Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018 metu vykusiame Geriausio Lietuvos virėjo čempionate laimėtojo laurus nuskynė Justinas Misius, Vilniaus Užupyje veikiančio restorano Sweet Root virtuvės meistras.
Antrąją ir trečiąją vietas susižėrė palangiškiai: antroji atiteko Gabrieliui Zajac, Palangos restorano 4 virtuvės šefui, trečioji Bernardui Anužiui, restorano Palanga šefui, beje, 2016 m. užėmusiam antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate.
nuotrauka::1
Be prizininkų, čempionate dalyvavo Kęstutis Bartkus (restoranas Karpynė, Raseinių rajonas), Deivydas Praspaliauskas (restoranas Amandus, Vilnius), Vilius Ručinskas (restoranas Trinity, Vilnius), Tomas Rybakovas (restoranas Esperanza Resort, Trakų rajonas) bei Ernestas Žitkauskas (restoranas Amandus, Vilnius).
Geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri profesionalai iš Švedijos, Latvijos ir Estijos, techninis konkurso teisėjas buvo Stanislavas Kizenevičius, čempionatą organizavusios Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) narys.
Anot p. Kizinevičiaus, daugiausia klaidų dalyviai darė dėl jaudulio ir įtampos, kuri radosi baigiantis varžyboms skirtam laikui 3.30 valandos.
Tačiau tikrai norėčiau juos pagirti už kūrybiškumą, naujų technologijų panaudojimą ir apskritai norą bei drąsą dalyvauti šiame čempionate. Iš visų jų Justinas Misius išsiskyrė gebėjimu valdyti stresą ir puikiai organizuoti darbą ringe, o tai lemia 60% sėkmės, sakė p. Kizinevičius. Negali nesutikti su virtuvės meistro noru pagirti čempionato dalyvius už drąsą: nemenkinant laimėtojų meistriškumo, kitiems žinomiems ir mažiau žinomiems Lietuvos virtuvės meistrams (ar bent taip save vadinantiems) tos drąsos akivaizdžiai pritrūko.
Ne įkvėpimas, o ieškojimas
Sweet Root restorano virtuvės vadas Justinas Misius neabejotinai yra vienas tų jaunosios kartos šefų, kuriančių savo vadovaujamos virtuvės, sykiu ir restorano vardą. Anot jo, visi patiekalai, idėjos, produktų ir skonių deriniai, vaizdas lėkštėje, restorano valgiaraščio keitimas priklausomai nuo sezono yra jo daržas, kuriame jis šeimininkauja ir nelabai tiki įkvėpimu. Labiau tiki darbu.
Nelabai tikiu tokiu dalyku, kaip įkvėpimas, nes virėjas nėra menininkas, jis amatininkas, todėl, kokį žinių bagažą turi, taip ir darai, sako p. Justinas, iki begalybės aitidus smulkmenoms.
Anot meistro, į priekį jį varo ne įkvėpimas, o ieškojimas. Tai iliustruoja jo pasakojimas apie tai, kaip jis tris savaites kasdien darė sluoksniuotą tešlą, žinodamas, kokia tiksliai ji turi būti.
Žinau, jog kiekvieną detalę turiu padaryti gerai, ir tuomet viskas susilpdys. Ta tešla neturi būti kokia nors kitokia, ji turi būti būtent tokia, kaip įsivaizduoju, arba geresnė. Tiesiog įsivaizduoji, ką nori turėti lėkštėje, ir ieškai, sieki kokybės, kol tai prieini. Kitaip nekeli to patiekalo į dienos šviesą. Aš ne romatikas. Ir man neateina patiekalas iš kelionių, neateina iš močiučių. Ateina iš daug ieškojimo, daug darymo. Iš judėjimo į priekį tikriausiai tai atsiranda, sakė p. Justinas.
Varžėsi ir jaunieji
Kas dvejus metus rengiamo konkurso išvakarėse dėl Geriausio jaunojo Lietuvos virėjo titulo varžosi jaunimas. Geriausia šioje kategorijoje šiemet tapo Jonita Šeščilaitė (restoranas Esperanza Resort, Trakų rajonas).
nuotrauka::2
Antrąją vietą užėmė Erikas Janerikas (Ertlio namas, Vilnius), trečiąją Žilvinas Jokubauskis (Onorė, Palanga).
Čempionato metu buvo išrinkta geriausia virėjo ir barmeno komanda, ja tapo Vilius Ručinskas ir Kristijonas Juknevičius (Trinity, Vilnius).
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti