Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas

Publikuota: 2018-06-28

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamam restoranui „Džiaugsmas“. Į sąrašo viršūnę „Džiaugsmas“ pateko išstūmęs iš jos virtuvės šefo Liutauro Čepracko restoraną „Gastronomika“.

Gero maisto akademijos (GMA) narių balsavimas nestebina: 2016-ųjų sąraše 2012 m. Vilniuje atidarytas pirmasis p. Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“ užėmė pirmąją vietą. 2017-aisiais dar visai šviežiam antrajam virtuvės šefo restoranui „Džiaugsmas“ atiteko antroji vieta. Šiemet p. Praškevičius, su juo ir visa komanda, gali triumfuoti visiškai pelnytai. Tiesa, įsikibęs į „Džiaugsmą“, p. Martynas apleido „Stebuklus“. Šie iš sąrašo krito (2017 m. – 11 vieta), kol šiemet visai iškrito. Čia galima pajuokauti: kad galėtumei džiaugtis, stebuklų nereikia.

Dvejus metus paeiliui ketvirtoje vietoje laikęsi „Monai“, virtuvės meistro Vytauto Samavičiaus ir jo žmonos Kristinos restoranas Klaipėdoje, šiemet – antroje vietoje. Tai irgi nė trupučio nestebina: VŽ pašnekovai, tarp jų – ir žinomi virtuvės meistrai, „Monams“ prognozavo vietą pirmame trejete.

„Sweet Root“ nuoseklus kopimas į viršų iliustruoja, kaip svarbu dantimis įsikibus laikytis restorano koncepcijos. 2016 m. užėmęs 9 vietą, 2017 m. – 7-ą, šių metų sąraše restoranas trečias. Neabejotinai, sėkmę lėmė ir virtuvės šefo Justino Misiaus meistrystė, ir restorano bendrasavininkių požiūris į lietuviškų skonių puoselėjimą, vienas iš nuosekliausių Lietuvoje.

Tęsinys – po grafiku.

[infogram id="630097d3-a59c-4d7c-ad91-81d571e2ad1c" prefix="JwP" format="interactive" title="3 geriausi restoranai"]

Netikėtumų nebuvo

Lyginant šių ir dviejų praėjusių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašus matyti, jog šiųmečiame pokyčių yra, tačiau netikėtumų – ne.

Priešingai, šių metų sąrašas viską dėlioja į vietas. Antai, praėjusių metų sąrašo naujokas, Kaune veikiantis restoranas „Numan“, vos po pusmečio nuo atsidarymo įsiveržęs į trečiąją sąrašo vietą, o šiemet likęs 11-oje, patvirtina Lino Petrukaičio, GMA steigėjo ir projekto sumanytojo, nuomonę, jog „naujiems restoranams daug lengviau padaryti pirmą įspūdį ir patekti į trisdešimtuką. Kita vertus, po metų paaiškėja, kurie restoranai konceptualiai yra tvirti, o kurie nebeišlaiko pradžioje išsikeltos kokybės kartelės“.

Kita vertus, „Numan“ restorane pasikeitė virtuvės šefas, dabar ten jų dirba visa komanda, ir po metų bus matyti, dėsningas ar atsitiktinis buvo krytis. Kauniškio restorano istorija primena garsaus virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko istoriją: 2016 m. jo vadovaujamas restoranas „Dublis“ užėmė pirmąją vietą. Pernai, kai p. Praspaliauskas išėjo iš restorano, „Dublis“ užėmė 22 vietą. Šiemet 30-ies geriausiųjų sąraše jo nėra, tačiau solidžioje septintoje vietoje atsirado „Amandus“, praėjusią vasarą atidarytas p. Praspaliausko restoranas. Ne tik šie du pavyzdžiai, beveik visi sąrašo restoranai rodo, kokią svarbią (svarbiausią) vietą restoranų versle užima virtuvės meistrų ir restoranų savininkų bendras požiūris į tai, ką ir kodėl jie daro.

Tęsinys – po grafiku.

[infogram id="6337d765-ffdb-471c-8dbe-8a462bc88801" prefix="u0j" format="interactive" title="30 geriausių restoranų 2018"]

Bet kuriuo atveju, šiemet tokių ryškių skrydžių į sąrašą nėra. Patikimose vietose įsitvirtino visi pirmojo dešimtuko restoranai. Tokiose patikimose, kad abejonių nekyla nei dėl vienos. Kita vertus, be poros išimčių, abejonių nekelia nė vienas sąrašo dalyvis.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01
Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas 8

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus...

Laisvalaikis
2018.06.28
30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų

Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų...

Laisvalaikis
2018.06.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau