2018-ųjų mitybos tendencijos ir mados

Publikuota: 2018-02-17
„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.

Nuo vegetariškų „mėsainių“ iki nealkoholinių „svaigiųjų“ gėrimų: 2018-aisiais vyraus ne tik sveiko, bet ir inovatyvaus  maisto tendencijos.

Per praėjusius keletą metų maisto ir gėrimų sektoriuje atsirado ne viena naujiena, kurią padiktavo kintantis požiūris į sveikatą ir aplinkos tausojimą, skelbia BBC Good Food.

Prisiminkime, pavyzdžiui, vėlyvų pusryčių (angl. brunh) bumą ar visuotinį susižavėjimą avokadais.

2018-ieji irgi žada naujų tendencijų, ypač susijusių su daržovių ir veganiškais patiekalais. Ant bangos žada būti vadinamoji „hiper-vietinė“ virtuvė, kai patiekalai ruošiami iš vietoje užaugintų daržovių, o virėjai pasitelks ne tik vaizduotę, bet ir naujausias technologijas.

Prebiotikai ir probiotikai

Viena iš naujausių maisto tendencijų – plačiai vartojami fermentuoti ir rauginti produktai. Juose gausu probiotikų – gerųjų bakterijų. 2018-aisiais itin populiarios Kimči salotos, misas (sojų pupelių pasta) ir kefyras.

Taip pat populiarėja ir vadinamieji prebiotikai. Juose gerųjų bakterijų nėra, tačiau jie sudaro geras sąlygas joms gyvuoti. Plačiausiai žinomi prebiotikai yra česnakai ir svogūnai, rašo BBC Good Food.

„Mokteiliai“

Maisto apžvalgininkas Tony Nayloras atkreipia dėmesį į augančią nealkoholinių gėrimų rinką, o mažmeninės prekybos atstovai teigia, kad vadinamoji tūkstantmečio karta alkoholinių gėrimų vartoja vis mažiau.

Netikėtų skonių kokybiški gazuoti gėrimai, nealkoholinis alus, vynas, likeris ir įvairūs kokteiliai, dar vadinami „mokteiliais“, užima vis didesnę gėrimų rinkos dalį.

Havajietiška virtuvė

Havajietiškas patiekalas, kuris savo sudėtimi nedaug skiriasi nuo sušių, tačiau patiekiamas salotų pavidalu, vadinamas „poke“. Jis ruošiamas iš įvairių daržovių, dumblių, jūros gėrybių, žuvies, sėklų. BBC Good Food prognozuoja, kad greitu metu jis turėtų užkariauti pasaulio restoranus ir būti pripažintas ne tik kaip gaivus užkandis, bet ir kaip pietų ar vakarienės alternatyva. 

Timuto pipirai

Nepale augantys pipirai yra labai neišvaizdūs, tačiau jų skonis ir aromatas nepalieka abejingų. Pipirai yra aštrūs ir dvelkia greipfrutais.

Pranašaujama, kad šiais prieskoniais pradėjus prekiauti dideliems prekybos tinklams, jis taps neatsiejamu padažų, egzotiškų patiekalų ir net kokteilių ingredientu.

Dar vietiškesnis vietinis maistas

Sparčiai populiarėja vadinamasis vietinis, o dabar – ir hiper-vietinis maistas. Jo esmė – produktai turi būti užauginti čia pat, kai kurių įsitikinimu – ne didesniu atstumu nuo namų, negu galima įveikti pėsčiomis. 

Vienas šio judėjimo pradininkų yra Danijos šefas Rene Redzepi, savo restorane „Noma“ pasiūlęs patiekalų iš vietoje auginamų daržovių, žolelių  ir vaisių.

Technologijos virtuvėje

Išmanieji šaldytuvai, kurie jums praneša, ko stinga, kurie produktai netrukus baigs galioti, ar turite pakankamai sveiko maisto – jau ne fantastika, o realybė. Kai kurios balsu valdomos technologijos, pavyzdžiui „Google Home“ ir „Alexa“, padeda sukurti pirkinių sąrašus ir net atlikti užsakymus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau