„Vyno dienos” kviečia vartoti atsakingai

Publikuota: 2018-05-04
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gegužės 4 ir 5 d. parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje 14-oji tarptautinėje parodoje „Vyno dienos 2018“ prisistato per 100 dalyvių. Svarbiausias šių metų renginio akcentas – edukacija.

Be tradicinių parodos akcentų – gėrimus importuojančių Lietuvos kompanijų ekspozicijų, degustacijų, „Geriausios nosies“ konkurso ir pan., šių metų „Vyno dienos“ siūlo ir „pirmų kartų“ – tarptautinio judėjimo „Wine in Moderation“ pristatymą, pirmąjį Baltijos sidro festivalį, pirmą kartą dalyvauja toks gausus užsienio gamintojų būrys – savo produkcijos atsivežė Vengrijos, Slovakijos, Čekijos, Vokietijos, Ispanijos, Prancūzijos vyndariai.

Pirmas kartas yra ir tai, kad, Lietuvos piliečių gyvenimą nuo šių metų pradžios pradėjus reguliuoti naujai Alkoholio kontrolės įstatymo redakcijai, į parodą įleidžiami tik 20-ies sulaukę lankytojai.

Paskelbti čempionato laimėtojai

Svarbus „Vyno dienų“ momentas – Lietuviško vyno čempionato laimėtojų paskelbimas. Prieš kelias savaites vykusiame čempionate 23 šalies vyndariai pristatė 73 vaisių ir uogų vynus. Skaičiuojant pagal laimėtų sidabro medalių ir pozicijų kiekį, daugiausiai jų susirinko kėdainiškis vyndarys Ernestas Aušvicas: jo pagaminti vynai laimėjo du sidabro medalius ir tapo geriausi vynuogių, juodųjų serbentų, pusiau sausų ir pusiau saldžių vynų kategorijoje. Aukso medaliu nebuvo įvertintas nė vienas konkurse dalyvavęs vynas, tačiau komisijos išvadose teigiama, jog lietuviško vyno kokybė per kelerius metus pakito „tiesiog neatpažįstamai“.

Pagrindinė kryptis – edukacija

Pirmosios „Vyno dienos“, pavadintos vyno švente, įvyko 2005-ųjų gegužę Šiuolaikinio meno centre. Tuomet Rasa Starkus, Vyno klubo direktorė, pristatydama renginį sakė: „Vyno šventė rengiama ne norint pagirdyti mases vynu, o suteikti žmonėms galimybę jo paragauti, pažinti, sužinoti apie juos.“ Visus 14 metų „Vyno dienų“ rengėjai kalbėjo apie tą patį – edukaciją ir saikingą vartojimą.

Apie vyną kaip nedalomą kultūros dalį, taip pat – ir atsakingą vartojimą, atidarant šių metų parodą kalbėjo ir Armėnijos, Rumunijos, Graikijos šalių ambasadoriai Lietuvoje bei oficialūs Vengrijos, Vokietijos, Prancūzijos, Čekijos, JAV atstovai. Lietuvos įtakingųjų tarp kalbėtojų nebuvo.

„Nuo antikos laikų vynas graikams buvo filosofija, religija, maistas ir pramoga, iki šių dienų niekas nepasikeitė, graikai vyną ragauja, bet niekuomet neprisigeria. Vynas mums yra komunikacija, bendravimas, taika ir meilė” – sakė dr. Vassiliki Dicopoulou Graikijos ambasadorė Lietuvoje, pajuokavusi, jog graikai vyną nuo antikos laikų pradeda ragauti per pusryčius.

Tradiciškai, renginio programoje gausu degustacijų: 1855 m. „Medoc et Sauternes Grand Cru Classé“, „Vynas ir menas“ su Hilary Guise, „Vokietijos vynuogynų hierarchija“, „Ekologiniai ir biodinaminiai šampanai“ ir kt.

Be paskaitų, edukacinė programa šiemet papildoma nauju leitmotyvu – „Vyno dienos“ ir šalies vyno prekiautojai jungiasi prie pasaulinės asociacijos „Wine in moderation“ („WiM“), ugdančios socialinę verslo atsakomybę ir vartotojų informuotumą apie saikingą vartojimą. Lietuva – pirmoji Rytų ir Vidurio Europos valstybė, prisijungusi prie šios asociacijos, tad jos programą ir principus Vilniuje pristatys „WiM“ vykdomasis direktorius Stylianas Filopoulas.

Edukaciniu renginiu galima vadinti ir pirmąjį Baltijos šalyse vykstantį sidro festivalį, organizuojamą sidro ir kalvadoso entuziastų „Sarkozy“. Pasak festivalio rengėjų, jame dalyvauja Estijos, Latvijos, kitų Europos sidro regionų ūkininkai.

FOTOGALERIJA Vyno dienos kviečia vartoti atsakingai (28 nuotr.)

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Klimato kaitą jaučiame skrandžiu Premium

Klimato kaitą dar dažnai įsivaizduojame kaip mistinį reiškinį, kuris keičia Žemės veidą, tačiau neliečia mūsų...

Laisvalaikis
2019.07.20
Siekdami priartėti prie „nulio atliekų“, bando keisti vartojimo įpročius Premium

Jeigu daržovės užaugintos natūraliu būdu, jų išorė neturi reikšmės nei skoniui, nei maistinei vertei, o...

Prekyba
2019.07.20
Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 26

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau