Šunienos festivalis Kinijoje: kaip tai prasidėjo ir kada liausis?

Publikuota: 2018-06-25
Prie stalų su šuniena susėdę kinai Julino gatvėse. „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Prie stalų su šuniena susėdę kinai Julino gatvėse. „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.

Kinijos Julino mieste prasidėjo tradicinis šunų mėsos festivalis. Šiame renginyje kasmet suvalgoma tūkstančiai šunų.

Vis dėlto pastaraisiais metais šunienos valgytojai patiria vis didesnį spaudimą atsisakyti šios mėsos ne tik iš tarptautinių gyvūnų apsaugos organizacijų, bet ir iš Kinijos bendruomenės, rašo „The Independent“. Tad šiemet 9-ąjį kartą vykstantis festivalis pamažu traukiasi iš viešųjų erdvių.

Kas tai yra?

Ličių ir šunienos festivalis yra kasmetinis dešimties dienų renginys, kurio metu suvalgoma daugiau kaip 10.000 šunų. Festivalyje taip pat siūloma kačių mėsos, ličio vaisių ir alkoholinių gėrimų.

Kur jis vyksta?

Festivalis vyksta Juline, Guangsi provincijos mieste, birželio 21-30 d. Tuo metu provincijoje būna vienas karščiausių metų laikotarpių

Kaip viskas prasidėjo?

Šunų valgymas yra sena Kinijos tradicija, nors pats festivalis Juline pirmą kartą įvyko tik 2009 m. Kinų liaudies išmintis teigia, kad jei per karščius valgysi šunieną, būsi sėkmingas ir sveikas. Taip pat tikima, kad šunų mėsa didina vyrų seksualines galias.

Kaip viskas atrodo?

Šunų valgymo festivalis kasmet sulaukia neigiamo dėmesio tiek užsienyje, tiek pačioje Kinijoje. Gyvūnų teisių aktyvistai pastebi, kad šunys festivalio metu yra nehumaniškai skerdžiami viešose vietose, o jų mėsa ruošiama nesilaikant Kinijoje galiojančių higienos reikalavimų. Taip pat skundžiamasi, kad šunį į Juliną suvalgymui vežami iš visos Kinijos. Festivalio stebėtojai praneša matę skerdžiamus šunis su antkakliais, o tai reiškia, kad jie galėjo būti pavogti.

Ar keičiasi kinų požiūris?

Šunų valgymas Kinijoje nėra nelegalus, skaičiuojama, kad šalyje kasmet maistui nužudoma nuo 10-20 mln. šunų. Nors šunienos festivalis yra gana naujas reiškinys, pati šunienos valgymo tradicija Kinijoje trunka mažiausiai 400 metų. Vis dėlto požiūris į šią tradiciją Kinijoje keičiasi, pastebi „The Independent“. Tarp kinų viduriniosios klasės atstovų tampa madinga šunis laikyti kaip naminius gyvūnus: šiuo metu kinų namuose gyvena apie 62 mln. šunų. Vis daugiau Kinijos įžymybių ima pasisakyti tiek prieš šį festivalį, tiek prieš šunų valgymo tradiciją apskritai.

Ar tradicija išnyks?

Kol kas neatrodo, kad taip galėtų nutikti, vertina „The Independent“. Tiesiog pats šunų skerdimas ir valgymas nebėra toks akivaizdus – lankytojai pastebi mažiau viešo skerdimo atvejų ir mažiau iškabų, skelbiančių apie parduodamą šunieną. JAV aktyvistai pernai skelbė, kad šunų mėsos pardavinėjimas festivalyje buvo uždraustas, bet vėliau paaiškėjo, kad tai netiesa. Tuo metu Julino savivaldybė kartoja, kad negali šio festivalio uždrausti, nes tai nėra oficialus ir įregistruotas renginys.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau