Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas

Publikuota: 2018-09-19
„Nineteen18“ virtuvės šefas Matas Paulinas. Giedrės Rozmanaitės nuotr.
„Nineteen18“ virtuvės šefas Matas Paulinas. Giedrės Rozmanaitės nuotr.

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo pavadinimas skirtas paminėti 1918-uosius, Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo metus. Restorano virtuvei vadovaus šefas Matas Paulinas.

Naujasis restoranas priklauso „Nordic Food Republic“ (NFR) grupei, Vilniuje valdančiai braseriją „14 Horses“, barą „Sofija“ bei dienos pietų restoraną „Nord“.

Skelbiama, jog 27-ių vietų „Nineteen18“ daugiausiai dėmesio skirs Vilniaus regiono kulinariniam paveldui.

Viena vertus, tai reiškia, kad absoliuti dauguma virtuvėje naudojamų produktų atkeliaus iš vietų, nuo restorano nutolusių ne daugiau nei per 100 kilometrų. Įvardijant tiksliau, – iš nuosavo ūkio „Farmers Circle“ netoli Ukmergės, Radiškių kaime. Ūkį šių metų pradžioje įsigijo NFR grupė, jis vystomas tvarios ir žiedinės ūkininkystės principais, ir šviežiu maistu aprūpina NFR grupės ir kitus restoranus.

Tai – vadinamojo „farm to table“ (iš fermos ant stalo) judėjimo įkvėptas restoranų vystymas, kuris populiarus Danijoje, iš kur kilęs NFR įkūrėjas Nielsas Peteris Pretzmannas, ir visoje Skandinavijoje, rašoma pranešime spaudai.

Stiprus šefas, stiprus užnugaris

Teigiama, jog NFR grupės restoranų koncepciją kuria patys jų šefai, šiuo atveju – Matas Paulinas, o „Pacų respublikoje“ veikiančios braserijos „14 Horses“ – Andrius Kubilius. Tačiau neabejotinai prie to prisideda Clausas Meyeris, NFR partneris, vadinamas skandinavų gastronomijos legenda, vienas iš garsiojo Kopenhagos restorano „Noma“ steigėjų, gastronominių projektų JAV ir Bolivijoje vystytojas. Bet kuriuo atveju, NFR kol kas apie tai garsiai nešneka.

Kad ir kaip būtų, prie „Nineteen18“ virtuvės vairo stojęs Matas Paulinas, vadinamas lietuviškos ir skandinaviškos virtuvės entuziastu, Lietuvos gurmanams yra gerai žinomas, o jo „atėjimas“ į Vilnių neabejotinai sujudins pastaruoju metu ir taip neblogai kunkuliuojančius kulinarijos puodo vandenis.

Matas Paulinas – stiprus šefas. Vos atidarytas jo vadovaujamas restoranas „Numan“ Kaune po pusmečio veiklos 2017-aisiais užėmė 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašo trečiąją vietą, o skandinavų „The White Guide“ šiai įstaigai skyrė trečiąją vietą tarp geriausių Baltijos šalių restoranų.

Išskirtinį restoraną Vilniuje atidaręs šefas patirties sėmėsi  „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotuose restoranuose Danijoje bei Artimuosiuose Rytuose, tarp jų – ir keturiskart geriausiu pasaulyje pripažintame Kopenhagos restorane „Noma“.

Kurs šiuolaikinę Baltijos virtuvę

Restorano vyno kortą sudarė someljė Silvija Umaraitė, didelį dėmesį skyrusi Rytų bei Centrinėje Europoje pagamintiems vynams.

Virtuvės šefui talkins laukinių gėrybių ir žolelių specialistė Ieva Šidlaitė.

nuotrauka::1

„Nineteen18“ jungiasi prie augančios Lietuvos restoranų bendruomenės, kuri bando kurti tai, kas po kelerių ar dešimties metų bus vadinama šiuolaikine Baltijos šalių virtuve.

„Tradicinę mūsų protėvių mitybą tyrinėjame ilgus mėnesius, glaudžiai bendradarbiaujame su kitais šefais, ūkininkais bei maisto produktų gamintojais. Kartu norime kurti ne tik naujas virtuvės tradicijas, bet ir naujus lietuviškus maisto produktus – žinoma, šiandienos šefai tai interpretuoja savaip“, – pranešime cituojamas p. Paulinas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Išleistas geriausių Vilniaus restoranų gidas 2

Kulinarinis turizmas tapo neatsiejama turizmo verslo dalimi: į išskirtinius restoranus žmonės keliauja...

Laisvalaikis
2019.04.24
Iš Bordo – geros žinios kolekcininkams 3

Balandis vyno pasaulyje – Bordo vyno mėnuo. Išankstinės 2018-ųjų derliaus Bordo prekybos metu per kelias...

Laisvalaikis
2019.04.22
P. Jurkevičius: Semiotikos pratybų – į spinteles ir šaldytuvą Premium 2

Negalėčiau garantuoti, kad Algirdas Julius Greimas būtų lindęs į šaldytuvą ieškoti semiotikos. Bet, tarkime,...

Verslo klasė
2019.04.22
Svarbiau ne veganizmo idėja, o maistas, kurį valgai 6

„Kai nusiperki naują mašiną, tai, neduok Dieve, kažko kito įpilti į baką. Ir į savo organizmą turime žiūrėti...

Laisvalaikis
2019.04.21
Virtuvės improvizacijos Madride: geros vietos pavalgyti

Madride metų laikas nėra labai svarbus – daugmaž visada čia rasi veikiančių lauko kavinių. Bet tikrasis...

Laisvalaikis
2019.04.15
Paskelbė pretendentus į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą 10

„Gero maisto akademija“ (GMA) paskelbė „30 geriausių restoranų“ rinkimų startą, o sykiu – trumpąjį 60-ies...

Paslaugos
2019.04.09
Tokijo restoranas 3D sušius parinks pagal žmogaus kūno mėginius 2

Norint patekti į restoraną „Sushi Singularity“ nepakaks paskambinti ir rezervuoti stalelio. Tokijuje nuo 2020...

Laisvalaikis
2019.04.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau