Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Publikuota: 2018-07-03
Virtuvės meistrės (iš kairės): Aldona Gec?iene?, Liucija Makovska, Honorata Lyndo. Roberto Das?kevic?iaus nuotr.
Virtuvės meistrės (iš kairės): Aldona Gec?iene?, Liucija Makovska, Honorata Lyndo. Roberto Das?kevic?iaus nuotr.

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona Gečienė, Honorata Lyndo ir Liucija Makovska grįžo su bronzos medaliais.

Praėjusią savaitę vykusiose varžybose Lietuvos atstovės varžėsi su daugiau nei 80 dalyvių iš įvairių šalių ir apdovanojimus pelnė nepaisant kulinarinės kultūros skirtumo, sudėtingos adaptacijos, jau konkursui vykstant tobulintų patiekalų receptūrų ir jų gamyboje naudotų žinomų, bet kitokio nei įprasta skonio sudedamųjų, pranešė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA).

„Varžybų pavadinimas sufleruoja, jog jų pagrindas – aštrūs patiekalai. Vis tik Azijoje, Honkonge, aštrumas įgijo visiškai kitokią prasmę. Iš arti galėjome stebėti, kokią gausą ir kokių aštrių prieskonių naudoja konkurso dalyviai – dalis jų mums, europiečiams, net nežinomi. Jei mums atrodė, jog patiekalai, kuriuos ruošėme konkursui, iš tiesų labai aštrūs, komisijos vertinimu, jie buvo tik pikantiški. Išgirdusios tai po pirmojo patiekalo pristatymo, koregavome receptūras prieš stodamos į antrąjį kovos ringą“, – pranešime cituojama virtuvės meistrė Honorata Lyndo.

Iššūkis – skonių skirtumai

Visais reikalingais įrankiais bei pagrindinėmis patiekalų sudedamosiomis dalyvius aprūpino varžybų organizatoriai, o ieškodamos reikalingų papildomų produktų savo konkursiniams patiekalams, Lietuvos atstovės susidūrė su dar vienu netikėtumu: Honkonge įsigytų daržovių skonis smarkiai skyrėsi nuo europiečiams įprasto.

„Iš tiesų lengvai radome reikalingų produktų – visi Honkonge kalba angliškai, net užrašai angliški, tačiau produktų skoninės savybės kitokios. Pavyzdžiui, saliero šaknis, kuri Lietuvoje intensyvaus, ryškaus skonio, ten įsigyta juo visiškai nepasižymėjo – priešingai, jos skonis buvo neišreikštas, švelnus. Honkonge pirktos morkos taip pat nėra tokios saldžios, kaip mūsiškės“, – sakė virtuvės šefė.

Apie konkursą „Hot Chef Challange“

Tarptautinis kulinarinis konkursas „Hot Chef Challenge“ organizuotas pirmą kartą, siekiant populiarinti skirtingas kulinarines kultūras „Belt and Road“ iniciatyvos šalyse, plėsti profesines žinias apie produktus iš šių šalių, skatinti tarptautinį bendradarbiavimą bei suteikti galimybių šefams iš viso pasaulio dalintis patirtimi. Konkursas vyko laikantis Pasaulinės vyriausių virėjų organizacijų asociacijos (angl. „World Association of Chefs Societies“) standartų, jo komisiją sudarė asociacijos akredituoti šefai, tarp kurių – A kategorijos šefai Perry Yuen ir Rudolf Muller.

Iš daugiau nei 80 konkurso dalyvių į finalą pateko aštuoni. Laimėtojo titulas atiteko šefui Chiu Kin Cheong iš Hongongo „Jockey Club“.

Ėriuko nugarinė kitaip

Pranešama, jog Lietuvos atstovės varžėsi dvejose konkurso kategorijose – mėsos bei žuvies ir jūros gėrybių. Restorano „Sugamour“ virtuvės meistrė Aldona Gečienė patiekė keptą ėriuko nugarinę su porų pudra, aštriu pipiriniu padažu, svieste keptais gardintais salierais bei fito baravykų štrudeliu; gruperio filė su vasabio ir petražolių plutele, apelsinų čili padažu, salierų geltono kario piurė, kepta krevete su piri piri ir garintais lęšiais.

Amerikos ambasafos šefė Honorata Lyndo Honkonge gamino keptą ėrienos nugarinę su šonkauliukais ir aštria čili plutele, ėriuko nugarinę su „hoisin“ padažu, kalendra padengtu vytintu kumpiu, salierų piurė, bruknių čili padažu, moliūgų „fondant“, aštriu „pak choy“ apelsinų sultyse ir sviestiniais „eringi“ grybais; keptą gruperio filė su čili aliejumi, sviestine jūros šukute, sriracha tigrinėmis krevetėmis, aštriais jūros gėrybių putėsiais cukinijos gėlėje, imbierine morkų piurė, sriracha krevečių kiautų padažu ir imbierinėmis jaunomis morkomis bei keptais medaus čili agurkais.

Virtuvės šefė Liucija Makovska varžybose patiekė ėriuko nugarinę su vasabi riešutų plutele, ėriuko nugarinę, keptą svieste su čili pipirais, česnakais ir rozmarinais, aštriu alaus, austrių sojų padažu, aštriais karamelizuotais svogūnais „Hoisin“ padaže, sūrio pyragėliu, pikantišku bulvių kremu su česnakais, brokoliais su vasabi ir marinuotais ridikėliais, trumpai marinuotais ir aštriais keptais grybais; jūros šukutes baltame padaže su aštriu tigrinių krevečių cannelloni, krevetėmis su bazilikais ir saldžiai aštriu padažu, ananasų ir mangų čatniu, žiedinių kopūstų kremu su kariu, trumpai marinuotais agurkais ir ridikėliais, aštriai keptomis kukurūzų burbuolėmis, saldžiai aštriu padažu, džiovintais alyvuogių trupiniais.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01
Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas 8

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus...

Laisvalaikis
2018.06.28
30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų

Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų...

Laisvalaikis
2018.06.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau