Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Publikuota: 2018-06-11
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad dauguma parduodamų ir maistui vartojamų midijų yra užterštos mikroplastiko dalelėmis.

Viskas atrodo taip, tarsi vandenynai būtų ėmęsi keršto, rašo „The Guardian“. Mokslininkų iš Hullo ir Brunelio universitetų tyrimas parodė, kad Jungtinės Karalystės prekybos centruose parduodamas midijas perkantys žmonės kartu su jomis prisivalgo ir plastiko.

Mokslininkų komanda midijas pirko aštuoniuose viešai neįvardijamuose prekybos centruose. Dalis jų tirtų midijų buvo sužvejotos britų vandenyse, dalis – importuotos, tačiau nepaisant to, iš kur atkeliavo šios jūros gėrybės, kiekviename 100 gramų buvo aptikta iki 70 mikroplastiko dalelių.

Daugiau mikroplastiko buvo aptikta laukinėse midijose nei tose, kurios buvo užaugintos specialiose fermose. Taip pat daugiau teršalų rasta apdirbtose – virtose ir šaldytose – midijose. Be to, midijose rasta ne tik mikroplastiko, bet ir tokių medžiagų kaip medvilnė ar drabužių pramonėje naudojama viskozė.

Mokslininkai kol kas negali pasakyti, ar šios dalelytės gali turėti kokios nors žalos valgančiųjų sveikatai – tam reikės išsamesnių tolesnių tyrimų, pažymi „The Guardian“.

Tačiau analitikai pastebi, kad net jei fiziologinės žalos nėra, psichologinis faktorius vis tiek neskatina valgyti daugiau jūros gėrybių. Suvokimas, kad kartu su midijomis praryjamos ir mažytės kažkieno apatinio trikotažo dalelės, gali nuo jų atstumti.

Kita vertus, kaip pastebi vienas tyrimą atlikusių mokslininkų Rogeris Harrabinas, visiškai išvengi plastiko darosi nebeįmanoma – jis į organizmą patenka net kvėpuojant ir geriant vandenį.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 2

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19
Apie kraujo donorystę primins mineralinis vanduo 2

Nacionalinis kraujo centras pradeda bendradarbiauti su mineralinio vandens gamintoju UAB „Birštono...

Rinkodara
2018.11.18
Už baltąjį trumą nepagailėjo 85.000 Eur

Šiuo metu Italijos Pjemonto regione vykstančioje Tarptautinėje Albos baltųjų trumų mugėje 850 g svorio...

Laisvalaikis
2018.11.14
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
2018.11.13
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau