„Vyno dienos” kviečia vartoti atsakingai

Publikuota: 2018-05-04
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gegužės 4 ir 5 d. parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje 14-oji tarptautinėje parodoje „Vyno dienos 2018“ prisistato per 100 dalyvių. Svarbiausias šių metų renginio akcentas – edukacija.

Be tradicinių parodos akcentų – gėrimus importuojančių Lietuvos kompanijų ekspozicijų, degustacijų, „Geriausios nosies“ konkurso ir pan., šių metų „Vyno dienos“ siūlo ir „pirmų kartų“ – tarptautinio judėjimo „Wine in Moderation“ pristatymą, pirmąjį Baltijos sidro festivalį, pirmą kartą dalyvauja toks gausus užsienio gamintojų būrys – savo produkcijos atsivežė Vengrijos, Slovakijos, Čekijos, Vokietijos, Ispanijos, Prancūzijos vyndariai.

Pirmas kartas yra ir tai, kad, Lietuvos piliečių gyvenimą nuo šių metų pradžios pradėjus reguliuoti naujai Alkoholio kontrolės įstatymo redakcijai, į parodą įleidžiami tik 20-ies sulaukę lankytojai.

Paskelbti čempionato laimėtojai

Svarbus „Vyno dienų“ momentas – Lietuviško vyno čempionato laimėtojų paskelbimas. Prieš kelias savaites vykusiame čempionate 23 šalies vyndariai pristatė 73 vaisių ir uogų vynus. Skaičiuojant pagal laimėtų sidabro medalių ir pozicijų kiekį, daugiausiai jų susirinko kėdainiškis vyndarys Ernestas Aušvicas: jo pagaminti vynai laimėjo du sidabro medalius ir tapo geriausi vynuogių, juodųjų serbentų, pusiau sausų ir pusiau saldžių vynų kategorijoje. Aukso medaliu nebuvo įvertintas nė vienas konkurse dalyvavęs vynas, tačiau komisijos išvadose teigiama, jog lietuviško vyno kokybė per kelerius metus pakito „tiesiog neatpažįstamai“.

Pagrindinė kryptis – edukacija

Pirmosios „Vyno dienos“, pavadintos vyno švente, įvyko 2005-ųjų gegužę Šiuolaikinio meno centre. Tuomet Rasa Starkus, Vyno klubo direktorė, pristatydama renginį sakė: „Vyno šventė rengiama ne norint pagirdyti mases vynu, o suteikti žmonėms galimybę jo paragauti, pažinti, sužinoti apie juos.“ Visus 14 metų „Vyno dienų“ rengėjai kalbėjo apie tą patį – edukaciją ir saikingą vartojimą.

Apie vyną kaip nedalomą kultūros dalį, taip pat – ir atsakingą vartojimą, atidarant šių metų parodą kalbėjo ir Armėnijos, Rumunijos, Graikijos šalių ambasadoriai Lietuvoje bei oficialūs Vengrijos, Vokietijos, Prancūzijos, Čekijos, JAV atstovai. Lietuvos įtakingųjų tarp kalbėtojų nebuvo.

„Nuo antikos laikų vynas graikams buvo filosofija, religija, maistas ir pramoga, iki šių dienų niekas nepasikeitė, graikai vyną ragauja, bet niekuomet neprisigeria. Vynas mums yra komunikacija, bendravimas, taika ir meilė” – sakė dr. Vassiliki Dicopoulou Graikijos ambasadorė Lietuvoje, pajuokavusi, jog graikai vyną nuo antikos laikų pradeda ragauti per pusryčius.

Tradiciškai, renginio programoje gausu degustacijų: 1855 m. „Medoc et Sauternes Grand Cru Classé“, „Vynas ir menas“ su Hilary Guise, „Vokietijos vynuogynų hierarchija“, „Ekologiniai ir biodinaminiai šampanai“ ir kt.

Be paskaitų, edukacinė programa šiemet papildoma nauju leitmotyvu – „Vyno dienos“ ir šalies vyno prekiautojai jungiasi prie pasaulinės asociacijos „Wine in moderation“ („WiM“), ugdančios socialinę verslo atsakomybę ir vartotojų informuotumą apie saikingą vartojimą. Lietuva – pirmoji Rytų ir Vidurio Europos valstybė, prisijungusi prie šios asociacijos, tad jos programą ir principus Vilniuje pristatys „WiM“ vykdomasis direktorius Stylianas Filopoulas.

Edukaciniu renginiu galima vadinti ir pirmąjį Baltijos šalyse vykstantį sidro festivalį, organizuojamą sidro ir kalvadoso entuziastų „Sarkozy“. Pasak festivalio rengėjų, jame dalyvauja Estijos, Latvijos, kitų Europos sidro regionų ūkininkai.

FOTOGALERIJA Vyno dienos kviečia vartoti atsakingai (28 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau