Šampano pardavimus pasaulio rinkos kelia į neregėtas aukštumas

Publikuota: 2018-04-28
Viena ryškiausių Šampanės žvaigždžių – Anselme‘as Selosse (viduryje) ir jaunesnysis jo sūnus Guillaume. Jolantos Smičienės nuotr.
Viena ryškiausių Šampanės žvaigždžių – Anselme‘as Selosse (viduryje) ir jaunesnysis jo sūnus Guillaume. Jolantos Smičienės nuotr.
 

Kaip ir kasmet pavasarį, Šampanės vynų regioninis komitetas (CIVC) pateikė tarptautinę šampano pardavimų statistiką. Ji rodo, kad šampanininkams yra ką švęsti: 2017-ųjų pardavimai labiau nei džiugina.

Skaičiuojama, kad 2017 m. šampano buvo parduota už 4,9 mlrd. eurų (2016 m. – 4,71 mlrd.). Skaičiuojant buteliais, jų kiekis išaugo iki 307,3 mln. (2016 m. – 306.1 mln.) butelių.

Anot Thibaut Le Mailloux, CIVC komunikacijos direktoriaus, pasiekti rekordines apyvartas šampanininkams padėjo šampano ištroškusios pasaulio rinkos. Eksportuota 153,6 mln. butelių, 3,5% daugiau nei 2016 m. Beje, Prancūzijoje parduota 153,7 mln. butelių, tiek pat, kiek eksportuota, tačiau prancūzai pernai pirko 2,5% butelių šampano mažiau nei 2016 m.

„Tačiau pagal vertę, – tikslina Maxime’as Toubart’as, Vynuogių augintojų sindikato (Syndicat Général des Vignerons) prezidentas, – skaičiai išlieka stabilūs – šampano tėvynėje jo parduota už 2,1 mlrd. Eur, tiek pat, kaip 2016 m. Tiesiog prancūzai pirko daugiau brangesnio šampano.“

Tęsinys – po grafiku.

[infogram id=“604e3747-a7d2-4291-9d86-6282797b8526“ prefix=“wya“ format=“interactive“ title=“Laisvalaikis: Didžiausios šampano eksporto rinkos 2017 m.“]

Britai perka mažiau

CIVC duomenimis, nors bendrasis eksportas auga, pardavimai į Europos Sąjungos šalis 2017 m. nesmarkiai smuktelėjo. Neabejojama, kad rodiklius žemyn timptelėjo Didžioji Britanija, ten parduotų butelių skaičius sumažėjo 11%. Anot ekspertų, „Brexit“ efektas, ryškiai sumažinęs šampano pardavimus 2016 m., tęsiasi. Kita svari priežastis greičiausiai yra žema GBP vertė ir didėjanti infliacija. Kad ir kaip būtų, Didžioji Britanija pagal parduotų butelių skaičių išlieka lyderiaujanti šampano eksporto rinka.

Kol britai ir patys prancūzai abejoja, ar dėtis į pirkinių krepšelį šampano, šio putojančio vyno kamščiai vis dažniau pokši kitose pasaulio valstybėse – Italijoje, Švedijoje, Danijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Austrijoje pardavimai išaugo stipriai, kai kur – net du kartus.

Lyderiauja Amerika

Pagal vertę lyderiaujanti rinka išlieka JAV, čia pardavimai pernai išaugo 8,5%. Amerikiečiai lojalumą šampanui demonstruoja ne tik pirkdami brangesnes jo rūšis, bet ir didesnius kiekius.

Nuo jų neatsilieka japonai. Japonija iššovė į trečiąją vietą eksporto šalių lentelėje – nupirko 21,3% daugiau šampano pagal vertę ir 17,6% pagal kiekius. Kitos Azijos šalys – Kinija, Pietų Korėja – prancūzus taip pat džiugino augančiais skaičiais, panašios tendencijos fiksuojamos Afrikos žemyne, Okeanijos šalyse.

Lietuva pagal nupirktų butelių skaičių rikiuojasi 43 vietoje.

Tęsinys – po grafiku.

[infogram id=“52ecbebb-a494-4660-be4c-bb989a08fd56“ prefix=“6hB“ format=“interactive“ title=“Laisvalaikis: Lietuvoje nupirktų šampano butelių skaičius“]

Ragavimo savaitė

Balandžio viduryje šampano gamintojai kvietė į kasmetinį vin clair (žaliavinių 2017 m. derliaus vynų) „en primeur“ ragavimą. Vadinamoji „Printemps de Champagne“ savaitė, vykusi istoriniuose Vyskupų rūmuose „Palace du Tau“ Reimse, pritraukė per 1.500 vyno profesionalų iš 40 pasaulio šalių. 2009 m. pirmą kartą surengta mažos vynuogių augintojų grupelės „Terres & Vins de Champagne“, šiemet ji išaugo į 22 individualias degustacijas.

Nepriklausomų vynuogių augintojų bendruomenė „Terres et Vins su Champagne“ susibūrė 2008 m. ir po metų surengė pirmąją viešą degustaciją. Tuomet 16 narių vienijanti grupė turėjo iki tol negirdėtą tikslą – pristatyti praėjusio derliaus žaliavinius vynus (vin clair) ir pademonstruoti terroir įtaką šių vynų savybėms. Vienas iniciatorių Raphaelis Bereche su šypsena prisimena pirmąjį susibūrimą Ay kaimelio viešbutėlyje „Castel Jeanson“. Kartu su šio teksto autore, dalyvavusia tuomet renginyje, jis priskaičiavo apie 100 lankytojų, kurių dauguma buvo vietiniai.

Pirmojo renginio organizatoriai nesiliauja stebėtis, kokių užmojų įgavo jų idėja. „Mes organizavome „Terres et Vins su Champagne“ be jokių komercinių tikslų, renginiui suteikėme tik edukacinę prasmę“, – sako p. Bereche. Anot jo kolegos Benoit Tarlant’o, pirmasis renginys sulaukė didelio žiniasklaidos susidomėjimo, tad nenuostabu, kad būriai vynuogių augintojų panoro įstoti į bendruomenės gretas. Tiesa, kai kurių jų lūkesčiai buvo tiesiog pasireklamuoti ir pagerinti savo pardavimus.

Sulaukę 10-mečio sukakties, „Terres et Vins su Champagne“ nusprendė audringai atšvęsti. Apie 100 asociacijai nusipelniusių svečių buvo pakviesti į vieną prabangiausių Šampanės viešbučių „L‘Assiette Champenoise“, kur buvo patiekta apie 20 rūšių 2008 m. derliaus šampano, o užkandžius ruošė trijų „Michelin“ žvaigždučių restorano „Lallement“ šefas Arnaud Lallement, vadinamas geriausiu Šampanėje.

Vyno importuotojai ir konsultantai, restoranų savininkai ir someljė, žurnalistai, tinklaraštininkai lankė „Printemps de Champagne“ degustacijas.

Bioūkių daugėja

Daugiausia dėmesio, kaip visuomet, sulaukė savaitės senbuviai, minėtoji „Terres et Vins su Champagne“, taip pat „Artisans de Champagne“, „Les Mains du Terroire“ organizacijos. Nuo lankytojų gausos duso ir prieš trejetą metų prie šampano savaitės prisidėjusi biodinaminių vyndarių asociacija „Bulles Bio“. Anot jos prezidento Pascalio Doquet, auga bio- bei natūralaus šampano paklausa ir susidomėjimas šiuo šampanu tapo tikra mada. Prie jau esančių 132 bioūkių 2017-aisiais prisijungė dar 23. „Bulles Bio“ duomenimis, dabar Šampanėje yra 534 ha sertifikuotų vynuogynų, dar 176 ha – pereinamosios stadijos.

Solidžiausia, prestižine vadinama degustacija „Trait d`Union“, kurios nariai yra tokios garsenybės kaip Anselme’as Sellose’as, Pierre ir Sophie Larmandier, broliai Chiquet, Francis Egly Ouriet ir Ericas Coulonas, šiemet išsiuntė tik 250 vardinių kvietimų. Dar tiek pat norinčiųjų į šią degustaciją nepateko. Renginys vyko „Larmandier-Bernier“ vyninėje, kur degustuotojai galėjo įvertinti penkių Šampanės „megažvaigždžių“ žaliavinius vynus ir 2008–2009 m. derlių šampanus.

Jeanas Herve’as Chiquet, „Jasquesson“ namų bendraturtis, apgailestavo, kad nepriėmė visų norinčių.

„Kita vertus, – teisinosi jis, – lankytojai, turintys komercinių interesų, būtų mažai ką pešę – beveik visi penki mūsų nariai išpardavę savo šampanus į priekį visiems metams.“

Pakilias renginių nuotaikas palaikė ir pagaliau nušvitusi saulė. Vynmedžiai išgyveno gilią sniegingą žiemą ir lietų kovo mėnesį, ir vegetacijos pradžia vėluoja 2 savaites. Tad regioną užplūdusi 20–24 laipsnių šiluma vynuogynams ir juos prižiūrintiems žmonėms – tikra palaima.

Apie 2017-ųjų derlių

2017-ųjų sezono pradžia priminė katastrofą. Balandį siautėjusios šalnos skausmingai palietė beveik visus Šampanės vynuogynus. Vėliau vynuogių augintojų nuotaikas pagerino saulėta gegužė ir švelni vasara. Tiesa, rugpjūtis buvo itin drėgnas, kai kur į vynuogynus įsisukęs puvinys sukėlė didelių problemų atrenkant kokybišką žaliavą.

Kai kurie vyndariai 2017 m. derlių pavadino „labiausiai iššūkių sukėlusiu per visą jų vyndarystės karjerą“. Kita vertus, didžiausių šampano namų vyndarys Benoit Gouezas šampanininkams priminė, kad jie pamiršo, kokių sudėtingų derlių būta Šampanėje.

Žaliavos degustacija parodė, kad dauguma 2017 m. derliaus vynų itin išraiškingi, „švarūs“, turtingi daug žadančios rūgšties. Jeanas Pierre‘as Vazart, vyndarys iš Chouilly kaimo, paklaustas, kokie jam buvo 2017-ieji, šypsodamasis sako: „Ne tokie ir blogi...“

Davidui Leclapart’ui, biodinaminiam vyndariui iš Trepail kaimo, pastarieji metai buvo tiesiog puikūs, nors derlius – mažesnis 30%. Jam pritarė dauguma vyndarių kolegų. Lieka tikėtis, kad 2017 d. vintage šampano vyndariai pagamins, kad ir labai ribotais kiekiais.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau