J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Publikuota: 2018-11-20
Lapkričio 23 d., penktadienį, minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją Vilniuje bus atidaryta signataro vardo aikštė ir atidengtas jam skirtas paminklas. Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
svg svg
Lapkričio 23 d., penktadienį, minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją Vilniuje bus atidaryta signataro vardo aikštė ir atidengtas jam skirtas paminklas. Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją Vilniuje bus atvert signataro vardo aikštė ir atidengtas jam skirtas paminklas. Sostinės savivaldybė skelbia, kad šią progą ketina paminėti ir senamiesčio kavinės, kuriose lankytojų laukia specialūs pasiūlymai ir šventiniai meniu.

„Simboliška ne tik tai, kad dr. J. Basanavičius sugrįžta į vieną iš istoriškai svarbiausių Vilniaus erdvių, bet ir tai, kad į šį sugrįžimą įsitraukia ir miesto verslininkai. Juk ir pats dr. J. Basanavičius turėjo verslininko gyslelę, buvo verslumo Lietuvoje pradininkas“, – rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

 Šia proga desertinė „Sugarmour“ į savo meniu įtraukia gintarinį gimtadienio tortą, o tą pat dieną atidaromas naujas restoranas „Etno dvaras“ lankytojams planuoja pristatyti „Basanavičiaus salę“ – joje bus eksponuojama įvykių vizualizacija, atskleidžianti, kodėl dr. J. Basanavičius yra vadinamas tautos patriarchu. Restoranas „City Chef barbecue“ atsižvelgė į dvi dr. J. Basanavičiaus biografijos linijas: jis buvo aktyvus blaivybės skleidėjas ir turėjo Bulgarijos pilietybę. Todėl restorano meniu bus galima rasti nealkoholinį „Jono“ kokteilį, kurio sudėtyje yra bulgariškojo rožių aliejaus.

„Džiugo namai“ savo gaminiams taikys 20% nuolaidą, „Bookafe“ lankytojai visą šventinę lapkričio 23-iąją dieną bus kviečiami pasimėgauti dr. J. Basanavičiaus latės kava. Pusryčių kavinėje „Beigelistai“ ištarus kodą „Beigelis su Basanavičiumi“ bus taikoma 30% nuolaida.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Anos Astos Dagytės, restorano „Mason“ vadovė, prisidėti prie iniciatyvos paskatino noras puoselėti šalies istoriją. Jos vadovaujamas restoranas, kuriame daugiausia siūlomi užsienio šalių virtuvės patiekalai, į meniu ketina įtraukti lietuviškosios virtuvės simbolį – bulvių plokštainį. Iniciatyvoje taip pat dalyvauja kavinės „Ice dunes“, „Artistai“, „Pilies kepyklėlė“, „Mykolo 4“, „Pilies katpėdėlė“, „Izgara“, „Žuvinė“. Kai kurie restoranai ir kavinės pasiūlymus taikys iki mėnesio pabaigos. Visą pasiūlymų sąrašą rasite čia.

Gabus verslininkas

Anot iniciatyvos sumanytojų, dr. J. Basanavičius buvo ne tik Lietuvių suvažiavimo Vilniuje idėjos autorius ir pagrindinis organizatorius, tautiškumo skleidėjas bei ryšių tarp Lietuvos ir užsienio kūrėjas – jam sekėsi ir verslas.

Kaip „Verslo žiniose“ rašė istorikas Algirdas Grigaravičius, J. Basanavičius buvo vienas iš „Vilijos“ bendrovės žemės ūkio mašinoms gaminti organizatorių ir stambiųjų akcininkų, taip pat vienas „Lietuvių ūkininkų B-vės“ steigėjų 1913-aisiais. Jonas Smilgevičius kartu su J. Basanavičiumi ir kitais lietuviais 1911 m. balandį įsteigė bendrovę, kuri nupirko bankrutavusią Petro Vileišio geležies dirbinių gamyklą. 1912 m. vasarį pradėjęs dirbti, J. Smilgevičiaus vadovaujamas fabrikas tapo pirmąja lietuviška akcine bendrove. Aukštos kokybės „Vilijos“ produkcija 1912 m. Rostove žemės ūkio parodoje buvo apdovanota trimis sidabro medaliais, o lietuviški gaminiai paplito po visą Rusiją.

Kitas sumanymas, prie kurio aktyviai prisidėjo J. Basanavičius, buvo cemento fabrikas. Daktaras 1912 m. tapo vienu iš penkių ar šešių privačios akcinės bendrovės Cemento fabriko su 55.000 rublių įstatiniu kapitalu akcininku. Jame dirbo apie 100 vietos gyventojų. Basanavičius dalyvavo ir steigiant Vilniuje lietuvių kredito banką, Trečiąją Vilniaus savitarpio kredito draugiją, pradėjusią veiklą 1915 m. rugpjūčio 8 d. Steigiamajame susirinkime birželio 1 d. buvo išrinktas kandidatu į jos revizijos komisiją. Daktaras pasirodė įžvalgus ir supratęs tautinės verslininkystės svarbą veikėjas bei organizatorius.

Apie paminklą

J. Basanavičiaus paminklo (idėjos autoriai – architektas Gediminas Antanas Sakalis, skulptoriai Gediminas Piekuras ir Algirdas Rasimavičius) to paties vardo aikštėje atidengimu sostinė simboliškai pabaigs Nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio renginius. „Verslo žinios“ jau rašė, kad šis atminimo ženklas dr. J. Basanavičiui Vilniuje – vienas iš 26-ių paminklų, kurių sukūrimą Vyriausybė buvo įtraukusi į Šimtmečio programą. Vardijant motyvus, dėl kurių paminklui iš kelių galimų vietų buvo pasirinkta aikštė priešais Nacionalinę filharmoniją, minima, jog „tai ypatingos svarbos istorinė Vilniaus erdvė, priešais buvusius Miesto salės rūmus, kuriuose 1905 m. gruodžio 4–5 d. posėdžiavo Didysis Vilniaus seimas. Būtent Jonas Basanavičius buvo Lietuvių suvažiavimo Vilniuje idėjos autorius, šio suvažiavimo pagrindinis organizatorius. Didysis Vilniaus seimas, deklaravęs politinės lietuvių tautos tęstinumą, davė pradžią moderniai Lietuvos valstybei ir šiuolaikiniam mūsų parlamentarizmui“.

Aikštės sutvarkymo projekto vadovas – Gediminas Antanas Sakalis. Rangovas – UAB „Akordas-1“. Sutvarkymo sąmata siekia apie 500.000 Eur.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13
Darbdaviai šokiruoti: kai kurie darbuotojai kitur nėra gavę „baltos“ algos Premium 21

Mokėti visus mokesčius, atrodytų, yra savaime suprantama, tačiau tik ne maitinimo sektoriuje. Vis dėlto...

Gazelė
2022.04.07
„Burger Kiosk“ strategija: būti klientams ant tako, į užkandines investuoti iki 20.000 Eur Premium

Svajonę turėti savo restoraną ar kavinę galima įgyvendinti su palyginti nedidelėmis investicijomis. „Burger...

Gazelė
2022.04.03
Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo...

Gazelė
2022.04.02
Dienos pietų kainos – arti psichologinės ribos: kokių sprendimų rado restoranai Premium 14

Kai produktai, energija, kuras brangsta kone kasdien, vis daugiau maitinimo įstaigų griebiasi skaičiuotuvo ir...

Gazelė
2022.04.01
Metė darbus bankuose ir įkūrė verslą: gyvenimai tiesiog apsivertė Premium

Prestižinė darbovietė finansų sektoriuje, galimybė kilti karjeros laiptais, stipriai sukalta motyvacinė...

Gazelė
2022.03.25
Greitojo maisto restoraną Vilniuje įkūrė per pusantro mėnesio ir vos už 20.000 Eur Premium

Patirtis ir noras dirbti gali būti svarbiau net už pinigus: sostinės restorano „Good Mood Food“ įkūrėjai,...

Gazelė
2022.03.23
Smulkieji verslą išplėtė po visą Lietuvą tik išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju Premium

Transporto pasiūla yra didelė, tačiau smulkieji verslininkai, ieškantys specifinės paslaugos, kartais net...

Gazelė
2022.03.20
Dėl restorano grįžo gyventi Klaipėdon, bet netrukus tokį pat įkūrė ir Vilniuje Premium 1

Kai kurie verslininkai nesiima plėstis geografiškai, nes bijo, kad, fiziškai nebūdami kurioje nors vietoje,...

Gazelė
2022.03.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku