JAV vyno legendos „Opus One“ premjera Lietuvoje

Publikuota: 2017-11-18
 

Spalį Vilniuje vyko legendinio Amerikos vyno „Opus One“, atsiradusio trijų XX a. įtakingiausių JAV ir Prancūzijos vynininkų – barono Philippe‘s de Rothschildo, jo dukros Philippine ir Roberto Mondavi – pastangomis, premjera Baltijos šalyse.

Vyninės atstovo Charlie Matthews atkimšti 2006, 2008, 2010 ir 2013 m. derliaus vynai stebino ypatingu skonio taurumu ir stilingumu. Profesionalai ir mėgėjai, norintys paragauti „Opus One“, užpildė restorano „Boff“ salę, kur p. Matthews pristatė ypatingą ūkį ir vyną.

Sandoris miegamajame

1978-aisiais, praėjus vos dvejiems metams po skandalingos Steveno Spurriero organizuotos Paryžiaus degustacijos, kurioje Kalifornijos vynas pasirodė geriau už prancūziškąjį, Robertas Mondavi buvo pakviestas atskristi pas Philippe‘ą de Rothschildą. Jam viešint „Mouton Rothschild“ ūkyje buvo kalbama apie viską, tik ne apie vyną. Prieš 15 m. prikėlęs Kalifornijos vyno pramonę p. Mondavi buvo benusiviliąs tuščiomis šnekomis ir laiko švaistymu, tačiau netikėtai gavo kvietimą ateiti ryte į barono miegamąjį. Pasirodo, 65-erių prancūzų aristokratas reikalus tvarkydavo rytais lovoje, vilkėdamas šilkinius naktinius. Pasiūlymas atpirko amerikiečio nerimą: „dviejų lygių sąjungoje“ buvo sutarta padaryti geriausią Amerikos vyną.

Brangiausias JAV vynuogynas

Maždaug prieš 160 m. Napos slėnyje, Kalifornijoje, Henry Walkeris Crabbas pasodino vynuogyną ir pavadino jį „To-Kalon“, graikiškai tai reiškė „gražusis“. Vynuogynas garsėjo išskirtinės kokybės vynu, tad nenuostabu, kad didžiausias jo dalis ilgainiui įsigijo vyno imperijos rykliai Robertas Mondavi (kuris paskui dalį vynuogyno perleido „Opus One“) ir Andy Beckstofferis. Ūkiai, norintys gaminti vyną iš šio ypatingo vynuogyno derliaus, turėjo pirkti itin brangias vynuoges iš esamų savininkų.

2014-ųjų „Wine Advocate“ net 4 šio vynuogyno vynus įvertino 100 iš 100 galimų balų, o ir kitus – itin aukštai. Tai paskatino p. Beckstofferį įvesti naują politiką: toną vynuogių įkainoti 15.000 USD, arba prilyginti 175-ių iš jų pagaminto vyno butelių kainai, jei jie kainuotų daugiau. Įdomu: jei norima ant butelio etiketės nurodyti „To-Kalon“ vynuogyno pavadinimą, mažiausia privaloma butelio kaina – 125 USD. Tad jei butelis vyno parduodamas už 300 USD (tai nėra reta), kilogramas vynuogių vyndariui kainuoja per 50 dolerių – beveik 10 kartų brangiau nei Napos slėnio vidurkis.

Kultinis Amerikos vynas

Už pirmuosius bandymus – vynuogynų plotelių atranką ir gamybą – buvo atsakingi Roberto Mondavi sūnus Timothy ir „Mouton Rothschild“ vyndarys Lucienas Sionneau. Neatrodė, kad sąjunga bus lengva. Mondavi – jaunas vyndarys, daręs vyną šeimai priklausančioje „Charles Krug“ vyninėje. Jam patiko svarūs, vaisiški vynai, jis mėgo rizikuoti ir vyną ramia sąžine filtravo, o Lucienas rinkosi struktūrą, asketiškumą, nemėgo rizikos, bet vyno nefiltravo.

1981 m. „Opus One“ debiutavo pirmąsyk surengtame Napos slėnio vyno aukcione. Pirmųjų (1979) ir antrųjų (1980) metų derliaus vynas dėžėje buvo parduodamas kartu ir dėžė buvo parduota už iki tol neregėtą sumą – 24.000 USD.

Taigi, kai po 3 metų, 1984-aisiais, šis vynas pagaliau pasirodė rinkoje, jam išsyk buvo suteiktas kultinio Amerikos vyno statusas.

Nuo 1984 iki 2000-ųjų vietoj Liucieno vyną su Timu Mondavi darė Patrickas Leonas – tuometis Rothschildų vyno imperijos pagrindinis vyndarys.

1991 m. buvo pastatyta moderni gravitacinės tėkmės vyninė Oukvilyje. Aplink ją suformuotas 69 ha vynuogynas. Nemažą dalį „Opus One“ vyno sudaro „To-Kalon“ vynuogyno derlius. Jo plotas padidėjo 2005-aisiais, kai jaunasis Mondavi verslą pardavė „Canstellation Brands“ ir kaip kompensaciją „Opus One“ ūkiui perdavė Pietų „To-Kalon“ vadinamą vynuogyną. Po sandorio vyninėje liko tik vienas vyndarys – Vilniuje ragautų vynmečių vyno autorius Michaelis Silacci. Jo pastangomis visas ūkis tapo ekologinis, o 11 ha „To-Kalon“ vynuogynas prižiūrimas biodinamiškai. Itin senų ir neproduktyvių vynmedžių vietoje sodinant naujus, atsiranda didesnė klonų įvairovė, tai suteikia vynui daugiau kompleksiškumo. Vynas parduodamas per 21-us Bordo vyno pirklių namus. Daugiau nei pusė iš maždaug 250.000 butelių eksportuojama. Svarbiausios eksporto rinkos yra Japonija, Didžioji Britanija, Vokietija, Šveicarija.

Ragautieji „Opus One“ vynai

2006-ųjų derliaus. Tai buvo gana vėsūs metai – mažiausiai saulės per 25 metus. Kol jaunas, šių metų vynas palyginti vaisiškas, ir labai švelnių, šilkinių taninų, svarus (daug ‘Merlot‘), tačiau subrendęs šis vynas labai prieskoniškas: saldymedis, derva, saldūs prieskoniai, tabakas (stipri ąžuolo statinių įtaka), dūmas, šiek tiek slyvų ir trešnių. Dėl prasidėjusios brandos daugeliui ragavusiųjų šis vynas pasirodė patraukliausias. Vynas puikiai derėjo prie jautienos „Rossini“ kepsnio su foie-gras ir kreminiu pievagrybių padažu.

2008 metai. Šalna pakando pusę uogų. Karšta vasara dar labiau sukoncentravo ir taip mažą derlių. Ypatingas juodųjų serbentų aromatas su derva, gervuogių uogiene, nemažai ąžuolo, daug taninų ir rūgšties. Vynas stebėtinai jaunatviško skonio, tad sudarė itin gerą porą su ėriuko nugarinės kepsniu.

2010-ieji. Sunkūs, kontrastingi metai: šaltą lietų keitė karštis, nuo kurio gelbėtasi paliekant daug lapijos ant krūmo prieš derliaus nuėmimą. Tai buvo pirmieji metai, kai bandyta uogas nuskinti šiek tiek anksčiau, ir tai pasiteisino su kaupu. Taurėje dominavo tamsiųjų uogų uogienės, rožių žiedlapių, dūmų, raudonųjų paprikų ir vanilės aromatai. Nenuostabu, kad tai vyndario itin mėgstamas derlius – vynas stebina balansu tarp vaisiško skonio ir elegantiško minerališkumo poskonyje. Grūdais maitinto juodojo anguso iš Australijos kepsnys buvo itin minkštas, bet kupinas sodraus skonio – visai kaip vynas, su kuriuo buvo derinamas.

2013 metai. Šilta žiema, idealus oras žydėjimo metu, karšta vasara lėmė ypatingą derlių, itin gerą kalifornietiškam vynui. Tad nenuostabu, kad šis „Opus One“ pasižymi itin koncentruotu uogienės ir prinokusių juodų uogų aromatu su egzotiškomis prieskonių ir ulongo arbatos bei vanilės natomis. Taurėje teliūskuojant tokiam sodraus ir itin galingo skonio vynui, reikia atitinkamos atsvaros lėkštėje. Restorano „Boff“ šefas Mheras Gevorkianas pjaustydamas apskrudusius, vyšniomis ir šokoladu kvepiančius „Rubia Gallegos“ jautienos pjausnius pasakojo, kaip ieškojo ir galų gale rado, kur užsakyti šios ypatingos mėsos. Tai buvo kone tobulas vyno ir maisto derinio pavyzdys.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
2018.06.20
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06
Britai už alų moka gerokai daugiau nei kaina, kurią laiko priimtina

Britų aludžių lankytojai už pintą alaus vidutiniškai moka 60 pensų daugiau nei kaina, kurią jie patys...

Laisvalaikis
2018.06.02

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau