Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas

Publikuota: 2018-06-28

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamam restoranui „Džiaugsmas“. Į sąrašo viršūnę „Džiaugsmas“ pateko išstūmęs iš jos virtuvės šefo Liutauro Čepracko restoraną „Gastronomika“.

Gero maisto akademijos (GMA) narių balsavimas nestebina: 2016-ųjų sąraše 2012 m. Vilniuje atidarytas pirmasis p. Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“ užėmė pirmąją vietą. 2017-aisiais dar visai šviežiam antrajam virtuvės šefo restoranui „Džiaugsmas“ atiteko antroji vieta. Šiemet p. Praškevičius, su juo ir visa komanda, gali triumfuoti visiškai pelnytai. Tiesa, įsikibęs į „Džiaugsmą“, p. Martynas apleido „Stebuklus“. Šie iš sąrašo krito (2017 m. – 11 vieta), kol šiemet visai iškrito. Čia galima pajuokauti: kad galėtumei džiaugtis, stebuklų nereikia.

Dvejus metus paeiliui ketvirtoje vietoje laikęsi „Monai“, virtuvės meistro Vytauto Samavičiaus ir jo žmonos Kristinos restoranas Klaipėdoje, šiemet – antroje vietoje. Tai irgi nė trupučio nestebina: VŽ pašnekovai, tarp jų – ir žinomi virtuvės meistrai, „Monams“ prognozavo vietą pirmame trejete.

„Sweet Root“ nuoseklus kopimas į viršų iliustruoja, kaip svarbu dantimis įsikibus laikytis restorano koncepcijos. 2016 m. užėmęs 9 vietą, 2017 m. – 7-ą, šių metų sąraše restoranas trečias. Neabejotinai, sėkmę lėmė ir virtuvės šefo Justino Misiaus meistrystė, ir restorano bendrasavininkių požiūris į lietuviškų skonių puoselėjimą, vienas iš nuosekliausių Lietuvoje.

Tęsinys – po grafiku.

[infogram id="630097d3-a59c-4d7c-ad91-81d571e2ad1c" prefix="JwP" format="interactive" title="3 geriausi restoranai"]

Netikėtumų nebuvo

Lyginant šių ir dviejų praėjusių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašus matyti, jog šiųmečiame pokyčių yra, tačiau netikėtumų – ne.

Priešingai, šių metų sąrašas viską dėlioja į vietas. Antai, praėjusių metų sąrašo naujokas, Kaune veikiantis restoranas „Numan“, vos po pusmečio nuo atsidarymo įsiveržęs į trečiąją sąrašo vietą, o šiemet likęs 11-oje, patvirtina Lino Petrukaičio, GMA steigėjo ir projekto sumanytojo, nuomonę, jog „naujiems restoranams daug lengviau padaryti pirmą įspūdį ir patekti į trisdešimtuką. Kita vertus, po metų paaiškėja, kurie restoranai konceptualiai yra tvirti, o kurie nebeišlaiko pradžioje išsikeltos kokybės kartelės“.

Kita vertus, „Numan“ restorane pasikeitė virtuvės šefas, dabar ten jų dirba visa komanda, ir po metų bus matyti, dėsningas ar atsitiktinis buvo krytis. Kauniškio restorano istorija primena garsaus virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko istoriją: 2016 m. jo vadovaujamas restoranas „Dublis“ užėmė pirmąją vietą. Pernai, kai p. Praspaliauskas išėjo iš restorano, „Dublis“ užėmė 22 vietą. Šiemet 30-ies geriausiųjų sąraše jo nėra, tačiau solidžioje septintoje vietoje atsirado „Amandus“, praėjusią vasarą atidarytas p. Praspaliausko restoranas. Ne tik šie du pavyzdžiai, beveik visi sąrašo restoranai rodo, kokią svarbią (svarbiausią) vietą restoranų versle užima virtuvės meistrų ir restoranų savininkų bendras požiūris į tai, ką ir kodėl jie daro.

Tęsinys – po grafiku.

[infogram id="6337d765-ffdb-471c-8dbe-8a462bc88801" prefix="u0j" format="interactive" title="30 geriausių restoranų 2018"]

Bet kuriuo atveju, šiemet tokių ryškių skrydžių į sąrašą nėra. Patikimose vietose įsitvirtino visi pirmojo dešimtuko restoranai. Tokiose patikimose, kad abejonių nekyla nei dėl vienos. Kita vertus, be poros išimčių, abejonių nekelia nė vienas sąrašo dalyvis.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Už baltąjį trumą nepagailėjo 85.000 Eur

Šiuo metu Italijos Pjemonto regione vykstančioje Tarptautinėje Albos baltųjų trumų mugėje 850 g svorio...

Laisvalaikis
20:18
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
2018.11.13
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31
Sardinijos vyno atradimai 2

Jeigu reiktų išvardyti ženklus, būdingus Sardinijos salai, pirmiausia pasakyčiau: vėjas, akmuo, avys. Taip...

Laisvalaikis
2018.10.28
Jūsų stalas: tikra ir netikra vėžlių sriuba Premium

Knygoje „Alisa stebuklų šalyje“ buvo vienas labai keistas ir liūdnas personažas vardu Netikras Vėžlys. Tiesą...

Verslo klasė
2018.10.28
Restorano šefas G. Žalys: atėjo laikas antrajam „Stiklių” kvėpavimui 3

„Prancūzija mane išmokė patriotizmo, todėl aš esu čia“, – sako Gerdvilas Žalys, naujasis „Stiklių“ restorano...

Laisvalaikis
2018.10.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau