Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Publikuota: 2018-06-11
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad dauguma parduodamų ir maistui vartojamų midijų yra užterštos mikroplastiko dalelėmis.

Viskas atrodo taip, tarsi vandenynai būtų ėmęsi keršto, rašo „The Guardian“. Mokslininkų iš Hullo ir Brunelio universitetų tyrimas parodė, kad Jungtinės Karalystės prekybos centruose parduodamas midijas perkantys žmonės kartu su jomis prisivalgo ir plastiko.

Mokslininkų komanda midijas pirko aštuoniuose viešai neįvardijamuose prekybos centruose. Dalis jų tirtų midijų buvo sužvejotos britų vandenyse, dalis – importuotos, tačiau nepaisant to, iš kur atkeliavo šios jūros gėrybės, kiekviename 100 gramų buvo aptikta iki 70 mikroplastiko dalelių.

Daugiau mikroplastiko buvo aptikta laukinėse midijose nei tose, kurios buvo užaugintos specialiose fermose. Taip pat daugiau teršalų rasta apdirbtose – virtose ir šaldytose – midijose. Be to, midijose rasta ne tik mikroplastiko, bet ir tokių medžiagų kaip medvilnė ar drabužių pramonėje naudojama viskozė.

Mokslininkai kol kas negali pasakyti, ar šios dalelytės gali turėti kokios nors žalos valgančiųjų sveikatai – tam reikės išsamesnių tolesnių tyrimų, pažymi „The Guardian“.

Tačiau analitikai pastebi, kad net jei fiziologinės žalos nėra, psichologinis faktorius vis tiek neskatina valgyti daugiau jūros gėrybių. Suvokimas, kad kartu su midijomis praryjamos ir mažytės kažkieno apatinio trikotažo dalelės, gali nuo jų atstumti.

Kita vertus, kaip pastebi vienas tyrimą atlikusių mokslininkų Rogeris Harrabinas, visiškai išvengi plastiko darosi nebeįmanoma – jis į organizmą patenka net kvėpuojant ir geriant vandenį.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Geriausiuose pasaulio restoranuose - sakės renesansas

Pasaulio gastronomijos sostinėse – Honkonge, Niujorke, Londone, Kopenhagoje, San Sebastiane ir net Paryžiuje...

Laisvalaikis
2018.06.23
Iliustruotoji istorija: išradimas, palengvinęs buitį 1954 m.

1954-aisiais amerikiečių namus užplūdo trijų skyrių aliuminio folijos indeliai. Naujas reiškinys „TV pietūs“...

Laisvalaikis
2018.06.23
Molekulinė virtuvė jūsų namuose Premium

Jei pažvelgtume šimtus metų į praeitį ir iki dabar, maisto gamyba ne taip jau smarkiai ir keitėsi. Esminiai...

Verslo klasė
2018.06.23
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
2018.06.20
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06
Britai už alų moka gerokai daugiau nei kaina, kurią laiko priimtina

Britų aludžių lankytojai už pintą alaus vidutiniškai moka 60 pensų daugiau nei kaina, kurią jie patys...

Laisvalaikis
2018.06.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau