„Petrus“ vyno butelis aukcione parduotas už 45.410 svarų sterlingų

Publikuota: 2018-03-26
www.theinternationalman.com nuotr.
www.theinternationalman.com nuotr.

Pasaulinė kolekcinio vyno rinka muša rekordus – Londono aukcionų namuose „Sotheby‘s“ 1982 m. derliaus šešių litrų talpos „Chateau Petrus“ vyno butelis, vadinamasis imperialas, parduotas už 45.410 svarų sterlingų (GBP).

„Chateau Petrus“ – vienas žymiausių Bordo regiono (Prancūzija) ūkių, jame gaminamas vynas – vienas brangiausių regione, taigi – ir pasaulyje.

Kovo 21 d. vykusiame aukcione vynai iš Bordo 10-ies brangiausių lotų sąraše užėmė tris pozicijas. Be minėtojo „Petrus“, tai buvo „Chateau Latour“ ir „Chateau Mouton-Rothschild“ ūkių 1982-ųjų metų derliaus „imperialai“, parduoti atitinkamai už 17.328 ir 16.133 GBP.

Perpus mažesnės talpos „Petrus“ 1962-ųjų derliaus butelis, vadinamasis „double magnum“, parduotas už 21.510 GBP, praneša aukcionų namai.

1982-ųjų derliaus metus specialistai vadina „viena iš praėjusio amžiaus viršūnių“, o tokia aukšta šio vyno kaina, pasak jų, atspindi „tiek kokybę, tiek šio vyno retumą“. Be abejo, papildomos vertės prideda nestandartinės talpos buteliai.

Specialistai atkreipia dėmesį, jog, palyginti vynus su kitais investavimo objektais, pvz., nekilnojamuoju turtu, vyno kaina ir paklausa stiebiasi dėl riboto gamybos kiekio. Kad ir kaip norėtum, dėl griežtų Prancūzijos vyndarystės įstatymų, iš 1 ha gali išspausti nustatytą hektolitrų kiekį ir nė litru daugiau. Antras dalykas yra tas, jog konkrečių senų derliaus metų vyno pasaulyje kasmet lieka vis mažiau. Juk vynas – vartojamas dalykas ir, kol jis pasiekia savo brandą, jo gali likti kokie 10%. Investicinio vyno paklausą didina ir naujos (nors jas jau vargiai galima vadinti naujomis, bet plačiomis – tai tikrai) rinkos – Azijos, Rusijos, Pietų Amerikos, Brazilijos.

Kovo 21-osios „Sotheby‘s Wine“ aukcione išniro vynų ir iš praėjusio amžiaus penktojo dešimtmečio. Antai 1945 m. derliaus garsenybės „Mouton-Rothschild“ butelis parduotas už 29.875 GBP, „Chateau Cheval Blanc 1947“ – už 23.900 GBP, „Petrus 1947“ – už 22.705 GBP.

12-os butelių „Domaine de la Romanee-Conti 1998“ ūkio lotas parduotas už 33.460 GBP, šeši buteliai „Richebourg 2005 Domaine de la Romanee-Conti“ – už 16.730 svarų sterlingų.

Aukciono namų pranešime cituojamas Steponas Moldas, „Sotheby‘s Wine“ Europos skyriaus vadovas, sako, jog tokios kainos rodo „sveiką gero vyno paklausą“.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Geriausiuose pasaulio restoranuose - sakės renesansas

Pasaulio gastronomijos sostinėse – Honkonge, Niujorke, Londone, Kopenhagoje, San Sebastiane ir net Paryžiuje...

Laisvalaikis
2018.06.23
Iliustruotoji istorija: išradimas, palengvinęs buitį 1954 m.

1954-aisiais amerikiečių namus užplūdo trijų skyrių aliuminio folijos indeliai. Naujas reiškinys „TV pietūs“...

Laisvalaikis
2018.06.23
Molekulinė virtuvė jūsų namuose Premium

Jei pažvelgtume šimtus metų į praeitį ir iki dabar, maisto gamyba ne taip jau smarkiai ir keitėsi. Esminiai...

Verslo klasė
2018.06.23
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
2018.06.20
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau