Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Publikuota: 2018-07-03
Virtuvės meistrės (iš kairės): Aldona Gec?iene?, Liucija Makovska, Honorata Lyndo. Roberto Das?kevic?iaus nuotr.
Virtuvės meistrės (iš kairės): Aldona Gec?iene?, Liucija Makovska, Honorata Lyndo. Roberto Das?kevic?iaus nuotr.

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona Gečienė, Honorata Lyndo ir Liucija Makovska grįžo su bronzos medaliais.

Praėjusią savaitę vykusiose varžybose Lietuvos atstovės varžėsi su daugiau nei 80 dalyvių iš įvairių šalių ir apdovanojimus pelnė nepaisant kulinarinės kultūros skirtumo, sudėtingos adaptacijos, jau konkursui vykstant tobulintų patiekalų receptūrų ir jų gamyboje naudotų žinomų, bet kitokio nei įprasta skonio sudedamųjų, pranešė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA).

„Varžybų pavadinimas sufleruoja, jog jų pagrindas – aštrūs patiekalai. Vis tik Azijoje, Honkonge, aštrumas įgijo visiškai kitokią prasmę. Iš arti galėjome stebėti, kokią gausą ir kokių aštrių prieskonių naudoja konkurso dalyviai – dalis jų mums, europiečiams, net nežinomi. Jei mums atrodė, jog patiekalai, kuriuos ruošėme konkursui, iš tiesų labai aštrūs, komisijos vertinimu, jie buvo tik pikantiški. Išgirdusios tai po pirmojo patiekalo pristatymo, koregavome receptūras prieš stodamos į antrąjį kovos ringą“, – pranešime cituojama virtuvės meistrė Honorata Lyndo.

Iššūkis – skonių skirtumai

Visais reikalingais įrankiais bei pagrindinėmis patiekalų sudedamosiomis dalyvius aprūpino varžybų organizatoriai, o ieškodamos reikalingų papildomų produktų savo konkursiniams patiekalams, Lietuvos atstovės susidūrė su dar vienu netikėtumu: Honkonge įsigytų daržovių skonis smarkiai skyrėsi nuo europiečiams įprasto.

„Iš tiesų lengvai radome reikalingų produktų – visi Honkonge kalba angliškai, net užrašai angliški, tačiau produktų skoninės savybės kitokios. Pavyzdžiui, saliero šaknis, kuri Lietuvoje intensyvaus, ryškaus skonio, ten įsigyta juo visiškai nepasižymėjo – priešingai, jos skonis buvo neišreikštas, švelnus. Honkonge pirktos morkos taip pat nėra tokios saldžios, kaip mūsiškės“, – sakė virtuvės šefė.

Apie konkursą „Hot Chef Challange“

Tarptautinis kulinarinis konkursas „Hot Chef Challenge“ organizuotas pirmą kartą, siekiant populiarinti skirtingas kulinarines kultūras „Belt and Road“ iniciatyvos šalyse, plėsti profesines žinias apie produktus iš šių šalių, skatinti tarptautinį bendradarbiavimą bei suteikti galimybių šefams iš viso pasaulio dalintis patirtimi. Konkursas vyko laikantis Pasaulinės vyriausių virėjų organizacijų asociacijos (angl. „World Association of Chefs Societies“) standartų, jo komisiją sudarė asociacijos akredituoti šefai, tarp kurių – A kategorijos šefai Perry Yuen ir Rudolf Muller.

Iš daugiau nei 80 konkurso dalyvių į finalą pateko aštuoni. Laimėtojo titulas atiteko šefui Chiu Kin Cheong iš Hongongo „Jockey Club“.

Ėriuko nugarinė kitaip

Pranešama, jog Lietuvos atstovės varžėsi dvejose konkurso kategorijose – mėsos bei žuvies ir jūros gėrybių. Restorano „Sugamour“ virtuvės meistrė Aldona Gečienė patiekė keptą ėriuko nugarinę su porų pudra, aštriu pipiriniu padažu, svieste keptais gardintais salierais bei fito baravykų štrudeliu; gruperio filė su vasabio ir petražolių plutele, apelsinų čili padažu, salierų geltono kario piurė, kepta krevete su piri piri ir garintais lęšiais.

Amerikos ambasafos šefė Honorata Lyndo Honkonge gamino keptą ėrienos nugarinę su šonkauliukais ir aštria čili plutele, ėriuko nugarinę su „hoisin“ padažu, kalendra padengtu vytintu kumpiu, salierų piurė, bruknių čili padažu, moliūgų „fondant“, aštriu „pak choy“ apelsinų sultyse ir sviestiniais „eringi“ grybais; keptą gruperio filė su čili aliejumi, sviestine jūros šukute, sriracha tigrinėmis krevetėmis, aštriais jūros gėrybių putėsiais cukinijos gėlėje, imbierine morkų piurė, sriracha krevečių kiautų padažu ir imbierinėmis jaunomis morkomis bei keptais medaus čili agurkais.

Virtuvės šefė Liucija Makovska varžybose patiekė ėriuko nugarinę su vasabi riešutų plutele, ėriuko nugarinę, keptą svieste su čili pipirais, česnakais ir rozmarinais, aštriu alaus, austrių sojų padažu, aštriais karamelizuotais svogūnais „Hoisin“ padaže, sūrio pyragėliu, pikantišku bulvių kremu su česnakais, brokoliais su vasabi ir marinuotais ridikėliais, trumpai marinuotais ir aštriais keptais grybais; jūros šukutes baltame padaže su aštriu tigrinių krevečių cannelloni, krevetėmis su bazilikais ir saldžiai aštriu padažu, ananasų ir mangų čatniu, žiedinių kopūstų kremu su kariu, trumpai marinuotais agurkais ir ridikėliais, aštriai keptomis kukurūzų burbuolėmis, saldžiai aštriu padažu, džiovintais alyvuogių trupiniais.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 2

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19
Apie kraujo donorystę primins mineralinis vanduo 2

Nacionalinis kraujo centras pradeda bendradarbiauti su mineralinio vandens gamintoju UAB „Birštono...

Rinkodara
2018.11.18
Už baltąjį trumą nepagailėjo 85.000 Eur

Šiuo metu Italijos Pjemonto regione vykstančioje Tarptautinėje Albos baltųjų trumų mugėje 850 g svorio...

Laisvalaikis
2018.11.14
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
2018.11.13
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau