Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Publikuota: 2018-08-10
Prancūzai nuo šiol vyno pavidalu gali ragauti visą savo šalies trispalvę – lentynose šalia raudonojo ir baltojo vyno atsirado ir mėlynojo. „Matton“ nuotr.
Prancūzai nuo šiol vyno pavidalu gali ragauti visą savo šalies trispalvę – lentynose šalia raudonojo ir baltojo vyno atsirado ir mėlynojo. „Matton“ nuotr.

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su pirmaisiais 35.000 butelių mėlynojo vyno įsiveržęs prancūzų verslininkas Rene Le Bailis tikina, kad jo gaminamas mėlynasis vynas nebus trumpalaikė mada.

Ryškų mėlyną atspalvį vynui suteikia mirkymo metu iš vynuogių odelių išsiskiriantis natūralus pigmentas antocianinas.

Gamintojo  feisbuko puslapyje rašoma, kad šį vyną tinka gerti kaip aperityvą arba derinti su jūrų gėrybėmis, pavyzdžiui, austrėmis.

Ponas Le Bailis sako, kad produktas labiausiai patinka moterims, ir atskleidžia jau sulaukęs pasiūlymų eksportuoti jį į Didžiąją Britaniją, Kiniją, Indoneziją, Italiją ir Belgiją. Visgi verslininkas neslepia, kad jo tikslas – užkariauti Bordo. Regiono vyndariai atmetė p. Le Bailio pasiūlymus bendradarbiauti, todėl šis partnerių susirado kaimynėje Ispanijoje – jo vyną gamina „Bodegas Perfer“ vyno namai Almerijos regione.

„Jei tik bus galimybė, – sako p. Le Bailis, – vėliau vyną gaminsime Bordo – pačioje pasaulio vyndarystės širdyje.“

 Ne pirmasis

Tai – ne pirmasis bandymas į Europos Sąjungos pripažintų vynų ir vyno gėrimų kategorijų sąrašą įrašyti mėlynąjį vyną. „Verslo žinios“ rašė, kad 2016 m. Ispanijoje į startuolį susibūrę šeši trisdešimties nesulaukę ir vyndarystės patirties neturintys entuziastai pristatė tos pačios spalvos 11,5% alkoholio vyną. Jis daromas iš raudonųjų ir baltųjų vynuogių sunkos mišinio, dažomas organiniais pigmentais.

„Akivaizdu, kad šiuo vynu nusitaikyta į jauną, nuotykių trokštančią tūkstantmečio kartą, kuri yra atviresnė naujoms idėjoms ir kuriai visiškai nerūpi turėti vyno žinių bagažą“, – tuomet rašė www.luxuo.com.

Visgi vėliau įmonei buvo uždrausta produktą vadinti vynu ir jis buvo priskirtas „kitų alkoholinių gėrimų“ grupei.

Kompanija „Wine Access“ 2017 m. apklausė 1.800 įvairaus amžiaus suaugusių vartotojų JAV ir nustatė, kad daugiausia vyndarių produkcijos perka X karta (gimusieji 1961–1981 m.) – per metus vienas jos atstovas vynui išleidžia vidutiniškai 5.717 USD. Nedaug atsilieka kūdikių bumo karta (1946–1963 m.), vynui skirianti po 4.900 USD per metus, o mažiausiai – tūkstantmečio karta (1982–2004 m.), atseikėjanti po 4.163 USD per metus. Nors vynui lėšų skiria mažiausiai, tūkstantmečio karta šio gėrimo suvartoja daugiausia – JAV „Wine Market Council“ duomenimis, 2015 m. jie įsigijo 42% viso rinkoje parduoto vyno. Kartos atstovai teigia, kad vynui skirtų daugiau lėšų, jei tik galėtų, o labiausiai juos žavi patogumas bei reti ir neįprasti vynai.

„Jie pamažu keičia ne tik vyno rinką, bet ir prekybą. Akivaizdu, kad jie trokšta žinių. Juos domina ir vynas, ir tai, ką norima juo pasakyti“, – savo tinklaraštyje rašo vyndarys, mokslų daktaras Chaimas Gur-Ariehis.

Kaip tik tokiam vartotojui mėgina įsiteikti neįprasto vyno kūrėjai.

„Mūsų idėja – pasiūlyti vartotojams šį tą netikėto. Bėda ta, kad norime keisti industrijos šaką, kuri ištisus šimtmečius vengia pokyčių“, – sako Taigas MacCarthy, vienas startuolio įkūrėjų.

Gurmanus bandyta nustebinti ir putojančiu mėlynuoju vynu.

Kompanija „Fratelli Saraceni“ kurį laiką Čilėje ir JAV sėkmingai prekiavo mėlynuoju vyno gėrimu iš putojančio vyno, likerio ir persikų. Tačiau pernai jį atvežusi į Siciliją sulaukė pasipiktinimo bangos: vyno žinovai kokteilį išvadino pasityčiojimu, o Italijos someljė asociacijos narys Wladimiras Gobbo – įžūliu vyndarystės tradicijos įžeidimu.

Laikas parodys, ar mėlynajam gėrimui pavyks įsitvirtinti tradicijomis garsėjančioje vyno rinkoje. Ekspertai kol kas nesiima spręsti, tačiau sako, kad inovatyvūs sprendimai akivaizdžiai skirti ne konservatyviam, o naujos kartos vartotojui, kuriam labiau rūpi ne vyno skonis, o tai, kaip taurės nuotrauka atrodys „Instagram“ paskyroje.

Oranžinė karštinė

Minėtasis oranžinis vynas rinkos spaudimą, atrodo, atlaikė, bet jo atsiradimo aplinkybės – visai kitos. Oranžinis gintarinis vynas skelbtas karščiausia 2017 m. tendencija, tačiau iš tiesų tai – jokia naujovė. Oranžinės spalvos vyną šimtmečius gamina Europos vyndariai, ir idėja baltąsias vynuoges fermentuoti nepašalinus odelės toli gražu ne revoliucinė. Taip vynas įgauna neįprastai ryškų atspalvį ir baltajam vynui nebūdingą skonį.

Skaičiuojama, kad Gruzijoje oranžinis vynas gaminamas seniausiai – bent 5.000 metų. Augant skaidraus baltojo vyno poreikiui, senovinis metodas pamažu buvo pamirštas, o dabar toks vynas vėl gaminamas Friulio-Venecijos Džulijos regione Italijoje, Slovėnijoje, Kroatijoje.

Kaip vienus garsiausių šio vyno gamintojų dauguma srities ekspertų įvardija Italijos vyndarius „La Stoppa“ ir prancūzus „Domaine Gauby“. Gintaro spalvos gėrimas, kurį dėl taninų gausos siūloma derinti su ryškesnio skonio patiekalais, vėl pelno populiarumą Europoje, Australijoje, Pietų Afrikoje, Naujojoje Zelandijoje ir JAV. Vis daugiau restoranų jį mėgina įtraukti į vyno kortą, iš mados bando pelnytis ir kai kurie prekybos tinklai, pavyzdžiui, Vokietijos kapitalo „Aldi“ šią savaitę pradeda juo prekiauti Didžiojoje Britanijoje.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi 2

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2018.08.14
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29
Maisto užsakymų į namus pikas visame pasaulyje – 19 valanda 2

Maisto užsakymų į namus pikas yra 19 val. Tai atskleidė tarptautinis interneto srauto tyrimas.

Laisvalaikis
2018.07.27
Vilniuje – mėsainių valgytojų šventė 8

Vilniuje, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41), vyksta gurmaniškų mėsainių...

Laisvalaikis
2018.07.26
10 geriausių Neapolio picerijų

Nė patys italai nesiginčija, jog populiariausio pasaulyje itališko patiekalo picos gimtinė yra Neapolis.

Laisvalaikis
2018.07.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau