Jums alaus iš viskio statinės?

Publikuota: 2017-12-01
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gruodžio 1, 2 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, vyksta craft alaus festivalis. Šaunusis kareivis Šveikas džiaugtųsi: festivalyje per 200 įvairių alaus rūšių pristato 35 pasaulio daryklos.

VŽ primena, kas gi yra tas „craftinis“ alus. Svetainėje www.tikrasalus.lt publikuojamas „Brewers Association“ – mažųjų aludarių teises ginančios JAV organizacijos apibrėžimas, kas turi teisę būti vadinamas „craft brewer“.

Tai įmonės, kurios yra: a) mažos: gamina ne daugiau nei 3% viso šalyje pagaminamo alaus kiekio; b) nepriklausomos: mažiau nei 25% jos akcijų yra valdoma ar kontroliuojama gėrimų pramonės įmonės, kuri pati nėra „craft“ darykla; c) tradicinės: didžioji dalis pagaminamo alkoholio tūrio pareina iš alaus, kuris gaminamas naudojant tradicines ar inovatyvias aludarystės sudėtines dalis ir jų fermentaciją. Skoniniai salykliniai gėrimai nelaikomi alumi.

Taigi: mažos, nepriklausomos, tradicinės, verdančios įvairiausių skonių, dažnai besirandančių iš unikalių dermių, alų.

Bus visko

Pasak Vidmanto Čičelio, alaus someljė ir festivalio iniciatoriaus, lietuviai naujiems skoniams pasiduoda gana sunkiai, kita vertus, randasi vis daugiau keliaujančių, išsilavinusių žmonių, kuriems alaus skonis kur kas svarbesnis už laipsnius.

„Manau, kad lietuviai yra gurmanų tauta, tiesiog vyresni žmonės savo skonį atrado ir nebeieško, o jaunimas laužo standartus“, – sako p. Čičelis. Skonių ieškantiems gurmanams festivalyje jis žada bent dvi unikalias alaus rūšis. Pirmoji – „Vilkmergės“ elis, dvejus metus brandintas prancūziško ąžuolo statinėse. Vienoje jų prieš alų buvo brandintas ’Merlot‘, kitoje – ’Chardonnay‘ vynuogių vynas.

Antroji – mažos partijos alus „Barrel Aged Chocolate Porter – KING & MOUSE + GENYS BREWING CO. collab.“. Ilgas pavadinimas sufleruoja, kad tai – kelių skonio ekspertų bendro darbo vaisius. Iš tiesų, statinėje iš pradžių buvo brandinamas viskio baro „King & Mouse“ vardinis viskis, vėliau – „Crooked Nose & Coffee Stories“ žalia, neskrudinta kava, kol galiausiai joje atsidūrė „Genys Brewing co.“ porteris.

„Tokių unikalių procesų kūriniai visada būna riboto leidimo. Mano manymu, čia ir slypi tikrasis craft alaus žavesys. Tai alus, kuris, kaip ir Halio kometa, pasirodo retai“, – sako p. Čičelis. Informacija – www.vafest.lt

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Apie evoliuciją, mokslą ir pieną Premium

Jeigu nemiegojote mokykloje per biologijos pamokas, žinote, kad žmogus – tai stuburinis gyvūnas,...

Verslo klasė
2018.12.14
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau