vietas.

Be išvardytųjų, čempionate dalyvavo restoranų komandos „Nineteen18 Matas“, „Taurakalnis ir Petras Jarašūnas“, „Trinity“, „Crowne Plaza & Liviko“, taip pat susigrupavę profesionalūs konditeriai, someljė, importuotojai: „Rūta & Rūta Cuisine“ (Rūta Paulauskienė, Alina Pocienė ir Albertas Koncijalovas), „Juozas ir „Komoda“ (Monika Skučaitė, Juozas Kabašinskas, Martynas Meidas ir Gabrielė Litinskaitė), „The Pair: Markizetė & Sommelier partners“ (Pierre’as Louisas Laviale’is ir Paulas Forconi).

Pasak Arūno Starkaus, vertinimo komisijos pirmininko ir šio čempionato sumanytojo, šiemet daugelis komandų žengė toliau nei klasikinis deserto ir vyno derinys. „Į desertus buvo drąsiai integruojamas sūris, agurkai, morkos, džiovinti grybai, karamelizuoti spygliai. Todėl dėl lietuviškiausio deserto prizo varžėsi ir „Nineteen18“ komandos desertas „Brazdas“ ir „Sweet Root“ sukurtas „Ančiukas“. Priešingai nei ankstesniuose čempionatuose, šiemet nebuvo bandymų prie deserto derinti šampaną. Derinio lengvumą neretai lėmė gaivios rūgšties ir nedaug alkoholio turintis vynas, ir dėl lengviausio derinio prizo su laimėtojomis kovojo tą patį „Riesling“ iš Mozelio panaudojusi „Somm“ komanda“, – rengėjų pranešime cituojamas p. Starkus.

„Wine + Dessert“ organizuoja Lietuvos someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Mėsa: valgyti ar nevalgyti 15

Lyg išmokome, jog kasdien valgyti didkepsnius ar dešreles – nesveika. Bet šią savaitę pristatytas naujas...

Laisvalaikis
2019.10.05
Britų alkoholio importuotojai kaupia atsargas Kalėdoms

Britų importo įmonės, nežinodamos, kada ir kokiomis sąlygomis šalis išstos iš Europos Sąjungos (ES) ir ko...

Laisvalaikis
2019.10.01
Arbatos maišeliuose aptiko milijardus plastiko dalelių 5

Jeigu mėgstate užsiplikyti arbatą, išfasuotą į patogius naudoti, estetiškai atrodančius plastiko maišelius,...

Laisvalaikis
2019.09.30
P. Jurkevičius: juoda ir truputį dviprasmiška tos profesijos lengvybė Premium 1

Ji laukė manęs prabangaus viešbučio lounge terasoje. Išvakarėse paskambino senas draugas ir paprašė susitikti...

Verslo klasė
2019.09.29
 Kiaušiniai – valgyti ar nevalgyti 6

Ne taip seniai sveikatos specialistai kiaušinius peikė dėl didelio cholesterolio kiekio, dabar jie vis...

Laisvalaikis
2019.09.22
Ateities valgiaraštis: žiedinių kopūstų pica, kanapių milteliai kokteiliui, duona su vabzdžiais

Šiandien toks kasdienių pirkinių sąrašas gali atrodyti dar kiek egzotiškai, tačiau po kelerių metų jau...

Verslo klasė
2019.09.22
Keliautojų vadovų siūlomos rudens kryptys: paskui šilumą ir naują derlių 1

Ruduo kelionėms patogus ne tik dėl sumažėjusių turistų srautų ir kai kur žemesnių kainų, bet ir dėl naujojo...

Laisvalaikis
2019.09.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau