Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas

Publikuota: 2018-06-28

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus vadovaujamam restoranui „Džiaugsmas“. Į sąrašo viršūnę „Džiaugsmas“ pateko išstūmęs iš jos virtuvės šefo Liutauro Čepracko restoraną „Gastronomika“.

Gero maisto akademijos (GMA) narių balsavimas nestebina: 2016-ųjų sąraše 2012 m. Vilniuje atidarytas pirmasis p. Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“ užėmė pirmąją vietą. 2017-aisiais dar visai šviežiam antrajam virtuvės šefo restoranui „Džiaugsmas“ atiteko antroji vieta. Šiemet p. Praškevičius, su juo ir visa komanda, gali triumfuoti visiškai pelnytai. Tiesa, įsikibęs į „Džiaugsmą“, p. Martynas apleido „Stebuklus“. Šie iš sąrašo krito (2017 m. – 11 vieta), kol šiemet visai iškrito. Čia galima pajuokauti: kad galėtumei džiaugtis, stebuklų nereikia.

Dvejus metus paeiliui ketvirtoje vietoje laikęsi „Monai“, virtuvės meistro Vytauto Samavičiaus ir jo žmonos Kristinos restoranas Klaipėdoje, šiemet – antroje vietoje. Tai irgi nė trupučio nestebina: VŽ pašnekovai, tarp jų – ir žinomi virtuvės meistrai, „Monams“ prognozavo vietą pirmame trejete.

„Sweet Root“ nuoseklus kopimas į viršų iliustruoja, kaip svarbu dantimis įsikibus laikytis restorano koncepcijos. 2016 m. užėmęs 9 vietą, 2017 m. – 7-ą, šių metų sąraše restoranas trečias. Neabejotinai, sėkmę lėmė ir virtuvės šefo Justino Misiaus meistrystė, ir restorano bendrasavininkių požiūris į lietuviškų skonių puoselėjimą, vienas iš nuosekliausių Lietuvoje.

Tęsinys – po grafiku.

[infogram id="630097d3-a59c-4d7c-ad91-81d571e2ad1c" prefix="JwP" format="interactive" title="3 geriausi restoranai"]

Netikėtumų nebuvo

Lyginant šių ir dviejų praėjusių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašus matyti, jog šiųmečiame pokyčių yra, tačiau netikėtumų – ne.

Priešingai, šių metų sąrašas viską dėlioja į vietas. Antai, praėjusių metų sąrašo naujokas, Kaune veikiantis restoranas „Numan“, vos po pusmečio nuo atsidarymo įsiveržęs į trečiąją sąrašo vietą, o šiemet likęs 11-oje, patvirtina Lino Petrukaičio, GMA steigėjo ir projekto sumanytojo, nuomonę, jog „naujiems restoranams daug lengviau padaryti pirmą įspūdį ir patekti į trisdešimtuką. Kita vertus, po metų paaiškėja, kurie restoranai konceptualiai yra tvirti, o kurie nebeišlaiko pradžioje išsikeltos kokybės kartelės“.

Kita vertus, „Numan“ restorane pasikeitė virtuvės šefas, dabar ten jų dirba visa komanda, ir po metų bus matyti, dėsningas ar atsitiktinis buvo krytis. Kauniškio restorano istorija primena garsaus virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko istoriją: 2016 m. jo vadovaujamas restoranas „Dublis“ užėmė pirmąją vietą. Pernai, kai p. Praspaliauskas išėjo iš restorano, „Dublis“ užėmė 22 vietą. Šiemet 30-ies geriausiųjų sąraše jo nėra, tačiau solidžioje septintoje vietoje atsirado „Amandus“, praėjusią vasarą atidarytas p. Praspaliausko restoranas. Ne tik šie du pavyzdžiai, beveik visi sąrašo restoranai rodo, kokią svarbią (svarbiausią) vietą restoranų versle užima virtuvės meistrų ir restoranų savininkų bendras požiūris į tai, ką ir kodėl jie daro.

Tęsinys – po grafiku.

[infogram id="6337d765-ffdb-471c-8dbe-8a462bc88801" prefix="u0j" format="interactive" title="30 geriausių restoranų 2018"]

Bet kuriuo atveju, šiemet tokių ryškių skrydžių į sąrašą nėra. Patikimose vietose įsitvirtino visi pirmojo dešimtuko restoranai. Tokiose patikimose, kad abejonių nekyla nei dėl vienos. Kita vertus, be poros išimčių, abejonių nekelia nė vienas sąrašo dalyvis.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau