Nuostabiausi Sicilijos skoniai: kur pavalgyti Palerme

Publikuota: 2017-11-04

„Keliauti po Italiją ir neaplankyti Sicilijos yra tas pats, kas išvis nepamatyti Italijos. Sicilija yra visa ko raktas“, – rašė viena iškiliausių Apšvietos epochos asmenybių vokiečių poetas Johannas Wolfgangas Goethe 1816 m. išleistoje esė „Italijos kelionė“ (ang. „Italian Journey“).

Vokiečių filosofas po Siciliją keliavo beveik tris mėnesius. Tiek pat laiko ten praleidau ir aš. Pritariu Goethe’i – antikos griuvėsiai čia atrodo senesni, oras karštesnis, jūra žydresnė, o maistas – skanesnis nei kitur.

„Mangia mangia mangia!“ (it. valgyk), išgirsi raginimą atsisakęs siūlomo patiekalo. Tokios stalo taisyklės galioja visiems, įspėja buto bendranuomiai, kramsnodami sūdytus kaparėlius ir aplink svogūno laiškus vyniodami ėrienos žarnas – tai bus ant grotelių kepamas užkandis stigghiola.

Istorija – antrame plane

Turbūt kiekvienas sicilietis, net prikeltas vidury nakties, galėtų papasakoti, kaip gaminti baklažanų salotas (it. insalata di melanzane) ar iškepti ypač mėgstamą tortą „Cassata“, bet per tuos tris mėnesius nesutikau nė vieno, kuris žinotų, kodėl Palermo parkai vadinami angliškaisiais sodais (it. giardino inglese) ir ką simbolizuoja barokinės Palermo aikštėje Quattro Canti stovinčios statulos.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Vietinių dėmesio istorijai stoką ryškiausiai iliustruoja Piazza Pretoria – aikštė su palermietiškuoju Trevi fontanu, kuri geriau žinoma gėdos aikštės pavadinimu – Piazza della Vergogna. Manoma, kad lankomiausia miesto vieta taip vadinama dėl rankomis pusnuogį kūną besidangstančių skultpūrų.

Palermo žiniasklaida spėja, kad pavadinimas apeliuoja į gėdingą aikštės nepriežiūrą – joje nuo neatmenamų laikų akis bado byrantis negyvenamo namo fasadas, o prieš kelerius metus nuo fontano atskilęs marmuro gabalas užkrito tiesiai ispanui turistui ant galvos. Nuo tada prisėsti ant fontano kraštų griežtai draudžiama, objektas aptvertas geležine tvora. Kita vertus, palermiečiai ir nesiūlo čia lankytis, jie pirmiausia rekomenduos dėmesio vertus restoranus ir kavines.

Kavos ir saldumynų

Gera kava garsėja Palermo kavinė „Casa Stagnita.“ Kavos pupelės čia pat ir skrudinamos, tad Discesa dei Giudici gatvelėje tvyrantis kvapas privers užsukti kiekvieną kartą joje atsidūrus. Tiesa, vietinių čia retai sutiksi, nes siciliečiai, kaip ir visi italai, principingai vengia kavinių, kuriose puodelio espreso kaina siekia eurą.

Užsigeidę ko nors saldaus, ieškokite „Capello“ desertinės, kur kepamas palermiečių ypač mėgstamas 7 sluoksnių šokoladinis tortas „Sette veli“. Jo receptą sukūrę trys Šiaurės Italijos virtuvės šefai 1997 m. ir už jį pelnė Konditerijos gaminių pasaulio taurę, bet desertas taip išpopuliarėjo Palerme, kad čia visi įsitikinę, jog tai „Capello“ meistrų kūrinys.

Siciliečiai ypač mėgsta saldumynus. Tai akivaizdu užėjus į bet kurią kavinę – užkandžių ir karštų patiekalų sąrašą dažnai pranoksta desertų gausa.

„Gelato“ valgo visi

Per pietus arba vėlyvus pusryčius siciliečiai gaivinasi gelato. Apie vidurdienį Palermo centre esančioje ledainėje „Brioscia“ į ledų laukiančią turistų masę įsimaišo ir cementu apsitaškę statybininkai, ir kostiumuoti biuro darbuotojai. „Brioscia“ – ne vienintelė vietinių rekomenduojama ledainė. Jeigu norite šokoladinio skonio ledų – keliaukite į jais garsėjančią „Il Signor di Carbognano“. Neįprastų skonių deriniais garsėja „Gelateria La Kala“, dėl nepaaiškinamų priežasčių gausiausiai lankoma po vidurnakčio.

Verta žinoti, kad Sicilijoje galima prašyti trijų skonių gelato, ir jie čia valgomi apvalioje bandelėje. Salos gyventojai tokiose bandelėse valgo beveik viską – mėsą, ledus, granitą, mums pažįstamą šerbeto pavadinimu.

Vakarienės teks palaukti

Ant sicilietiškos vakarienės stalo pica nėra toks dažnas patiekalas, kaip, tarkime, Neapolyje, bet viešint Palerme verta užsukti į piceriją „Frida“, ji garsėja kvadratinėmis picomis su kraštuose įvyniota rikota. Abejingų tai nepalieka.

Ieškodami čia taip mėgstamų baklažanų ir žuvies, sukite iškart už picerijos kampo – ten rasite šeimos restoranėlį „Rossa Nera vecchio club“. Šioje vietoje pagerbta Palermo futbolo komanda „Rossa Nera“, jos sienas puošia žaidėjų marškinėliai. Nors dabar klubas ne toks garsus kaip anksčiau, palermiečiai sako, kad maistas čia liko toks pat geras.

Šaltuoju metų laiku čia ypač populiarūs spagečiai su sepijomis (it. spaghetti al nero di seppia), daugumos karštųjų patiekalų kainos nesiekia 5 Eur. Tiesa, man nepavyko čia pavakarieniauti – keletą kartų ant durų radau raštelį, kad šeimininkai atostogauja, paskiau – kad nedirba, nes gedi mirusio giminaičio. Greičiausiai tik man taip nesisekė, nes gerų atsiliepimų apie „Fridą“ girdėjau dar Lietuvoje.

Jeigu ir jūs rasite užrakintas duris, sukite į Via Maqueda gatvę ir stokite į eilę prie „Bisso“, jaukaus bistro durų. Vietos čia nerezervuojamos, bet atėjus reikėtų prie baro užsiregistruoti į laukiančiųjų sąrašą. Bistro veikia prie pat barokiniais fasadais garsėjančios Quattro Canti aikštės, tad laukiant yra į ką akis paganyti.

Užkandžiai „Bisso“ kainuoja 3–4 Eur. Išbandykite baklažanų salotas ir būtinai užsisakykite žuvies – jų patiekalų kainos tesiekia 5–8 Eur. Po šių dviejų patiekalų jau būsite persivalgę, tačiau būtinai paragaukite torto „Cassata“ su „Zibbibo“ desertiniu vynu.

Neišvažiuokite iš Palermo neparagavę „Pane con la milza“ – gatvėse verdamų jautienos kepenų, patiekiamų bandelėje ir aplaistomų citrinų sultimis. Tai Palermo gatvės maisto simbolis, priverčiantis suraukti nosį beveik kiekvieną turistą.

Ramybės – į gamtą

Po sočios vakarienės kitą rytą susirengę prie jūros prieš tai užsukite į didžiausią miesto turgų „Ballaro“, jame galima rasti net ir savo daiktų – jeigu iš jūsų ką nors pavogė, greičiausiai kitą dieną savo nuosavybę rasite ant turgaus prekystalių. Čia kasdien už eurą išparduodami vaisiai, garsiai deramasi dėl šviežios ar keptos rikotos, jūrų gėrybių.

Apsipirkę sėskite į 806 miesto autobusą, jis nuveš į Capo Gallo, arčiausiai Palermo esantį gamtos parką. Jį rasite kantriai peržygiavę sausakimšą Mondello paplūdimį. Capo Gallo teritorijoje kur kas ramiau – mažiau žmonių, o vanduo kur kas šaltesnis ir skaidresnis nei miesto paplūdimyje.

Gamtą Sicilijoje sergsti Riserva naturale statusas, tad tokių parkų saloje – daugiau nei septynios dešimtys.

Seniausias – Zingaro, įkurtas 1981 m. Tai – 7 km ilgio laukinių paplūdimių parkas, kuris driekiasi tarp jaukaus jūros kaimelio Scopello ir vieno gražiausių Sicilijos paplūdimių San Vito Lo Capo miestelyje.

Sicilijai priklauso daugiau nei kelios dešimtys salų, dauguma jų – vulkaninės kilmės su aktyviomis viršukalnėmis. Didžiausias tokių salų „kompleksas“ yra Eolijos (Lipario) salynas. Į Strombolį, vieną Eolijos salų, kasnakt kursuoja keltas. Kodėl naktį? Kad geriau matytųsi ugnikalnio šlaitu tingiai tekanti lava.

Siciliečiai kalbėdami apie salas pirmiausia pabrėžia jų paplūdimių spalvą – juoda arba balta. Pavyzdžiui, vienos labiausiai nutolusios nuo Sicilijos salos – Linozos – paplūdimiai garsėja juoda spalva, o šalia esanti Lampedūza žinoma dėl akinamai balto smėlio krantų ir gražiausiu pasaulio paplūdimiu vadinamo Spiaggia dei Conigli. Didžiausios Sicilijai priklausančios salos Pantelerijos paplūdimiai egzotiškai juodi. Visgi didžiausią įspūdį palieka saloje esančios terminės vonios ir jų garais šildomos arba aušinamos uolų grotos, vietinių vadinamos u pirtusu du nutaru – natūraliomis pirtimis.

Žmogaus veikla nedarko laukinio salos gamtovaizdžio – čia nedideliuose arabiško stiliaus akmeniniuose nameliuose dammusi gyvena per 7.000 panteleriečių. Kita vertus, šią salą galima vadinti itališkuoju Hamptonu – Pantelerija garsėja kaip žymių italų atostogų vieta.

Skrendantiems tiesiai iš Kauno oro uosto į Siciliją patogiausia aplankyti Favinjaną. Keltai iš Trapanio į šią tunų žvejyba garsėjančią salą kursuoja kas pusvalandį. 20 kv. km pločio saloje patogiausia keliauti dviračiu, jo nuoma dienai tekainuoja 5 Eur, beveik 3 kartus pigiau nei Trakuose. Favinjana garsėja viena už kitą įspūdingesnėmis uolėtomis pakrantėmis Cala Rossa ar Cala Azzurra.

Kita vertus, visoje Sicilijoje yra tiek daug vertų aplankyti vietų, kad salą geriausiai apibūdina jos gyventojų priežodis: kai norima poezijos, keliaujama į Siciliją.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku