„Vyno dienos” kviečia vartoti atsakingai

Publikuota: 2018-05-04
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gegužės 4 ir 5 d. parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje 14-oji tarptautinėje parodoje „Vyno dienos 2018“ prisistato per 100 dalyvių. Svarbiausias šių metų renginio akcentas – edukacija.

Be tradicinių parodos akcentų – gėrimus importuojančių Lietuvos kompanijų ekspozicijų, degustacijų, „Geriausios nosies“ konkurso ir pan., šių metų „Vyno dienos“ siūlo ir „pirmų kartų“ – tarptautinio judėjimo „Wine in Moderation“ pristatymą, pirmąjį Baltijos sidro festivalį, pirmą kartą dalyvauja toks gausus užsienio gamintojų būrys – savo produkcijos atsivežė Vengrijos, Slovakijos, Čekijos, Vokietijos, Ispanijos, Prancūzijos vyndariai.

Pirmas kartas yra ir tai, kad, Lietuvos piliečių gyvenimą nuo šių metų pradžios pradėjus reguliuoti naujai Alkoholio kontrolės įstatymo redakcijai, į parodą įleidžiami tik 20-ies sulaukę lankytojai.

Paskelbti čempionato laimėtojai

Svarbus „Vyno dienų“ momentas – Lietuviško vyno čempionato laimėtojų paskelbimas. Prieš kelias savaites vykusiame čempionate 23 šalies vyndariai pristatė 73 vaisių ir uogų vynus. Skaičiuojant pagal laimėtų sidabro medalių ir pozicijų kiekį, daugiausiai jų susirinko kėdainiškis vyndarys Ernestas Aušvicas: jo pagaminti vynai laimėjo du sidabro medalius ir tapo geriausi vynuogių, juodųjų serbentų, pusiau sausų ir pusiau saldžių vynų kategorijoje. Aukso medaliu nebuvo įvertintas nė vienas konkurse dalyvavęs vynas, tačiau komisijos išvadose teigiama, jog lietuviško vyno kokybė per kelerius metus pakito „tiesiog neatpažįstamai“.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Pagrindinė kryptis – edukacija

Pirmosios „Vyno dienos“, pavadintos vyno švente, įvyko 2005-ųjų gegužę Šiuolaikinio meno centre. Tuomet Rasa Starkus, Vyno klubo direktorė, pristatydama renginį sakė: „Vyno šventė rengiama ne norint pagirdyti mases vynu, o suteikti žmonėms galimybę jo paragauti, pažinti, sužinoti apie juos.“ Visus 14 metų „Vyno dienų“ rengėjai kalbėjo apie tą patį – edukaciją ir saikingą vartojimą.

Apie vyną kaip nedalomą kultūros dalį, taip pat – ir atsakingą vartojimą, atidarant šių metų parodą kalbėjo ir Armėnijos, Rumunijos, Graikijos šalių ambasadoriai Lietuvoje bei oficialūs Vengrijos, Vokietijos, Prancūzijos, Čekijos, JAV atstovai. Lietuvos įtakingųjų tarp kalbėtojų nebuvo.

„Nuo antikos laikų vynas graikams buvo filosofija, religija, maistas ir pramoga, iki šių dienų niekas nepasikeitė, graikai vyną ragauja, bet niekuomet neprisigeria. Vynas mums yra komunikacija, bendravimas, taika ir meilė” – sakė dr. Vassiliki Dicopoulou Graikijos ambasadorė Lietuvoje, pajuokavusi, jog graikai vyną nuo antikos laikų pradeda ragauti per pusryčius.

Tradiciškai, renginio programoje gausu degustacijų: 1855 m. „Medoc et Sauternes Grand Cru Classé“, „Vynas ir menas“ su Hilary Guise, „Vokietijos vynuogynų hierarchija“, „Ekologiniai ir biodinaminiai šampanai“ ir kt.

Be paskaitų, edukacinė programa šiemet papildoma nauju leitmotyvu – „Vyno dienos“ ir šalies vyno prekiautojai jungiasi prie pasaulinės asociacijos „Wine in moderation“ („WiM“), ugdančios socialinę verslo atsakomybę ir vartotojų informuotumą apie saikingą vartojimą. Lietuva – pirmoji Rytų ir Vidurio Europos valstybė, prisijungusi prie šios asociacijos, tad jos programą ir principus Vilniuje pristatys „WiM“ vykdomasis direktorius Stylianas Filopoulas.

Edukaciniu renginiu galima vadinti ir pirmąjį Baltijos šalyse vykstantį sidro festivalį, organizuojamą sidro ir kalvadoso entuziastų „Sarkozy“. Pasak festivalio rengėjų, jame dalyvauja Estijos, Latvijos, kitų Europos sidro regionų ūkininkai.

FOTOGALERIJA Vyno dienos kviečia vartoti atsakingai (28 nuotr.)

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

G. Ramsay'io virtuvės košmarai: 12 mln. GBP nuostolis Premium

Per kelis pastaruosius kovidinius metus garsiojo virtuvės šefo Gordono Ramsay'io restoranų imperija patyrė...

Laisvalaikis
2022.08.09
Pirmojo namų restorano įkūrėja: mums atsikėlus į sostinę, pagaliau Vilniuje yra kur pavalgyti Premium 6

Kai esi namie, pats nusistatai savo taisykles, o kiti prie jų turi taikytis, o jei nepatinka – nebesilankyti.

Gazelė
2022.08.01
Maistas į namus: kas pasitvirtino tiems, kurie buvo pirmieji mieste

Kad mieste neveikia „Bolt Food“, „Wolt“ ar „Lėkštė.lt“, regionų verslininkams netrukdo: kai kurie maistą į...

Gazelė
2022.07.31
Ekologišką produkciją atpažįstame, bet tvarumo ženklinimas dar miglotas Premium

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atliktos klientų apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis vartotojų...

Prekyba
2022.07.31
Gėrimų rinkos perlas: kodėl burbulų arbatos tokios madingos Premium

Ar praeidami pro burbulų arbatos parduotuvę pastebėjote eiles paauglių ir svarstėte, kas čia per vieta ir kuo...

Prekyba
2022.07.25
Kai nėra maisto pristatymo platformų: regionuose verslininkai diegia užsakymą internetu ir programėles Premium

Dalis regionų verslininkų daug nesvarstė apie maisto pristatymą į namus – neapsimoka, nėra tokios kultūros...

Gazelė
2022.07.25
Kai tenka imtis plano B: parduotuvę iš prekybos centro iškėlė į Kauno senamiestį Premium

Didesnio ploto parduotuvės smulkesniems nuomininkams turėtų garantuoti pirkėjų srautus, tačiau kepyklėlei...

Gazelė
2022.07.23
Pirmas naujokų patepimas: kaip tapti krikštatėviu, kad visi būtų laimingi Premium

Įsibėgėjus vasarai, įpusėja studentų praktikos bei sezono pradžioje pasamdytų darbuotojų bandomieji...

Vadyba
2022.07.23
Prievaizdai jau atranda skirtumų tarp smulkiojo šeimos verslo ir galingų fabrikų Premium 1

Kuo neįprastesnis verslas, tuo sudėtingiau jį pradėti, nes leidimus išduodančios institucijos net nežino,...

Gazelė
2022.07.22
Danijos restoranas „Geranium“ pripažintas geriausiu pasaulyje

Danijoje veikiantis restoranas „Geranium“ užėmė šių metų 50-ies geriausių restoranų pasaulyje sąrašo viršūnę,...

Laisvalaikis
2022.07.19
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Savame kieme pranašu nebūsi: kodėl restoraną nusprendžiama kurti kitame mieste Premium

Turėti savo restoraną nori daugelis, bet išdrįsta pabandyti – ne kiekvienas. Dar mažesniam skaičiui šis...

Gazelė
2022.07.10
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku