Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Publikuota: 2018-06-06
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu, geriausia – greitai paruošiamu maistu. Mokslininkai jau ne vieną dešimtmetį aiškinasi, skonis ar pati maistinė medžiaga verčia mus piktnaudžiauti vadinamuoju nesveiku maistu.

Suprantama, esama nemažų skirtumų tarp rimtos klinikinės priklausomybės ir to, ką kalbėdami dažnai ja pavadiname („Aš visiškai priklausomas nuo sūrio“), tačiau ar išties žmogus tampa priklausomas nuo tam tikrų nerekomenduojamų patiekalų ar produktų?

Dar prieš gerą dešimtmetį grupė JAV mokslininkų tirdami antsvorio problemą nutarė rimčiau pasiaiškinti, ar anekdotiniai žmonių pareiškimai, esą jie priklausomi nuo maisto, tikrai neturi pagrindo. Atliekant tyrimą laboratorijų žiurkės buvo maitinamos ypač daug cukraus ar riebalų turinčiu ėdalu (taip pat ir sveiku maistu, tačiau šis gyvūnų nedomino).

Skonis ar maistas?

Dietologė, neurologijos mokslų dr. Nicole Avena, viena iš tyrimo iniciatorių, dirbanti Niujorko Kolumbijos universiteto Nutukimų tyrimų centre ir iki šiol tyrinėjanti šią problemą, pasakojo pastebėjusi tolerancijos, atsitraukimo („withdrawal“), didelio noro požymių ir išsiaiškino, kad žiurkių smegenyse išsiskiria neuroninių cheminių medžiagų – dopamino ir opioido, kurių išsiskiria ir pavartojus narkotikų. Tarkime, nikotinas sužadina dopamino išsiskyrimą. Trumpai tariant, žiurkių organizmo reakcija buvo labai panaši į priklausomybę nuo narkotikų – jos netgi toleravo nedidelę elektros iškrovą, gaunamą pakeliui „dozės“ link. Anot dr. Avenos, papildomi tyrimai vėliau patvirtino šiuos duomenis. Atlikta tyrimų ir su žmonėmis, tačiau maisto priklausomybės teorija vis dar laikoma kontroversiška.

Kyla klausimas – skonis ar pati maistinė medžiaga (cukrus ar riebalai) žmones verčia persivalgyti. Dr. Avena laboratorijos žiurkėms davė ir cukraus skonio maisto, neturinčio šios medžiagos, ir paties cukraus be jam būdingo skonio, ir abiem atvejais graužikų smegenyse išsiskyrė dopamino.

Didžiausia priklausomybė nuo...

Daugiausia tyrimų atliekama siekiant išaiškinti cukraus ir riebalų, o ne konkrečių produktų (bandelių ar bulvyčių) poveikį. Žinoma, kad riebalai ir cukrus smegenis veikia skirtingai. Pripratusios prie cukraus, žiurkės rodo aiškius „atsitraukimo“ ženklus: dreba, prakaituoja, kinta jų kūno temperatūra, jas apima nerimas, dėsto dr. Avena. Riebalai nesukelia tokio efekto, tačiau tai nereiškia, kad neturi jokio poveikio.

Iki šiol atlikta nemažai apklausų, kuriose respondentai nurodė maisto produktus, nuo kurių jie jaučiasi priklausomi (dažniausiai naudojamasi „The Rudd Center for Food Policy & Obesity“ centro klausimynu).

Nieko netikėta: daugumai žmonių sunkiausia atsispirti traškučiams, keptoms bulvėms, saldainiams, šokoladui ir t. t. Į „problematiškiausių“ sąrašą įeina ir balta duona bei makaronai, pirmą vietą užima ledai.

Yra skirtingų nuomonių, kas sudaro priklausomybę ir kokia šio termino reikšmė. Dr. Avena ir jos kolegos naudojosi standartiniu apibrėžimu, nurodančiu, kad jei individas, vertindamas praėjusius metus, sutinka dėl 3 iš 7 priklausomybę nurodančių veiksnių, jis ją turi.

Veiksniai tokie: tolerancija produktui; atsitraukimo poveikis („withdrawal“); produktas vartojamas didesniais kiekiais nei numatyta; nuolatinis noras ar nesėkmingi bandymai sumažinti šio produkto vartojimą; dėl šio produkto atsisakoma arba mažiau užsiimama svarbia veikla; produktas vartojamas, nepaisant suvokimo, kad vienokią ar kitokią fizinę ar psichologinę problemą lėmė būtent šis produktas.

Šie veiksniai vis dėlto neapibrėžia visų priklausomybių – kavos, interneto ar netgi lošimo.

Vienas dalykas aiškus: jei priklausomybė nuo maisto egzistuoja, ji neturėtų būti dingstis kratytis atsakomybės dėl nutukimo. Dr. Ashley Gearhardt iš Mičigano universiteto primena, kad daugelis žmonių atsilaiko prieš įvairias priklausomybes: „Pavyzdžiui, 10% žmonių tampa priklausomi nuo alkoholio, tačiau apie 90% žmonių jį vartoja.“

Tuo metu Paulas Fletcheris, Kembridžo universiteto neurologijos mokslo profesorius, stebisi nekritišku požiūriu į priklausomybę nuo maisto, cituoja „www.guardian.co.uk“. Anot jo, dar gerokai per anksti kliautis minėta informacija – nors tyrimai su žiurkėmis patikimi, neaišku, ar tie patys veiksniai galioja žmonėms. Jis klausia: kas būtent padaro mus priklausimus – cukrus, druska, riebalai ar paprasčiausiai skanus maistas?

„Mūsų nuomone, „priklausomybė“ yra patogi sąvoka, kurios griebiamasi apibūdinant daugelį žmogaus užsiėmimų: soliariumo priklausomybė, „Facebook“ priklausomybė?“ – ironizuoja prof. Fletcheris.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Apie evoliuciją, mokslą ir pieną Premium

Jeigu nemiegojote mokykloje per biologijos pamokas, žinote, kad žmogus – tai stuburinis gyvūnas,...

Verslo klasė
2018.12.14
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau