Cholesterolio pavojus atšauktas: Velykų kiaušiniai valgomi

Publikuota: 2018-04-01

Dar visai neseniai kiaušinis turėjo nepajudinamą cholesterolio bombos statusą. Dabar jis reabilituotas, o Velykos paskatina mitybos specialistus žerti patarimus, kiek ir su kuo juos valgyti.

Bomba ar ne bomba, tačiau margučiai buvo ir bus svarbiausias Velykų stalo elementas. Marginti vašku, dažyti svogūnų lukštais ar žolelėmis, šilti ar šalti – tai šeimos tradicijų, įpročių ir skonio reikalas. Svarbiausia, perspėja specialistai, kad jie būtų tinkami valgyti: šviežių kiaušinių galiojimo terminas yra 28 dienos. Juos reikia laikyti šaldytuve ir nuplauti tik prieš vartojimą.

Virtą, taigi – ir dažytą, kiaušinį patariama suvartoti ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo. Brandinti kiaušiniai kur kas mažiau sveiki, nei, tarkim, islandiškas pūdytas ryklys.

Mitas paneigtas

Dietologė Eugenija Česaitytė, sostinės Centro ligoninės gydytoja, yra patikinusi, jog mitas, kad kiaušiniai pavojingi sveikatai dėl juose esančio cholesterolio, paneigtas.

„Nors kiaušinyje jo išties nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, lemia ne konkretus maisto produktas, turintis daug cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje. Be to, naujausi tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo genetikos, streso ir fizinio aktyvumo“, – sakė dietologė.

Anot jos, tam tikras cholesterolio kiekis organizmui reikalingas, – iš jo sintezuojasi vitaminas D, lytiniai hormonai. Jis reikalingas ir augančiam organizmui. Savo mitybine verte tai puikus maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, yra nekaloringas, jei yra virtas ir nevalgome jo su majonezu.

Svarbiausia – saikas

Kiaušiniuose (taip ir norisi rašyti – reabilituotuose) gausu amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, jie stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B grupės vitaminų (B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino, riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K, seleno, magnio, cinko, kalcio, mangano, kalio, kitų mikroelementų. Jie vadinami mononesočiųjų ir polinesočiųjų (omega-3) riebiųjų rūgščių šaltiniu.

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems labai aukštą cholesterolio kiekį kraujyje, užtenka 2 kiaušinių per savaitę. Kiti jų gali valgyti kasdien, bet ne daugiau kaip vieną. Suvalgius per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir persivalgius bet kokio kito maisto. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys gerai išvirę“, – pataria dietologė.

Kaip nepersivalgyti per šventes

  • Pagrindinė taisyklė norint jaustis gerai yra SAIKAS. Šią tiesą žino daugelis, tačiau ne visada lengva jos laikytis.
  • Valgymo režimo laikykitės ir per šventes. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo laikotarpis netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto.
  • Sėdę prie šventinio stalo mėgaukitės maistu: valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą, ilgiau kramtant (vieną kąsnį 20–30 kartų) maistas geriau suvirškinamas. Sotumas pajuntamas po 20 min. nuo valgymo pradžios.
  • Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 20 min. pertrauką.
  • Ruošdami maistą riebalų naudokite kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos rinkitės paukštieną (pvz., kalakutieną), žuvų patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.
  • Daug skaidulų turintis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą, todėl valgykite kuo daugiau daržovių.
  • Ruošdami patiekalus vietoj druskos naudokite prieskonius: kalendrą, imbierą, cinamoną, krapus, kmynus, pipirmėtes.
  • Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.
  • Ant šventinio stalo nepamirškite šviežių vaisių.
  • Nepiktnaudžiaukite šokoladu, saldumynais.
  • Gerkite vandenį arba gėrimų iš natūralių sulčių. Alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartokite kuo mažiau, – jie labai kaloringi.
  • Neužsisėdėkite prie šventinio stalo. Eikite pasivaikščioti į lauką, ridenkite margučius, bendraukite su žmonėmis.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Vyno aukcionas surinko tūkstančius labdarai

Šių metų „Christie‘s“ aukciono namų ir „Decanter“ žurnalo surengtame pasaulinėse varžybose įvertintų vynų...

Laisvalaikis
2019.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau