Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Publikuota: 2018-11-12
Geriausias Lietuvos virėjas Justinas Misius, restorano „Sweet Root“ virtuvės meistras. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Geriausias Lietuvos virėjas Justinas Misius, restorano „Sweet Root“ virtuvės meistras. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame Geriausio Lietuvos virėjo čempionate laimėtojo laurus nuskynė Justinas Misius, Vilniaus Užupyje veikiančio restorano „Sweet Root“ virtuvės meistras.

Antrąją ir trečiąją vietas susižėrė palangiškiai: antroji atiteko Gabrieliui Zajac, Palangos restorano „4“ virtuvės šefui, trečioji – Bernardui Anužiui, restorano „Palanga“ šefui, beje, 2016 m. užėmusiam antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate.

nuotrauka::1

Be prizininkų, čempionate dalyvavo Kęstutis Bartkus (restoranas „Karpynė“, Raseinių rajonas), Deivydas Praspaliauskas (restoranas „Amandus“, Vilnius), Vilius Ručinskas (restoranas „Trinity“, Vilnius), Tomas Rybakovas (restoranas „Esperanza Resort“, Trakų rajonas) bei Ernestas Žitkauskas (restoranas „Amandus“, Vilnius).

Geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri – profesionalai iš Švedijos, Latvijos ir Estijos, techninis konkurso teisėjas buvo Stanislavas Kizenevičius, čempionatą organizavusios Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) narys.

Anot p. Kizinevičiaus, daugiausia klaidų dalyviai darė dėl jaudulio ir įtampos, kuri radosi baigiantis varžyboms skirtam laikui – 3.30 valandos.

„Tačiau tikrai norėčiau juos pagirti už kūrybiškumą, naujų technologijų panaudojimą ir apskritai norą bei drąsą dalyvauti šiame čempionate. Iš visų jų Justinas Misius išsiskyrė gebėjimu valdyti stresą ir puikiai organizuoti darbą ringe, o tai lemia 60% sėkmės“, – sakė p. Kizinevičius. Negali nesutikti su virtuvės meistro noru pagirti čempionato dalyvius už drąsą: nemenkinant laimėtojų meistriškumo, kitiems žinomiems ir mažiau žinomiems Lietuvos virtuvės meistrams (ar bent taip save vadinantiems) tos drąsos akivaizdžiai pritrūko.

Ne įkvėpimas, o ieškojimas

„Sweet Root“ restorano virtuvės „vadas“ Justinas Misius neabejotinai yra vienas tų jaunosios kartos šefų, kuriančių savo vadovaujamos virtuvės, sykiu ir restorano vardą. Anot jo, visi patiekalai, idėjos, produktų ir skonių deriniai, vaizdas lėkštėje, restorano valgiaraščio keitimas priklausomai nuo sezono yra jo „daržas“, kuriame jis šeimininkauja ir nelabai tiki įkvėpimu. Labiau tiki darbu.

„Nelabai tikiu tokiu dalyku, kaip įkvėpimas, nes virėjas nėra menininkas, jis amatininkas, todėl, kokį žinių bagažą turi, taip ir darai“, – sako p. Justinas, iki begalybės aitidus smulkmenoms.

Anot meistro, į priekį jį varo ne įkvėpimas, o ieškojimas. Tai iliustruoja jo pasakojimas apie tai, kaip jis tris savaites kasdien darė sluoksniuotą tešlą, žinodamas, kokia tiksliai ji turi būti.

„Žinau, jog kiekvieną detalę turiu padaryti gerai, ir tuomet viskas susilpdys. Ta tešla neturi būti kokia nors kitokia, ji turi būti būtent tokia, kaip įsivaizduoju, arba geresnė. Tiesiog įsivaizduoji, ką nori turėti lėkštėje, ir ieškai, sieki kokybės, kol tai prieini. Kitaip nekeli to patiekalo į dienos šviesą. Aš ne romatikas. Ir man neateina patiekalas iš kelionių, neateina iš močiučių. Ateina iš daug ieškojimo, daug darymo. Iš judėjimo į priekį tikriausiai tai atsiranda“, – sakė p. Justinas.

Varžėsi ir jaunieji

Kas dvejus metus rengiamo konkurso išvakarėse dėl „Geriausio jaunojo Lietuvos virėjo“ titulo varžosi jaunimas. Geriausia šioje kategorijoje šiemet tapo Jonita Šeščilaitė (restoranas „Esperanza Resort”, Trakų rajonas).

nuotrauka::2

Antrąją vietą užėmė Erikas Janerikas („Ertlio namas“, Vilnius), trečiąją – Žilvinas Jokubauskis („Onorė“, Palanga).

Čempionato metu buvo išrinkta geriausia virėjo ir barmeno komanda, ja tapo Vilius Ručinskas ir Kristijonas Juknevičius („Trinity“, Vilnius).

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Į Birštoną – ragauti konkursinių patiekalų 1

Birštonas, nuolatos ieškantis naujų būdų populiarinti kurortą, šiemet modifikavo kelintus metus rengiamą...

Laisvalaikis
2019.05.17
Didžiausiam aludariui pasaulyje – 200 mln. Eur bauda dėl brangaus alaus Belgijoje 3

Europos Komisija (EK) didžiausiam pasaulyje aludariui – Belgijos „Anheuser-Busch InBev“ – skyrė 200 mln. Eur...

Pramonė
2019.05.13
„Michelin“ žvaigždės irgi išeina į pensiją

Švedijoje esančio dviejų „Michelin“ žvaigždučių restorano „Faviken Magasinet“ šefas Magnusas Nilssonas...

Laisvalaikis
2019.05.08
Investavo 0,5 mln. Eur į kraftinio spirito daryklą dvare 5

Pakruojyje pradėjo veikti Pakruojo dvaro spirito varykla ir alaus bravoras. „Kompleksas“ veiks kaip muziejus...

Laisvalaikis
2019.05.07
Vynuogynai pasiryžę kovoti su klimato kaita Premium

Ignoruoti klimato kaitą tampa vis sunkiau: pastarieji penkeri metai buvo karščiausi planetoje. Pasaulinės...

Laisvalaikis
2019.05.05
Mokytis vyno kultūros kviečia „Vyno dienos“ 3

Penktadienį ir šeštadienį Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centre, vyksta 15-oji tarptautinė paroda...

Laisvalaikis
2019.05.03
Paskelbtas geriausias Lietuvos someljė 3

Balandžio 29 d. vykusiame XV Lietuvos someljė čempionate „Codorniu Zero Grand Prix 2019“ pergalę nuskynė...

Laisvalaikis
2019.04.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau