Birštonas stebina toliau: tiek gerų vietų pavalgyti čia nėra buvę
FOTOGALERIJA Birštonas skleidžia sparnus (19 nuotr.)
Prieš ketverius penkerius metus atlikus mini apklausą, koks ne sezono metu yra populiariausias Lietuvos kurortas, lyderis išryškėjo savaime: Druskininkai. Ir nors šią karūną miestas prie Nemuno vingių vargu ar kam linkęs perleisti, pastaraisiais metais poilsiautojai vis dažniau suka į Birštoną, daugybę metų buvusį Druskininkų šešėlyje.
Priežastis nesunkiai numanoma: Birštonas per tuos metus tapo patrauklus ir bent kol kas ramus kurortas su gera ir vis gerėjančia poilsio infrastruktūra. Birštono turizmo informacijos centro (TIC) VŽ pateiktais duomenimis, per trejus metus nuo 2014-ųjų vietų skaičius kurorto apgyvendinimo ir sveikatinimo įstaigose išaugo 21% ir dabar vienu metu jame gali apsistoti 2.738 žmonės.
Nuo 2014 m. iki 2016 m. atvykstančiųjų skaičius šoktelėjo beveik dvigubai 2016 m. kurorte lankėsi apie 93.000 turistų.
Palyginkime: Birštono savivaldybėje gyvena per 5.300 žmonių, didesnė jų dalis, 3.200, pačiame miestelyje, likusieji 46-iuose Birštono seniūnijos kaimuose.
Nuo 2 iki 20
Gal mažiau matoma, tačiau tikrai ne paskutinė priežastis, prijaukinusi prie Birštono minias nuolatinių atvykėlių, yra Birštono kultūros centro su jo vadovu Zigmu Vileikiu priešakyje organizuojami renginiai: pradedant pirmuoju Lietuvoje džiazo festivaliu, pradėtu rengti dar gūdžiu sovietmečiu, 1980-aisiais, baigiant dabartinėmis miesto šventėmis, koncertais, spektakliais, oro balionų pasaulio čempionatais ir pan.
Šioje vietoje galima prisiminti, kad kažkuriais šio amžiaus pirmaisiais metais Pizza Fun šeimininkai sakė, jog per tris Birštono džiazo festivalio dienas picerija padaro metų apyvartą. Reikėtų pridėti, kad tais laikais Birštone, neskaičiuojant sanatorinio maitinimo, veikė picerija Pizza Fun, restoranėlis Audenio viešbutyje, kur ligi šiol kepami vieni skaniausių bulvinių blynų, dar kelios maitinimo įstaigos. Dabar, Birštono TIC duomenimis, skaičiuojant su sezoniniais taškais, mieste jų yra 23.
Vakarienė pas Darių
Šį pavasarį, rengiantis vasaros sezonui, Birštone buvo surengtas konkursas, kurio tikslas paskatinti miesto maitinimo įstaigas pasitempti, paieškoti naujų idėjų. Vėliau konkursui pateikti patiekalai sugulė į leidinį Birštono kulinarinis žemėlapis (jį galima rasti TICe), o konkurso dalyviai, siekdami į savo restoranus patraukti daugiau lankytojų, paskelbė rengiantys degustacines vakarienes kaip tikruose restoranuose.
Kai tikras restoranas, jame turi būti ir tikras virtuvės šefas. Birštone jau dirba keli gurmanams bei (arba) televizijos žiūrovams gerai žinomi virtuvės meistrai, ir visai galimas dalykas, kad jų vadovaujamos virtuvės prisidės prie užsieniuose seniai populiaraus gastronominio judėjimo, kai valgyti važiuojama konkrečiai pas vieną ar kitą virtuvės meistrą.
Buvęs kelių restoranų virtuvių šefas Darius Dabrovolskas, Nacionalinės šefų rinktinės, pernai Erfurte vykusioje Pasaulio kulinarijos olimpiadoje IKA / Culinary Olympics 2016 laimėjusios du bronzos medalius, narys, VŽ Savaitgaliui pasakojo, kad degustacinės vakarienės jo vadovaujamame Vytautas Mineral SPA restorane Moon kiekvieną šeštadienį rengiamos nuo vasaros, kartais jos būna teminės lietuviškos virtuvės ar atskirų regionų tema. Degustacinių vakarienių patiekalai vėliau į valgiaraštį nėra įtraukiami.
Jis ir taip geras, juokiasi p. Darius. Išrankūs valgytojai jį prisimena iš Vilniaus restorano Chef2 Food House virtuvės: dienos pietūs ten buvo tarsi aukštosios mados kūriniai.
Paklaustas, ar Birštone juntamas kulinarinis pakilimas, virtuvės meistras sako, kad tam, jog jaustųsi atgimimas, svečių norėtųsi daugiau. Lankytojų stygiumi savaitgaliais virtuvės šefas nesiskundžia, šiokiomis dienomis jų dar trūksta.
Birštone dirbau pirmą vasarą, kaip pirmi metai tai nėra blogai, bet kol kas sunku pasakyti, kaip bus toliau. Smagu, kad atidaryta naujų vietų, tai duoda impulsą suklestėjimui, sako VŽ Savaitgalio pašnekovas. Anot jo, konkurencija tarp maitinimo įstaigų kurorte auga, tačiau kol kas negąsdina.
Valgančiųjų užteks kiekvienam šefui, VŽ Savaitgaliui kita proga yra sakęs p. Dabrovolskas. Restorane Moon jo rengiamų degustacinių vakarienių valgiaraštis keičiamas maždaug kas mėnesį, orientacinė vakarienės kaina asmeniui 39 Eur.
Naujausia vieta Birštone
Naujausio Birštono restorano, Kaišiadorių vyskupijos svečių namų pirmajame aukšte veikiančio Memory, virtuvėje dirba šefas Robertas Ščesnavičius, įvairiuose televizijos projektuose vaidinęs griežtą, vaidingą šefą, beveik lietuviškąjį Gordoną Ramzį.
Memory svečiams žada kulinarinę kelionę po Birštono kurortą neįprastu būdu. Pranešama, kad svečiai turės galimybę ragauti patiekalus, kuriuos pagaminti įkvėpė kunigaikščio Vytauto medžioklės Žvėrinčiaus miške, valdovo dvaro ant Vytauto piliakalnio istorijos, vakarienės metu svečiai persikels į kurorto klestėjimo tarpukario laikus, kai čia lankėsi įžymios to meto damos ir ponai, o Nemune buvo pagaunami įspūdingo dydžio šamai, formavosi kurortinio maisto tradicijos.
Pirmoji teminė degustacinė kelionė, pagardinta virtuvės šefo pasakojimais, numatyta spalio 27 d., kaina apie 39 Eur svečiui.
Atoku ir įvairu
Kiek atokiau nuo Birštono veikiančio restorano Royal SPA Residence šefė Daiva Saulienė rengia kelių žanrų degustacines vakarienes: sveikuoliškus pietus, vakarienę žvakių šviesoje, desertų ir kavos bei vynų degustacijas.
Pasak p. Saulienės, jos vadovaujamoje virtuvėje gaminama iš natūralių sudedamųjų ir prieskonių.
Ryškiausią skonį kuria gryni ir kokybiški produktai, tuomet jokie sintetiniai priedai bei skonio stiprikliai nereikalingi, savo filosofiją dėsto virtuvės meistrė.
VŽ rekomenduoja
Daugiau kurorto maitinimo įstaigų apie degustacines vakarienes neskelbia, pradžioje užteks ir šių. Kita vertus, mieste apstu vietų, į kurias tiesiog galima užsukti pavalgyti.
VŽ rekomenduotų bulvinių blynų paragauti Audenyje, tik kartais čia jų negausi. Tarkime, kai Birštone vyksta koks nors didelis renginys, jie nekepami motyvuojant, kad bus daug žmonių, visi norės tų blynų.
Įdomi ir gera Kurhauzo virtuvė (visiškai priešingai nei aptarnavimas šiame restorane).
Ne vieną skanią picą teko suvalgyti Pizza Fun, tačiau kartais ji gali būti nelaimingas loterijos bilietas.
Visuomet miela užsukti į gurmanų krautuvėlę-kavinę Mažoji Italija, ypač sekmadieniais, kai po šv. Mišių vietos senjorai čia užsuka išlenkti krupniko taurelės su gabalėliu pyrago ir kava. Vėlgi kava pastaruoju metu čia suprastėjo, tačiau senjorams tai nė motais.
Maitinimo įstaigos Birštone
1. Restoranas Kurhauzas
2. Restoranas Memory
3. Viešbutis-restoranas Royal SPA Residence
4. Kompleksas Vytautas mineral SPA, restoranas Moon
5. Viešbutis-restoranas Pušynė
6. Viešbutis-restoranas Sofijos rezidencija
7. Viešbutisrestoranas Sonata
8. Restoranas Seklytėlė
9. Viešbutis-kavinė Audenis
10. Kultūros centro kavinė
11. Gydyklų kavinė, Tulpės sanatorija
12. Kavinė-baras Žalia siena, Eglės sanatorija
13. Kavinė Sušinė
14. Kavinė Skonių svetainė
15. Kavinė Frėja
16. Picerija Pizza Fun
17. Burgerių baras Bir. Bur. Bar.
18. Gurmanų krautuvėlė Mažoji Italija
19. Užkandinė Banginuko bistro
20. Užeiga Klėtis
21. Baras
22. Saulės terasa, Eglės sanatorija
23. Vasaros terasa Royal SPA Residence
Šaltinis: Birštono TIC
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti