Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas

Publikuota: 2018-09-19
„Nineteen18“ virtuvės šefas Matas Paulinas. Giedrės Rozmanaitės nuotr.
„Nineteen18“ virtuvės šefas Matas Paulinas. Giedrės Rozmanaitės nuotr.

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo pavadinimas skirtas paminėti 1918-uosius, Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo metus. Restorano virtuvei vadovaus šefas Matas Paulinas.

Naujasis restoranas priklauso „Nordic Food Republic“ (NFR) grupei, Vilniuje valdančiai braseriją „14 Horses“, barą „Sofija“ bei dienos pietų restoraną „Nord“.

Skelbiama, jog 27-ių vietų „Nineteen18“ daugiausiai dėmesio skirs Vilniaus regiono kulinariniam paveldui.

Viena vertus, tai reiškia, kad absoliuti dauguma virtuvėje naudojamų produktų atkeliaus iš vietų, nuo restorano nutolusių ne daugiau nei per 100 kilometrų. Įvardijant tiksliau, – iš nuosavo ūkio „Farmers Circle“ netoli Ukmergės, Radiškių kaime. Ūkį šių metų pradžioje įsigijo NFR grupė, jis vystomas tvarios ir žiedinės ūkininkystės principais, ir šviežiu maistu aprūpina NFR grupės ir kitus restoranus.

Tai – vadinamojo „farm to table“ (iš fermos ant stalo) judėjimo įkvėptas restoranų vystymas, kuris populiarus Danijoje, iš kur kilęs NFR įkūrėjas Nielsas Peteris Pretzmannas, ir visoje Skandinavijoje, rašoma pranešime spaudai.

Stiprus šefas, stiprus užnugaris

Teigiama, jog NFR grupės restoranų koncepciją kuria patys jų šefai, šiuo atveju – Matas Paulinas, o „Pacų respublikoje“ veikiančios braserijos „14 Horses“ – Andrius Kubilius. Tačiau neabejotinai prie to prisideda Clausas Meyeris, NFR partneris, vadinamas skandinavų gastronomijos legenda, vienas iš garsiojo Kopenhagos restorano „Noma“ steigėjų, gastronominių projektų JAV ir Bolivijoje vystytojas. Bet kuriuo atveju, NFR kol kas apie tai garsiai nešneka.

Kad ir kaip būtų, prie „Nineteen18“ virtuvės vairo stojęs Matas Paulinas, vadinamas lietuviškos ir skandinaviškos virtuvės entuziastu, Lietuvos gurmanams yra gerai žinomas, o jo „atėjimas“ į Vilnių neabejotinai sujudins pastaruoju metu ir taip neblogai kunkuliuojančius kulinarijos puodo vandenis.

Matas Paulinas – stiprus šefas. Vos atidarytas jo vadovaujamas restoranas „Numan“ Kaune po pusmečio veiklos 2017-aisiais užėmė 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašo trečiąją vietą, o skandinavų „The White Guide“ šiai įstaigai skyrė trečiąją vietą tarp geriausių Baltijos šalių restoranų.

Išskirtinį restoraną Vilniuje atidaręs šefas patirties sėmėsi  „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotuose restoranuose Danijoje bei Artimuosiuose Rytuose, tarp jų – ir keturiskart geriausiu pasaulyje pripažintame Kopenhagos restorane „Noma“.

Kurs šiuolaikinę Baltijos virtuvę

Restorano vyno kortą sudarė someljė Silvija Umaraitė, didelį dėmesį skyrusi Rytų bei Centrinėje Europoje pagamintiems vynams.

Virtuvės šefui talkins laukinių gėrybių ir žolelių specialistė Ieva Šidlaitė.

nuotrauka::1

„Nineteen18“ jungiasi prie augančios Lietuvos restoranų bendruomenės, kuri bando kurti tai, kas po kelerių ar dešimties metų bus vadinama šiuolaikine Baltijos šalių virtuve.

„Tradicinę mūsų protėvių mitybą tyrinėjame ilgus mėnesius, glaudžiai bendradarbiaujame su kitais šefais, ūkininkais bei maisto produktų gamintojais. Kartu norime kurti ne tik naujas virtuvės tradicijas, bet ir naujus lietuviškus maisto produktus – žinoma, šiandienos šefai tai interpretuoja savaip“, – pranešime cituojamas p. Paulinas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
13:28
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31
Sardinijos vyno atradimai 2

Jeigu reiktų išvardyti ženklus, būdingus Sardinijos salai, pirmiausia pasakyčiau: vėjas, akmuo, avys. Taip...

Laisvalaikis
2018.10.28
Jūsų stalas: tikra ir netikra vėžlių sriuba Premium

Knygoje „Alisa stebuklų šalyje“ buvo vienas labai keistas ir liūdnas personažas vardu Netikras Vėžlys. Tiesą...

Verslo klasė
2018.10.28
Restorano šefas G. Žalys: atėjo laikas antrajam „Stiklių” kvėpavimui 3

„Prancūzija mane išmokė patriotizmo, todėl aš esu čia“, – sako Gerdvilas Žalys, naujasis „Stiklių“ restorano...

Laisvalaikis
2018.10.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau