2018-ųjų mitybos tendencijos ir mados

Publikuota: 2018-02-17
„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.

Nuo vegetariškų „mėsainių“ iki nealkoholinių „svaigiųjų“ gėrimų: 2018-aisiais vyraus ne tik sveiko, bet ir inovatyvaus  maisto tendencijos.

Per praėjusius keletą metų maisto ir gėrimų sektoriuje atsirado ne viena naujiena, kurią padiktavo kintantis požiūris į sveikatą ir aplinkos tausojimą, skelbia BBC Good Food.

Prisiminkime, pavyzdžiui, vėlyvų pusryčių (angl. brunh) bumą ar visuotinį susižavėjimą avokadais.

2018-ieji irgi žada naujų tendencijų, ypač susijusių su daržovių ir veganiškais patiekalais. Ant bangos žada būti vadinamoji „hiper-vietinė“ virtuvė, kai patiekalai ruošiami iš vietoje užaugintų daržovių, o virėjai pasitelks ne tik vaizduotę, bet ir naujausias technologijas.

Prebiotikai ir probiotikai

Viena iš naujausių maisto tendencijų – plačiai vartojami fermentuoti ir rauginti produktai. Juose gausu probiotikų – gerųjų bakterijų. 2018-aisiais itin populiarios Kimči salotos, misas (sojų pupelių pasta) ir kefyras.

Taip pat populiarėja ir vadinamieji prebiotikai. Juose gerųjų bakterijų nėra, tačiau jie sudaro geras sąlygas joms gyvuoti. Plačiausiai žinomi prebiotikai yra česnakai ir svogūnai, rašo BBC Good Food.

„Mokteiliai“

Maisto apžvalgininkas Tony Nayloras atkreipia dėmesį į augančią nealkoholinių gėrimų rinką, o mažmeninės prekybos atstovai teigia, kad vadinamoji tūkstantmečio karta alkoholinių gėrimų vartoja vis mažiau.

Netikėtų skonių kokybiški gazuoti gėrimai, nealkoholinis alus, vynas, likeris ir įvairūs kokteiliai, dar vadinami „mokteiliais“, užima vis didesnę gėrimų rinkos dalį.

Havajietiška virtuvė

Havajietiškas patiekalas, kuris savo sudėtimi nedaug skiriasi nuo sušių, tačiau patiekiamas salotų pavidalu, vadinamas „poke“. Jis ruošiamas iš įvairių daržovių, dumblių, jūros gėrybių, žuvies, sėklų. BBC Good Food prognozuoja, kad greitu metu jis turėtų užkariauti pasaulio restoranus ir būti pripažintas ne tik kaip gaivus užkandis, bet ir kaip pietų ar vakarienės alternatyva. 

Timuto pipirai

Nepale augantys pipirai yra labai neišvaizdūs, tačiau jų skonis ir aromatas nepalieka abejingų. Pipirai yra aštrūs ir dvelkia greipfrutais.

Pranašaujama, kad šiais prieskoniais pradėjus prekiauti dideliems prekybos tinklams, jis taps neatsiejamu padažų, egzotiškų patiekalų ir net kokteilių ingredientu.

Dar vietiškesnis vietinis maistas

Sparčiai populiarėja vadinamasis vietinis, o dabar – ir hiper-vietinis maistas. Jo esmė – produktai turi būti užauginti čia pat, kai kurių įsitikinimu – ne didesniu atstumu nuo namų, negu galima įveikti pėsčiomis. 

Vienas šio judėjimo pradininkų yra Danijos šefas Rene Redzepi, savo restorane „Noma“ pasiūlęs patiekalų iš vietoje auginamų daržovių, žolelių  ir vaisių.

Technologijos virtuvėje

Išmanieji šaldytuvai, kurie jums praneša, ko stinga, kurie produktai netrukus baigs galioti, ar turite pakankamai sveiko maisto – jau ne fantastika, o realybė. Kai kurios balsu valdomos technologijos, pavyzdžiui „Google Home“ ir „Alexa“, padeda sukurti pirkinių sąrašus ir net atlikti užsakymus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau