Šunienos festivalis Kinijoje: kaip tai prasidėjo ir kada liausis?

Publikuota: 2018-06-25
Prie stalų su šuniena susėdę kinai Julino gatvėse. „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Prie stalų su šuniena susėdę kinai Julino gatvėse. „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.

Kinijos Julino mieste prasidėjo tradicinis šunų mėsos festivalis. Šiame renginyje kasmet suvalgoma tūkstančiai šunų.

Vis dėlto pastaraisiais metais šunienos valgytojai patiria vis didesnį spaudimą atsisakyti šios mėsos ne tik iš tarptautinių gyvūnų apsaugos organizacijų, bet ir iš Kinijos bendruomenės, rašo „The Independent“. Tad šiemet 9-ąjį kartą vykstantis festivalis pamažu traukiasi iš viešųjų erdvių.

Kas tai yra?

Ličių ir šunienos festivalis yra kasmetinis dešimties dienų renginys, kurio metu suvalgoma daugiau kaip 10.000 šunų. Festivalyje taip pat siūloma kačių mėsos, ličio vaisių ir alkoholinių gėrimų.

Kur jis vyksta?

Festivalis vyksta Juline, Guangsi provincijos mieste, birželio 21-30 d. Tuo metu provincijoje būna vienas karščiausių metų laikotarpių

Kaip viskas prasidėjo?

Šunų valgymas yra sena Kinijos tradicija, nors pats festivalis Juline pirmą kartą įvyko tik 2009 m. Kinų liaudies išmintis teigia, kad jei per karščius valgysi šunieną, būsi sėkmingas ir sveikas. Taip pat tikima, kad šunų mėsa didina vyrų seksualines galias.

Kaip viskas atrodo?

Šunų valgymo festivalis kasmet sulaukia neigiamo dėmesio tiek užsienyje, tiek pačioje Kinijoje. Gyvūnų teisių aktyvistai pastebi, kad šunys festivalio metu yra nehumaniškai skerdžiami viešose vietose, o jų mėsa ruošiama nesilaikant Kinijoje galiojančių higienos reikalavimų. Taip pat skundžiamasi, kad šunį į Juliną suvalgymui vežami iš visos Kinijos. Festivalio stebėtojai praneša matę skerdžiamus šunis su antkakliais, o tai reiškia, kad jie galėjo būti pavogti.

Ar keičiasi kinų požiūris?

Šunų valgymas Kinijoje nėra nelegalus, skaičiuojama, kad šalyje kasmet maistui nužudoma nuo 10-20 mln. šunų. Nors šunienos festivalis yra gana naujas reiškinys, pati šunienos valgymo tradicija Kinijoje trunka mažiausiai 400 metų. Vis dėlto požiūris į šią tradiciją Kinijoje keičiasi, pastebi „The Independent“. Tarp kinų viduriniosios klasės atstovų tampa madinga šunis laikyti kaip naminius gyvūnus: šiuo metu kinų namuose gyvena apie 62 mln. šunų. Vis daugiau Kinijos įžymybių ima pasisakyti tiek prieš šį festivalį, tiek prieš šunų valgymo tradiciją apskritai.

Ar tradicija išnyks?

Kol kas neatrodo, kad taip galėtų nutikti, vertina „The Independent“. Tiesiog pats šunų skerdimas ir valgymas nebėra toks akivaizdus – lankytojai pastebi mažiau viešo skerdimo atvejų ir mažiau iškabų, skelbiančių apie parduodamą šunieną. JAV aktyvistai pernai skelbė, kad šunų mėsos pardavinėjimas festivalyje buvo uždraustas, bet vėliau paaiškėjo, kad tai netiesa. Tuo metu Julino savivaldybė kartoja, kad negali šio festivalio uždrausti, nes tai nėra oficialus ir įregistruotas renginys.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse...

Laisvalaikis
2020.01.17
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
Virtuvės meistrai D. Praspaliauskas ir T. Rimydis apie restoranų tendencijas: tvaru ir lokalu Premium

Avokadai, burokėliai, Benedikto kiaušiniai, mėsainiai, sezoninės daržovės ir vaisiai, atsakingas vartojimas –...

Laisvalaikis
2020.01.14
Vynas veganams – misija įmanoma

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami...

Laisvalaikis
2020.01.12
Jūrų gėrybių restorane – ir cukrus iš vandenyno

Ispanas virtuvės meistras Angelas Leonas sakosi pasišventęs misijai skatinti tvarumą ir atsakingą vartojimą.

Laisvalaikis
2020.01.09
Lietuvos vyndariai: pagaminti sunku, o parduoti – dar sunkiau Premium

Lietuviško vyno pardavimai, sumenkę dėl 2017 m. padidinto akcizų mokesčio, pernai stabilizavosi. Vis dėlto...

Pramonė
2020.01.09
„Impossible Foods“ pristatė augalinę kiaulieną 2

Augalinės kilmės proteinus kurianti bendrovė „Impossible Foods“, rinkai siūlanti „Impossible Burger“, Las...

Pramonė
2020.01.07
Brangiausio vyno butelis kainavo 30.000 Eur

Išgirdę apie reto, kolekcinio, aukcionuose parduodamo vyno kainas, pečiais gūžčioja ne vienas – toks butelis...

Laisvalaikis
2020.01.06
Pasaulinė vyno pramonė subrendo transformacijai Premium 1

Vyndarystė nuo seno laikoma vienu iš transformacijos simbolių. Ir nors šis gėrimas skaičiuoja jau 9.000...

Pramonė
2020.01.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau