Itališki vynai: kai vertė viršija kainą

Publikuota: 2017-09-04
Petro Jarašūno nuotr.
svg svg
Petro Jarašūno nuotr.
 

Kalbėdami apie Italiją vyno entuziastai dažniausiai linksniuoja „Brunello di Montalcino“, „Barolo“ ar „Amarone“ pavadinimus. Tai ypatingi raudonieji itališki vynai, tačiau kartu su laurais ir paklausa ateina ir aukštesnės kainos privilegija. Laimei, kiekviename Italijos regione galime aptikti unikalaus skonio vyno, kurio kaina vis dar sąlyginai nedidelė.

Toskana

Kol vyno kolekcininkai tyko „Brunello di Montacino“, „Vino Nobile di Montepulciano“ ir „Chianti“ pavadinimais pažymėto ‚Sangiovese‘ vynuogių vyno, verta atkreipti dėmesį į „Morellino di Scansano“. Tai vynas iš tų pačių regione karaliaujančių ‚Sangiovese‘ vynuogių, tačiau augančių kiek piečiau, Maremos zonoje Tirėnų jūros pakrantėje. Vulkaninės kilmės dirvožemis, dideli nakties ir dienos temperatūrų skrtumai lemia sodraus skonio, bet puikaus rūgšties balanso vyną, kuriame dominuoja vyšnių skonis. Scansano apylinkėse gaminamas vynas vis dažniau sulaukia kritikų dėmesio, tad verta suskubti jo paragauti.

Žymiausias (ir brangiausias) Toskanos baltasis vynas gaminamas iš ,Chardonnay’ bei ,Trebbiano’ vynuogių. Tačiau ieškantys geros vertės džiaugiasi vis didėjančiu ‚Vermentino‘ vynuogių vyno populiarumu. Tirėnų jūros pakrantėje derančių ,Vermentino’ vynuogių vynai įprastai būna švelnaus vaisiško skonio su subtiliu gėlių ir medaus aromatu. Žvalgantis po Toskanos stendus vyno parodose atrodo, kad vyksta masinė „vermentinizacija“ – jei seniau vos vienas kitas gamintojas galėjo pasiūlyti šių vynuogių vyno, tai dabar jų vis daugiau ir daugiau. Tinka derinti prie lengvo skonio užkandžių su jūros gėrybėmis ir žuvimi.

nuotrauka::1

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Pjemontas

Nors pjemontiečiai, paklausti apie savo regiono vyną, dažniausiai ims vardinti garsiuosius ,Nebbiolo’ vynuogių vynus, visgi jų pačių taurėse kur kas dažniau teliuskuoja „Barbera“. Tai sodresnės spalvos ir intensyvesnio vyšnių bei gervuogių skonio vynas. Deja, didelė barolų ir barbareskų sėkmė lėmė, kad dauguma geriausių vynuogynų buvo užsodinti ,Nebbiolo’ vynuogėmis, o ,Barbera’ veislei liko tik mažiau dėkingi priešlaičiai ir lygumos, kuriose uždera daug, bet blankaus skonio uogų. Tačiau padėtis pamažu keičiasi ir vis dažniau galima užtikti sodraus ir koncentruoto skonio vyno (14–15% alk. tūrio), pagaminto iš šių pjemontietiškų vynuogių.

„Langhe Nebbiolo“ – taip ženklinamas bazinis Pjemonto raudonasis vynas iš žymiųjų (ir brangiųjų) ‘Nebbiolo‘ vynuogių. Pasižymi panašiu skoniu, kaip ir Barolo ir Barbaresko apeliacijose gaminami garsiausi Pjemonto vynai, tačiau yra kiek lengvesnio, mažiau sudėtingo skonio. Švelnesnis vyno skonis lemia, kad ir ragauti jį bus galima anksčiau – nereikės ilgai brandinti parsinešus iš parduotuvės. Žymiųjų regiono vyndarių „Langhe Nebbiolo“ dažnai gaminamas iš tų pačių garsiųjų vynuogynų, kaip ir itin brangūs pagrindiniai vynai, tačiau naudojant jaunesnių vynmedžių derlių. Tai puikus variantas pažinti raudonąjį Pjemonto vyną. Kadangi ,Nebbiolo’ vynuogių vynai skoniu ir aromatu stipriai primena ‘Pinot Noir’ vyną, tad rekomenduojama ragauti iš plačių burgundiškam vynui skirtų taurių.

Venetas

Neabejotinai žinomiausias Veneto vynas yra „Amarone della Valpolicella“, gaminamas iš ‚Corvina‘, ‚Corvinone‘, ‚Molinara‘ bei ‚Rondinella‘ vynuogių, kurios, nurinkus derlių, keletą mėnesių vytinamos specialiose patalpose. Tai stiprus, itin sodraus ir ryškaus skonio vynas. Amaronė yra pačioje Valpoličelos vyno skirstymo viršūnėje, tad nenuostabu, kad šis vynas brangus. Dažnai pamirštami keli irgi geri, bet ne tokio koncentruoto skonio vynai – „Valpolicella Ripasso“ bei tiesiog „Valpolicella“. Abu jie gaminami iš tų pačių vynuogių, tik šios nėra vytinamos. Tai kur kas lengvesnio stiliaus vynas, nei amaronė, bet tikrai ne mažiau įdomus. Gaminant „Ripasso“, paprastas Valpoličelos raudonasis vynas yra darsyk fermentuojamas su džiovintų vynuogių išspaudomis, likusiomis po amaronės gamybos. Tad to paties vyndario ripaso visada bus šiek tiek stipresnis ir turės intensyvesnį vyšnių skonį nei įprastas Valpoličelos raudonasis.

Soavės apeliacijos baltasis vynas yra turbūt žinomiausias regione, tačiau jo kainos vis dar ganėtinai nedidelės. „Soave Classico“ skonį formuoja ‚Garganega‘ vynuogės, augančios vulkaniniame dirvožemyje netoli Veronos esančiuose šlaituose aplink Soavės miestelį. Šiuose vynuose dominuoja kaulavaisių, melionų ir citrusų žievelės aromatai. Jei etiketėje rašoma tik „Soave“, be „Classico“, tai reiškia, kad naudotos vynuogės ir iš atokiau nuo Soavės miestelio esančių plokštesnių vynuogynų – vynas bus blankesnio skonio ir pigesnis. Soavės vynai dera prie ant grotelių keptų jūros gėrybių ir žuvies patiekalų.

nuotrauka::2

Sicilija

Sicilija yra tikras gero, bet nebrangaus vyno lobynas. Bene unikaliausias, tik vis dar mažai žinomas salos raudonasis yra „Nerello Mascalese“. Ant stačių vis dar veikiančio Etnos ugnikalnio šlaitų augantys seni vynmedžiai dera negausiai, bet derlius – ypatingos kokybės. Tai viena pagrindinių vulkaninio dirvožemio vynuogių veislių pasaulyje. Dėl lengvo stoto ir braškes, vyšnias bei odą primenančio intensyvaus aromato, vynas dažnai gretinamas su ‚Pinot Noir‘ vynuogių vynais, tad ir taures jam ragauti vertėtų pasirinkti platesnes. Šių vynų taninai neaštrūs, tad atvėsinti jie tiks su ant grotelių kepta žuvimi. Kur kas populiaresni deriniai – su Sicilijos gyventojų mėgstamais vištienos ir kiaulienos patiekalais. Tinka ragauti iš karto įsigijus, tačiau geresni buteliai gali būti brandinami rūsyje 5–15 metų.

Baltojo vyno fanai, dairydamiesi po sicilietiško vyno lentynas, tikrai turės iš ko pasirinkti – tiek autentiškų sicilietiškų ‚Grillo‘ ir ‚Carricante‘ vynai, tiek ir ne vien saloje auginamų ‚Fiano‘ bei ‚Grecanico‘ (šiaurinėje Italijos dalyje žinoma kaip ‚Garganega‘) vynuogių vynas yra sąlyginai nebrangus, bet unikalaus, ilgai išliekančio skonio. Svarbiausia, žinoma, išsirinkti patikimo geros reputacijos gamintojo vyną.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22
Restoranų vaišės: per Velykas antrų Kalėdų nebus, bet reikia bandyti viską Premium

Šventėms artėjant, kai kurie gyventojai nutaria vaišes verčiau užsisakyti gatavas, negu gamintis jas patiems.

Gazelė
2022.04.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku