Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Publikuota: 2018-07-03
Virtuvės meistrės (iš kairės): Aldona Gec?iene?, Liucija Makovska, Honorata Lyndo. Roberto Das?kevic?iaus nuotr.
Virtuvės meistrės (iš kairės): Aldona Gec?iene?, Liucija Makovska, Honorata Lyndo. Roberto Das?kevic?iaus nuotr.

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona Gečienė, Honorata Lyndo ir Liucija Makovska grįžo su bronzos medaliais.

Praėjusią savaitę vykusiose varžybose Lietuvos atstovės varžėsi su daugiau nei 80 dalyvių iš įvairių šalių ir apdovanojimus pelnė nepaisant kulinarinės kultūros skirtumo, sudėtingos adaptacijos, jau konkursui vykstant tobulintų patiekalų receptūrų ir jų gamyboje naudotų žinomų, bet kitokio nei įprasta skonio sudedamųjų, pranešė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA).

„Varžybų pavadinimas sufleruoja, jog jų pagrindas – aštrūs patiekalai. Vis tik Azijoje, Honkonge, aštrumas įgijo visiškai kitokią prasmę. Iš arti galėjome stebėti, kokią gausą ir kokių aštrių prieskonių naudoja konkurso dalyviai – dalis jų mums, europiečiams, net nežinomi. Jei mums atrodė, jog patiekalai, kuriuos ruošėme konkursui, iš tiesų labai aštrūs, komisijos vertinimu, jie buvo tik pikantiški. Išgirdusios tai po pirmojo patiekalo pristatymo, koregavome receptūras prieš stodamos į antrąjį kovos ringą“, – pranešime cituojama virtuvės meistrė Honorata Lyndo.

Iššūkis – skonių skirtumai

Visais reikalingais įrankiais bei pagrindinėmis patiekalų sudedamosiomis dalyvius aprūpino varžybų organizatoriai, o ieškodamos reikalingų papildomų produktų savo konkursiniams patiekalams, Lietuvos atstovės susidūrė su dar vienu netikėtumu: Honkonge įsigytų daržovių skonis smarkiai skyrėsi nuo europiečiams įprasto.

„Iš tiesų lengvai radome reikalingų produktų – visi Honkonge kalba angliškai, net užrašai angliški, tačiau produktų skoninės savybės kitokios. Pavyzdžiui, saliero šaknis, kuri Lietuvoje intensyvaus, ryškaus skonio, ten įsigyta juo visiškai nepasižymėjo – priešingai, jos skonis buvo neišreikštas, švelnus. Honkonge pirktos morkos taip pat nėra tokios saldžios, kaip mūsiškės“, – sakė virtuvės šefė.

Apie konkursą „Hot Chef Challange“

Tarptautinis kulinarinis konkursas „Hot Chef Challenge“ organizuotas pirmą kartą, siekiant populiarinti skirtingas kulinarines kultūras „Belt and Road“ iniciatyvos šalyse, plėsti profesines žinias apie produktus iš šių šalių, skatinti tarptautinį bendradarbiavimą bei suteikti galimybių šefams iš viso pasaulio dalintis patirtimi. Konkursas vyko laikantis Pasaulinės vyriausių virėjų organizacijų asociacijos (angl. „World Association of Chefs Societies“) standartų, jo komisiją sudarė asociacijos akredituoti šefai, tarp kurių – A kategorijos šefai Perry Yuen ir Rudolf Muller.

Iš daugiau nei 80 konkurso dalyvių į finalą pateko aštuoni. Laimėtojo titulas atiteko šefui Chiu Kin Cheong iš Hongongo „Jockey Club“.

Ėriuko nugarinė kitaip

Pranešama, jog Lietuvos atstovės varžėsi dvejose konkurso kategorijose – mėsos bei žuvies ir jūros gėrybių. Restorano „Sugamour“ virtuvės meistrė Aldona Gečienė patiekė keptą ėriuko nugarinę su porų pudra, aštriu pipiriniu padažu, svieste keptais gardintais salierais bei fito baravykų štrudeliu; gruperio filė su vasabio ir petražolių plutele, apelsinų čili padažu, salierų geltono kario piurė, kepta krevete su piri piri ir garintais lęšiais.

Amerikos ambasafos šefė Honorata Lyndo Honkonge gamino keptą ėrienos nugarinę su šonkauliukais ir aštria čili plutele, ėriuko nugarinę su „hoisin“ padažu, kalendra padengtu vytintu kumpiu, salierų piurė, bruknių čili padažu, moliūgų „fondant“, aštriu „pak choy“ apelsinų sultyse ir sviestiniais „eringi“ grybais; keptą gruperio filė su čili aliejumi, sviestine jūros šukute, sriracha tigrinėmis krevetėmis, aštriais jūros gėrybių putėsiais cukinijos gėlėje, imbierine morkų piurė, sriracha krevečių kiautų padažu ir imbierinėmis jaunomis morkomis bei keptais medaus čili agurkais.

Virtuvės šefė Liucija Makovska varžybose patiekė ėriuko nugarinę su vasabi riešutų plutele, ėriuko nugarinę, keptą svieste su čili pipirais, česnakais ir rozmarinais, aštriu alaus, austrių sojų padažu, aštriais karamelizuotais svogūnais „Hoisin“ padaže, sūrio pyragėliu, pikantišku bulvių kremu su česnakais, brokoliais su vasabi ir marinuotais ridikėliais, trumpai marinuotais ir aštriais keptais grybais; jūros šukutes baltame padaže su aštriu tigrinių krevečių cannelloni, krevetėmis su bazilikais ir saldžiai aštriu padažu, ananasų ir mangų čatniu, žiedinių kopūstų kremu su kariu, trumpai marinuotais agurkais ir ridikėliais, aštriai keptomis kukurūzų burbuolėmis, saldžiai aštriu padažu, džiovintais alyvuogių trupiniais.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Uždaręs maisto po 1 Eur restoranus, R. Vyšniauskas sugalvojo planą B Premium 10

Maitinimo įstaigos išskirtinumas gali būti pigūs patiekalai, tačiau simboline kaina paremtas verslo modelis...

Gazelė
2019.02.20
Kavos ūkiuose gyvenimas – ne kaip reklamose: išmoktos pamokos 1

Anksti rytą ūkininkas priklaupia prie kavos krūmo ir šypsodamasis skina prisirpusią tamsiai raudoną uogą, o...

Laisvalaikis
2019.02.17
Vilniuje vyksta kavos mėgėjų atlaidai

Vasario 8–10 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, vyksta didžiausias Baltijos šalyse kavos festivalis „Vilnius...

Laisvalaikis
2019.02.08
Paskelbtas šimto geriausių Lietuvos barų sąrašas 20

Vasario 7-osios popietę Vilniuje paskelbtas pirmasis geriausių Lietuvos barų sąrašas. Geriausiu baru ir „Best...

Laisvalaikis
2019.02.07
Šokoladas – ir maistas, ir vaistas

Šiais visuotinio kalorijų skaičiavimo laikais skamba neįtikėtinai, tačiau tiems, kurie rūpinasi savo...

Laisvalaikis
2019.02.02
„Burger King“ įgėlė „McDonald‘s“ dėl „Big Mac“ Premium 6

Šių metų pradžioje greitojo maisto restoranų tinklui „McDonald’s“ Europos Sąjungos šalyse praradus išimtines...

Rinkodara
2019.02.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau