30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų
FOTOGALERIJA Geriausių restoranų Lietuvoje sąrašas ilgėja (12 nuotr.)
Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą, kasmet vis labiau laukiamą ir vis pozityviau vertinamą tiek valgytojų, tiek restoranų versle dirbančių žmonių. Iki tol GMA atskleidžia restoranus, patekusius į antrąją sąrašo dalį, taip kuria intrigą ir leidžia paspėlioti, kas bus šių metų geriausias.
Manau, pirmasis penketas bus panašus kaip pernai. Mano favoritai Šturmų švyturys ir Monai, bet pirmose pozicijose turėtų būti Sweet Root, Džiaugsmas, kuris nors madingas Kauno restoranas, Dine. Nežinau, kaip bus su Gastronomika, bet kuriuo atveju ryškių pokyčių neturėtų būti, prognozuoja GMA narė, šampano ekspertė Jolanta Smičienė.
Vytautas Kratulis, UAB Šviežia kava, valdančios kavinių ir kavos parduotuvių tinklą Huracan savininkas ir vadovas, spėja, kad tarp pirmųjų vietų gali būti Amandus, Džiaugsmas, Šturmų švyturys, paskiau galėtų rikiuotis Gastronomika, Monai, Sweet Root, Dine, Stebuklai.
Verslo tendencijos
Treji geriausių Lietuvos restoranų rinkimų metai nėra daug, tačiau verslo tendencijas jie išryškina. Pasak Lino Petrukaičio, GMA steigėjo ir projekto sumanytojo, trečius metus sudaromas sąrašas rodo, kad sėkmingiausi yra restoranai, turintys aiškią koncepciją.
Tokiuose restoranuose labiausiai išryškinta emocija, t. y. pridėtinė vertė. Lankytojams nebeužtenka pateikti tik įspūdingai pagamintą patiekalą, labai svarbi tampa restorano idėja ir istorija, slypinti už restorano meniu. Kitas dalykas į geriausiųjų sąrašą patenka restoranai, besilaikantys principo iš ūkio ant stalo. Tai džiugina ir yra koja kojon su pasaulinėmis gastronomijos tendencijomis, VŽ sakė p. Petrukaitis.
30-ies geriausiųjų sąrašas kasmet keičiasi maždaug trečdaliu, šiemet jame 8 nauji vardai, pernai buvo 11. Anot p. Petrukaičio, tai reiškia tebesitęsiantį naujų restoranų bumą: Naujiems restoranams daug lengviau padaryti pirmą įspūdį ir patekti į trisdešimtuką. Kita vertus, po metų paaiškėja, kurie restoranai konceptualiai yra tvirti, o kurie nebeišlaiko pradžioje išsikeltos kokybės kartelės.
Pastaraisiais metais Lietuvoje juntamas stiprus virtuvės šefų judėjimas: jie tampa žinomi, vertinami, geidžiami, svarbiausia restorano figūra. Anot p. Petrukaičio, būtent virtuvės šefas, pasitelkdamas visus restorano elementus personalą, aplinką, aptarnavimą, gėrimus, meniu ir pan.
perteikia maitinimo įstaigos koncepciją ir pasakoja istoriją.
Tikrai valgytojus į naujus restoranus vilioja žinomi šefai, išreklamuoti atidarymo vakarėliai (bent pirmąjį darbo mėnesį), komunikavimas per socialinius tinklus. Apskritai lietuviai mėgsta naujas vietas, naujienas, tačiau yra restoranų, veikiančių 10 ir daugiau metų, ir jie taip pat labai populiarūs, pvz., Da Antonio, Saint Germain. Manau, jie populiarūs dėl stabilumo, ir būtent dėl to yra gerbtini, priduria p. Smičienė.
Trūksta rinkodaros
Ne vienas po pasaulį plačiau pasidairęs žmogus pasakys, kad Lietuvos restoranai puikiai gali konkuruoti su kitų šalių, tačiau jiems trūksta žinomumo.
Manyčiau, kad trūksta rinkodaros, tiek vidaus rinkoje, tiek išorės. Lietuvos restoranai savo kokybe tikrai konkurencingi pasaulio kontekste ir sėkmingai formuoja naują moderniosios lietuviškos virtuvės identitetą, kuris galėtų būti patrauklus gastroturistams. Reikia tik drąsiau ir garsiau apie tai kalbėti. Ir patiems restoranams, ir jų lankytojams, labai svarbus čia ir Lietuvos turizmo departamento (LTD) vaidmuo, kalba p. Petrukaitis. Anot jo, GMA sudaromas 30-ies geriausiųjų sąrašas neabejotinai prisideda prie restoranų populiarinimo: pernai LTD dėka sąrašas buvo išverstas į anglų kalbą, o akademija apie į jį įtrauktus restoranus gauna vis daugiau užklausų ir iš užsienio turizmo agentūrų, ir iš pavienių keliautojų.
Gero maisto akademija jau paskelbė šiuos sąrašo restoranus:
Nr. 12. Apvalaus stalo klubas, Trakai
Pernai patekęs į 30 sąrašo vietą, Rasos Šnaiderienės įkurtas restoranas šiemet pakilo per 18 pozicijų, tai aukščiausias skrydis šių metų sąraše. Apvalaus stalo klubo meniu jau daug metų prižiūri keli mentoriai, žinomi virtuvės šefai, Pasquale Palamaro, Rado Mitro, Juris Dukalskis.
Nr. 13 Monte Pacis, Kaunas
Taip pat ryškus šių metų skrydis iš 23-os pernykščio sąrašo vietos į 13-ąją šiemet pakilęs Kaune, Pažaislio vienuolyno erdvėse, veikiantis restoranas Monte Pacis. Anot GMA, restorano savininkė ir pagrindinė someljė Indra Ramanauskienė neapsiriko, virtuvės vairą pernai atidavusi Rokui Vasiliauskui, perspektyviam naujosios Lietuvos šefų kartos atstovui.
Nr. 14 Momo Grill, Klaipėda
Geriausiųjų sąrašo senbuvis kasmet nusileidžia per kelis laiptelius: 2016 m. 6 vieta, 2017 m. 10 vieta. Restorano šeimininkai žinomas virtuvės šefas Vytautas Samavičius ir jo žmona Kristina, p. Vytautui Momo Grill virtuvėje talkina šefas Valdas Anusevičius.
Abu p. Samavičių restoranai Momo Grill ir Monai (4-oji vieta 2016 ir 2017 m. geriausiųjų sąraše) neretai pavadinami geriausiais Klaipėdoje. GMA duomenimis, rudenį p. Samavičiai kepsnių restoraną atidarys Kaune.
Nr. 15 Saint Germain, Vilnius
Kasmet pozicijas sąraše ryškiai keičiantis Saint Germain (10 vieta 2016-aisiais, 20 vieta pernai) prieš 13 metų buvo atidarytas kaip pirmoji Vilniaus vyninė. GMA duomenimis, tai geriausias prancūziškos virtuvės restoranas Lietuvoje. Dalis žmonių jame dirba nuo pat pradžių iki šiol, tarp jų ir virtuvės šefas Gediminas Švenčionis.
Nr. 16 Da Antonio, Vilnius
Trečius metus į 30-ies geriausiųjų sąrašą patenkantis restoranas šiemet šoktelėjo aukščiausiai: 2016 m. jis užėmė 21-ą, 2017 m. 24-ą vietas.
Remiantis reitingu, Da Antonio yra geriausias itališkos virtuvės restoranas Lietuvoje. Italo Antonio Meschino su žmona Asta 1996 m. atidarytas restoranas iš pradžių veikė kaip picerija, kurios viduryje, pasak GMA, stovėjo pirmoji Lietuvoje krosnis picoms kepti. Vėliau picerija tapo picerija-tratorija, dar vėliau picerija-restoranu, kol galiausiai pradėjo veikti tik kaip restoranas, kurio virtuvėje ilgus metus dirba šefas Dmitrijus Babenka.
Nr. 17 Ertlio namas, Vilnius
2016-ųjų vasarą virtuvės šefo Tomo Rimydžio atidarytas restoranas yra sąrašo naujokas. Restorano išskirtinumas istorinė Lietuvos virtuvė.
Nr. 18 TiAna, Vilnius
Trečius metus veikiantis restoranas tarp 30-ies geriausiųjų patenka antrus metus iš eilės, šiemet trimis pozicijomis žemiau. Virtuvės šefas Jaroslavas Girdzijevskis, vadovas Renatas Jauniškis.
Nr. 19 Nerija, Nida
Antroje sąrašo pusėje trečius metus stabiliai besilaikanti Nerija neabejotinai yra puikiausias visos Neringos restoranas, siūlantis puikaus maisto ir daugiau nei 300 vynų sąrašą. Jovitos Lenkaitytės ir Gintaro Makulio restorano virtuvėje dirba šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas, Lukas Makarevičius. Šio sezono naujiena restorano komanda vadina išplėstą vyno kortą ir naujus patiekalus, valgiaraštyje atsiradusius po žymaus austrų šefo Thorsteno Probosto mokymų.
Nr. 20 Boff, Vilnius
Į geriausiųjų sąrašą Boff sugrįžo po metų pertraukos (13-a vieta 2016 m.). Remiantis ne visu sąrašu, Boff yra geriausias didkepsnių restoranas Lietuvoje, 2012 m. atidarytas didžiulės patirties restoranų virtuvėse turinčio šefo, mėsos stebukladario Mhero Gevorkjano.
Nr. 21 Selfish, Vilnius
Sąrašo debiutantas. Kiek daugiau nei prieš metus atidarytas Selfish (vadovas Renatas Vainius, virtuvės šefas Tadas Vibrantis) siūlo žuvų ir jūrų gėrybių patiekalus.
Nr. 22 Uoksas, Kaunas
Virtuvės šefo Artūro Naidenkos ir vadovės Odetos Naidenko vairuojamas Uoksas sąraše laikosi trečius metus, tiesa, šiemet nukrito gana ryškiai iš 12-os vietos į 22-ą.
Nr. 23 Stikliai, Vilnius
Nuo 1987 m. veikiantys Stikliai neretai pavadinami vienu prabangiausių šalies restoranų, tačiau į sąrašą pateko pirmą kartą. Pasak Romualdo Zakarevičiaus, Relais & Chateaux Stikliai Hotel bendraturčio, pagrindinė Stiklių vertybė virtuvės šefas Linas Bražinskas, dirbantis čia daugiau nei 20 metų.
Nr. 24 Ieti, Kaunas
Dvejus metus per kelis žingsnius iki 30-ies ribos atsiduriantis Ieti šiemet ją perkopė įtikinamai. Virtuvei ir visam restoranui vadovauja Inga Turminienė, kol kas vienintelė šefė geriausiųjų sąraše. Pasak GMA, finansų magistro laipsnį turinti p. Inga visgi pasirinko kulinariją. Po mokslų ir įvairių kulinarijos praktikų ji pateko į Kopenhagos restoraną Geranium, kurio virtuvei vadovauja šefas žvaigždė Rasmusas Kofoedas. Grįžusi į Kauną p. Inga atidarė Ieti ir pirmus metus beveik viską savo restorane darė pati.
Nr. 25 Telegrafas, Vilnius
Kempinski Hotel Cathedral Square veikiantis Telegrafas sąrašo senbuvis. Gali būti, kad kitąmet jo pozicija pasikeis ryškiau, nes, kaip praneša GMA, virtuvės šefas Javieras Lopezas paliko Lietuvą ir Telegrafą, o jo poziciją užėmė Vytautas Alekna. Jis pirmas vyriausiasis šefas iš Lietuvos 76 Kempinski viešbučius jungiančioje grupėje.
Nr. 26 Palanga, Palanga
Sąrašo senbuvis. Virtuvės šefas Raimundas Dambrauskas.
Nr. 27 Meat, Vilnius
Ugnies maisto restoranu vadinamas Meat į sąrašą pateko po metų pertraukos. Šefas Artūras Butkūnas, vadovas Liutauras Čeprackas.
Nr. 28 El Mercado, Vilnius
Jauniausias sąrašo restoranas, atidarytas mažiau nei prieš metus ir išsyk pastebėtas publikos bei GMA narių. Restoranui vadovauja Vija Zanevė, virtuvės šefas Martynas Maciulevičius.
Nr. 29 Sofa de Pancho, Vilnius
Sąrašo senbuvis, šiemet nusileidęs per kelias pakopas. Šefas Vitalis Čižauskas, vadovė Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė.
Nr. 30 Velvetti, Druskininkai
Pernai Velvetti tapo pirmuoju Druskininkų restoranu, patekusiu į geriausiųjų sąrašą. Tai šeimos, Snieguolės ir Remigijaus Žižių, restoranas, kuriame juodu abu ir dirba, padedami dar trijų virėjų.
Plačiau www.30geriausiurestoranu.lt/
Rašyti komentarą
Rašyti komentarą