Nauja biuro dieta, paremta senais išbandytais metodais

Publikuota: 2017-04-30
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Lucy Kellaway, britų rašytoja ir korporatyvinės kultūros apžvalgininkė „The Financial Times“ ir BBC, siūlo naują biuro dietą. Naują – sąlygiškai, mat ji paremta seniausiai išbandytais metodais. Vis dėlto kalba sukasi ne apie kalorijų skaičiavimą ar produktų derinimą, o dėmesį sau. Idėjos autoriai siūlo grįžti prie ritualų, kai planuoji pietus, jų lauki, o maistu mėgaujiesi.

„Kiekvienos darbo dienos pabaigoje ant mano rašomojo stalo galima rasti šių dalykų: didelį kartoninį puodelį su apyrudžio pieno likučiais, popierinį maišelį su riebalų dėmėmis ir prilipusiais pyrago trupinukais, tuščią dietinės kolos skardinę, popierių, į kurį buvo suvyniotas sumuštinis su kiaušiniu ir žalumynais,“ – vardija p. Kellaway. Kaip ir pietūs prie kompiuterio, taip ir užkandžių automatai jai neatrodė jokia blogybė: jų lankymas sudėlioja dienotvarkę, tarsi atlygina už darbą, suteikia paguodos ir energijos. Vis dėlto dabar jos darbo stalas išgyveno radikalią transformaciją – prie klaviatūros rymo tik vienas daiktas, – švarus porcelianinis puodelis kavai. Pokytį pastūmėjo kito britų rašytojo, restoranų kritiko Adriano Anthony Gillo (AA Gill) patarimai dailesnėms linijoms pasiekti. Anot jo, valgyti galima ką nori ir kiek tik nori, svarbiausia – kaip tai darai.

Šakute ir peiliu

Pirmasis patarimas – valgyti tik šakute ir peiliu, t. y. nekrimsti nieko, kam šių įrankių nereikia. Valgyti reikėtų prie serviruoto stalo, geriausia sėdint veidu į kitą valgantį žmogų. Be to, siūloma prie to stalo sėsti ne iš alkio, o todėl, kad atėjo pietų metas. Vien trys pirmieji patarimai nurodo svarbiausią dietos idėją: šakute ir peiliu paprastai valgai „rimtesnį“ maistą nei bandelė ar šokoladukas, taigi savaime mityba tampa turtingesnė, įvairesnė. Eidamas pietauti laiku, nerizikuoji prisikimšti.

Kiti patarimai: nevalgyti stovint, nevalgyti iš plastikinių arba kartoninių pakuočių, nevalgyti ten, kur tuo metu veikia įjungtas ekranas. Be to, maistas (išskyrus pusryčių davinį) turėtų susidaryti iš mažiausiai dviejų patiekalų. „Gali sakyti – ne mano kaltė, biurai savaime skatina valgyti necivilizuotai“, – juokauja p. Kellaway. Šalia nėra mamos, primenančios prie stalo sėdėti tvarkingai ir padėti šalin telefoną, esi apsuptas kolegų, kurie lygiai taip pat čeža pakuotėmis ir kramsnoja, įsistebeiliję į kompiuterio ekranus.

Tačiau nėra nieko neįmanoma. Pirmasis žingsnis, FT rašytojos žodžiais, – pusryčiauti namie. Sveiki ir sotūs pusryčiai ne tik įstato į disciplinos rėmus, bet ir suteikia energijos, pasitenkinimo dienos pradžia. Užuot nusipirkus puodelį latė, rytui įsibėgėjus verčiau jos pasidaryti – sau ir kolegoms. Taip ir socialiau, ir pigiau, ir kava neretai geresnė.

Maža to, sugebėjęs ištrūkti į biuro virtuvę ar gretimą kavinę, jautiesi geriau ne tik dėl kokybiškesnio maisto, bet ir galimybės persimesti žodžiu su kolegomis, pagaliau – pertraukos, po kurios gali efektyviau dirbti.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Vienas geriausių sušių restoranų išbrauktas iš „Michelin“ gido

Tokiją pelnytai galima vadinti pasaulio gurmanų sostine. Prestižinis restoranų gidas „Michelin“ į 2020-ųjų...

Laisvalaikis
2019.12.10
Restoranų konsultantės: pradėkite nuo „Excel“ lentelės, jei nemokate – išmokite Premium 1

Vertinant pagal naujų vardų kūrimąsi, jau žinomų plėtrą ir naujos koncepcijos maitinimo įstaigų bumą,...

Gazelė
2019.12.10
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau