Cholesterolio pavojus atšauktas: Velykų kiaušiniai valgomi

Publikuota: 2018-04-01

Dar visai neseniai kiaušinis turėjo nepajudinamą cholesterolio bombos statusą. Dabar jis reabilituotas, o Velykos paskatina mitybos specialistus žerti patarimus, kiek ir su kuo juos valgyti.

Bomba ar ne bomba, tačiau margučiai buvo ir bus svarbiausias Velykų stalo elementas. Marginti vašku, dažyti svogūnų lukštais ar žolelėmis, šilti ar šalti – tai šeimos tradicijų, įpročių ir skonio reikalas. Svarbiausia, perspėja specialistai, kad jie būtų tinkami valgyti: šviežių kiaušinių galiojimo terminas yra 28 dienos. Juos reikia laikyti šaldytuve ir nuplauti tik prieš vartojimą.

Virtą, taigi – ir dažytą, kiaušinį patariama suvartoti ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo. Brandinti kiaušiniai kur kas mažiau sveiki, nei, tarkim, islandiškas pūdytas ryklys.

Mitas paneigtas

Dietologė Eugenija Česaitytė, sostinės Centro ligoninės gydytoja, yra patikinusi, jog mitas, kad kiaušiniai pavojingi sveikatai dėl juose esančio cholesterolio, paneigtas.

„Nors kiaušinyje jo išties nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, lemia ne konkretus maisto produktas, turintis daug cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje. Be to, naujausi tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo genetikos, streso ir fizinio aktyvumo“, – sakė dietologė.

Anot jos, tam tikras cholesterolio kiekis organizmui reikalingas, – iš jo sintezuojasi vitaminas D, lytiniai hormonai. Jis reikalingas ir augančiam organizmui. Savo mitybine verte tai puikus maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, yra nekaloringas, jei yra virtas ir nevalgome jo su majonezu.

Svarbiausia – saikas

Kiaušiniuose (taip ir norisi rašyti – reabilituotuose) gausu amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, jie stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų (B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino, riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K, seleno, magnio, cinko, kalcio, mangano, kalio, kitų mikroelementų. Jie vadinami mononesočiųjų ir polinesočiųjų (omega-3) riebiųjų rūgščių šaltiniu.

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems labai aukštą cholesterolio kiekį kraujyje, užtenka 2 kiaušinių per savaitę. Kiti jų gali valgyti kasdien, bet ne daugiau kaip vieną. Suvalgius per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir persivalgius bet kokio kito maisto. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys gerai išvirę“, – pataria dietologė.

Kaip nepersivalgyti per šventes

  • Pagrindinė taisyklė norint jaustis gerai yra SAIKAS. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.
  • Valgymo režimo laikykitės ir per šventes. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo laikotarpis netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto.
  • Sėdę prie šventinio stalo mėgaukitės maistu: valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą, ilgiau kramtant (vieną kąsnį 20–30 kartų) maistas geriau suvirškinamas. Sotumas pajuntamas po 20 min. nuo valgymo pradžios.
  • Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 20 min. pertrauką.
  • Ruošdami maistą riebalų naudokite kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos rinkitės paukštieną (pvz., kalakutieną), žuvų patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.
  • Daug skaidulų turintis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą, todėl valgykite kuo daugiau daržovių.
  • Ruošdami patiekalus vietoj druskos naudokite prieskonius: kalendrą, imbierą, cinamoną, krapus, kmynus, pipirmėtes.
  • Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.
  • Ant šventinio stalo nepamirškite šviežių vaisių.
  • Nepiktnaudžiaukite šokoladu, saldumynais.
  • Gerkite vandenį arba gėrimų iš natūralių sulčių. Alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartokite kuo mažiau, – jie labai kaloringi.
  • Neužsisėdėkite prie šventinio stalo. Eikite pasivaikščioti į lauką, ridenkite margučius, bendraukite su žmonėmis.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse...

Laisvalaikis
2020.01.17
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
Virtuvės meistrai D. Praspaliauskas ir T. Rimydis apie restoranų tendencijas: tvaru ir lokalu Premium

Avokadai, burokėliai, Benedikto kiaušiniai, mėsainiai, sezoninės daržovės ir vaisiai, atsakingas vartojimas –...

Laisvalaikis
2020.01.14
Vynas veganams – misija įmanoma

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami...

Laisvalaikis
2020.01.12
Jūrų gėrybių restorane – ir cukrus iš vandenyno

Ispanas virtuvės meistras Angelas Leonas sakosi pasišventęs misijai skatinti tvarumą ir atsakingą vartojimą.

Laisvalaikis
2020.01.09
Lietuvos vyndariai: pagaminti sunku, o parduoti – dar sunkiau Premium

Lietuviško vyno pardavimai, sumenkę dėl 2017 m. padidinto akcizų mokesčio, pernai stabilizavosi. Vis dėlto...

Pramonė
2020.01.09
„Impossible Foods“ pristatė augalinę kiaulieną 2

Augalinės kilmės proteinus kurianti bendrovė „Impossible Foods“, rinkai siūlanti „Impossible Burger“, Las...

Pramonė
2020.01.07
Brangiausio vyno butelis kainavo 30.000 Eur

Išgirdę apie reto, kolekcinio, aukcionuose parduodamo vyno kainas, pečiais gūžčioja ne vienas – toks butelis...

Laisvalaikis
2020.01.06
Pasaulinė vyno pramonė subrendo transformacijai Premium 1

Vyndarystė nuo seno laikoma vienu iš transformacijos simbolių. Ir nors šis gėrimas skaičiuoja jau 9.000...

Pramonė
2020.01.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau