Lietuvos someljė čempionate lyderiai nepasikeitė

Publikuota: 2018-05-08

Balandžio 7 d. Vilniuje vykusį XIII Lietuvos someljė čempionatą trečius metus iš eilės laimėjo Martynas Pravilonis, dukart paeiliui iškovojęs ir Baltijos šalių čempiono titulą. Ši pergalė jam suteikė kelialapį į 2019-aisiais Antverpene (Belgija) vyksiantį Pasaulio someljė čempionatą.

Antrąją vietą laimėjo nuolatinis Martyno Pravilonio konkurentas, kelerius metus paeiliui geriausias Lietuvos someljė Narimantas Miežys (vyno baras „SOMM“), ir čia būtinai reikia pridurti, jog jiedu varžėsi „taškas į tašką“, todėl išsiaiškinti čempioną prireikė, kaip sporto varžybose, papildomos rungties.

Trečiąją vietą laimėjo geriausia Estijos someljė Ketri Leis (restoranas „Pazzo Winebar“, Talinas), ketvirtą – Silvija Umaraitė (vyno baras „SOMM“). Įdomu, jog varžytis someljė čempionatuose p. Silvija pradėjo pernai ir iš karto tapo geriausia jaunąja Lietuvos ir Baltijos šalių someljė.

Geriausi 2018 m. Lietuvos someljė atstovaus Lietuvą šiemet vyksiančiame Baltijos „Vana Tallinn Grand Prix“ čempionate. Daugiau drąsos, daugiau vardų

Pasak Armino Darasevičiaus, čempionatą rengiančios Lietuvos someljė asociacijos prezidento, sulig kiekvienu čempionatu dalyviai stipriai tobulėja. Dar daugiau – šiemet pirmąsyk į varžybas stojo kelios komandos. Vieną jų sudarė Vilniuje veikiančio vyno baro „SOMM“ visi someljė (be jau išvardintųjų, – Andrej Anisko, Neringa Benaitytė, Monika Dargytė ir Mindaugas Miežys), antrąją – trys „Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius“ atstovai – čempionas M. Pravilonis,

Audrius Smalenskas ir Benita Lingevičiūtė.

Be šių, čempionate dalyvavo Rytis Grigaitis (restoranas „St. Germain“), Ruta Kalniņa („Noble Wine“ Latvija), Tomas Kiznis (UAB „Šampanė“)

Užduotys, kokių nebuvo niekur

Someljė čempionatą pagal Tarptautinės someljė asociacijos (ASI) taisykles organizuoja Lietuvos someljė asociacija. Pasak p. Darasevičiaus, augant dalyvių pasirengimui, organizatoriai savo ruožtu kasmet irgi kelia standartą – čempionato užduotys sudėtingėja, ir, pagal jas vertinant, Lietuvos čempionatas mažai kuo skiriasi nuo Europos ar net pasaulio someljė čempionatų.

Šiemet pusfinalyje čempionato dalyviai turėjo atlikti teorinį testą ir akląją degustaciją raštu. Įprastinės finalo rungtys – aklosios degustacijos, dekantavimas, maisto ir vyno derinimas šiemet buvo „patobulintos“ ir varžyboms suteikė žaismės. Pvz., maisto ir vyno derinimo rungtyje finalistai turėjo atspėti, kokios žuvys rodomos nuotraukoje (tai buvo lašiša, jūrų velnias, geltonuodegis tunas ir uotas) ir prie kiekvienos jų patiekalų priderinti austrišką vyną.

Didžiausia staigmena ir finalo dalyviams, ir stebintiems varžybas tapo užduotis atgaivinti restorane apalpusį žmogų – tam buvo pasitelktas medicininis manekenas, o visi keturi finalistai atgaivinti restorano „svečią“ siūlė skirtingais būdais.

Pasak tarptautinėse someljė varžybose teisėjaujančio Arūno Starkaus, tokios užduoties jokiame čempionate jam neteko regėti.

„Galimas dalykas, pasiūlysime ASI ją įtraukti į pasaulio čempionato varžybas“, – VŽ sakė p. Starkus.

Šių metų čempionate teisėjavo Arūnas Starkus, Tadas Abišala, Artūras Vasilionok, Ivars Kalinins (Latvija), Igor Soot (Estija), Aleksandr Mozoliako (Baltarusija).

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi 2

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2018.08.14
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29
Maisto užsakymų į namus pikas visame pasaulyje – 19 valanda 2

Maisto užsakymų į namus pikas yra 19 val. Tai atskleidė tarptautinis interneto srauto tyrimas.

Laisvalaikis
2018.07.27
Vilniuje – mėsainių valgytojų šventė 8

Vilniuje, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41), vyksta gurmaniškų mėsainių...

Laisvalaikis
2018.07.26
10 geriausių Neapolio picerijų

Nė patys italai nesiginčija, jog populiariausio pasaulyje itališko patiekalo picos gimtinė yra Neapolis.

Laisvalaikis
2018.07.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau