Cholesterolio pavojus atšauktas: Velykų kiaušiniai valgomi

Publikuota: 2018-04-01

Dar visai neseniai kiaušinis turėjo nepajudinamą cholesterolio bombos statusą. Dabar jis reabilituotas, o Velykos paskatina mitybos specialistus žerti patarimus, kiek ir su kuo juos valgyti.

Bomba ar ne bomba, tačiau margučiai buvo ir bus svarbiausias Velykų stalo elementas. Marginti vašku, dažyti svogūnų lukštais ar žolelėmis, šilti ar šalti – tai šeimos tradicijų, įpročių ir skonio reikalas. Svarbiausia, perspėja specialistai, kad jie būtų tinkami valgyti: šviežių kiaušinių galiojimo terminas yra 28 dienos. Juos reikia laikyti šaldytuve ir nuplauti tik prieš vartojimą.

Virtą, taigi – ir dažytą, kiaušinį patariama suvartoti ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo. Brandinti kiaušiniai kur kas mažiau sveiki, nei, tarkim, islandiškas pūdytas ryklys.

Mitas paneigtas

Dietologė Eugenija Česaitytė, sostinės Centro ligoninės gydytoja, yra patikinusi, jog mitas, kad kiaušiniai pavojingi sveikatai dėl juose esančio cholesterolio, paneigtas.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Nors kiaušinyje jo išties nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, lemia ne konkretus maisto produktas, turintis daug cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje. Be to, naujausi tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo genetikos, streso ir fizinio aktyvumo“, – sakė dietologė.

Anot jos, tam tikras cholesterolio kiekis organizmui reikalingas, – iš jo sintezuojasi vitaminas D, lytiniai hormonai. Jis reikalingas ir augančiam organizmui. Savo mitybine verte tai puikus maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, yra nekaloringas, jei yra virtas ir nevalgome jo su majonezu.

Svarbiausia – saikas

Kiaušiniuose (taip ir norisi rašyti – reabilituotuose) gausu amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, jie stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų (B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino, riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K, seleno, magnio, cinko, kalcio, mangano, kalio, kitų mikroelementų. Jie vadinami mononesočiųjų ir polinesočiųjų (omega-3) riebiųjų rūgščių šaltiniu.

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems labai aukštą cholesterolio kiekį kraujyje, užtenka 2 kiaušinių per savaitę. Kiti jų gali valgyti kasdien, bet ne daugiau kaip vieną. Suvalgius per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir persivalgius bet kokio kito maisto. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys gerai išvirę“, – pataria dietologė.

Kaip nepersivalgyti per šventes

  • Pagrindinė taisyklė norint jaustis gerai yra SAIKAS. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.
  • Valgymo režimo laikykitės ir per šventes. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo laikotarpis netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto.
  • Sėdę prie šventinio stalo mėgaukitės maistu: valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą, ilgiau kramtant (vieną kąsnį 20–30 kartų) maistas geriau suvirškinamas. Sotumas pajuntamas po 20 min. nuo valgymo pradžios.
  • Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 20 min. pertrauką.
  • Ruošdami maistą riebalų naudokite kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos rinkitės paukštieną (pvz., kalakutieną), žuvų patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.
  • Daug skaidulų turintis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą, todėl valgykite kuo daugiau daržovių.
  • Ruošdami patiekalus vietoj druskos naudokite prieskonius: kalendrą, imbierą, cinamoną, krapus, kmynus, pipirmėtes.
  • Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.
  • Ant šventinio stalo nepamirškite šviežių vaisių.
  • Nepiktnaudžiaukite šokoladu, saldumynais.
  • Gerkite vandenį arba gėrimų iš natūralių sulčių. Alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartokite kuo mažiau, – jie labai kaloringi.
  • Neužsisėdėkite prie šventinio stalo. Eikite pasivaikščioti į lauką, ridenkite margučius, bendraukite su žmonėmis.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku