Jums alaus iš viskio statinės?

Publikuota: 2017-12-01
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Gruodžio 1, 2 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, vyksta craft alaus festivalis. Šaunusis kareivis Šveikas džiaugtųsi: festivalyje per 200 įvairių alaus rūšių pristato 35 pasaulio daryklos.

VŽ primena, kas gi yra tas „craftinis“ alus. Svetainėje www.tikrasalus.lt publikuojamas „Brewers Association“ – mažųjų aludarių teises ginančios JAV organizacijos apibrėžimas, kas turi teisę būti vadinamas „craft brewer“.

Tai įmonės, kurios yra: a) mažos: gamina ne daugiau nei 3% viso šalyje pagaminamo alaus kiekio; b) nepriklausomos: mažiau nei 25% jos akcijų yra valdoma ar kontroliuojama gėrimų pramonės įmonės, kuri pati nėra „craft“ darykla; c) tradicinės: didžioji dalis pagaminamo alkoholio tūrio pareina iš alaus, kuris gaminamas naudojant tradicines ar inovatyvias aludarystės sudėtines dalis ir jų fermentaciją. Skoniniai salykliniai gėrimai nelaikomi alumi.

Taigi: mažos, nepriklausomos, tradicinės, verdančios įvairiausių skonių, dažnai besirandančių iš unikalių dermių, alų.

Bus visko

Pasak Vidmanto Čičelio, alaus someljė ir festivalio iniciatoriaus, lietuviai naujiems skoniams pasiduoda gana sunkiai, kita vertus, randasi vis daugiau keliaujančių, išsilavinusių žmonių, kuriems alaus skonis kur kas svarbesnis už laipsnius.

„Manau, kad lietuviai yra gurmanų tauta, tiesiog vyresni žmonės savo skonį atrado ir nebeieško, o jaunimas laužo standartus“, – sako p. Čičelis. Skonių ieškantiems gurmanams festivalyje jis žada bent dvi unikalias alaus rūšis. Pirmoji – „Vilkmergės“ elis, dvejus metus brandintas prancūziško ąžuolo statinėse. Vienoje jų prieš alų buvo brandintas ’Merlot‘, kitoje – ’Chardonnay‘ vynuogių vynas.

Antroji – mažos partijos alus „Barrel Aged Chocolate Porter – KING & MOUSE + GENYS BREWING CO. collab.“. Ilgas pavadinimas sufleruoja, kad tai – kelių skonio ekspertų bendro darbo vaisius. Iš tiesų, statinėje iš pradžių buvo brandinamas viskio baro „King & Mouse“ vardinis viskis, vėliau – „Crooked Nose & Coffee Stories“ žalia, neskrudinta kava, kol galiausiai joje atsidūrė „Genys Brewing co.“ porteris.

„Tokių unikalių procesų kūriniai visada būna riboto leidimo. Mano manymu, čia ir slypi tikrasis craft alaus žavesys. Tai alus, kuris, kaip ir Halio kometa, pasirodo retai“, – sako p. Čičelis. Informacija – www.vafest.lt

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Virtuvės šefo Jamie Oliverio restoranai praranda populiarumą

Virš Jungtinės Karalystės (JK) virtuvės šefo Jamie Oliverio valdomos verslo imperijos susikaupė debesys. Metų...

Vadyba
2018.02.20
Apie sveiką maistą – kitaip

Mitybos specialistų „išduodami“ leidimai valgyti vienus produktus ir vengti kitų, kaip ir stebuklingos...

Laisvalaikis
2018.02.18
2018-ųjų mitybos tendencijos ir mados

Nuo vegetariškų „mėsainių“ iki nealkoholinių „svaigiųjų“ gėrimų: 2018-aisiais vyraus ne tik sveiko, bet ir...

Laisvalaikis
2018.02.17
Pradėjo kepti tai, ko reikia ne tik klaipėdiečiams: po pusmečio jau planuoja plėtrą Premium

Verslininkai sako, kad sveiko maisto mados banga jau praėjo, bet valgytojų, ieškančių kuo natūralesnių...

Žemaitijos restoranas, kurio taisykles svečiai išmoko Premium

Geri darbuotojai, darbas neskaičiuojant valandų, kelios kultūros taisyklės svečiams – tai padeda daugiau kaip...

Iliustruotoji istorija: narkotikai Romos imperijoje

Senovės Romoje narkotikai buvo laisvai prieinami. Norėdami numalšinti skausmą arba pajusti meninį įkvėpimą...

Laisvalaikis
2018.02.11

Verslo žinių pasiūlymai

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau