10 geriausių Neapolio picerijų

Publikuota: 2018-07-25
Picerijoje „L'Antica Pizzeria da Michele“. REUTERS nuotr.
Picerijoje „L'Antica Pizzeria da Michele“. REUTERS nuotr.

Nė patys italai nesiginčija, jog populiariausio pasaulyje itališko patiekalo picos gimtinė yra Neapolis. Būtent čia ji skaniausia, čia kasmet birželį rengiamas festivalis „Napoli Pizza Village“ ir tuo pat metu – picos kepimo pasaulio čempionatas.

Jei pasitaikytų į Neapolį vykti kitu metu, pravartu pasinaudoti svetainės „theguardian.com“ vertintojų sudarytu dešimties geriausių Neapolio picerijų sąrašu. Vėlgi, patys neapoliečiai tikina, kad kiekvieno jų kaimynystėje rasi piceriją, vertą būti įtrauktai į tą sąrašą.

Šiemet festivalis jau įvyko. Kitų metų datą – birželio 22–30 d., prisiekę picų mėgėjai turėtų įtraukti į savo kelionių maršrutus, nes tai išties įspūdingas (ir nemokamas) renginys, kuriame apsilanko apie 500.000 žmonių ir iškepama apie 100.000 picų.

Skaičiuojama, jog Neapolyje veikia 800 picerijų, tačiau tik 100 jų turi Tikrosios Neapolio picos asociacijos (Associazione Verace Pizza Napoletana, AVPN) sertifikatą, užtikrinantį, kad picų gamyba ir joms naudojamos sudedamosios dalys atitinka Neapolio tradicijas. Taigi, logiškiausias kelias rasti gerą piceriją Neapolyje – ieškoti AVPN ženklo „Pizza Vera“ virš maitinimo įstaigos durų, tačiau dar patikimesnis kokybės ženklas – prie tų durų nusidriekusi žmonių eilė. Vėlgi, jei toje eilėje nematyti neapoliečių, tuomet yra priežasčių manyti, kad vietos žmonės picerijai nesuteikė „kolektyvinio pritarimo“.

nuotrauka::1

Taigi, geriausiųjų sąrašas:

„Sorbillo“, Centro storico

www.pizzeria-sorbillo.it

Norint patekti į geriausia miesto picerija vadinamą „Sorbillo“, eilėje gali tekti pastoviniuoti pusantros valandos. Picerija garsėja didžiulėmis picomis iš ekologiškų „Campanian“ produktų. „The Guardian“ ekspertai laukimą pataria palengvinti šaltu alumi ir maišeliu „Taralli“ krekerių iš greta esančio „Aquafrescaio“ kiosko, kuriame jau 50 metų šeimininkauja ta pati senjora.

„Gorizia 1916“, Vomero

www.gorizia1916.com

Dabartinio picerijos šeimininko Salvatorės Grasso senelis atidarė ją 1916-aisiais, netrukus po to, kai Pirmojo pasaulinio karo metais Italijos armija po šeštojo Isonco mūšio įžengė į Goricijos (Gorizia) miestą, tuomet priklausiusį Austrijai. Nuo tų laikų picerija yra bendruomenės centras, restoranėlį ir jo art-deco interjerą daugybę metų globoja įtakingi miesto piliečiai.

„Carminiello“, Secondigliano

www.carminiello.it

Toli nuo pagrindinių kelių, šiaurinėje Neapolio dalyje, moderniame Secondigliano priemiestyje veikianti picerija garsėja picomis, kroketais ir sicilietiškais ryžių rutuliukais, užpiltais nuostabaus skonio padažu. Netoliese oro uosto esanti picerija suteikia galimybę suvalgyti paskutinę Neapolio picą prieš sėdant į namo skraidinantį lėktuvą.

„Starita“, Materdei

www.pizzeriestarita.it

Tolėliau nuo pagrindinių turistinių takų, Materdei kvartale esanti „Starita“ yra vienintelė tikrai gera picerija mieste, veikianti sekmadieniais, nes tai diena, kai daugelis neapoliečių susirenka prie šeimos stalo valgyti savo tradicinį „rigatoni al rag?“ ir žiūrėti futbolo rungtynių per televizorių.

Šeimos valdoma „Starita“ veikia nuo 1901 m., prie jos irgi driekiasi eilės, ypač savaitgaliais. Jos „prekių ženklas“ – pica „margherita“ su duona kvepiančiu padu. Jo kraštai platūs ir minkšti, gaubiami lengvos traškios plutos.

Beje, būtent šioje picerijoje italų kino legendos Sophios Loren suvaidinta herojė Vittorio De Sicos filme „Neapolio auksas“ 1954 m. kepė picas.

L’antica Pizzeria da Michele Forcella

www.micheleintheworld.com

Picerija veikia nuo 1870 metų. Neapoliečiai retai užsisako kokią nors kitą picą, nei „margherita“ arba „marinara“, ir čia, „The Guardian“ ekspertų nuomone, yra viena geriausių vietų jų paragauti – valgiaraštyje jos dvi ir tesiūlomos.

nuotrauka::2

Pizzeria da Attillio, Montesanto

www.pizzeriadaattilio.com

Kiekvienas Neapolio rajonėlis yra kaip kaimas: su savo parapijos bažnyčia, aikšte, turgumi, tratorijomis ir picerijomis. Vietiniai gali ginčytis, kur parduodamos geriausios daržovės ar mocarela ir šviežiausi moliuskai, tačiau dėl geriausios picerijos nuomonės dažniausiai sutampa. Montesanto rajono gyventojai nurodys „da Attilio“ – kuklią, bet mėgstamą piceriją keli šimtai metrų nuo funikulieriaus. Beje, Montesanto veikia seniausias Neapolio turgus.

„Pizzeria Napoli Tutino“, Porta Nolana

www.pizzerianapoli.napoli.it

Picerija prie vienų iš viduramžių vartų į miestą, greta geležinkelio stoties veikia nuo 1935 m. Praeivius čia vilioja „pizza portafoglio“ – piniginės formos pica, sulankstyta į keturias dalis, įvyniota į rusvos spalvos popierių ir patogi neštis rankoje. Būtent tokia ji patiekiama pro restorano langelį. Malkomis kūrenamose trijose krosnyse picas kepa penktoji Tutino šeimos karta.

nuotrauka::3

Puikus pasirinkimas užkąsti prieš keliaujant į Porta Nolana turgų, kur galva svaigsta nuo neįtikėtinos daržovių, alyvuogių, žuvų, jūrų gėrybių ir t. t. gausybės.

La Masardona, Case Nuove

Informacija – „Facebook“ paskyroje.

Nuo 1930 m. veikianti šeimos picerija kepė „calzoni“– picas perlenktas ir užlankstytais kraštais, kurias mielai pirko po darbų namo grįžtantys neapoliečiai.

Anot „The Guardian“, laikai pasikeitė, o „La Masardona“ picos kaip buvo, taip ir liko mėgstamos vietinių.

„Fratelli Cafasso“, Fuorigrotta

www.ristorantepizzeriacafasso.it

Keliaujant pasižiūrėti futbolo rungtynių „San Paolo“ stadione, Fuorigrotta rajone, būtų nedovanotina neužsukti į „Fratelli Cafasso“, priklausančią vienai geriausių picų kepėjų šeimai mieste. Broliai Cafasso siūlo kiek mažesnes nei įprasta picas, gal kad apsunkęs skrandis netrukdytų žvaliai stebėti rungtynių.

„Oliva da Salvatore e Carla“, La Sanit?

www.napolipizzeria.it

Salvatore ir Karla vadinama auksine La Sanita rajono pora. Jis – žinomo picų kepėjo Ciro Oliva sūnus, ji – garsaus siuvėjo Angelo O’ Sarto dukra. Jų picerija sąraše – pati jauniausia, veikia nuo 2014 m. Tačiau puikios picos, šiltas aptarnavimas ir gera vieta priešais barokinę „Santa Maria Della Sanita“ bažnyčią leidžia šią vietą vadinti dėmesio verta stotele.

„Pepe In Grani“, geriausia Italijos picerija

www.pepeingrani.it

Tie, kurie picą vertina profesionaliai, turėtų nepatingėti nuvažiuoti iš Neapolio į Caiazzo miestuką, apie 50 km į šiaurę. Ten veikia „Pepe in Grani“, 2017-ųjų leidime „50 Top Pizza“ paskelbta geriausia Italijos picerija.

nuotrauka::4

Jos savininko Franco Pepe’s „parašas“ – pica „margherita sbagliata“ (netikra „margherita“, 8 Eur) iškepta tik su mocarela ir apšlakstyta šviežių pomidorų tyre bei bazilikų koncentratu po to, kai padas jau iškeptas. Už tokį nukrypimą nuo normos kai kurie italai Franco Pepe vadina nesusipratėliu, tačiau ekspertų įvertinimas rodo ką kita.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Vyno aukcionas surinko tūkstančius labdarai

Šių metų „Christie‘s“ aukciono namų ir „Decanter“ žurnalo surengtame pasaulinėse varžybose įvertintų vynų...

Laisvalaikis
2019.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau