Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas Nineteen18. Jo pavadinimas skirtas paminėti 1918-uosius, Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo metus. Restorano virtuvei vadovaus šefas Matas Paulinas.
Naujasis restoranas priklauso Nordic Food Republic (NFR) grupei, Vilniuje valdančiai braseriją 14 Horses, barą Sofija bei dienos pietų restoraną Nord.
Skelbiama, jog 27-ių vietų Nineteen18 daugiausiai dėmesio skirs Vilniaus regiono kulinariniam paveldui.
Viena vertus, tai reiškia, kad absoliuti dauguma virtuvėje naudojamų produktų atkeliaus iš vietų, nuo restorano nutolusių ne daugiau nei per 100 kilometrų. Įvardijant tiksliau, iš nuosavo ūkio Farmers Circle netoli Ukmergės, Radiškių kaime. Ūkį šių metų pradžioje įsigijo NFR grupė, jis vystomas tvarios ir žiedinės ūkininkystės principais, ir šviežiu maistu aprūpina NFR grupės ir kitus restoranus.
Tai vadinamojo farm to table (iš fermos ant stalo) judėjimo įkvėptas restoranų vystymas, kuris populiarus Danijoje, iš kur kilęs NFR įkūrėjas Nielsas Peteris Pretzmannas, ir visoje Skandinavijoje, rašoma pranešime spaudai.
Stiprus šefas, stiprus užnugaris
Teigiama, jog NFR grupės restoranų koncepciją kuria patys jų šefai, šiuo atveju Matas Paulinas, o Pacų respublikoje veikiančios braserijos 14 Horses Andrius Kubilius. Tačiau neabejotinai prie to prisideda Clausas Meyeris, NFR partneris, vadinamas skandinavų gastronomijos legenda, vienas iš garsiojo Kopenhagos restorano Noma steigėjų, gastronominių projektų JAV ir Bolivijoje vystytojas. Bet kuriuo atveju, NFR kol kas apie tai garsiai nešneka.
Kad ir kaip būtų, prie Nineteen18 virtuvės vairo stojęs Matas Paulinas, vadinamas lietuviškos ir skandinaviškos virtuvės entuziastu, Lietuvos gurmanams yra gerai žinomas, o jo atėjimas į Vilnių neabejotinai sujudins pastaruoju metu ir taip neblogai kunkuliuojančius kulinarijos puodo vandenis.
Matas Paulinas stiprus šefas. Vos atidarytas jo vadovaujamas restoranas Numan Kaune po pusmečio veiklos 2017-aisiais užėmė 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašo trečiąją vietą, o skandinavų The White Guide šiai įstaigai skyrė trečiąją vietą tarp geriausių Baltijos šalių restoranų.
Išskirtinį restoraną Vilniuje atidaręs šefas patirties sėmėsi Michelin žvaigždutėmis apdovanotuose restoranuose Danijoje bei Artimuosiuose Rytuose, tarp jų ir keturiskart geriausiu pasaulyje pripažintame Kopenhagos restorane Noma.
Kurs šiuolaikinę Baltijos virtuvę
Restorano vyno kortą sudarė someljė Silvija Umaraitė, didelį dėmesį skyrusi Rytų bei Centrinėje Europoje pagamintiems vynams.
Virtuvės šefui talkins laukinių gėrybių ir žolelių specialistė Ieva Šidlaitė.
nuotrauka::1
Nineteen18 jungiasi prie augančios Lietuvos restoranų bendruomenės, kuri bando kurti tai, kas po kelerių ar dešimties metų bus vadinama šiuolaikine Baltijos šalių virtuve.
Tradicinę mūsų protėvių mitybą tyrinėjame ilgus mėnesius, glaudžiai bendradarbiaujame su kitais šefais, ūkininkais bei maisto produktų gamintojais. Kartu norime kurti ne tik naujas virtuvės tradicijas, bet ir naujus lietuviškus maisto produktus žinoma, šiandienos šefai tai interpretuoja savaip, pranešime cituojamas p. Paulinas.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti