Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Publikuota: 2018-08-11
Kava mėgaukitės atsakingai: neužsikaiskite per daug vandens, o iš tirščių gaminkite kompostą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kava mėgaukitės atsakingai: neužsikaiskite per daug vandens, o iš tirščių gaminkite kompostą. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai, rinkitės tirpiąją kavą.

Šveicarijos mokslo ir technologijų laboratorijos „Empa“ atlikto tyrimo duomenimis, mažiausiai aplinkai kenkia tie, kurie geria tirpiąją kavą arba užsikaičia espreso kavinuką, o labiausiai gamtą teršia mėgstantys kavą gurkšnoti kavinėse, perkantys ją išsinešti vienkartiniuose puodeliuose arba namie naudojantys aparatus su kavos kapsulėmis.
„Tam, kad pagamintume, o vėliau perdirbtume kavos puodelius ir kapsules, sunaudojame milžinišką kiekį energijos ir resursų. Kavą išsinešti perka žmonės, kuriuos motyvuoja patogumas. Deja, tai dažniausiai reiškia, kad jiems patogiau išmesti puodelį pakeliui, o ne pasirūpinti, kad ji būtų perdirbtas. Aplinkai kenkia viskas, ką naudojame vienintelį kartą. Kiekvienam daiktui pagaminti ir perdirbti naudojama energija ir resursai“, – Australijos žinių portalui „The New Daily“ sako tvarios mitybos specialistė Racheal Wakefield-Rann.
Mokslininkė Maartje Sevenster patikslina: kiekvienas gurmanų išgurkšnotas juodos kavos puodelis prie žmogaus paliekamo anglies dioksido pėdsako prideda papildomus 60 g, o per filtrą lašinamos kavos (drip filter) puodelis – apie 80 g.

Maišas – ne suknelė

Kavos entuziastai sutinka, kad šis gėrimas nėra aplinkai nekenkiantis produktas, tačiau sako, kad kavos ir tirpiosios kavos net negalima laikyti tos pačios kategorijos produktais.
„Bulvių maišas aplinkai mažiau kenkia už poliesterio suknią, bet maišų vis tiek nenešiojame. Remdamiesi ta pačia logika, mokslininkai turėtų vertinti ne kavą, o jos gaminimo būdą, t. y. ką naudojame: espreso aparatą ar kapsulių aparatą, nuspaudžiamą kavinuką (french press) ar espreso kavinuką“, – mano p. Wakefield-Rann.
Be to, pasak specialistės, visiems ėmus gerti tirpiąją kavą, keistųsi taršos pobūdis, bet ne bendras kiekis.
„Šios rūšies kavai gaminti taip pat naudojama energija ir cheminės medžiagos, išauga tikimybė, kad į virdulį kaskart pripilsite daugiau vandens, nei jums reikės. O kur dar pienas kavai balinti ir cukrus jai saldinti“, – skaičiuoja p. Wakefield-Rann.

Daugiausia geria suomiai

Kava aplinką teršia dvejopai: tuomet, kai ji ruošiama vartoti, ir tuomet, kai yra vartojama. Tarptautinės kavos organizacijos („International Coffee Organization) duomenimis, kavos gėrimo rekordus viršija suomiai – vienas suomis per metus sumala įspūdingus 12 kg kavos pupelių. Daugiausia kavos eksportuoja lyderės pozicijų 150 metų neužleidžianti Brazilija (2,6 mlrd. kg per metus).

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi 2

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2018.08.14
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29
Maisto užsakymų į namus pikas visame pasaulyje – 19 valanda 2

Maisto užsakymų į namus pikas yra 19 val. Tai atskleidė tarptautinis interneto srauto tyrimas.

Laisvalaikis
2018.07.27
Vilniuje – mėsainių valgytojų šventė 8

Vilniuje, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41), vyksta gurmaniškų mėsainių...

Laisvalaikis
2018.07.26
10 geriausių Neapolio picerijų

Nė patys italai nesiginčija, jog populiariausio pasaulyje itališko patiekalo picos gimtinė yra Neapolis.

Laisvalaikis
2018.07.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau