2018-ųjų mitybos tendencijos ir mados

Publikuota: 2018-02-17
„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.

Nuo vegetariškų „mėsainių“ iki nealkoholinių „svaigiųjų“ gėrimų: 2018-aisiais vyraus ne tik sveiko, bet ir inovatyvaus  maisto tendencijos.

Per praėjusius keletą metų maisto ir gėrimų sektoriuje atsirado ne viena naujiena, kurią padiktavo kintantis požiūris į sveikatą ir aplinkos tausojimą, skelbia BBC Good Food.

Prisiminkime, pavyzdžiui, vėlyvų pusryčių (angl. brunh) bumą ar visuotinį susižavėjimą avokadais.

2018-ieji irgi žada naujų tendencijų, ypač susijusių su daržovių ir veganiškais patiekalais. Ant bangos žada būti vadinamoji „hiper-vietinė“ virtuvė, kai patiekalai ruošiami iš vietoje užaugintų daržovių, o virėjai pasitelks ne tik vaizduotę, bet ir naujausias technologijas.

Prebiotikai ir probiotikai

Viena iš naujausių maisto tendencijų – plačiai vartojami fermentuoti ir rauginti produktai. Juose gausu probiotikų – gerųjų bakterijų. 2018-aisiais itin populiarios Kimči salotos, misas (sojų pupelių pasta) ir kefyras.

Taip pat populiarėja ir vadinamieji prebiotikai. Juose gerųjų bakterijų nėra, tačiau jie sudaro geras sąlygas joms gyvuoti. Plačiausiai žinomi prebiotikai yra česnakai ir svogūnai, rašo BBC Good Food.

„Mokteiliai“

Maisto apžvalgininkas Tony Nayloras atkreipia dėmesį į augančią nealkoholinių gėrimų rinką, o mažmeninės prekybos atstovai teigia, kad vadinamoji tūkstantmečio karta alkoholinių gėrimų vartoja vis mažiau.

Netikėtų skonių kokybiški gazuoti gėrimai, nealkoholinis alus, vynas, likeris ir įvairūs kokteiliai, dar vadinami „mokteiliais“, užima vis didesnę gėrimų rinkos dalį.

Havajietiška virtuvė

Havajietiškas patiekalas, kuris savo sudėtimi nedaug skiriasi nuo sušių, tačiau patiekiamas salotų pavidalu, vadinamas „poke“. Jis ruošiamas iš įvairių daržovių, dumblių, jūros gėrybių, žuvies, sėklų. BBC Good Food prognozuoja, kad greitu metu jis turėtų užkariauti pasaulio restoranus ir būti pripažintas ne tik kaip gaivus užkandis, bet ir kaip pietų ar vakarienės alternatyva. 

Timuto pipirai

Nepale augantys pipirai yra labai neišvaizdūs, tačiau jų skonis ir aromatas nepalieka abejingų. Pipirai yra aštrūs ir dvelkia greipfrutais.

Pranašaujama, kad šiais prieskoniais pradėjus prekiauti dideliems prekybos tinklams, jis taps neatsiejamu padažų, egzotiškų patiekalų ir net kokteilių ingredientu.

Dar vietiškesnis vietinis maistas

Sparčiai populiarėja vadinamasis vietinis, o dabar – ir hiper-vietinis maistas. Jo esmė – produktai turi būti užauginti čia pat, kai kurių įsitikinimu – ne didesniu atstumu nuo namų, negu galima įveikti pėsčiomis. 

Vienas šio judėjimo pradininkų yra Danijos šefas Rene Redzepi, savo restorane „Noma“ pasiūlęs patiekalų iš vietoje auginamų daržovių, žolelių  ir vaisių.

Technologijos virtuvėje

Išmanieji šaldytuvai, kurie jums praneša, ko stinga, kurie produktai netrukus baigs galioti, ar turite pakankamai sveiko maisto – jau ne fantastika, o realybė. Kai kurios balsu valdomos technologijos, pavyzdžiui „Google Home“ ir „Alexa“, padeda sukurti pirkinių sąrašus ir net atlikti užsakymus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kavos ūkiuose gyvenimas – ne kaip reklamose: išmoktos pamokos 1

Anksti rytą ūkininkas priklaupia prie kavos krūmo ir šypsodamasis skina prisirpusią tamsiai raudoną uogą, o...

Laisvalaikis
2019.02.17
Vilniuje vyksta kavos mėgėjų atlaidai

Vasario 8–10 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, vyksta didžiausias Baltijos šalyse kavos festivalis „Vilnius...

Laisvalaikis
2019.02.08
Paskelbtas šimto geriausių Lietuvos barų sąrašas 20

Vasario 7-osios popietę Vilniuje paskelbtas pirmasis geriausių Lietuvos barų sąrašas. Geriausiu baru ir „Best...

Laisvalaikis
2019.02.07
Šokoladas – ir maistas, ir vaistas

Šiais visuotinio kalorijų skaičiavimo laikais skamba neįtikėtinai, tačiau tiems, kurie rūpinasi savo...

Laisvalaikis
2019.02.02
„Burger King“ įgėlė „McDonald‘s“ dėl „Big Mac“ Premium 6

Šių metų pradžioje greitojo maisto restoranų tinklui „McDonald’s“ Europos Sąjungos šalyse praradus išimtines...

Rinkodara
2019.02.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau