Populiarūs mitai apie maisto produktus

Publikuota: 2017-12-03
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Kasdien susiduriame su įvairiais mitais, kurie tarsi diktuoja gyvenimo taisykles, gausybė jų egzistuoja ir apie sveiką mitybą. VŽ pataria: ne viską reikia priimti už gryną pinigą.

Dažiklis Nr. 40 vaikams sukelia hiperaktyvumą

Dažiklis Nr. 40 žinomas kaip Aluros raudona spalva. Jis labiausiai paplitęs maisto gamyboje ir naudojamas visur: nuo traškučių ir skrudintų pyragaičių iki šviežios mėsos ir pusryčių dribsnių. Net maistas, kuris nėra raudonas arba rožinis, pavyzdžiui, zefyrai ir vaniliniai pyragėliai, gali turėti šio dažiklio. Daugelį šių produktų mėgsta vaikai. Įtariama, kad maisto dažikliai gali būti dėmesio trūkumo – hiperaktyvumo sutrikimo (ADHD) – priežastis.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) nagrinėjo 35 m. trukusias mokslo studijas ir patvirtino, kad spalvų priedai nesukelia ADHD, nors gali padidinti hiperaktyvumą vaikams, kurie juo jau pasižymi. Atliekant vieną iš studijų Didžiojoje Britanijoje, vaikams buvo duodama gėrimų su maišytais dažikliais. Hiperaktyvumo padidėjimą pastebėjo tik tėvai. Mokytojai ir pašaliniai stebėtojai pokyčių nematė.

8 stiklinės vandens per dieną

Jeigu neišgersite 8 stiklinių vandens per dieną, jus ištiks dehidratacija. Šis mitas paplitęs visame pasaulyje, nors iš tiesų viskas priklauso nuo žmogaus aktyvumo, amžiaus ir klimato, kur jis gyvena.

Mokslo tyrimai byloja, kad skysčio poreikiui patenkinti organizmui pakaktų pusės tiek skysčių. Bet jei praleidžiate pietų pertrauką, tarkime, bėgdami 5 km, o ne sėdėdami prie stalo, reikėtų gerti daugiau vandens. Be to, nebūtina gerti tik vandenį. Tinka ir sultys, pienas. Tinka net kava, arbata, gaivieji gėrimai.

Cukrus priverčia vaikus išsišokti

Duokite vaikams saldumynų ir po 15 minučių jie ims lipti sienomis. Ar cukrus tikrai skatina laukinį vaikų elgesį?

Daugybė tyrimų rodo, kad nėra ryšio tarp vaikų elgesio ir cukraus vartojimo. Kai vaikai užkanda saldumynų ir padaro salto kambaryje, nereikėtų šio energijos protrūkio sieti su saldžiu maistu. Mokslininkai tvirtina, kad vaikų energija stiprėja dėl aplinkybių, o ne dėl cukraus. Pavyzdžiui, kai vaikas suvalgo saldainių ir ima šėlti vakarėlyje, tikriausiai tam įtakos turi šventinė nuotaika, o ne saldėsiai.

Ekologiški maisto produktai turi daugiau maistinių medžiagų

Ekologiški maisto produktai kartais kainuoja beveik dvigubai daugiau, tačiau daugelis iš mūsų įsikabinę vienos minties: ekologiški maisto produktai yra maistingesni. Netiesa. Mokslininkai nustatė, kad augalinės ir gyvūninės kilmės maisto produktai turi tą patį kiekį vitaminų, nesvarbu, kaip jie auga. Ekologiški maisto produktai turi vieną išskirtinę naudą. Jei juos vartojate, tikrai sumažėja tikimybė „pasikrauti“ antibiotikams atsparių bakterijų ar pesticidų dėl augalų ar gyvūnų auginimo metodų.

Užkandžiaujant naktį didėja svoris

Sausainiai prieš miegą, sumuštiniai vidurnaktį, sauja traškučių po vakarėlio. Beveik visuotinai tikima, kad užkandžiaujant naktį galima priaugti svorio, bet mokslininkai teigia, jog tai netiesa.

Organizmo medžiagų apykaita niekada nenustoja veikti, net miegant. O kaip dėl kalorijų? Jų yra tiek pat: ar valgote vidurdienį, ar vidurnaktį. Jei gausite per daug kalorijų, priaugsite svorio, nesvarbu, kuriuo metu valgote. Vis dėlto į dietologų patarimą sočiai papusryčiauti verta įsiklausyti: gavusieji daug kalorijų per pusryčius nesijaučia tokie alkani likusią dienos dalį.

Kiaušiniai kenkia širdžiai

Kiaušiniuose yra cholesterolio, o šis užkemša arterijas ir skatina širdies ligas, todėl juos valgant didėja širdies ligų tikimybė.

Mokslininkai teigia, kad tai netiesa. Nors didelis cholesterolio kiekis iš tiesų yra viena iš širdies ligų priežasčių, nėra tiesioginio ryšio tarp suvalgomų kiaušinių ir prastos širdies veiklos. Viename kiaušinyje yra apie 200 mg cholesterolio. Tai reiškia, kad suvalgius kiaušinį per dieną cholesterolio kiekio norma neviršijama.

Amerikos širdies gydytojų asociacijos duomenimis, galime suvartoti ne daugiau nei 300 mg cholesterolio per parą. Tam tikras kiekis cholesterolio yra būtinas norint išlaikyti stiprias ląstelių sieneles ir vitamino D gamybai.

Ryškesnės daržovės – sveikesnės

Ryškios daržovės turi daugiau vitamino K ir kitų maistinių medžiagų nei šviesesnės. Tačiau fitochemikalų apstu ir šviesiose arba baltose daržovėse, tiesiog jie yra bespalviai. Pavyzdžiui, salieruose. Ši daržovė – mineralų sandėlys, joje gausu vitaminų, kalcio ir medžiagų, galinčių sumažinti kraujospūdį.

Svogūnuose yra daug junginių, kurie padeda užkirsti kelią širdies ligoms. Ir žiediniai kopūstai, nors iš esmės yra bespalviai, turi daug vitamino C. Lygiai tokie pat turtingi vitaminų baltagūžiai kopūstai.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Vyno aukcionas surinko tūkstančius labdarai

Šių metų „Christie‘s“ aukciono namų ir „Decanter“ žurnalo surengtame pasaulinėse varžybose įvertintų vynų...

Laisvalaikis
2019.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau