Jums alaus iš viskio statinės?

Publikuota: 2017-12-01
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gruodžio 1, 2 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, vyksta craft alaus festivalis. Šaunusis kareivis Šveikas džiaugtųsi: festivalyje per 200 įvairių alaus rūšių pristato 35 pasaulio daryklos.

VŽ primena, kas gi yra tas „craftinis“ alus. Svetainėje www.tikrasalus.lt publikuojamas „Brewers Association“ – mažųjų aludarių teises ginančios JAV organizacijos apibrėžimas, kas turi teisę būti vadinamas „craft brewer“.

Tai įmonės, kurios yra: a) mažos: gamina ne daugiau nei 3% viso šalyje pagaminamo alaus kiekio; b) nepriklausomos: mažiau nei 25% jos akcijų yra valdoma ar kontroliuojama gėrimų pramonės įmonės, kuri pati nėra „craft“ darykla; c) tradicinės: didžioji dalis pagaminamo alkoholio tūrio pareina iš alaus, kuris gaminamas naudojant tradicines ar inovatyvias aludarystės sudėtines dalis ir jų fermentaciją. Skoniniai salykliniai gėrimai nelaikomi alumi.

Taigi: mažos, nepriklausomos, tradicinės, verdančios įvairiausių skonių, dažnai besirandančių iš unikalių dermių, alų.

Bus visko

Pasak Vidmanto Čičelio, alaus someljė ir festivalio iniciatoriaus, lietuviai naujiems skoniams pasiduoda gana sunkiai, kita vertus, randasi vis daugiau keliaujančių, išsilavinusių žmonių, kuriems alaus skonis kur kas svarbesnis už laipsnius.

„Manau, kad lietuviai yra gurmanų tauta, tiesiog vyresni žmonės savo skonį atrado ir nebeieško, o jaunimas laužo standartus“, – sako p. Čičelis. Skonių ieškantiems gurmanams festivalyje jis žada bent dvi unikalias alaus rūšis. Pirmoji – „Vilkmergės“ elis, dvejus metus brandintas prancūziško ąžuolo statinėse. Vienoje jų prieš alų buvo brandintas ’Merlot‘, kitoje – ’Chardonnay‘ vynuogių vynas.

Antroji – mažos partijos alus „Barrel Aged Chocolate Porter – KING & MOUSE + GENYS BREWING CO. collab.“. Ilgas pavadinimas sufleruoja, kad tai – kelių skonio ekspertų bendro darbo vaisius. Iš tiesų, statinėje iš pradžių buvo brandinamas viskio baro „King & Mouse“ vardinis viskis, vėliau – „Crooked Nose & Coffee Stories“ žalia, neskrudinta kava, kol galiausiai joje atsidūrė „Genys Brewing co.“ porteris.

„Tokių unikalių procesų kūriniai visada būna riboto leidimo. Mano manymu, čia ir slypi tikrasis craft alaus žavesys. Tai alus, kuris, kaip ir Halio kometa, pasirodo retai“, – sako p. Čičelis. Informacija – www.vafest.lt

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Auga Group“ vadovas: ekologiškas maistas nėra prabangos prekė 1

Kęstutis Juščius, „Auga Group“ valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad gamintojams atėjo puikus laikas...

Agroverslas
10:18
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau