Kaip gatvės remontas sostinėje paskatino kūrybiškumą: skaičiuoja naudą

Publikuota: 2017-06-02

Kol tebetaisoma sostinės Savičiaus gatvė, vietos restoranai ir kavinės nebeapsikentė: penktadienio vakarą išsinešė staliukus tiesiai ant taisomo kelio. Tą vakarą jie užsidirbo dvigubai daugiau nei įprastai.

Pirmą kartą tai vyko gegužės 20 d.: visi penki Savičiaus g. esantys restoranai ir kavinės išsinešė staliukus į gatvę, dabar virtusią smėlynu, surašė bendrą valgiaraštį ir pasikvietė muzikantus. Edmundas Končius, restorano „Blusynė“ šeimininkas, aiškina, kad jie į gatvės remontą pasižiūrėjo kūrybiškai – tarp smėlio ir akmenų surengė gatvės festivalį „Duokit mums griuvėsius – mes pasidarysime vakarėlį“. Tokius vakarus jie planuoja rengti kiekvieną penktadienį, kol gatvė bus taisoma.

Organizatoriai aiškina, kad kiekvienas restoranas ruošia po vieną patiekalą bendram vakaro meniu. Klientai gali užsisakyti iš šio bendro arba paprašyti valgiaraščio iš konkrečios maitinimo įstaigos – „La Storia“, „Gatvės Kepėjai“, „Balzac“, „Bravoras“ arba „Bromas“. Niekas nepyks, jeigu užsisakysite užkandžius iš vieno restorano, patiekalą – iš kito, o gėrimus – iš trečio.

Praėjusį penktadienį gatvė buvo sausakimšai užstatyta įvairiais staliukais ir kėdėmis – čia buvo galima prisėsti ir ant medinių gatvės suoliukų ar minkštasuolių. Vakarėlio įkarštyje pritrūko sėdimų vietų, tad rengėjai suskubo ieškoti likusių stalų restoranų viduje – vakare kai kurių restoranų patalpos liko visiškai tuščios.

Tą vakarą vyriausieji virėjai dirbo lauke: ant grotelių čirškė antiena su daržovėmis, vėliau midijos, o gatvėje vis pakvipdavo rozmarinais ir kitokiais prieskoniais. Apie 20 val. prasidėjo muzikos gyvai koncertas.

Gatvės svečių „smėlėtos“ vakarienės sąlygos neišgąsdino – restoranai penktadienio vakarą skaičiavo dvigubą apyvartą nei įprastai. Organizatorių tokia sėkmė pernelyg nenustebino – jie sako, kad išsinešus staliukus į lauką, maitinimo įstaigų apyvarta visada smarkiai išauga.

Atsidaro tik vakare

Savičiaus gatvė, pradėta taisyti balandį, atnešė nuostolių visiems ten esantiems restoranams – jie pradėjo dirbti tik vakarais, kai statybininkai baigia darbus. „Gatvės kepėjai“ picas kepa nuo 16 val., o restoranas „La Storia“ duris atveria nuo 18 val.

Numatoma, kad gatvės darbai truks dar kelis mėnesius, anot restoranų atstovų, jiems tai ilgas ir nuostolingas laikotarpis, ypač sezono metu.

„Kai pradėtas remontas, klientų sumažėjo beveik perpus“, – skaičiuoja Audrius Burokas, picerijos „Gatvės Kepėjai“ virtuvės šefas. Jam antrina Rokas Rupeikis, baro „Bromas“ vadovas. Anot jo, tokiomis sąlygomis verslas sustojo.

Padaugėjo klientų

Ponas Rupeikis pasakoja, kad kiekvienas restoranas turi lojalių klientų, kurie ateina ir vykstant remontui, bet dauguma, iš tolo pamatę apkasus, aplenkia šią gatvelę. Restoranų šeimininkai džiaugiasi, kad po pirmojo vakaro, kai jie laukan išnešė staliukus, kitą dieną visi sulaukė naujų klientų. Ponas Burokas sako, kad dabar dauguma jų užsisako staliuką gatvėje, nors kai kurie restoranai turi terasas vidinėse savo kiemo pusėse.

„Deja, tokius klientus turime nuliūdinti, nes galimybė pavakarieniauti gatvėje įmanoma tik penktadienio vakarą. Darbo dieną čia remontuojama, kyla dulkės, todėl tuo metu mes nedirbame“, – aiškina „Gatvės Kepėjų“ šeimininkas.

Anot p. Končiaus, idėjos sėkmę lėmė bendradarbiavimas: „Mus visus vienija bendras interesas – mes nekonkuruojame, bet padedame vienas kitam pritraukti daugiau klientų. Kuo didesnis restoranų ir barų skaičius vienoje vietoje, tuo daugiau žmonių ten renkasi.“

Savičiaus restoranai tarpusavyje keičiasi ir produktais: „Šį vakarą aš „La Storios“ šefui iškepiau bandelių, o kadangi pats alkoholiu prekiauti negaliu, užsisakiusius alaus nukreipiu į „Bromą“, – pasakoja p. Burokas.

Restoranų šeimininkai prieš kelias savaites sukūrė „Facebook“ paskyrą „Savičiaus komuna“, kurioje dalijasi akimirkomis iš penktadieninių vakarėlių gatvėje.

Pašnekovai įsitikinę: norėdami surengti tokį renginį, restoranai ir barai turi bendradarbiauti ne tik tarpusavyje, bet ir su vietos bendruomene bei kelininkais. Tą pirmąjį įsimintiną penktadienį restoranų šeimininkai statybininkų paprašė sulyginti gatvės paviršių, kad galėtų pasistatyti staliukus. Jų pageidavimas buvo įgyvendintas, po to statybininkai vaišinosi vakariene. Žinoma, kavinių sąskaita.

Prašys uždaryti gatvę

Penktadienio vakarėlių Savičiaus gatvėje sėkmę lėmė tai, kad Vilniuje nėra daug vietų, kur galima ramiai, netrukdant automobilių eismui, leisti vakarą.

Kol čia vyksta remontas, eismas ten uždarytas. Restoranai neslepia pageidaujantys, kad šis remontas truktų kuo ilgiau.

„Mums dar geriau, kad ši gatvė uždaryta. Kadangi penktadieniais mums labai gerai sekasi, sugalvojome rinkti parašus, kad ši gatvė savaitgaliais visada būtų uždaroma“, – kalba p. Končius. Anot jo, tam pritaria ir gatvės bendruomenė – jie jau anksčiau svarstė apie prašymą uždaryti gatvę.

Arūnas Jonaitis, restorano „La Storia“ vyriausiasis virėjas, sako, kad kol kas vietos gyventojai dėl vakarėlių penktadieniais nesiskundžia, dauguma jų ir patys dalyvauja renginyje – vakarieniauja gatvėje. Jis aiškina, kad koncertas baigiasi 22 val., o vakaras prasideda apie 19 val.

Ponas Končius kalba, kad pirmą kartą rengdami vakarėlį gatvėje pateikė prašymą Vilniaus miesto savivaldybei. Vis dėlto išsamiau šios iniciatyvos sąlygų nederino: „Manome, kad mūsų niekas nenubaus už tai, kad ir taip jau kenčiame nuo remonto.“

Pašnekovas įsitikinęs, kad Savičiaus gatvė jau tapo alternatyva Islandijos ir Vilniaus gatvėms, kuriose pramogauti įprastai renkasi jaunimas. Anot jo, Savičiaus gatvė puikiai tinka kiek vyresniems žmonėms: „Ši vieta tapo atvira penkių šefų gastronomine erdve.“

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23
Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė...

Laisvalaikis
2019.11.19
 Vakarienė Helsinkyje: kur pasukti Premium

Suomių virtuvės meistrai gerokai vėliau nei švedai ar danai prisijungė prie vadinamosios Šiaurės šalių...

Laisvalaikis
2019.11.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau