Verslas imasi skleisti saikingo alkoholio vartojimo kultūrą

Publikuota: 2017-12-08
Nuotraukoje – Arūnas Starkus, Lietuvos someljė mokyklos steigėjas, su Stylianu Filopoulu (Graikija), WiM asociacijos direktoriumi. Asmeninio archyvo nuotr.
svg svg
Nuotraukoje – Arūnas Starkus, Lietuvos someljė mokyklos steigėjas, su Stylianu Filopoulu (Graikija), WiM asociacijos direktoriumi. Asmeninio archyvo nuotr.

Liko mažiau nei mėnuo, kai Lietuvos piliečių gyvenimą pradės reguliuoti nauja Alkoholio kontrolės įstatymo redakcija. Kiekvienas sveiko proto žmogus sutiks, kad neatsakingas alkoholio vartojimas yra didelė bėda. Tačiau vargu ar kas paneigs, jog ne mažesnė bėda yra tai, kad, užuot pagaliau ėmusis švietimo, valstybė griebiasi dar vieno draudimo.

Apmaudu, kad Lietuva nusprendė lipti ant draudimų grėblio, nors galėtų pasisemti patirties iš kitų šalių. Juolab kad mokytis kovos su alkoholio daroma žala būdų yra iš ko. Vienas sektinų pavyzdžių – pasaulinė nepolitinė, atsakingą verslą vienijanti asociacija „Wine in Moderation“ (WiM), į kurią praėjusią savaitę įstojo Lietuvos someljė mokykla (LSA).

Arūnas Starkus, vienas šios mokyklos steigėjų, dalyvavo asociacijos konferencijoje Europos Parlamente Briuselyje ir VŽ „Savaitgaliui“ pasakojo, kad WiM radosi iš alkoholio vartojimą siekiančios mažinti ES programos, veikusios nuo 2006 m. Dabar WiM priklauso nacionalinės vyną gaminančių šalių vyndarių asociacijos, „Deutsche Weinakademie“, „Austrian Wine Academy“ arba tokie dariniai kaip Švedijos vyno mėgėjų sambūris, turintis 26.000 narių, ir daugybė kitų savanoriškai prisijungusių organizacijų, kurios mano, kad vyno vartojimo tradicijas reikia keisti keičiant žmogų – jį šviečiant ir suteikiant daugiau atsakomybės už savo pasirinkimą.

„Kai kuriose Pietų Europos šalyse didelės problemos dėl alkoholio vartojimo tarsi ir nėra, bet jos vis tiek akcentuoja socialinę verslo atsakomybę. Pvz., ispanų rūpestis – nėščios moterys, italų – išgėrę vairuotojai, kitos šalys siekia jaunimą atpratinti nuo narkotikų. Švedijoje liberalizuojant silpno alkoholio (alaus ir vyno) prekybą skatinama atsisakyti stipriųjų gėrimų ir taip mažinamas bendras alkoholio vartojimas“, – dėsto p. Starkus. Anot jo, kiekviena WiM dalyvaujanti šalis ar organizacija pasirenka sau aktualiausią sritį.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Asociacija veikia partnerystės pagrindais, siekia kurti tvarią vyno kultūrą ir sveiką gyvenseną. Tuo rūpinasi asocijuoto nario statusą turinti Tarptautinė vyno žurnalistų federacija (FIJEV) ir Tarptautinė vyno brolijų federacija („The International Federation of Wine Brotherhoods“).

Pašnekovas pasakoja, kad per 10 metų WiM smarkiai išsiplėtė, į ją įstojo Lotynų Amerikos šalys, ir kai Lietuvoje prasidėjo „stiprus antialkoholinis vajus“, jis nusprendė su organizacijos veikla susipažinti detaliau. „Iš esmės šios asociacijos tikslas yra vartotojų ir profesionalų saikingo vartojimo edukacija, remiantis europine vyno vartojimo kultūra, ir tiesos, paremtos moksliniais tyrimais, skleidimas“, – sako p. Starkus.

Paklaustas apie „europinį vartojimą“, jis aiškina, kad Vakarų, Pietų ir Vidurio Europoje vynas yra gastronominio gyvenimo dalis, o ne svaiginimosi priemonė.

Orientyras – mokslas

Anot pašnekovo, propaguodama saikingo vartojimo kultūrą, WiM remiasi mokslinių tyrimų rezultatais, o jų atliekama daug ir rimtų: „Organizacijos svetainėje kaupiamoje publikacijų bibliotekoje sudėliota viskas: vyno žala, nauda, ir mes turime žinoti apie vieną ir apie kitą, naudotis patikimais moksliniais tyrimais ir nekurti mitų.“ Antai viename tokių laisvai prieinamų tyrimų teigiama, kad, vyną vartojant su maistu, etilo alkoholio kiekis kraujyje gali būti iki 50% mažesnis, nei vyną geriant vieną.

Mokslininkai dažnai naudoja J kreivę, iliustruojančią, kad saikingas vyno vartojimas iki tam tikro lygmens nėra žalingas. O rūkymo žalos kreivė šauna tiesiai į viršų: daugiau rūkai, daugiau žalos. Tyrimai rodo, kad vyne esantys polifenoliai gali turėti teigiamą poveikį bendram ir su dažniausiai pasitaikančiomis ligomis susijusio mirtingumo mažėjimui, tačiau, pasak p. Starkaus, užuot diegus saikingo vartojimo kultūrą, šie dalykai Lietuvoje yra demonizuojami.

Asociacija ir Lietuva

Lietuva bus pirmoji iš Baltijos ir Rytų Europos šalių, įstojusi į WiM, nes iš verslo tai reikalauja aiškaus socialinio požiūrio ir tam tikrų investicijų. Pavyzdžiui, WiM veikloje dalyvaujanti Nyderlandų importuotojų asociacija KVNW saikingo vartojimo skatinimo biudžetui skiria po kiek daugiau nei centą nuo kiekvieno parduoto butelio, taip surenka po 160.000 Eur per metus. Lėšos naudojamos atsakingo vartojimo programoms.

Vyno klubas prieš keletą mėnesių tapo WiM informaciniu partneriu, lapkritį LSA į asociaciją priimta nacionalinio koordinatoriaus statusu. „Nors po birželį priimtų Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų atrodė, kad kiek per vėlu stoti į WiM, nes bet kokia komunikacija apie vyną gali būti ribojama, nusprendėme imtis saikingo vartojimo skleidimo misijos. Tikime, kad galima paneigti valdžios požiūrį į piliečius, kaip į nelabai protingus ir nevalingus vartotojus, kuriems rūpi tuoj pat prisigerti, arba į verslininkus, kurie viską daro tik dėl pinigų. Prisijungęs prie iniciatyvos verslas nebegalės būti kaltinamas, kad nedarė nieko konstruktyvaus, o valdžia nebeturės teisės jo stumdyti kaip šachmatų figūrėles: dabar paaukosim vienus, o rytoj – kitus.“

Šalys, kadaise įvedusios alkoholio draudimą, žino, kokių klaidų buvo padaryta. Ir Lietuvos politikai žino apie Švedijoje su skausmingomis netektimis per 100 metų pasiektą rezultatą, tačiau valdžia vis tiek tiki, kad tą patį Lietuvoje galima įvykdyti per kelerius metus. „Nepavyks, – sako p. Starkus, – nes pasaulis per 100 metų pasikeitė iš esmės, ir auga karta, kuri greičiau išvažiuos iš Lietuvos, negu pasikeis. Jie ne revoliucionieriai, bet laisvi priimti sprendimus. Jie net nesiginčys, o pasielgs taip, kaip jiems patinka. Mums norisi tokį nesiskaitymą su žmonėmis sustabdyti. Tegu įstatymo negalime pakeisti, bet bent savivoką bandysime keisti“, – kalba p. Starkus. Jis sako kviesiantis prie WiM veiklos prisijungti alkoholio rinkos dalyvius ir daryti tai, kas vyksta pasaulyje, – europietiškos vyno kultūros, saikingo vartojimo idėją paversti industrijos moto. Nes negalima nebyliai iš šalies stebėti vykstančios destrukcijos.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku