Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Publikuota: 2018-08-11
Kava mėgaukitės atsakingai: neužsikaiskite per daug vandens, o iš tirščių gaminkite kompostą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kava mėgaukitės atsakingai: neužsikaiskite per daug vandens, o iš tirščių gaminkite kompostą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai, rinkitės tirpiąją kavą.

Šveicarijos mokslo ir technologijų laboratorijos „Empa“ atlikto tyrimo duomenimis, mažiausiai aplinkai kenkia tie, kurie geria tirpiąją kavą arba užsikaičia espreso kavinuką, o labiausiai gamtą teršia mėgstantys kavą gurkšnoti kavinėse, perkantys ją išsinešti vienkartiniuose puodeliuose arba namie naudojantys aparatus su kavos kapsulėmis.
„Tam, kad pagamintume, o vėliau perdirbtume kavos puodelius ir kapsules, sunaudojame milžinišką kiekį energijos ir resursų. Kavą išsinešti perka žmonės, kuriuos motyvuoja patogumas. Deja, tai dažniausiai reiškia, kad jiems patogiau išmesti puodelį pakeliui, o ne pasirūpinti, kad ji būtų perdirbtas. Aplinkai kenkia viskas, ką naudojame vienintelį kartą. Kiekvienam daiktui pagaminti ir perdirbti naudojama energija ir resursai“, – Australijos žinių portalui „The New Daily“ sako tvarios mitybos specialistė Racheal Wakefield-Rann.
Mokslininkė Maartje Sevenster patikslina: kiekvienas gurmanų išgurkšnotas juodos kavos puodelis prie žmogaus paliekamo anglies dioksido pėdsako prideda papildomus 60 g, o per filtrą lašinamos kavos (drip filter) puodelis – apie 80 g.

Maišas – ne suknelė

Kavos entuziastai sutinka, kad šis gėrimas nėra aplinkai nekenkiantis produktas, tačiau sako, kad kavos ir tirpiosios kavos net negalima laikyti tos pačios kategorijos produktais.
„Bulvių maišas aplinkai mažiau kenkia už poliesterio suknią, bet maišų vis tiek nenešiojame. Remdamiesi ta pačia logika, mokslininkai turėtų vertinti ne kavą, o jos gaminimo būdą, t. y. ką naudojame: espreso aparatą ar kapsulių aparatą, nuspaudžiamą kavinuką (french press) ar espreso kavinuką“, – mano p. Wakefield-Rann.
Be to, pasak specialistės, visiems ėmus gerti tirpiąją kavą, keistųsi taršos pobūdis, bet ne bendras kiekis.
„Šios rūšies kavai gaminti taip pat naudojama energija ir cheminės medžiagos, išauga tikimybė, kad į virdulį kaskart pripilsite daugiau vandens, nei jums reikės. O kur dar pienas kavai balinti ir cukrus jai saldinti“, – skaičiuoja p. Wakefield-Rann.

Daugiausia geria suomiai

Kava aplinką teršia dvejopai: tuomet, kai ji ruošiama vartoti, ir tuomet, kai yra vartojama. Tarptautinės kavos organizacijos („International Coffee Organization) duomenimis, kavos gėrimo rekordus viršija suomiai – vienas suomis per metus sumala įspūdingus 12 kg kavos pupelių. Daugiausia kavos eksportuoja lyderės pozicijų 150 metų neužleidžianti Brazilija (2,6 mlrd. kg per metus).

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau