Kaip kariuomenė prisideda prie visuomenės mitybos įpročių

Publikuota: 2017-06-04
Kuo maiste daugiau vandens molekulių, tuo greičiau jis genda, todėl kareivių daviniams kuriami sausi produktai. „UPPA“/ „Scanpix“ nuotr.
Kuo maiste daugiau vandens molekulių, tuo greičiau jis genda, todėl kareivių daviniams kuriami sausi produktai. „UPPA“/ „Scanpix“ nuotr.

Kariai daugiausia laiko praleidžia lauke, o tokiomis sąlygomis barščių neišsivirsi, todėl jiems skiriami sausieji maisto daviniai. Lauknešėlio turinį kuria mokslininkai, o maisto pramonė jų sprendimus pritaiko maisto parduotuvių lentynoms.

Kareivių sausajame davinyje esantis maistas jau paruoštas vartoti – jį tereikia pašildyti arba užplikyti karštu vandeniu. Pasak BBC, kareivių mitybos poreikiai yra iššūkis mokslininkams, o be kariuomenės virtuvei taikomų inovacijų maisto parduotuvėse nebūtų beveik pusės produktų, kokius turime šiandien. Vargu ar kas pagalvotų, kad konservuotas maistas skardinėse atsirado Napoleono karų laikais, kai Prancūzijos vyriausybė pradėjo ieškoti būdų, kaip kuo ilgiau išsaugoti maistą.

Populiariausia – duona

Labiausiai išpopuliarėjęs kareivių mitybos raciono produktas – duona, teigia amerikiečių rašytoja Anastacia Marx de Salcedo, knygos „Combat-Ready Kitchen“ apie JAV kariuomenės įtaką visuomenės mitybos įpročiams autorė.

Iki XX a. vidurio JAV ir daugelyje Vakarų Europos šalių buvo prekiaujama šviežiai kepta duona, kuri po dienos kitos imdavo džiūti. Tuo metu maisto produktų sudėtį tiriantys Amerikos Kanzaso universiteto mokslininkai, bendradarbiaudami su šalies kariuomene, ieškojo būdų, kaip duoną išlaikyti šviežią kuo ilgesnį laiką. Jie išsiaiškino, kad miltiniai kepiniai kietėja dėl krakmolo sudedamosios dalies amilozės, kuri pakinta esant aukštai temperatūrai, o tai turi įtakos kepinių galiojimo laikui.

Mokslininkai ištyrė, kad amilozė, suskaidyta į dar smulkesnes daleles, tampa atspari karščiui ir nebedaro įtakos medžiagos tankiui, todėl duona išlieka minkšta kur kas ilgesnį laiką.

Pirmiausia šios receptūros kepiniai buvo įtraukti į kareivių davinius, bet labai greitai jie atsirado ir parduotuvėse. Dabar beveik visiems kepiniams naudojama karščiui atspari krakmolo sudedamoji dalis, rašo BBC.

Dar vienas karinės gastronomijos tyrimų rezultatas – sausosios mielės. Tokia mielių konsistencija leido jas paprasčiau eksportuoti, nes šviežios mielės ilgiausiai galioja iki kelių savaičių.

Išgarino vandenį

Kuo didesnė maisto produkto drėgmė, kitaip tariant, kuo sudėtyje daugiau vandens molekulių, tuo greičiau produktas genda. Todėl kareivių daviniams kuriami sausi produktai, moksliškai tariant, juose maksimaliai sumažintas vandens aktyvumas.

XX a. JAV kariuomenė ir NASA, pradėjusi tyrinėti, kaip manipuliuoti vandens aktyvumu, išsiaiškino, kad, norint pailginti maisto produktų galiojimo laiką, nebūtina iš jų išgarinti vandenį. Buvo ištirta, kad, į maisto produktus papildomai pridėjus druskos ar cukraus, atsiranda papildomi ryšiai su vandens molekulėmis, neleidžiantys joms išgaruoti, todėl maistas ilgiau išlieka šviežias. Dėl šio atradimo dabar vartojame ilgiau galiojantį maistą nei anksčiau, teigia BBC.

Apdoroja aukštu slėgiu

Kita inovacija, palengvinusi kareivių mitybą pratybų ir ekspedicijų metu, – maisto apdorojimas aukštu slėgiu. Toks sprendimas padeda sterilizuoti maistą, nes mikroorganizmai tokiomis sąlygos paprasčiausiai negali gyvuoti.

Kai maistas suspaudžiamas iki tūkstančio atmosferų ir daugiau, dauguma mikroorganizmų žūsta, o maisto kokybei, kaip rodo tyrimai, tai pakenkia mažiau nei apdorojant labai aukšta temperatūra. Pavyzdžiui, gaminant konservus maistas kaitinamas daugiau nei šimto laipsnių temperatūroje gana ilgą laiką, todėl daugelis naudingųjų medžiagų pakinta, o vitaminas C beveik žūsta.

Tiesa, kol kas toks maisto apdorojimo būdas labai brangus, todėl tokių produktų rinkoje nėra daug. Taip gali būti apdorojamos sultys, vaisių, daržovių produktai, mėsa.

Sausųjų davinių meniu

Karių mityba didžia dalimi priklauso nuo jų veiklos ir metų laiko. Skaičiuojama, kad karys per dieną vidutiniškai suvartoja 3.800–4.400 kcal. Vykstant pratyboms ir mokymams, kariai maitinami sočiau nei įprastai, teigiama portale šauktiniams „tevyneslabui.lt“.

Lietuvos karių sausąjį davinį sudaro mėsos konservai su garnyru, traški duonelė, riešutai, medus arba uogienė, šokoladas, tirpus sulčių, sultinio koncentratas, arbata arba tirpi kava, cukrus ir įranga maistui paruošti. Puslapyje „kariuomene.kam.lt“ skelbiama, kad yra dešimt skirtingų sausojo maisto davinio komplektavimo variantų, priklausomai nuo pagrindinio patiekalo, kurį gali sudaryti skirtingų mėsos rūšių, kruopų ir daržovių deriniai, pavyzdžiui, konservus su garnyru gali sudaryti guliašas su bulvėmis arba mėsos troškinys su daržovėmis ir pan.

Šis meniu keisis, nes nuo gegužės 1 d. suvienodinti Lietuvos ir užsienio šalių karių maistpinigiai iki 8 Eur per dieną. Už tokią sumą iki šiol Lietuvoje buvo maitinami užsieniečiai, o lietuvių maisto krepšelio vertė siekė 6 Eur.

Kareivių sausojo davinio meniu:

Estijos kariai sausajame davinyje gauna kepenėlių pašteto;

Švedai skanauja indišką vištienos patiekalą su ryžiais „Rogan josh“;

Jungtinės Karalystės kariuomenei patiekiama vištienos dešrelių su pupelėmis;

Prancūzai valgo itališkus virtinukus (it. tortellini) su jautiena;

Amerikiečiai – vegetarišką troškinį su makaronais.

Naujosios Zelandijos kariuomenei ruošiamas tailandietiškas ėrienos karis;

Tanzanijos kareiviai atsigaivina mangų skonio gėrimu.

Šaltinis: iš italų dizainerio Giullio Iacchetti kariuomenės sausųjų davinių parodos, „K-Ration: kariaujančių karių patiekalai“.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23
Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė...

Laisvalaikis
2019.11.19
 Vakarienė Helsinkyje: kur pasukti Premium

Suomių virtuvės meistrai gerokai vėliau nei švedai ar danai prisijungė prie vadinamosios Šiaurės šalių...

Laisvalaikis
2019.11.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau