Birštonas stebina toliau: tiek gerų vietų pavalgyti čia nėra buvę

Publikuota: 2017-10-29

Prieš ketverius penkerius metus atlikus mini apklausą, koks ne sezono metu yra populiariausias Lietuvos kurortas, lyderis išryškėjo savaime: Druskininkai. Ir nors šią karūną miestas prie Nemuno vingių vargu ar kam linkęs perleisti, pastaraisiais metais poilsiautojai vis dažniau suka į Birštoną, daugybę metų buvusį Druskininkų šešėlyje.

Priežastis nesunkiai numanoma: Birštonas per tuos metus tapo patrauklus ir bent kol kas ramus kurortas su gera ir vis gerėjančia poilsio infrastruktūra. Birštono turizmo informacijos centro (TIC) VŽ pateiktais duomenimis, per trejus metus nuo 2014-ųjų vietų skaičius kurorto apgyvendinimo ir sveikatinimo įstaigose išaugo 21% ir dabar vienu metu jame gali apsistoti 2.738 žmonės.

Nuo 2014 m. iki 2016 m. atvykstančiųjų skaičius šoktelėjo beveik dvigubai – 2016 m. kurorte lankėsi apie 93.000 turistų.

Palyginkime: Birštono savivaldybėje gyvena per 5.300 žmonių, didesnė jų dalis, 3.200, – pačiame miestelyje, likusieji – 46-iuose Birštono seniūnijos kaimuose.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Nuo 2 iki 20

Gal mažiau matoma, tačiau tikrai ne paskutinė priežastis, prijaukinusi prie Birštono minias nuolatinių atvykėlių, yra Birštono kultūros centro su jo vadovu Zigmu Vileikiu priešakyje organizuojami renginiai: pradedant pirmuoju Lietuvoje džiazo festivaliu, pradėtu rengti dar gūdžiu sovietmečiu, 1980-aisiais, baigiant dabartinėmis miesto šventėmis, koncertais, spektakliais, oro balionų pasaulio čempionatais ir pan.

Šioje vietoje galima prisiminti, kad kažkuriais šio amžiaus pirmaisiais metais „Pizza Fun“ šeimininkai sakė, jog per tris Birštono džiazo festivalio dienas picerija padaro metų apyvartą. Reikėtų pridėti, kad tais laikais Birštone, neskaičiuojant sanatorinio maitinimo, veikė picerija „Pizza Fun“, restoranėlis „Audenio“ viešbutyje, kur ligi šiol kepami vieni skaniausių bulvinių blynų, dar kelios maitinimo įstaigos. Dabar, Birštono TIC duomenimis, skaičiuojant su sezoniniais „taškais“, mieste jų yra 23.

Vakarienė pas Darių

Šį pavasarį, rengiantis vasaros sezonui, Birštone buvo surengtas konkursas, kurio tikslas – paskatinti miesto maitinimo įstaigas pasitempti, paieškoti naujų idėjų. Vėliau konkursui pateikti patiekalai sugulė į leidinį „Birštono kulinarinis žemėlapis“ (jį galima rasti TIC‘e), o konkurso dalyviai, siekdami į savo restoranus patraukti daugiau lankytojų, paskelbė rengiantys degustacines vakarienes „kaip tikruose restoranuose“.

Kai tikras restoranas, jame turi būti ir tikras virtuvės šefas. Birštone jau dirba keli gurmanams bei (arba) televizijos žiūrovams gerai žinomi virtuvės meistrai, ir visai galimas dalykas, kad jų vadovaujamos virtuvės prisidės prie užsieniuose seniai populiaraus gastronominio judėjimo, kai valgyti važiuojama konkrečiai pas vieną ar kitą virtuvės meistrą.

Buvęs kelių restoranų virtuvių šefas Darius Dabrovolskas, Nacionalinės šefų rinktinės, pernai Erfurte vykusioje Pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA / Culinary Olympics 2016“ laimėjusios du bronzos medalius, narys, VŽ „Savaitgaliui“ pasakojo, kad degustacinės vakarienės jo vadovaujamame „Vytautas Mineral SPA“ restorane „Moon“ kiekvieną šeštadienį rengiamos nuo vasaros, kartais jos būna teminės – lietuviškos virtuvės ar atskirų regionų tema. Degustacinių vakarienių patiekalai vėliau į valgiaraštį nėra įtraukiami.

„Jis ir taip geras“, – juokiasi p. Darius. Išrankūs valgytojai jį prisimena iš Vilniaus restorano „Chef2 Food House“ virtuvės: dienos pietūs ten buvo tarsi aukštosios mados kūriniai.

Paklaustas, ar Birštone juntamas kulinarinis pakilimas, virtuvės meistras sako, kad tam, jog jaustųsi atgimimas, svečių norėtųsi daugiau. Lankytojų stygiumi savaitgaliais virtuvės šefas nesiskundžia, šiokiomis dienomis jų dar trūksta.

„Birštone dirbau pirmą vasarą, kaip pirmi metai tai nėra blogai, bet kol kas sunku pasakyti, kaip bus toliau. Smagu, kad atidaryta naujų vietų, tai duoda impulsą suklestėjimui“, – sako VŽ „Savaitgalio“ pašnekovas. Anot jo, konkurencija tarp maitinimo įstaigų kurorte auga, tačiau kol kas negąsdina.

„Valgančiųjų užteks kiekvienam šefui“, VŽ „Savaitgaliui“ kita proga yra sakęs p. Dabrovolskas. Restorane „Moon“ jo rengiamų degustacinių vakarienių valgiaraštis keičiamas maždaug kas mėnesį, orientacinė vakarienės kaina asmeniui – 39 Eur.

Naujausia vieta Birštone

Naujausio Birštono restorano, Kaišiadorių vyskupijos svečių namų pirmajame aukšte veikiančio „Memory“, virtuvėje dirba šefas Robertas Ščesnavičius, įvairiuose televizijos projektuose vaidinęs griežtą, vaidingą šefą, beveik lietuviškąjį Gordoną Ramzį.

„Memory“ svečiams žada kulinarinę kelionę po Birštono kurortą neįprastu būdu. Pranešama, kad „svečiai turės galimybę ragauti patiekalus, kuriuos pagaminti įkvėpė kunigaikščio Vytauto medžioklės Žvėrinčiaus miške, valdovo dvaro ant Vytauto piliakalnio istorijos, vakarienės metu svečiai persikels į kurorto klestėjimo – tarpukario laikus, kai čia lankėsi įžymios to meto damos ir ponai, o Nemune buvo pagaunami įspūdingo dydžio šamai, formavosi kurortinio maisto tradicijos“.

Pirmoji teminė degustacinė kelionė, pagardinta virtuvės šefo pasakojimais, numatyta spalio 27 d., kaina – apie 39 Eur svečiui.

Atoku ir įvairu

Kiek atokiau nuo Birštono veikiančio restorano „Royal SPA Residence“ šefė Daiva Saulienė rengia kelių žanrų degustacines vakarienes: sveikuoliškus pietus, vakarienę žvakių šviesoje, desertų ir kavos bei vynų degustacijas.

Pasak p. Saulienės, jos vadovaujamoje virtuvėje gaminama iš natūralių sudedamųjų ir prieskonių.

„Ryškiausią skonį kuria gryni ir kokybiški produktai, tuomet jokie sintetiniai priedai bei skonio stiprikliai nereikalingi“, – savo filosofiją dėsto virtuvės meistrė.

VŽ rekomenduoja

Daugiau kurorto maitinimo įstaigų apie degustacines vakarienes neskelbia, pradžioje užteks ir šių. Kita vertus, mieste apstu vietų, į kurias tiesiog galima užsukti pavalgyti.

VŽ rekomenduotų bulvinių blynų paragauti „Audenyje“, tik kartais čia jų negausi. Tarkime, kai Birštone vyksta koks nors didelis renginys, jie nekepami motyvuojant, kad „bus daug žmonių, visi norės tų blynų“.

Įdomi ir gera „Kurhauzo“ virtuvė (visiškai priešingai nei aptarnavimas šiame restorane).

Ne vieną skanią picą teko suvalgyti „Pizza Fun“, tačiau kartais ji gali būti nelaimingas loterijos bilietas.

Visuomet miela užsukti į gurmanų krautuvėlę-kavinę „Mažoji Italija“, ypač sekmadieniais, kai po šv. Mišių vietos senjorai čia užsuka išlenkti krupniko taurelės su gabalėliu pyrago ir kava. Vėlgi – kava pastaruoju metu čia suprastėjo, tačiau senjorams tai nė motais.

Maitinimo įstaigos Birštone

1. Restoranas „Kurhauzas“

2. Restoranas „Memory“

3. Viešbutis-restoranas „Royal SPA Residence“

4. Kompleksas „Vytautas mineral SPA“, restoranas „Moon“

5. Viešbutis-restoranas „Pušynė“

6. Viešbutis-restoranas „Sofijos rezidencija“

7. Viešbutis–restoranas „Sonata“

8. Restoranas „Seklytėlė“

9. Viešbutis-kavinė „Audenis“

10. Kultūros centro kavinė

11. Gydyklų kavinė, „Tulpės“ sanatorija

12. Kavinė-baras „Žalia siena“, „Eglės“ sanatorija

13. Kavinė „Sušinė“

14. Kavinė „Skonių svetainė“

15. Kavinė „Frėja“

16. Picerija „Pizza Fun“

17. Burgerių baras „Bir. Bur. Bar.“

18. Gurmanų krautuvėlė „Mažoji Italija“

19. Užkandinė Banginuko bistro

20. Užeiga „Klėtis“

21. Baras

22. „Saulės terasa“, „Eglės“ sanatorija

23. Vasaros terasa „Royal SPA Residence“

Šaltinis: Birštono TIC

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku