„Vyno dienos” kviečia vartoti atsakingai

Publikuota: 2018-05-04
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gegužės 4 ir 5 d. parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje 14-oji tarptautinėje parodoje „Vyno dienos 2018“ prisistato per 100 dalyvių. Svarbiausias šių metų renginio akcentas – edukacija.

Be tradicinių parodos akcentų – gėrimus importuojančių Lietuvos kompanijų ekspozicijų, degustacijų, „Geriausios nosies“ konkurso ir pan., šių metų „Vyno dienos“ siūlo ir „pirmų kartų“ – tarptautinio judėjimo „Wine in Moderation“ pristatymą, pirmąjį Baltijos sidro festivalį, pirmą kartą dalyvauja toks gausus užsienio gamintojų būrys – savo produkcijos atsivežė Vengrijos, Slovakijos, Čekijos, Vokietijos, Ispanijos, Prancūzijos vyndariai.

Pirmas kartas yra ir tai, kad, Lietuvos piliečių gyvenimą nuo šių metų pradžios pradėjus reguliuoti naujai Alkoholio kontrolės įstatymo redakcijai, į parodą įleidžiami tik 20-ies sulaukę lankytojai.

Paskelbti čempionato laimėtojai

Svarbus „Vyno dienų“ momentas – Lietuviško vyno čempionato laimėtojų paskelbimas. Prieš kelias savaites vykusiame čempionate 23 šalies vyndariai pristatė 73 vaisių ir uogų vynus. Skaičiuojant pagal laimėtų sidabro medalių ir pozicijų kiekį, daugiausiai jų susirinko kėdainiškis vyndarys Ernestas Aušvicas: jo pagaminti vynai laimėjo du sidabro medalius ir tapo geriausi vynuogių, juodųjų serbentų, pusiau sausų ir pusiau saldžių vynų kategorijoje. Aukso medaliu nebuvo įvertintas nė vienas konkurse dalyvavęs vynas, tačiau komisijos išvadose teigiama, jog lietuviško vyno kokybė per kelerius metus pakito „tiesiog neatpažįstamai“.

Pagrindinė kryptis – edukacija

Pirmosios „Vyno dienos“, pavadintos vyno švente, įvyko 2005-ųjų gegužę Šiuolaikinio meno centre. Tuomet Rasa Starkus, Vyno klubo direktorė, pristatydama renginį sakė: „Vyno šventė rengiama ne norint pagirdyti mases vynu, o suteikti žmonėms galimybę jo paragauti, pažinti, sužinoti apie juos.“ Visus 14 metų „Vyno dienų“ rengėjai kalbėjo apie tą patį – edukaciją ir saikingą vartojimą.

Apie vyną kaip nedalomą kultūros dalį, taip pat – ir atsakingą vartojimą, atidarant šių metų parodą kalbėjo ir Armėnijos, Rumunijos, Graikijos šalių ambasadoriai Lietuvoje bei oficialūs Vengrijos, Vokietijos, Prancūzijos, Čekijos, JAV atstovai. Lietuvos įtakingųjų tarp kalbėtojų nebuvo.

„Nuo antikos laikų vynas graikams buvo filosofija, religija, maistas ir pramoga, iki šių dienų niekas nepasikeitė, graikai vyną ragauja, bet niekuomet neprisigeria. Vynas mums yra komunikacija, bendravimas, taika ir meilė” – sakė dr. Vassiliki Dicopoulou Graikijos ambasadorė Lietuvoje, pajuokavusi, jog graikai vyną nuo antikos laikų pradeda ragauti per pusryčius.

Tradiciškai, renginio programoje gausu degustacijų: 1855 m. „Medoc et Sauternes Grand Cru Classé“, „Vynas ir menas“ su Hilary Guise, „Vokietijos vynuogynų hierarchija“, „Ekologiniai ir biodinaminiai šampanai“ ir kt.

Be paskaitų, edukacinė programa šiemet papildoma nauju leitmotyvu – „Vyno dienos“ ir šalies vyno prekiautojai jungiasi prie pasaulinės asociacijos „Wine in moderation“ („WiM“), ugdančios socialinę verslo atsakomybę ir vartotojų informuotumą apie saikingą vartojimą. Lietuva – pirmoji Rytų ir Vidurio Europos valstybė, prisijungusi prie šios asociacijos, tad jos programą ir principus Vilniuje pristatys „WiM“ vykdomasis direktorius Stylianas Filopoulas.

Edukaciniu renginiu galima vadinti ir pirmąjį Baltijos šalyse vykstantį sidro festivalį, organizuojamą sidro ir kalvadoso entuziastų „Sarkozy“. Pasak festivalio rengėjų, jame dalyvauja Estijos, Latvijos, kitų Europos sidro regionų ūkininkai.

FOTOGALERIJA Vyno dienos kviečia vartoti atsakingai (28 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kaip keliaujant išsirinkti geriausias vietas pavalgyti

Keliaujant po nežinomas šalis ne visuomet lengva susigaudyti, kuris restoranas bus geras, o kuriame gauta...

Laisvalaikis
2018.05.19
Stringa Dainų šventės maisto tiekėjų paieškos

Rengiantis Dainų šventei, organizatoriams kyla iššūkių dėl maisto tiekėjų: Lietuvos nacionalinis kultūros...

Verslo aplinka
2018.05.13
Išskirtinė virtuvė Zyplių dvare pasiteisino – lankytojai netelpa Premium

Zyplių dvare (Šakių r.) restoraną „Kuchmistrai“ pernai atidarę verslininkai pelno kol kas nežarsto, tačiau...

Lietuvos someljė čempionate lyderiai nepasikeitė

Balandžio 7 d. Vilniuje vykusį XIII Lietuvos someljė čempionatą trečius metus iš eilės laimėjo Martynas...

Laisvalaikis
2018.05.08
„Vyno dienos” kviečia vartoti atsakingai 1

Gegužės 4 ir 5 d. parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje 14-oji tarptautinėje parodoje „Vyno dienos...

Laisvalaikis
2018.05.04
Paskelbti kandidatai į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą 3

„Gero maisto akademija“ paskelbė 60 pretendentų į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą, pastarąjį...

Laisvalaikis
2018.05.04

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau