Gėrėte alkoholio? Jūsų gydytojui apie tai jau pranešta

Publikuota: 2018-04-17
Alkotesteriu ar kraujo tyrimu galima nustatyti, ar žmogus alkoholio nevartojo konkrečiu metu. Tuo metu naujasis išradimas stebėjimą vykdo visą laiką. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Alkotesteriu ar kraujo tyrimu galima nustatyti, ar žmogus alkoholio nevartojo konkrečiu metu. Tuo metu naujasis išradimas stebėjimą vykdo visą laiką. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Jungtinių Valstijų mokslininkai sukūrė mikroschemą, kuri implantuota į žmogaus organizmą, matuoja alkoholio ar narkotinių medžiagų kiekį kraujyje, o duomenis perduoda į susietą išmanųjį prietaisą.

Tikimasi, kad šis San Diego universiteto mokslininkų išradimas ateityje padės efektyviau gydyti priklausomybių ligas, rašo „Forbes“.

Klasikinis kraujo tyrimas šiuo metu yra patikimiausia priemonė nustatyti, ar buvo vartojamas alkoholis arba narkotikai, tačiau jam atlikti reikia paciento bendradarbiavimo ir kvalifikuotų medicinos specialistų.

Tuo metu vieno kubinio milimetro dydžio specialiais fermentais dengtas biosensorius, tiesiog implantuotas po žmogaus oda, vykdo nuolatinį stebėjimą ir iškart automatiškai fiksuoja alkoholio ar kitų medžiagų vartojimo atvejus. Šie duomenis per išmaniuosius prietaisus gali būti perduodami pačiam mikroschemos nešiotojui ar juo besirūpinančiam gydytojui.

„Galutinis šio darbo tikslas yra parengtį paprastą ir nepastebimą alkoholio ir narkotikų stebėsenos prietaisą pacientams, dalyvaujantiems priklausomybių atsisakymo programose. Šis prietaisas pacientus gali stebėti ne tik tam tikrais epizodais, bet visą gydymo laikotarpį“, – sako projektui vadovaujantis profesorius Drew Hallas.

Kol kas mokslininkai su šia mikroschema atliko sėkmingus bandymus stebėdami, kaip ji fiksuoja alkoholio vartojimą. Tačiau, pažymi „Forbes“, keli nedideli pakeitimai leidžia šį biosensorių panaudoti ir bet kokių kitų medžiagų vartojimui stebėti.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau