Rinktinis putojantis vynas gaminamas ne vien Šampanėje

Publikuota: 2017-11-12
Viename Frančiakortos srities (Šiaurės Italija) ūkių. Stefano Rellandini/„Reuters“ nuotr.
svg svg
Viename Frančiakortos srities (Šiaurės Italija) ūkių. Stefano Rellandini/„Reuters“ nuotr.
 

Be abejonės, žinomiausias putojantis vynas yra šampanas, ir jis negaminamas niekur kitur, išskyrus Šampanę. Tačiau šio tauraus gėrimo skonį formuojantis klasikinis metodas taikomas ir kitose šalyse.

Net ir toje pačioje Prancūzijoje esama ne Šampanės regione daromo itin kokybiško putojančio vyno, kukliai vadinamo kremanu (cremant). Italija puikuojasi aristokratiškąja „Franciacorta“ (frančiakorta), o Katalonijos vyndariai kasmet demonstruoja, kad jų cava (kava) skoniu gali lygiuotis į putojančiojo vyno elitą. O ir palyginti jaunas putojantis Anglijos vynas sparčiai skinasi kelią šampaniškosios šlovės link. Tad koks gi tas kitas, ne Šampanėje daromas, putojantis vynas?

Prancūzija

Cremant‘u (liet. kremiškas) nuo seno vadintas šiek tiek mažesnio slėgio putojantis vynas, kuris burnoje atrodydavo minkštesnės ir kremiškesnės tekstūros nei įprastas putojantis vynas. Dabar taip vadinamas ne Šampanėje klasikiniu būdu gaminamas putojantis vynas. Įdomu, kad visos kremano apeliacijos taip pat turi griežtus vyndarystės įstatymus, panašius į šampano: derlius skinamas tik rankomis, vynas su mielėmis butelyje bręsta mažiausiai devynis mėnesius. Kremanai gaminami skirtinguose Prancūzijos regionuose, tad ir jų skonį formuoja skirtingos tiems regionams būdingos vynuogės.

Skonis dažniausiai atspindi kilmės vietos bei ten augančių vynuogių savybes: Elzaso kremanas bus vaisiškai prieskoningas ir sirpaus skonio. Putojantis vynas iš Luaros žemumos dažniausiai kvepės citrusais, ramunėlėmis ir medumi. Prancūzijoje išskiriamos aštuonios putojančio vyno apeliacijos, turinčios kremano pavadinimą: Cremant d‘Alsace (Elzasas), Crémant de Bordeaux (Bordo), Cremant de Bourgogne (Burgundija), Cremant de Die (Ronos slėnis), Cremant du Jura (Jura), Cremant de Limoux (Langedokas-Rusijonas), Cremant de Loire (Luaros žemuma) ir Cremant de Savoie (Savoja).

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Italija

Italijos putojantis pasididžiavimas, žinoma, yra „Franciacorta“ (frančiakorta). Šiaurės Italijoje, Lombardijos regione, Brešos provincijoje esančioje Frančiakortos zonoje daromi sausi, tuo pačiu „Franciacorta“ vardu vadinami putojantieji vynai.

Šios teritorijos vyno kokybe stebėjosi dar Plinijus Senasis, o rašytiniuose šaltiniuose „Franzacurta“ minima nuo XIII a. Tiesa, pavadinimas „Franciacorta“ ant butelio pirmąsyk užrašytas tik 1957-aisiais. Praėjus dešimtmečiui, apeliacijai buvo suteiktas DOC statusas, o 1995 m. ir pats kilniausias – DOCG. Tai yra vienintelis itališkas vynas, kuriam neprivaloma deklaruoti savo DOCG statuso specialiu žymėjimu (tokią pačią išskirtinę teisę turi šampano gamintojai).

Mineralų ir kalkingo žvyro gausiame Frančiakortos dirvožemyje sirpsta ’Chardonnay‘, ’Pinot Nero‘ ir ’Pinot Bianco‘ vynuogės. Vos 2.200 ha apimančioje apeliacijoje vyndarystės taisyklės ne švelnesnės (kai kuriais atvejais net griežtesnės) nei Šampanėje. „Franciacorta“ net 18 mėn. (riserva – 60 mėn.) brandinama su mielėmis butelyje. Vynas dažniausiai kvepia obuoliais, citrusais, skrudintais žemės riešutais ir šviežiu pusryčių skrebučiu. Gomuryje sodrus ir kremiškas, su ilgai išliekančiu vaisių ir mineralų skoniu. Žinoma, Italijoje klasikiniu būdu gaminamas ne vien vynas iš Frančiakortos. Kitose vietose tokiu būdu pagamintas itališkas putojantis vynas žymimas „Metodo Classico“.

Ispanija

Cava – tai gėrimas, kurio purslais nutaškyti visų ispaniškųjų tapas restoranėlių barai. Tik klasikiniu, Šampanėje ištobulintu būdu pagamintas vynas gali būti taip vadinamas. Beveik visas kilnusis Ispanijos putojantis pagaminamas Katalonijos Penedeso dalyje, kur vyrauja nederlingas, drėgmės beveik visiškai nesulaikantis kreidinių nuosėdų dirvožemis. Įprastai cava gaminama iš negausų derlių duodančių ’Perellada‘, ’Macabeo‘, ir ’Xarello‘ vynuogių mišinio, kartais įmaišoma ir prancūziškųjų ’Chardonnay‘ vynuogių.

Apeliacijoje leidžiamos ir ’Pinot Noir‘, ’Garnacha‘, ’Monastrell‘ bei ’Trepat‘ vynuogės. Po antrinės fermentacijos butelyje cava dar mažiausiai 9 mėn. (reserva –15 mėn., gran reserva – 30 mėn) brandinama kartu su mielių nuosėdomis.

Šio gėrimo aromatas primena abrikosus, obuolius, citrusinius vaisius, medų, duonos skrebutį, riešutus. Skonis – kremiškos tekstūros, vaisiškas, švelnesnės nei šampano rūgšties. Pastaruoju metu Katalonijos vyndariai džiaugiasi vis didesne cavos sėkme užsienio rinkose.

Anglija

Visai neseniai posakis „Anglijos vynas“ skambėjo kaip anekdotas, tačiau apie jį vyno mėgėjai kalba vis dažniau. Putojantis Anglijos vynas skoniu lygiuojasi į pasaulio elitą! Įdomu, kad Sasekso ir Kento grafystėse esanti kalkakmenio ir kreidos dirva labai primena mineralų skonį vynui suteikiantį Šampanės dirvožemį. Net ir vynuoges aštuntąjį XX a. dešimtmetį anglai susodino tokias pačias kaip garsiausiame pasaulyje putojančio vyno regione – ’Chardonnay‘, ’PinotNoir‘, ’PinotMeunier‘. O ir klimatas panašus – vėsuma padeda išsaugoti vynuogėse rūgštį. Angliškas putojantis vynas žymimas „English sparkling wine“, tik jo nereikėtų painioti su „British sparkling wine“, kuris daromas iš ne Anglijoje užaugintų vynuogių sulčių ir yra kur kas prastesnės kokybės.

Kokybiško klasikiniu būdu pagaminto vyno yra ir Vokietijoje, Austrijoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, JAV, Argentinoje – beveik visur, kur gaminamas vynas. Tų šalių vyndariai vis drąsiau taiko brangius vyndarystės būdus, naudoja itin mažo derlingumo vynmedžių uogas ir visaip kitaip siekia aukštos kokybės. Žinoma, drauge su kokybe kyla ir kaina. Tačiau galbūt tai priimtina, jei gėrimo kokybė to verta.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku