Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Publikuota: 2018-11-12
Geriausias Lietuvos virėjas Justinas Misius, restorano „Sweet Root“ virtuvės meistras. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Geriausias Lietuvos virėjas Justinas Misius, restorano „Sweet Root“ virtuvės meistras. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame Geriausio Lietuvos virėjo čempionate laimėtojo laurus nuskynė Justinas Misius, Vilniaus Užupyje veikiančio restorano „Sweet Root“ virtuvės meistras.

Antrąją ir trečiąją vietas susižėrė palangiškiai: antroji atiteko Gabrieliui Zajac, Palangos restorano „4“ virtuvės šefui, trečioji – Bernardui Anužiui, restorano „Palanga“ šefui, beje, 2016 m. užėmusiam antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate.

nuotrauka::1

Be prizininkų, čempionate dalyvavo Kęstutis Bartkus (restoranas „Karpynė“, Raseinių rajonas), Deivydas Praspaliauskas (restoranas „Amandus“, Vilnius), Vilius Ručinskas (restoranas „Trinity“, Vilnius), Tomas Rybakovas (restoranas „Esperanza Resort“, Trakų rajonas) bei Ernestas Žitkauskas (restoranas „Amandus“, Vilnius).

Geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri – profesionalai iš Švedijos, Latvijos ir Estijos, techninis konkurso teisėjas buvo Stanislavas Kizenevičius, čempionatą organizavusios Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) narys.

Anot p. Kizinevičiaus, daugiausia klaidų dalyviai darė dėl jaudulio ir įtampos, kuri radosi baigiantis varžyboms skirtam laikui – 3.30 valandos.

„Tačiau tikrai norėčiau juos pagirti už kūrybiškumą, naujų technologijų panaudojimą ir apskritai norą bei drąsą dalyvauti šiame čempionate. Iš visų jų Justinas Misius išsiskyrė gebėjimu valdyti stresą ir puikiai organizuoti darbą ringe, o tai lemia 60% sėkmės“, – sakė p. Kizinevičius. Negali nesutikti su virtuvės meistro noru pagirti čempionato dalyvius už drąsą: nemenkinant laimėtojų meistriškumo, kitiems žinomiems ir mažiau žinomiems Lietuvos virtuvės meistrams (ar bent taip save vadinantiems) tos drąsos akivaizdžiai pritrūko.

Ne įkvėpimas, o ieškojimas

„Sweet Root“ restorano virtuvės „vadas“ Justinas Misius neabejotinai yra vienas tų jaunosios kartos šefų, kuriančių savo vadovaujamos virtuvės, sykiu ir restorano vardą. Anot jo, visi patiekalai, idėjos, produktų ir skonių deriniai, vaizdas lėkštėje, restorano valgiaraščio keitimas priklausomai nuo sezono yra jo „daržas“, kuriame jis šeimininkauja ir nelabai tiki įkvėpimu. Labiau tiki darbu.

„Nelabai tikiu tokiu dalyku, kaip įkvėpimas, nes virėjas nėra menininkas, jis amatininkas, todėl, kokį žinių bagažą turi, taip ir darai“, – sako p. Justinas, iki begalybės aitidus smulkmenoms.

Anot meistro, į priekį jį varo ne įkvėpimas, o ieškojimas. Tai iliustruoja jo pasakojimas apie tai, kaip jis tris savaites kasdien darė sluoksniuotą tešlą, žinodamas, kokia tiksliai ji turi būti.

„Žinau, jog kiekvieną detalę turiu padaryti gerai, ir tuomet viskas susilpdys. Ta tešla neturi būti kokia nors kitokia, ji turi būti būtent tokia, kaip įsivaizduoju, arba geresnė. Tiesiog įsivaizduoji, ką nori turėti lėkštėje, ir ieškai, sieki kokybės, kol tai prieini. Kitaip nekeli to patiekalo į dienos šviesą. Aš ne romatikas. Ir man neateina patiekalas iš kelionių, neateina iš močiučių. Ateina iš daug ieškojimo, daug darymo. Iš judėjimo į priekį tikriausiai tai atsiranda“, – sakė p. Justinas.

Varžėsi ir jaunieji

Kas dvejus metus rengiamo konkurso išvakarėse dėl „Geriausio jaunojo Lietuvos virėjo“ titulo varžosi jaunimas. Geriausia šioje kategorijoje šiemet tapo Jonita Šeščilaitė (restoranas „Esperanza Resort”, Trakų rajonas).

nuotrauka::2

Antrąją vietą užėmė Erikas Janerikas („Ertlio namas“, Vilnius), trečiąją – Žilvinas Jokubauskis („Onorė“, Palanga).

Čempionato metu buvo išrinkta geriausia virėjo ir barmeno komanda, ja tapo Vilius Ručinskas ir Kristijonas Juknevičius („Trinity“, Vilnius).

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau