Iliustruotoji istorija: išradimas, palengvinęs buitį 1954 m.

Publikuota: 2018-06-23
„Reuters“ nuotr.
„Reuters“ nuotr.
 

1954-aisiais amerikiečių namus užplūdo trijų skyrių aliuminio folijos indeliai. Naujas reiškinys „TV pietūs“ leido namų šeimininkėms pailsėti nuo puodų ir suteikė pirmenybę televizoriui – to meto naujojo amerikiečių altoriui, bei šaldikliui.

„Galiu grįžti namo anksti, galiu vėlai, galiu pasikviesti draugų vakarieniauti, bet žinau, kad žmona niekada nesijaudins“, – sukiodamasis po virtuvę pasakojo populiarus pramoginių televizijos laidų vedėjas Jackas Narzas milijonams amerikiečių, sėdinčių prie televizorių ekranų.

„Mat ji žino, kad puikią vakarienę paruoš tik per 25 minutes“, – aiškino jis savo svečiui, publikos numylėtiniui muzikantui Bobui Crosby. Šie du vyrai, kaip ir kelios kitos televizijos žvaigždės, reklamavo bendrovės „C. A. Swanson & Sons“ naujovę – fasuotus šaldytus pusgaminius.

Taigi nuo 1954 m. namų šeimininkės pirmą kartą JAV istorijoje nebepraleisdavo tiek daug laiko prie puodų kepdamos kepsnius ar lupdamos bulves. Daug nesugaišdamos moterys galėjo patiekti iš anksto paruoštą maistą. Jis būdavo sudėtas į praktiškus skyriais padalytus indus, kuriuos buvo galima naudoti ir kaip lėkštę, ir kaip kepimo formą.

Fasuoti vartojimui paruošti pusgaminiai sulaukė didžiulės sėkmės. Vien pirmaisiais gamybos metais bendrovė „C. A. Swanson & Sons“ amerikiečiams pardavė daugiau kaip 10 milijonų į folijos indelius supakuotų pusgaminių.

Iš lėktuvo salono – ant namų stalo

Šaldyti patiekalai atsirado sprendžiant problemą, su kuria 1953 m. susidūrė maisto gamintoja „C. A. Swanson & Sons“. Tais metais kalakutienos, skirtos Padėkos dienai, parduota daug mažiau nei tikėtasi. Swansonui liko neparduota 230 tonų kalakutienos. Daugybės nepanaudotos mėsos bendrovė neturėjo kur laikyti, grėsė didžiuliai nuostoliai. Ką nors reikėjo daryti, ir greitai. Bendrovės vadovybė paprašė darbuotojų pasiūlyti idėjų, kaip būtų galima parduoti perteklinę kalakutieną.

Bendrovės gelbėtoju tapo prekybos vadybininkas Gerry Thomasas. Darbo reikalais keliaudamas į Pitsburgą, jis pastebėjo dėžę, pilną aliuminio folijos indelių. Platintojas, pas kurį jis lankėsi, paaiškino, kad šie indeliai sukurti oro linijoms, – juose galima šildyti ir patiekti maistą keleiviams. Avialinijos „Pan America Airlines“ kaip tik ruošėsi juos bandyti.

„Tai buvo paprasčiausi vieno skyriaus indeliai, padengti folija, – po 46 metų, 1999-aisiais, pasakojo Gerry Thomasas interviu agentūrai „Associated Press“. – Paklausiau, ar galiu pasiskolinti pavyzdį, ir įsikišau indelį į švarko kišenę.“

Atitiko epochos dvasią

Grįžęs į Omahą, kur buvo Swansono bendrovė, naują pakuotės idėją Gerry Thomasas pristatė bendrovės vadovybei. Jis sugalvojo indą padalyti į kelis skyrius, vadovybė iškart įžvelgė didelį idėjos potencialą.

„Išradimas atsirado iš būtinybės“, – teigė Gerry Thomasas. Swansono indas buvo padalytas į tris skyrius. Kiekviename indelyje atskirai buvo įdėtas gabalėlis kalakuto su kukurūzų duonos įdaru ir padažu, virtų žaliųjų žirnelių su sviestu ir trintos saldžiųjų bulvių košės – neatsiejamo tradicinės amerikiečių Padėkos vakarienės patiekalo. Gerry Thomasas manė, kad produktą būtina pavadinti naujo amerikiečių namų altoriaus vardu.

„Manau, kad vardas suteikė išskirtinumą“, – pasakojo jis interviu „Associated Press“ apie „TV pietų“ (angl. „TV dinners“) pavadinimą.

Bendrovė „C. A. Swanson & Sons“ ne pirmoji Amerikoje pasiūlė rinkai šaldytą maistą. Dar 1923 m. greitojo užšaldymo technologiją, leidžiančią maistą išlaikyti šviežią, išrado amerikietis Clarence’as Birdseye. Tačiau tokie produktai buvo populiarūs tik vietos rinkoje, o šalies mastu taip ir nepaplito. 1954 m. Swansono užsakyta didžiulė TV reklamos kampanija televizinius pietus pavertė kultūros reiškiniu.

Be to, „TV pietūs“ atitiko pokario epochos dvasią. Atsiradę elektros prietaisai taupė namų šeimininkių laiką, šaldytuvai su šaldikliais pamažu tapo įprasti daugelyje virtuvių, o tik ką išrastas televizorius buvo iškart labai pamėgtas, prie jo ekranų šeimos susirinkdavo kiekvieną vakarą.

Šaldytas maistas tenkino poreikį, kurio dauguma net nesuvokė kaip būtinybės. Daugelis moterų ėmė dirbti, ir šaldytas maistas labai palengvino jų dalią, nes po ilgos darbo dienos nereikėjo dar triūsti virtuvėje.

Nepatenkintųjų skundai

Naujieji patiekalai patiko ne visiems. Kai kurie vyrai bendrovei „C. A. Swanson & Sons“ rašė piktus laiškus ir skundėsi, kad žmonos neberuošia šviežio maisto, kaip darė jų motinos.

Kritikai piktinosi, kad tokie pusgaminiai kenkia Amerikos šeimų maisto kultūrai. Kiekvienas šeimos narys galėjo pats pasirinkti, ką, kur ir kada valgyti, o tai ardė įprastas šeimos vakarienės valgymo tradicijas. Po keliolikos metų, XX a. aštuntajame dešimtmetyje, bendrovės „C. A. Swanson & Sons“ patiekalai buvo kritikuojami dėl per didelio riebalų, druskos ir pavojingų sveikatai konservantų kiekio.

XX a. devintojo dešimtmečio pradžioje Amerikos rinkoje atsirado sveikesnių, mažiau riebalų turinčių šaldytų pusgaminių, kad vartotojai lengva širdimi galėtų rinktis šaldytą maistą. Tačiau kampanija prieš šaldytą maistą nesibaigė. XX a. dešimtajame dešimtmetyje televizijos kanalai kaip alternatyvą šaldyto maisto kultūrai ėmė transliuoti laidas, žiūrovams rodančias, kad šviežius patiekalus taip pat galima paruošti greitai ir paprastai.

Tačiau, kad ir ką manytų kritikai, televizinių pietų sumanytojui Gerry Thomasui 1999 m. buvo skirta žvaigždė Holivudo šlovės alėjoje Los Andžele už „TV pietų“ reikšmę amerikiečių kultūros istorijoje.

„Džiaugiuosi, kad esu pagerbtas kaip šios idėjos autorius, nes tai pakeitė žmonių gyvenimą“, – sakė jis, kai ant šlapio cemento paliko savo rankos atspaudą.

Šiais laikais šaldyto maisto JAV parduodama už milijardus dolerių. Per metus amerikietis vidutiniškai suvalgo 72 šaldytus patiekalus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau