30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų

Publikuota: 2018-06-27

Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą, kasmet vis labiau laukiamą ir vis pozityviau vertinamą tiek valgytojų, tiek restoranų versle dirbančių žmonių. Iki tol GMA atskleidžia restoranus, patekusius į antrąją sąrašo dalį, taip kuria intrigą ir leidžia paspėlioti, kas bus šių metų geriausias.

„Manau, pirmasis penketas bus panašus kaip pernai. Mano favoritai – „Šturmų švyturys“ ir „Monai“, bet pirmose pozicijose turėtų būti „Sweet Root“, „Džiaugsmas“, kuris nors madingas Kauno restoranas, „Dine“. Nežinau, kaip bus su „Gastronomika“, bet kuriuo atveju ryškių pokyčių neturėtų būti“, – prognozuoja GMA narė, šampano ekspertė Jolanta Smičienė.

Vytautas Kratulis, UAB „Šviežia kava“, valdančios kavinių ir kavos parduotuvių tinklą „Huracan“ savininkas ir vadovas, spėja, kad tarp pirmųjų vietų gali būti „Amandus“, „Džiaugsmas“, „Šturmų švyturys“, paskiau galėtų rikiuotis „Gastronomika“, „Monai“, „Sweet Root“, „Dine“, „Stebuklai“.

Verslo tendencijos

Treji geriausių Lietuvos restoranų rinkimų metai nėra daug, tačiau verslo tendencijas jie išryškina. Pasak Lino Petrukaičio, GMA steigėjo ir projekto sumanytojo, trečius metus sudaromas sąrašas rodo, kad sėkmingiausi yra restoranai, turintys aiškią koncepciją.

„Tokiuose restoranuose labiausiai išryškinta emocija, t. y. pridėtinė vertė. Lankytojams nebeužtenka pateikti tik įspūdingai pagamintą patiekalą, labai svarbi tampa restorano idėja ir istorija, slypinti už restorano meniu. Kitas dalykas – į geriausiųjų sąrašą patenka restoranai, besilaikantys principo „iš ūkio – ant stalo“. Tai džiugina ir yra koja kojon su pasaulinėmis gastronomijos tendencijomis“, – VŽ sakė p. Petrukaitis.

30-ies geriausiųjų sąrašas kasmet keičiasi maždaug trečdaliu, šiemet jame – 8 nauji vardai, pernai buvo 11. Anot p. Petrukaičio, tai reiškia tebesitęsiantį naujų restoranų bumą: „Naujiems restoranams daug lengviau padaryti pirmą įspūdį ir patekti į trisdešimtuką. Kita vertus, po metų paaiškėja, kurie restoranai konceptualiai yra tvirti, o kurie nebeišlaiko pradžioje išsikeltos kokybės kartelės.“

Pastaraisiais metais Lietuvoje juntamas stiprus virtuvės šefų judėjimas: jie tampa žinomi, vertinami, geidžiami, svarbiausia restorano figūra. Anot p. Petrukaičio, būtent virtuvės šefas, pasitelkdamas visus restorano elementus – personalą, aplinką, aptarnavimą, gėrimus, meniu ir pan.

– perteikia maitinimo įstaigos koncepciją ir „pasakoja istoriją“.

„Tikrai – valgytojus į naujus restoranus vilioja žinomi šefai, išreklamuoti atidarymo vakarėliai (bent pirmąjį darbo mėnesį), komunikavimas per socialinius tinklus. Apskritai lietuviai mėgsta naujas vietas, naujienas, tačiau yra restoranų, veikiančių 10 ir daugiau metų, ir jie taip pat labai populiarūs, pvz., „Da Antonio“, „Saint Germain“. Manau, jie populiarūs dėl stabilumo, ir būtent dėl to yra gerbtini“, – priduria p. Smičienė.

Trūksta rinkodaros

Ne vienas po pasaulį plačiau pasidairęs žmogus pasakys, kad Lietuvos restoranai puikiai gali konkuruoti su kitų šalių, tačiau jiems trūksta žinomumo.

„Manyčiau, kad trūksta rinkodaros, tiek vidaus rinkoje, tiek išorės. Lietuvos restoranai savo kokybe tikrai konkurencingi pasaulio kontekste ir sėkmingai formuoja naują moderniosios lietuviškos virtuvės identitetą, kuris galėtų būti patrauklus gastroturistams. Reikia tik drąsiau ir garsiau apie tai kalbėti. Ir patiems restoranams, ir jų lankytojams, labai svarbus čia ir Lietuvos turizmo departamento (LTD) vaidmuo“, – kalba p. Petrukaitis. Anot jo, GMA sudaromas 30-ies geriausiųjų sąrašas neabejotinai prisideda prie restoranų populiarinimo: pernai LTD dėka sąrašas buvo išverstas į anglų kalbą, o akademija apie į jį įtrauktus restoranus gauna vis daugiau užklausų ir iš užsienio turizmo agentūrų, ir iš pavienių keliautojų.

Gero maisto akademija jau paskelbė šiuos sąrašo restoranus:

Nr. 12. „Apvalaus stalo klubas“, Trakai

Pernai patekęs į 30 sąrašo vietą, Rasos Šnaiderienės įkurtas restoranas šiemet pakilo per 18 pozicijų, tai aukščiausias skrydis šių metų sąraše. „Apvalaus stalo klubo“ meniu jau daug metų prižiūri keli mentoriai, žinomi virtuvės šefai, – Pasquale Palamaro, Rado Mitro, Juris Dukalskis.

Nr. 13 „Monte Pacis“, Kaunas

Taip pat ryškus šių metų skrydis – iš 23-os pernykščio sąrašo vietos į 13-ąją šiemet pakilęs Kaune, Pažaislio vienuolyno erdvėse, veikiantis restoranas „Monte Pacis“. Anot GMA, restorano savininkė ir pagrindinė someljė Indra Ramanauskienė neapsiriko, virtuvės vairą pernai atidavusi Rokui Vasiliauskui, perspektyviam naujosios Lietuvos šefų kartos atstovui.

Nr. 14 „Momo Grill“, Klaipėda

Geriausiųjų sąrašo senbuvis kasmet nusileidžia per kelis laiptelius: 2016 m. – 6 vieta, 2017 m. – 10 vieta. Restorano šeimininkai – žinomas virtuvės šefas Vytautas Samavičius ir jo žmona Kristina, p. Vytautui „Momo Grill“ virtuvėje talkina šefas Valdas Anusevičius.

Abu p. Samavičių restoranai – „Momo Grill“ ir „Monai“ (4-oji vieta 2016 ir 2017 m. geriausiųjų sąraše) – neretai pavadinami geriausiais Klaipėdoje. GMA duomenimis, rudenį p. Samavičiai kepsnių restoraną atidarys Kaune.

Nr. 15 „Saint Germain“, Vilnius

Kasmet pozicijas sąraše ryškiai keičiantis „Saint Germain“ (10 vieta 2016-aisiais, 20 vieta pernai) prieš 13 metų buvo atidarytas kaip pirmoji Vilniaus vyninė. GMA duomenimis, tai geriausias prancūziškos virtuvės restoranas Lietuvoje. Dalis žmonių jame dirba nuo pat pradžių iki šiol, tarp jų – ir virtuvės šefas Gediminas Švenčionis.

Nr. 16 „Da Antonio“, Vilnius

Trečius metus į 30-ies geriausiųjų sąrašą patenkantis restoranas šiemet šoktelėjo aukščiausiai: 2016 m. jis užėmė 21-ą, 2017 m. – 24-ą vietas.

Remiantis reitingu, „Da Antonio“ yra geriausias itališkos virtuvės restoranas Lietuvoje. Italo Antonio Meschino su žmona Asta 1996 m. atidarytas restoranas iš pradžių veikė kaip picerija, kurios viduryje, pasak GMA, stovėjo pirmoji Lietuvoje krosnis picoms kepti. Vėliau picerija tapo picerija-tratorija, dar vėliau – picerija-restoranu, kol galiausiai pradėjo veikti tik kaip restoranas, kurio virtuvėje ilgus metus dirba šefas Dmitrijus Babenka.

Nr. 17 „Ertlio namas“, Vilnius

2016-ųjų vasarą virtuvės šefo Tomo Rimydžio atidarytas restoranas yra sąrašo naujokas. Restorano išskirtinumas – istorinė Lietuvos virtuvė.

Nr. 18 „Ti‘Ana“, Vilnius

Trečius metus veikiantis restoranas tarp 30-ies geriausiųjų patenka antrus metus iš eilės, šiemet – trimis pozicijomis žemiau. Virtuvės šefas – Jaroslavas Girdzijevskis, vadovas – Renatas Jauniškis.

Nr. 19 „Nerija“, Nida

Antroje sąrašo pusėje trečius metus stabiliai besilaikanti „Nerija“ neabejotinai yra puikiausias visos Neringos restoranas, siūlantis puikaus maisto ir daugiau nei 300 vynų sąrašą. Jovitos Lenkaitytės ir Gintaro Makulio restorano virtuvėje dirba šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas, Lukas Makarevičius. Šio sezono naujiena restorano komanda vadina išplėstą vyno kortą ir naujus patiekalus, valgiaraštyje atsiradusius po žymaus austrų šefo Thorsteno Probosto mokymų.

Nr. 20 „Boff“, Vilnius

Į geriausiųjų sąrašą „Boff“ sugrįžo po metų pertraukos (13-a vieta 2016 m.). Remiantis ne visu sąrašu, „Boff“ yra geriausias didkepsnių restoranas Lietuvoje, 2012 m. atidarytas didžiulės patirties restoranų virtuvėse turinčio šefo, mėsos stebukladario Mhero Gevorkjano.

Nr. 21 „Selfish“, Vilnius

Sąrašo debiutantas. Kiek daugiau nei prieš metus atidarytas „Selfish“ (vadovas Renatas Vainius, virtuvės šefas Tadas Vibrantis) siūlo žuvų ir jūrų gėrybių patiekalus.

Nr. 22 „Uoksas“, Kaunas

Virtuvės šefo Artūro Naidenkos ir vadovės Odetos Naidenko vairuojamas „Uoksas“ sąraše laikosi trečius metus, tiesa, šiemet nukrito gana ryškiai – iš 12-os vietos į 22-ą.

Nr. 23 „Stikliai“, Vilnius

Nuo 1987 m. veikiantys „Stikliai“ neretai pavadinami vienu prabangiausių šalies restoranų, tačiau į sąrašą pateko pirmą kartą. Pasak Romualdo Zakarevičiaus, „Relais & Chateaux Stikliai Hotel“ bendraturčio, pagrindinė „Stiklių“ vertybė – virtuvės šefas Linas Bražinskas, dirbantis čia daugiau nei 20 metų.

Nr. 24 „Ieti“, Kaunas

Dvejus metus per kelis žingsnius iki 30-ies ribos atsiduriantis „Ieti“ šiemet ją perkopė įtikinamai. Virtuvei ir visam restoranui vadovauja Inga Turminienė, kol kas – vienintelė šefė geriausiųjų sąraše. Pasak GMA, finansų magistro laipsnį turinti p. Inga visgi pasirinko kulinariją. Po mokslų ir įvairių kulinarijos praktikų ji pateko į Kopenhagos restoraną „Geranium“, kurio virtuvei vadovauja šefas žvaigždė Rasmusas Kofoedas. Grįžusi į Kauną p. Inga atidarė „Ieti“ ir pirmus metus beveik viską savo restorane darė pati.

Nr. 25 „Telegrafas“, Vilnius

„Kempinski Hotel Cathedral Square“ veikiantis „Telegrafas“ – sąrašo senbuvis. Gali būti, kad kitąmet jo pozicija pasikeis ryškiau, nes, kaip praneša GMA, virtuvės šefas Javieras Lopezas paliko Lietuvą ir „Telegrafą“, o jo poziciją užėmė Vytautas Alekna. Jis – pirmas vyriausiasis šefas iš Lietuvos 76 „Kempinski“ viešbučius jungiančioje grupėje.

Nr. 26 „Palanga“, Palanga

Sąrašo senbuvis. Virtuvės šefas – Raimundas Dambrauskas.

Nr. 27 „Meat“, Vilnius

Ugnies maisto restoranu vadinamas „Meat“ į sąrašą pateko po metų pertraukos. Šefas Artūras Butkūnas, vadovas – Liutauras Čeprackas.

Nr. 28 „El Mercado“, Vilnius

Jauniausias sąrašo restoranas, atidarytas mažiau nei prieš metus ir išsyk pastebėtas publikos bei GMA narių. Restoranui vadovauja Vija Zanevė, virtuvės šefas – Martynas Maciulevičius.

Nr. 29 „Sofa de Pancho“, Vilnius

Sąrašo senbuvis, šiemet nusileidęs per kelias pakopas. Šefas – Vitalis Čižauskas, vadovė – Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė.

Nr. 30 „Velvetti“, Druskininkai

Pernai „Velvetti“ tapo pirmuoju Druskininkų restoranu, patekusiu į geriausiųjų sąrašą. Tai šeimos, Snieguolės ir Remigijaus Žižių, restoranas, kuriame juodu abu ir dirba, padedami dar trijų virėjų.

Plačiau – www.30geriausiurestoranu.lt/

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Už baltąjį trumą nepagailėjo 85.000 Eur

Šiuo metu Italijos Pjemonto regione vykstančioje Tarptautinėje Albos baltųjų trumų mugėje 850 g svorio...

Laisvalaikis
2018.11.14
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
2018.11.13
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31
Sardinijos vyno atradimai 2

Jeigu reiktų išvardyti ženklus, būdingus Sardinijos salai, pirmiausia pasakyčiau: vėjas, akmuo, avys. Taip...

Laisvalaikis
2018.10.28
Jūsų stalas: tikra ir netikra vėžlių sriuba Premium

Knygoje „Alisa stebuklų šalyje“ buvo vienas labai keistas ir liūdnas personažas vardu Netikras Vėžlys. Tiesą...

Verslo klasė
2018.10.28
Restorano šefas G. Žalys: atėjo laikas antrajam „Stiklių” kvėpavimui 3

„Prancūzija mane išmokė patriotizmo, todėl aš esu čia“, – sako Gerdvilas Žalys, naujasis „Stiklių“ restorano...

Laisvalaikis
2018.10.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau