Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Publikuota: 2018-11-12
Geriausias Lietuvos virėjas Justinas Misius, restorano „Sweet Root“ virtuvės meistras. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Geriausias Lietuvos virėjas Justinas Misius, restorano „Sweet Root“ virtuvės meistras. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame Geriausio Lietuvos virėjo čempionate laimėtojo laurus nuskynė Justinas Misius, Vilniaus Užupyje veikiančio restorano „Sweet Root“ virtuvės meistras.

Antrąją ir trečiąją vietas susižėrė palangiškiai: antroji atiteko Gabrieliui Zajac, Palangos restorano „4“ virtuvės šefui, trečioji – Bernardui Anužiui, restorano „Palanga“ šefui, beje, 2016 m. užėmusiam antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate.

nuotrauka::1

Be prizininkų, čempionate dalyvavo Kęstutis Bartkus (restoranas „Karpynė“, Raseinių rajonas), Deivydas Praspaliauskas (restoranas „Amandus“, Vilnius), Vilius Ručinskas (restoranas „Trinity“, Vilnius), Tomas Rybakovas (restoranas „Esperanza Resort“, Trakų rajonas) bei Ernestas Žitkauskas (restoranas „Amandus“, Vilnius).

Geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri – profesionalai iš Švedijos, Latvijos ir Estijos, techninis konkurso teisėjas buvo Stanislavas Kizenevičius, čempionatą organizavusios Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) narys.

Anot p. Kizinevičiaus, daugiausia klaidų dalyviai darė dėl jaudulio ir įtampos, kuri radosi baigiantis varžyboms skirtam laikui – 3.30 valandos.

„Tačiau tikrai norėčiau juos pagirti už kūrybiškumą, naujų technologijų panaudojimą ir apskritai norą bei drąsą dalyvauti šiame čempionate. Iš visų jų Justinas Misius išsiskyrė gebėjimu valdyti stresą ir puikiai organizuoti darbą ringe, o tai lemia 60% sėkmės“, – sakė p. Kizinevičius. Negali nesutikti su virtuvės meistro noru pagirti čempionato dalyvius už drąsą: nemenkinant laimėtojų meistriškumo, kitiems žinomiems ir mažiau žinomiems Lietuvos virtuvės meistrams (ar bent taip save vadinantiems) tos drąsos akivaizdžiai pritrūko.

Ne įkvėpimas, o ieškojimas

„Sweet Root“ restorano virtuvės „vadas“ Justinas Misius neabejotinai yra vienas tų jaunosios kartos šefų, kuriančių savo vadovaujamos virtuvės, sykiu ir restorano vardą. Anot jo, visi patiekalai, idėjos, produktų ir skonių deriniai, vaizdas lėkštėje, restorano valgiaraščio keitimas priklausomai nuo sezono yra jo „daržas“, kuriame jis šeimininkauja ir nelabai tiki įkvėpimu. Labiau tiki darbu.

„Nelabai tikiu tokiu dalyku, kaip įkvėpimas, nes virėjas nėra menininkas, jis amatininkas, todėl, kokį žinių bagažą turi, taip ir darai“, – sako p. Justinas, iki begalybės aitidus smulkmenoms.

Anot meistro, į priekį jį varo ne įkvėpimas, o ieškojimas. Tai iliustruoja jo pasakojimas apie tai, kaip jis tris savaites kasdien darė sluoksniuotą tešlą, žinodamas, kokia tiksliai ji turi būti.

„Žinau, jog kiekvieną detalę turiu padaryti gerai, ir tuomet viskas susilpdys. Ta tešla neturi būti kokia nors kitokia, ji turi būti būtent tokia, kaip įsivaizduoju, arba geresnė. Tiesiog įsivaizduoji, ką nori turėti lėkštėje, ir ieškai, sieki kokybės, kol tai prieini. Kitaip nekeli to patiekalo į dienos šviesą. Aš ne romatikas. Ir man neateina patiekalas iš kelionių, neateina iš močiučių. Ateina iš daug ieškojimo, daug darymo. Iš judėjimo į priekį tikriausiai tai atsiranda“, – sakė p. Justinas.

Varžėsi ir jaunieji

Kas dvejus metus rengiamo konkurso išvakarėse dėl „Geriausio jaunojo Lietuvos virėjo“ titulo varžosi jaunimas. Geriausia šioje kategorijoje šiemet tapo Jonita Šeščilaitė (restoranas „Esperanza Resort”, Trakų rajonas).

nuotrauka::2

Antrąją vietą užėmė Erikas Janerikas („Ertlio namas“, Vilnius), trečiąją – Žilvinas Jokubauskis („Onorė“, Palanga).

Čempionato metu buvo išrinkta geriausia virėjo ir barmeno komanda, ja tapo Vilius Ručinskas ir Kristijonas Juknevičius („Trinity“, Vilnius).

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Mėsa: valgyti ar nevalgyti 15

Lyg išmokome, jog kasdien valgyti didkepsnius ar dešreles – nesveika. Bet šią savaitę pristatytas naujas...

Laisvalaikis
2019.10.05
Britų alkoholio importuotojai kaupia atsargas Kalėdoms

Britų importo įmonės, nežinodamos, kada ir kokiomis sąlygomis šalis išstos iš Europos Sąjungos (ES) ir ko...

Laisvalaikis
2019.10.01
Arbatos maišeliuose aptiko milijardus plastiko dalelių 5

Jeigu mėgstate užsiplikyti arbatą, išfasuotą į patogius naudoti, estetiškai atrodančius plastiko maišelius,...

Laisvalaikis
2019.09.30
P. Jurkevičius: juoda ir truputį dviprasmiška tos profesijos lengvybė Premium 1

Ji laukė manęs prabangaus viešbučio lounge terasoje. Išvakarėse paskambino senas draugas ir paprašė susitikti...

Verslo klasė
2019.09.29
 Kiaušiniai – valgyti ar nevalgyti 6

Ne taip seniai sveikatos specialistai kiaušinius peikė dėl didelio cholesterolio kiekio, dabar jie vis...

Laisvalaikis
2019.09.22
Ateities valgiaraštis: žiedinių kopūstų pica, kanapių milteliai kokteiliui, duona su vabzdžiais

Šiandien toks kasdienių pirkinių sąrašas gali atrodyti dar kiek egzotiškai, tačiau po kelerių metų jau...

Verslo klasė
2019.09.22
Keliautojų vadovų siūlomos rudens kryptys: paskui šilumą ir naują derlių 1

Ruduo kelionėms patogus ne tik dėl sumažėjusių turistų srautų ir kai kur žemesnių kainų, bet ir dėl naujojo...

Laisvalaikis
2019.09.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau