Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Publikuota: 2018-08-11
Kava mėgaukitės atsakingai: neužsikaiskite per daug vandens, o iš tirščių gaminkite kompostą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kava mėgaukitės atsakingai: neužsikaiskite per daug vandens, o iš tirščių gaminkite kompostą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai, rinkitės tirpiąją kavą.

Šveicarijos mokslo ir technologijų laboratorijos „Empa“ atlikto tyrimo duomenimis, mažiausiai aplinkai kenkia tie, kurie geria tirpiąją kavą arba užsikaičia espreso kavinuką, o labiausiai gamtą teršia mėgstantys kavą gurkšnoti kavinėse, perkantys ją išsinešti vienkartiniuose puodeliuose arba namie naudojantys aparatus su kavos kapsulėmis.
„Tam, kad pagamintume, o vėliau perdirbtume kavos puodelius ir kapsules, sunaudojame milžinišką kiekį energijos ir resursų. Kavą išsinešti perka žmonės, kuriuos motyvuoja patogumas. Deja, tai dažniausiai reiškia, kad jiems patogiau išmesti puodelį pakeliui, o ne pasirūpinti, kad ji būtų perdirbtas. Aplinkai kenkia viskas, ką naudojame vienintelį kartą. Kiekvienam daiktui pagaminti ir perdirbti naudojama energija ir resursai“, – Australijos žinių portalui „The New Daily“ sako tvarios mitybos specialistė Racheal Wakefield-Rann.
Mokslininkė Maartje Sevenster patikslina: kiekvienas gurmanų išgurkšnotas juodos kavos puodelis prie žmogaus paliekamo anglies dioksido pėdsako prideda papildomus 60 g, o per filtrą lašinamos kavos (drip filter) puodelis – apie 80 g.

Maišas – ne suknelė

Kavos entuziastai sutinka, kad šis gėrimas nėra aplinkai nekenkiantis produktas, tačiau sako, kad kavos ir tirpiosios kavos net negalima laikyti tos pačios kategorijos produktais.
„Bulvių maišas aplinkai mažiau kenkia už poliesterio suknią, bet maišų vis tiek nenešiojame. Remdamiesi ta pačia logika, mokslininkai turėtų vertinti ne kavą, o jos gaminimo būdą, t. y. ką naudojame: espreso aparatą ar kapsulių aparatą, nuspaudžiamą kavinuką (french press) ar espreso kavinuką“, – mano p. Wakefield-Rann.
Be to, pasak specialistės, visiems ėmus gerti tirpiąją kavą, keistųsi taršos pobūdis, bet ne bendras kiekis.
„Šios rūšies kavai gaminti taip pat naudojama energija ir cheminės medžiagos, išauga tikimybė, kad į virdulį kaskart pripilsite daugiau vandens, nei jums reikės. O kur dar pienas kavai balinti ir cukrus jai saldinti“, – skaičiuoja p. Wakefield-Rann.

Daugiausia geria suomiai

Kava aplinką teršia dvejopai: tuomet, kai ji ruošiama vartoti, ir tuomet, kai yra vartojama. Tarptautinės kavos organizacijos („International Coffee Organization) duomenimis, kavos gėrimo rekordus viršija suomiai – vienas suomis per metus sumala įspūdingus 12 kg kavos pupelių. Daugiausia kavos eksportuoja lyderės pozicijų 150 metų neužleidžianti Brazilija (2,6 mlrd. kg per metus).

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Tiesa ar drąsa: vynas veganams, be gliuteno, be alergenų 4

Prieš savaitę apžiūrėjęs vyno butelį vienoje Vilniaus parduotuvėje nustebau – ant etiketės puikavosi iki tol...

Laisvalaikis
2018.10.14
Paskelbė geriausius pasaulio restoranus 1

Šefai, restoranų verslo atstovai ir kritikai išrinko geriausių pasaulio restoranų penkiasdešimtuką. Šiemet jų...

Laisvalaikis
2018.10.08
Išrinko geriausius pasaulio barus

Dešimtą kartą skelbiamo geriausių pasaulio barų penkiasdešimtuke šiemet be konkurencijos karaliauja...

Laisvalaikis
2018.10.05
Amaronės krikštatėvio pėdomis

Italijoje, Veroną supančiame Veneto regione, gausu gero ar net didingo vyno gamintojų, tačiau nė vienas jų...

Laisvalaikis
2018.09.30
„Sweet Root” restorano komanda: esame tokie, kokie norime 2

„Užmiršome svarbiausią taisyklę, kad visų svečių nesukviesi, visų norų nepatenkinsi. Tik po dvejų metų...

Laisvalaikis
2018.09.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau