2018-ųjų mitybos tendencijos ir mados

Publikuota: 2018-02-17
„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.

Nuo vegetariškų „mėsainių“ iki nealkoholinių „svaigiųjų“ gėrimų: 2018-aisiais vyraus ne tik sveiko, bet ir inovatyvaus  maisto tendencijos.

Per praėjusius keletą metų maisto ir gėrimų sektoriuje atsirado ne viena naujiena, kurią padiktavo kintantis požiūris į sveikatą ir aplinkos tausojimą, skelbia BBC Good Food.

Prisiminkime, pavyzdžiui, vėlyvų pusryčių (angl. brunh) bumą ar visuotinį susižavėjimą avokadais.

2018-ieji irgi žada naujų tendencijų, ypač susijusių su daržovių ir veganiškais patiekalais. Ant bangos žada būti vadinamoji „hiper-vietinė“ virtuvė, kai patiekalai ruošiami iš vietoje užaugintų daržovių, o virėjai pasitelks ne tik vaizduotę, bet ir naujausias technologijas.

Prebiotikai ir probiotikai

Viena iš naujausių maisto tendencijų – plačiai vartojami fermentuoti ir rauginti produktai. Juose gausu probiotikų – gerųjų bakterijų. 2018-aisiais itin populiarios Kimči salotos, misas (sojų pupelių pasta) ir kefyras.

Taip pat populiarėja ir vadinamieji prebiotikai. Juose gerųjų bakterijų nėra, tačiau jie sudaro geras sąlygas joms gyvuoti. Plačiausiai žinomi prebiotikai yra česnakai ir svogūnai, rašo BBC Good Food.

„Mokteiliai“

Maisto apžvalgininkas Tony Nayloras atkreipia dėmesį į augančią nealkoholinių gėrimų rinką, o mažmeninės prekybos atstovai teigia, kad vadinamoji tūkstantmečio karta alkoholinių gėrimų vartoja vis mažiau.

Netikėtų skonių kokybiški gazuoti gėrimai, nealkoholinis alus, vynas, likeris ir įvairūs kokteiliai, dar vadinami „mokteiliais“, užima vis didesnę gėrimų rinkos dalį.

Havajietiška virtuvė

Havajietiškas patiekalas, kuris savo sudėtimi nedaug skiriasi nuo sušių, tačiau patiekiamas salotų pavidalu, vadinamas „poke“. Jis ruošiamas iš įvairių daržovių, dumblių, jūros gėrybių, žuvies, sėklų. BBC Good Food prognozuoja, kad greitu metu jis turėtų užkariauti pasaulio restoranus ir būti pripažintas ne tik kaip gaivus užkandis, bet ir kaip pietų ar vakarienės alternatyva. 

Timuto pipirai

Nepale augantys pipirai yra labai neišvaizdūs, tačiau jų skonis ir aromatas nepalieka abejingų. Pipirai yra aštrūs ir dvelkia greipfrutais.

Pranašaujama, kad šiais prieskoniais pradėjus prekiauti dideliems prekybos tinklams, jis taps neatsiejamu padažų, egzotiškų patiekalų ir net kokteilių ingredientu.

Dar vietiškesnis vietinis maistas

Sparčiai populiarėja vadinamasis vietinis, o dabar – ir hiper-vietinis maistas. Jo esmė – produktai turi būti užauginti čia pat, kai kurių įsitikinimu – ne didesniu atstumu nuo namų, negu galima įveikti pėsčiomis. 

Vienas šio judėjimo pradininkų yra Danijos šefas Rene Redzepi, savo restorane „Noma“ pasiūlęs patiekalų iš vietoje auginamų daržovių, žolelių  ir vaisių.

Technologijos virtuvėje

Išmanieji šaldytuvai, kurie jums praneša, ko stinga, kurie produktai netrukus baigs galioti, ar turite pakankamai sveiko maisto – jau ne fantastika, o realybė. Kai kurios balsu valdomos technologijos, pavyzdžiui „Google Home“ ir „Alexa“, padeda sukurti pirkinių sąrašus ir net atlikti užsakymus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 3

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
13:28
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31
Sardinijos vyno atradimai 2

Jeigu reiktų išvardyti ženklus, būdingus Sardinijos salai, pirmiausia pasakyčiau: vėjas, akmuo, avys. Taip...

Laisvalaikis
2018.10.28
Jūsų stalas: tikra ir netikra vėžlių sriuba Premium

Knygoje „Alisa stebuklų šalyje“ buvo vienas labai keistas ir liūdnas personažas vardu Netikras Vėžlys. Tiesą...

Verslo klasė
2018.10.28
Restorano šefas G. Žalys: atėjo laikas antrajam „Stiklių” kvėpavimui 3

„Prancūzija mane išmokė patriotizmo, todėl aš esu čia“, – sako Gerdvilas Žalys, naujasis „Stiklių“ restorano...

Laisvalaikis
2018.10.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau