Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Publikuota: 2018-06-06
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu, geriausia – greitai paruošiamu maistu. Mokslininkai jau ne vieną dešimtmetį aiškinasi, skonis ar pati maistinė medžiaga verčia mus piktnaudžiauti vadinamuoju nesveiku maistu.

Suprantama, esama nemažų skirtumų tarp rimtos klinikinės priklausomybės ir to, ką kalbėdami dažnai ja pavadiname („Aš visiškai priklausomas nuo sūrio“), tačiau ar išties žmogus tampa priklausomas nuo tam tikrų nerekomenduojamų patiekalų ar produktų?

Dar prieš gerą dešimtmetį grupė JAV mokslininkų tirdami antsvorio problemą nutarė rimčiau pasiaiškinti, ar anekdotiniai žmonių pareiškimai, esą jie priklausomi nuo maisto, tikrai neturi pagrindo. Atliekant tyrimą laboratorijų žiurkės buvo maitinamos ypač daug cukraus ar riebalų turinčiu ėdalu (taip pat ir sveiku maistu, tačiau šis gyvūnų nedomino).

Skonis ar maistas?

Dietologė, neurologijos mokslų dr. Nicole Avena, viena iš tyrimo iniciatorių, dirbanti Niujorko Kolumbijos universiteto Nutukimų tyrimų centre ir iki šiol tyrinėjanti šią problemą, pasakojo pastebėjusi tolerancijos, atsitraukimo („withdrawal“), didelio noro požymių ir išsiaiškino, kad žiurkių smegenyse išsiskiria neuroninių cheminių medžiagų – dopamino ir opioido, kurių išsiskiria ir pavartojus narkotikų. Tarkime, nikotinas sužadina dopamino išsiskyrimą. Trumpai tariant, žiurkių organizmo reakcija buvo labai panaši į priklausomybę nuo narkotikų – jos netgi toleravo nedidelę elektros iškrovą, gaunamą pakeliui „dozės“ link. Anot dr. Avenos, papildomi tyrimai vėliau patvirtino šiuos duomenis. Atlikta tyrimų ir su žmonėmis, tačiau maisto priklausomybės teorija vis dar laikoma kontroversiška.

Kyla klausimas – skonis ar pati maistinė medžiaga (cukrus ar riebalai) žmones verčia persivalgyti. Dr. Avena laboratorijos žiurkėms davė ir cukraus skonio maisto, neturinčio šios medžiagos, ir paties cukraus be jam būdingo skonio, ir abiem atvejais graužikų smegenyse išsiskyrė dopamino.

Didžiausia priklausomybė nuo...

Daugiausia tyrimų atliekama siekiant išaiškinti cukraus ir riebalų, o ne konkrečių produktų (bandelių ar bulvyčių) poveikį. Žinoma, kad riebalai ir cukrus smegenis veikia skirtingai. Pripratusios prie cukraus, žiurkės rodo aiškius „atsitraukimo“ ženklus: dreba, prakaituoja, kinta jų kūno temperatūra, jas apima nerimas, dėsto dr. Avena. Riebalai nesukelia tokio efekto, tačiau tai nereiškia, kad neturi jokio poveikio.

Iki šiol atlikta nemažai apklausų, kuriose respondentai nurodė maisto produktus, nuo kurių jie jaučiasi priklausomi (dažniausiai naudojamasi „The Rudd Center for Food Policy & Obesity“ centro klausimynu).

Nieko netikėta: daugumai žmonių sunkiausia atsispirti traškučiams, keptoms bulvėms, saldainiams, šokoladui ir t. t. Į „problematiškiausių“ sąrašą įeina ir balta duona bei makaronai, pirmą vietą užima ledai.

Yra skirtingų nuomonių, kas sudaro priklausomybę ir kokia šio termino reikšmė. Dr. Avena ir jos kolegos naudojosi standartiniu apibrėžimu, nurodančiu, kad jei individas, vertindamas praėjusius metus, sutinka dėl 3 iš 7 priklausomybę nurodančių veiksnių, jis ją turi.

Veiksniai tokie: tolerancija produktui; atsitraukimo poveikis („withdrawal“); produktas vartojamas didesniais kiekiais nei numatyta; nuolatinis noras ar nesėkmingi bandymai sumažinti šio produkto vartojimą; dėl šio produkto atsisakoma arba mažiau užsiimama svarbia veikla; produktas vartojamas, nepaisant suvokimo, kad vienokią ar kitokią fizinę ar psichologinę problemą lėmė būtent šis produktas.

Šie veiksniai vis dėlto neapibrėžia visų priklausomybių – kavos, interneto ar netgi lošimo.

Vienas dalykas aiškus: jei priklausomybė nuo maisto egzistuoja, ji neturėtų būti dingstis kratytis atsakomybės dėl nutukimo. Dr. Ashley Gearhardt iš Mičigano universiteto primena, kad daugelis žmonių atsilaiko prieš įvairias priklausomybes: „Pavyzdžiui, 10% žmonių tampa priklausomi nuo alkoholio, tačiau apie 90% žmonių jį vartoja.“

Tuo metu Paulas Fletcheris, Kembridžo universiteto neurologijos mokslo profesorius, stebisi nekritišku požiūriu į priklausomybę nuo maisto, cituoja „www.guardian.co.uk“. Anot jo, dar gerokai per anksti kliautis minėta informacija – nors tyrimai su žiurkėmis patikimi, neaišku, ar tie patys veiksniai galioja žmonėms. Jis klausia: kas būtent padaro mus priklausimus – cukrus, druska, riebalai ar paprasčiausiai skanus maistas?

„Mūsų nuomone, „priklausomybė“ yra patogi sąvoka, kurios griebiamasi apibūdinant daugelį žmogaus užsiėmimų: soliariumo priklausomybė, „Facebook“ priklausomybė?“ – ironizuoja prof. Fletcheris.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi 2

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2018.08.14
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29
Maisto užsakymų į namus pikas visame pasaulyje – 19 valanda 2

Maisto užsakymų į namus pikas yra 19 val. Tai atskleidė tarptautinis interneto srauto tyrimas.

Laisvalaikis
2018.07.27
Vilniuje – mėsainių valgytojų šventė 8

Vilniuje, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41), vyksta gurmaniškų mėsainių...

Laisvalaikis
2018.07.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau