Cholesterolio pavojus atšauktas: Velykų kiaušiniai valgomi

Publikuota: 2018-04-01

Dar visai neseniai kiaušinis turėjo nepajudinamą cholesterolio bombos statusą. Dabar jis reabilituotas, o Velykos paskatina mitybos specialistus žerti patarimus, kiek ir su kuo juos valgyti.

Bomba ar ne bomba, tačiau margučiai buvo ir bus svarbiausias Velykų stalo elementas. Marginti vašku, dažyti svogūnų lukštais ar žolelėmis, šilti ar šalti – tai šeimos tradicijų, įpročių ir skonio reikalas. Svarbiausia, perspėja specialistai, kad jie būtų tinkami valgyti: šviežių kiaušinių galiojimo terminas yra 28 dienos. Juos reikia laikyti šaldytuve ir nuplauti tik prieš vartojimą.

Virtą, taigi – ir dažytą, kiaušinį patariama suvartoti ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo. Brandinti kiaušiniai kur kas mažiau sveiki, nei, tarkim, islandiškas pūdytas ryklys.

Mitas paneigtas

Dietologė Eugenija Česaitytė, sostinės Centro ligoninės gydytoja, yra patikinusi, jog mitas, kad kiaušiniai pavojingi sveikatai dėl juose esančio cholesterolio, paneigtas.

„Nors kiaušinyje jo išties nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, lemia ne konkretus maisto produktas, turintis daug cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje. Be to, naujausi tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo genetikos, streso ir fizinio aktyvumo“, – sakė dietologė.

Anot jos, tam tikras cholesterolio kiekis organizmui reikalingas, – iš jo sintezuojasi vitaminas D, lytiniai hormonai. Jis reikalingas ir augančiam organizmui. Savo mitybine verte tai puikus maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, yra nekaloringas, jei yra virtas ir nevalgome jo su majonezu.

Svarbiausia – saikas

Kiaušiniuose (taip ir norisi rašyti – reabilituotuose) gausu amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, jie stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų (B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino, riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K, seleno, magnio, cinko, kalcio, mangano, kalio, kitų mikroelementų. Jie vadinami mononesočiųjų ir polinesočiųjų (omega-3) riebiųjų rūgščių šaltiniu.

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems labai aukštą cholesterolio kiekį kraujyje, užtenka 2 kiaušinių per savaitę. Kiti jų gali valgyti kasdien, bet ne daugiau kaip vieną. Suvalgius per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir persivalgius bet kokio kito maisto. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys gerai išvirę“, – pataria dietologė.

Kaip nepersivalgyti per šventes

  • Pagrindinė taisyklė norint jaustis gerai yra SAIKAS. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.
  • Valgymo režimo laikykitės ir per šventes. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo laikotarpis netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto.
  • Sėdę prie šventinio stalo mėgaukitės maistu: valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą, ilgiau kramtant (vieną kąsnį 20–30 kartų) maistas geriau suvirškinamas. Sotumas pajuntamas po 20 min. nuo valgymo pradžios.
  • Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 20 min. pertrauką.
  • Ruošdami maistą riebalų naudokite kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos rinkitės paukštieną (pvz., kalakutieną), žuvų patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.
  • Daug skaidulų turintis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą, todėl valgykite kuo daugiau daržovių.
  • Ruošdami patiekalus vietoj druskos naudokite prieskonius: kalendrą, imbierą, cinamoną, krapus, kmynus, pipirmėtes.
  • Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.
  • Ant šventinio stalo nepamirškite šviežių vaisių.
  • Nepiktnaudžiaukite šokoladu, saldumynais.
  • Gerkite vandenį arba gėrimų iš natūralių sulčių. Alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartokite kuo mažiau, – jie labai kaloringi.
  • Neužsisėdėkite prie šventinio stalo. Eikite pasivaikščioti į lauką, ridenkite margučius, bendraukite su žmonėmis.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„McDonald’s“ Europoje prarado išimtines teises į „Big Mac“ ženklą 18

Greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald’s“ Europos Sąjungos (ES) šalyse prarado teises į „Big Mac“ prekės...

Rinkodara
2019.01.18
Kaunas vėl kviečia vilniečius vakarienės 2

696-ąjį gimtadienį netrukus švęsiančio Vilniaus gyventojus kauniečiai trečią kartą kviečia į svečius: ketina...

Laisvalaikis
2019.01.14
Apie maistą, kuris žudo 1

Viena ausimi kiekvienas esame girdėję teorijų: norint, kad vaiko nekankintų alergijos, reikia jam duoti...

Laisvalaikis
2019.01.13
Kur kava brangiausia ir dar 12 faktų apie šį gėrimą 7

Kava yra vienas populiariausių karštųjų gėrimų Europoje ir viena svarbiausių žaliavų pasaulyje.

Verslo klasė
2019.01.12
Ko norės rytojaus maisto vartotojai 2

Liūdnos šlovės rašytojo Petro Cvirkos sukurtas herojus Frankas Krukas, arba Pranas Krukelis, yra sakęs, jog...

Laisvalaikis
2019.01.12
Suklastoto viskio vertė siekia dešimtis milijonų 5

Daugiau nei trečdalis seno, reto ir brangaus škotiško viskio butelių, kuriuos savo laboratorijoje ištyrė...

Laisvalaikis
2019.01.07
Siciliją išgarsino ne vien mafija, bet ir marcipanai

Italijos Sicilijos sala pasaulyje labiausiai tapo žinoma kaip mafijos tėvynė, tačiau iš tikrųjų ją garsinti...

Laisvalaikis
2019.01.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau