„Vyno dienos” kviečia vartoti atsakingai

Publikuota: 2018-05-04
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
„Litexpo“ parodų centre Vilniuje vyksta „Vyno dienos 2018“. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gegužės 4 ir 5 d. parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje 14-oji tarptautinėje parodoje „Vyno dienos 2018“ prisistato per 100 dalyvių. Svarbiausias šių metų renginio akcentas – edukacija.

Be tradicinių parodos akcentų – gėrimus importuojančių Lietuvos kompanijų ekspozicijų, degustacijų, „Geriausios nosies“ konkurso ir pan., šių metų „Vyno dienos“ siūlo ir „pirmų kartų“ – tarptautinio judėjimo „Wine in Moderation“ pristatymą, pirmąjį Baltijos sidro festivalį, pirmą kartą dalyvauja toks gausus užsienio gamintojų būrys – savo produkcijos atsivežė Vengrijos, Slovakijos, Čekijos, Vokietijos, Ispanijos, Prancūzijos vyndariai.

Pirmas kartas yra ir tai, kad, Lietuvos piliečių gyvenimą nuo šių metų pradžios pradėjus reguliuoti naujai Alkoholio kontrolės įstatymo redakcijai, į parodą įleidžiami tik 20-ies sulaukę lankytojai.

Paskelbti čempionato laimėtojai

Svarbus „Vyno dienų“ momentas – Lietuviško vyno čempionato laimėtojų paskelbimas. Prieš kelias savaites vykusiame čempionate 23 šalies vyndariai pristatė 73 vaisių ir uogų vynus. Skaičiuojant pagal laimėtų sidabro medalių ir pozicijų kiekį, daugiausiai jų susirinko kėdainiškis vyndarys Ernestas Aušvicas: jo pagaminti vynai laimėjo du sidabro medalius ir tapo geriausi vynuogių, juodųjų serbentų, pusiau sausų ir pusiau saldžių vynų kategorijoje. Aukso medaliu nebuvo įvertintas nė vienas konkurse dalyvavęs vynas, tačiau komisijos išvadose teigiama, jog lietuviško vyno kokybė per kelerius metus pakito „tiesiog neatpažįstamai“.

Pagrindinė kryptis – edukacija

Pirmosios „Vyno dienos“, pavadintos vyno švente, įvyko 2005-ųjų gegužę Šiuolaikinio meno centre. Tuomet Rasa Starkus, Vyno klubo direktorė, pristatydama renginį sakė: „Vyno šventė rengiama ne norint pagirdyti mases vynu, o suteikti žmonėms galimybę jo paragauti, pažinti, sužinoti apie juos.“ Visus 14 metų „Vyno dienų“ rengėjai kalbėjo apie tą patį – edukaciją ir saikingą vartojimą.

Apie vyną kaip nedalomą kultūros dalį, taip pat – ir atsakingą vartojimą, atidarant šių metų parodą kalbėjo ir Armėnijos, Rumunijos, Graikijos šalių ambasadoriai Lietuvoje bei oficialūs Vengrijos, Vokietijos, Prancūzijos, Čekijos, JAV atstovai. Lietuvos įtakingųjų tarp kalbėtojų nebuvo.

„Nuo antikos laikų vynas graikams buvo filosofija, religija, maistas ir pramoga, iki šių dienų niekas nepasikeitė, graikai vyną ragauja, bet niekuomet neprisigeria. Vynas mums yra komunikacija, bendravimas, taika ir meilė” – sakė dr. Vassiliki Dicopoulou Graikijos ambasadorė Lietuvoje, pajuokavusi, jog graikai vyną nuo antikos laikų pradeda ragauti per pusryčius.

Tradiciškai, renginio programoje gausu degustacijų: 1855 m. „Medoc et Sauternes Grand Cru Classé“, „Vynas ir menas“ su Hilary Guise, „Vokietijos vynuogynų hierarchija“, „Ekologiniai ir biodinaminiai šampanai“ ir kt.

Be paskaitų, edukacinė programa šiemet papildoma nauju leitmotyvu – „Vyno dienos“ ir šalies vyno prekiautojai jungiasi prie pasaulinės asociacijos „Wine in moderation“ („WiM“), ugdančios socialinę verslo atsakomybę ir vartotojų informuotumą apie saikingą vartojimą. Lietuva – pirmoji Rytų ir Vidurio Europos valstybė, prisijungusi prie šios asociacijos, tad jos programą ir principus Vilniuje pristatys „WiM“ vykdomasis direktorius Stylianas Filopoulas.

Edukaciniu renginiu galima vadinti ir pirmąjį Baltijos šalyse vykstantį sidro festivalį, organizuojamą sidro ir kalvadoso entuziastų „Sarkozy“. Pasak festivalio rengėjų, jame dalyvauja Estijos, Latvijos, kitų Europos sidro regionų ūkininkai.

FOTOGALERIJA Vyno dienos kviečia vartoti atsakingai (28 nuotr.)

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„NielsenIQ“: duonos ir jos gaminių kategorija traukiasi Premium

Per pastaruosius metus, iki š. m. liepos, duonos, duonos gaminių ir kepinių kategorijos apyvarta susitraukė...

Prekyba
2021.09.18
JK kritiškai trūkstant darbuotojų, perspėja – maisto deficitas taps kasdieniu reiškiniu Premium 17

Ištuštėjusios lentynos Jungtinės Karalystės (JK) prekybos centruose ir veiklą stabdyti priversti arba...

Verslo aplinka
2021.09.16
Duonos kategorija: mažėja gamykloje keptų produktų paklausa, kyla šviežių pardavimai Premium

Duonos gaminių ir konditerijos kategorijai pandemijos metais pavyko gana sėkmingai naviguoti, išskyrus...

Prekyba
2021.09.14
Nišinių segmentų augimas: azijietiški patiekalai populiarėja Premium

Rytietiškų, egzotiškų produktų kategorijoje Lietuvos vartotojų dėmesio siekia tiek naujai besikuriančios...

Prekyba
2021.09.08
Supermaisto verslą pradėję per karantiną, po metų jau kelia koją į Vokietiją Premium 4

Pandemijos metai sustabdė ar pavėlino pradžios planus ne vienam verslo naujokui. Tačiau tie, kas pradėjo e.

Gazelė
2021.09.01
Vilnių paliko be gailesčio – tokio verslo kaip Zarasuose čia nebūtų įkūrę Premium 1

Gimtinėje galima nuveikti daugiau, ypač jei čia artimieji jau yra pradėję verslą. Agnė Stumbrienė su vyru iš...

Gazelė
2021.08.30
Ekologiškos prekės: kategoriją kelia besikeičiančios vartojimo tendencijos Premium

Kiaušiniai, pieno produktai, daržovės, vaisiai, vaikų maistas lyderiauja ekologiškų prekių kategorijoje, rodo...

Prekyba
2021.08.30
Kraftinių stipriųjų gėrimų pionieriai Lietuvoje kol kas tik du

Gaminti stipriuosius gėrimus nėra paprasta ir pigu – gal todėl šalyje yra tik du smulkieji gamintojai. Vis...

Gazelė
2021.08.22
Bistro neužteko, įkūrė restoraną: tada ir prasidėjo patys smagumai Premium

„Kai restorane viskas bus gerai, vadinasi, jis jau miręs“, – tokia logika vadovaujasi Almena Dankienė,...

Gazelė
2021.08.19
L. Čeprackas. Turim ne tik teises, bet ir pareigas 54

Pagrindinis dalykas yra tas, kad kalbėdami apie savo teises, mes pamirštame, kad turime ir pareigas.

Verslo aplinka
2021.08.18
„Sushi Maestro“ vadovas kūrė daug verslų, bet nesėkmingai, kol neatrado franšizės Premium 1

Franšizė kainuoja, tačiau pradedantiesiems ji yra tarsi gelbėjimo ratas, nes apsaugo nuo neapgalvotų...

Gazelė
2021.08.16
Dubenėlis košės per dieną – mažiau riebalų ant pilvo  Premium 2

Mityba ir dietos neabejotinai yra viena iš populiariausių pasaulye „buitinių temų“. Taip pat ir mokslo –...

Laisvalaikis
2021.08.15
Zarasuose jau pradėtas gaminti lietuviškas viskis Premium 1

Vyndarys Gintaras Sinkus prieš 5 metus pradėjo gaminti ir stipriuosius gėrimus. Kai kurių jų jau galima rasti...

Gazelė
2021.08.15
Įkurti spirito varyklą Pakruojyje kainavo pusę milijono ir daug žilų plaukų, bet dabar stebina net užsienį Premium 3

Nors turėti savo viskį, ko gero, norėtų kiekvienas degtindarys, tačiau Pakruojo dvaro spirito varykla ir...

Gazelė
2021.08.12
Pieno ir mėsos pakaitalai: vartojimas auga, kainos krenta, tereikia patobulinti skonį Premium

Alternatyvių baltymų produktai toliau sparčiai populiarėja. Pvz., Jungtinėse Valstijose pernai mažmeninė...

Pramonė
2021.08.07
Vilniuje rengiamas suvožtinių festivalis  1

Trečiadienį Vilniuje, Tymo turguje, rengiamas septintasis suvožtinių (taip vadinti burgerius nurodo...

Laisvalaikis
2021.08.03
Iš nuomotojų išgirdę du „ne“, pirmąją tokią kavinę atidarė miegamajame rajone Premium

Ne tik maitinimo versle vienas dažniausių patarimų – vieta, vieta, vieta. Bet ir specializuotą – pirmą...

Gazelė
2021.08.01
Į Lietuvą ateina naujas picerijų tinklas Premium 8

Lietuvoje veiklą žada pradėti 1960-aisiais JAV įkurtas picerijų tinklas „Domino's Pizza“. Jis veiks franšizės...

Laisvalaikis
2021.07.14
Etiketės ant butelio tampa lankstinuku turistams Premium

Kai smulki alaus darykla „Joalda“ prieš metus pasirašė sutartį su „Lidl“, net neįtarė, kad jų produkcija gali...

Gazelė
2021.07.11
Prancūzijos šampano gamintojas pasidavė Rusijos reikalavimui  22

Prancūzijos gėrimų gamintojas „Moet Hennessy“, gaminantis šampaną „Moet Chandon“, sekmadienį pranešė...

Laisvalaikis
2021.07.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku