Mityba be glitimo – ir mados reikalas

Publikuota: 2017-11-10
„Mattonstock“ nuotr.
svg svg
„Mattonstock“ nuotr.

Ant produktų etikečių ar restoranų valgiaraščiuose vis dažniau sutinkamas užrašas „be glitimo“ neretai vertinamas kaip patiekalų pranašumas. Tačiau medikai atkreipia dėmesį, kad 99% žmonių šį kai kuriuose grūduose esantį baltymą puikiai toleruoja, o mityba be glitimo gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai.

Vilniaus restorane „Alive“ galima užsisakyti degustacinį 6 patiekalų rinkinį be glitimo, o Klaipėdos „New Port“ siūlo visą patiekalų be glitimo valgiaraštį.

„Jurgis ir Drakonas“ kepa picą be glitimo, o „TakeWay“ restoranai siūlo bet kuriam patiekalui kaip ingredientą rinktis glitimo neturinčių grikių miltų makaronus.

Glitimo, arba gliuteno, atsisakymas tampa toks pats dažnas kaip vegetarizmas. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad glitimo netoleruoja maždaug 1% žmonių – šis sutrikimas vadinamas celiakija ir priskiriamas genetinėms ligoms.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Manoma, kad sergančiųjų celiakija daugiau tose šalyse, kuriose tradiciškai vartojama daug miltinių patiekalų (Italija, Airija). Lietuvoje ši liga nustatoma retai, nors yra mokslininkų, teigiančių, kad mūsų šalyje gali būti iki 20% celiakija sergančių žmonių.

Jiems glitimas gresia rimtais sveikatos sutrikimais, nes vartojant produktus su glitimu ilgainiui pažeidžiama plonoji žarna, gali išsivystyti cukrinis diabetas. JAV mokslininkų atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo apie 30.000 žmonių, liudija, kad celiakija ir glitimo netoleravimas skatina širdies ligas ir vėžį. Nustatyta, kad sergantiems celiakija ir netoleruojantiems glitimo žmonėms tikimybė mirti anksčiau yra 37% didesnė.

Atsisako profilaktiškai

Tačiau dažniausiai glitimo atsisakoma ne dėl ligos, o dėl mados. Daugėja ir gydytojų, raginančių atsisakyti glitimo profilaktiškai: esą tai gali padėti numesti svorio, pagerinti savijautą, atsikratyti odos problemų, net sustabdyti plaukų slinkimą.

Celiakija iš tiesų gali būti šių ir daugelio kitų problemų priežastis. Tačiau ligą turi nustatyti gydytojas.

Dr. Aušrinė Barakauskienė, gydytoja patologė, sutinka, kad daugeliui pacientų, kurie kreipiasi į medikus dėl nuolatinio nuovargio, depresyvios nuotaikos, anemijos, svorio kritimo, sausos ar išbertos odos, viduriavimo, reikėtų atlikti tyrimus dėl celiakijos. Beje, tyrimas atliekamas iš venos paėmus kraujo – paprastai to pakanka, nors kartais ligai patvirtinti daroma ir plonosios žarnos biopsija.

Celiakija – vienintelė priežastis atsisakyti kviečių, rugių, kvietrugių, miežių, taip pat avižų ir kukurūzų bei jų gaminių – grūdų, kuriuose yra glitimo.

Didžiulis verslas

Alastairas Forbesas, gydytojas gastroenterologas, medicinos profesorius, tikina, kad nesergantiems žmonėms atsisakyti glitimo nederėtų, nes sveikatai naudingiausia – įvairi ir visavertė mityba. Atsisakius daugelio grūdų, negaunama daug skaidulų, gali stigti vitamino B12, folio rūgšties, cinko, magnio, seleno, kalcio. Be to, grūdų baltymas, arba glitimas, yra ne tik maistingas, bet ir gerai pasisavinamas.

Maistas be glitimo netenka konsistencijos, todėl dažnai sutirštinamas riebalais, taip rizikuojama jų suvartoti per daug.

Davidas Katzas iš Jeilio universiteto žurnalui „Zeit Magazine“ teigia, kad be pagrindo vengiant glitimo sveikatai kyla pavojus, nes toks maistas nėra sveikas: „Anksčiau kalbėta apie nesveiką, nors mažai riebalų turintį, greitąjį maistą. Dabar kalbėsime apie nesveiką maistą be glitimo.“

Glitimo atsisakymo vajus užkrečia ir garsenybes. Kad atsisakė glitimo ir stebuklingai išgražėjo, geriau miega ir nebeserga, yra sakę aktoriai Gwyneth Paltrow, Michaelis Douglasas, dainininkės Victoria Beckham, Miley Cyrus ir daug kitų.

Prieš dvejus metus „YouGov“ atliktas viešosios nuomonės tyrimas parodė, kad 60% britų yra pirkę produktų be glitimo, o vienoje iš šešių šeimų yra bent vienas žmogus, manantis, kad glitimas kenkia sveikatai. Be to, apklausos rodo, kad 8% Didžiosios Britanijos gyventojų vengia glitimo dėl „sveikesnės gyvensenos“, o kuo aukštesnė socioekonominė klasė, tuo šis procentas didesnis. Taigi galima manyti, kad mityba be glitimo dažnai suvokiama kaip stilingo gyvenimo dalis.

Visuotinis tikėjimas glitimo žala jau yra virtęs didžiuliu verslu. 2015 m. produktų be šio baltymo Didžiojoje Britanijoje nupirkta už 210 mln. svarų (288,82 mln. Eur), šiemet, prognozuojama, suma sieks 561 mln. svarų (771,56 mln. Eur).

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku