Šunienos festivalis Kinijoje: kaip tai prasidėjo ir kada liausis?

Publikuota: 2018-06-25
Prie stalų su šuniena susėdę kinai Julino gatvėse. „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Prie stalų su šuniena susėdę kinai Julino gatvėse. „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.

Kinijos Julino mieste prasidėjo tradicinis šunų mėsos festivalis. Šiame renginyje kasmet suvalgoma tūkstančiai šunų.

Vis dėlto pastaraisiais metais šunienos valgytojai patiria vis didesnį spaudimą atsisakyti šios mėsos ne tik iš tarptautinių gyvūnų apsaugos organizacijų, bet ir iš Kinijos bendruomenės, rašo „The Independent“. Tad šiemet 9-ąjį kartą vykstantis festivalis pamažu traukiasi iš viešųjų erdvių.

Kas tai yra?

Ličių ir šunienos festivalis yra kasmetinis dešimties dienų renginys, kurio metu suvalgoma daugiau kaip 10.000 šunų. Festivalyje taip pat siūloma kačių mėsos, ličio vaisių ir alkoholinių gėrimų.

Kur jis vyksta?

Festivalis vyksta Juline, Guangsi provincijos mieste, birželio 21-30 d. Tuo metu provincijoje būna vienas karščiausių metų laikotarpių

Kaip viskas prasidėjo?

Šunų valgymas yra sena Kinijos tradicija, nors pats festivalis Juline pirmą kartą įvyko tik 2009 m. Kinų liaudies išmintis teigia, kad jei per karščius valgysi šunieną, būsi sėkmingas ir sveikas. Taip pat tikima, kad šunų mėsa didina vyrų seksualines galias.

Kaip viskas atrodo?

Šunų valgymo festivalis kasmet sulaukia neigiamo dėmesio tiek užsienyje, tiek pačioje Kinijoje. Gyvūnų teisių aktyvistai pastebi, kad šunys festivalio metu yra nehumaniškai skerdžiami viešose vietose, o jų mėsa ruošiama nesilaikant Kinijoje galiojančių higienos reikalavimų. Taip pat skundžiamasi, kad šunį į Juliną suvalgymui vežami iš visos Kinijos. Festivalio stebėtojai praneša matę skerdžiamus šunis su antkakliais, o tai reiškia, kad jie galėjo būti pavogti.

Ar keičiasi kinų požiūris?

Šunų valgymas Kinijoje nėra nelegalus, skaičiuojama, kad šalyje kasmet maistui nužudoma nuo 10-20 mln. šunų. Nors šunienos festivalis yra gana naujas reiškinys, pati šunienos valgymo tradicija Kinijoje trunka mažiausiai 400 metų. Vis dėlto požiūris į šią tradiciją Kinijoje keičiasi, pastebi „The Independent“. Tarp kinų viduriniosios klasės atstovų tampa madinga šunis laikyti kaip naminius gyvūnus: šiuo metu kinų namuose gyvena apie 62 mln. šunų. Vis daugiau Kinijos įžymybių ima pasisakyti tiek prieš šį festivalį, tiek prieš šunų valgymo tradiciją apskritai.

Ar tradicija išnyks?

Kol kas neatrodo, kad taip galėtų nutikti, vertina „The Independent“. Tiesiog pats šunų skerdimas ir valgymas nebėra toks akivaizdus – lankytojai pastebi mažiau viešo skerdimo atvejų ir mažiau iškabų, skelbiančių apie parduodamą šunieną. JAV aktyvistai pernai skelbė, kad šunų mėsos pardavinėjimas festivalyje buvo uždraustas, bet vėliau paaiškėjo, kad tai netiesa. Tuo metu Julino savivaldybė kartoja, kad negali šio festivalio uždrausti, nes tai nėra oficialus ir įregistruotas renginys.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 2

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19
Apie kraujo donorystę primins mineralinis vanduo 2

Nacionalinis kraujo centras pradeda bendradarbiauti su mineralinio vandens gamintoju UAB „Birštono...

Rinkodara
2018.11.18
Už baltąjį trumą nepagailėjo 85.000 Eur

Šiuo metu Italijos Pjemonto regione vykstančioje Tarptautinėje Albos baltųjų trumų mugėje 850 g svorio...

Laisvalaikis
2018.11.14
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
2018.11.13
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau