Lengvai paruošiami gardėsiai Velykoms

Publikuota: 2017-04-13
Virtuvės meistras  Vytautas Samavičius. Algimanto Kalvaičio nuotr.
Virtuvės meistras Vytautas Samavičius. Algimanto Kalvaičio nuotr.

VŽ „Savaitgalis“ Velykų stalui pateikia kelis lengvai ir greitai paruošiamus skanėstus Velykų stalui, išgirstus iš savo pašnekovų, žinomų Lietuvos virtuvės meistrų.

Triušiena su garstyčiom

Vytautas Samavičius, Klaipėdos restoranų „Momo Grill“ ir „Monai“ virtuvės meistras, VŽ rekomenduoja išsitroškinti triušienos su garstyčiomis.

Virtuvės meistras pateikia receptą: triušio mėsą supjaustome nedideliais (apie 60 g) gabaliukais, apkepame alyvuogių aliejuje. Įkrečiame šaukštą garstyčių, šliūkštelime baltojo vyno, šiam nugaravus pilame vištienos sultinio. Tada apie valandą troškiname ant nedidelės ugnies. Į pabaigą pilame grietinėlės, gardiname druska, pipirais, čiobreliais.

„Garnyrui norėtųsi šviežių daržovių salotų, – susimąsto p. Samavičius. – Pavyzdžiui, su ridikėliais – jų jau yra. Garnyrui tiktų ir keptos morkos. O prie jų – kaip kam patinka: ryžių ar orkaitėje keptų bulvių.“

Troškinant triušieną, vietoje garstyčių galima naudoti morkų sultis. Prie patiekalo tiktų baltasis vynas ar beržų sula, tik ne koks kisielius, pataria virtuvės meistras.

Velykinis desertas

Desertui p. Samavičius pasiūlytų morkų ledų ar morkų drebučių su natūraliu jogurtu. Anot jo, šių lengva pasigaminti namie, o desertas yra skanus, sveikas ir lengvas.

Taigi, 1 l drebučių reikės: 700 ml morkų sulčių, 300 ml apelsinų sulčių, 20 g želatinos ir pagal skonį cukraus, padažui – natūralaus jogurto.

Želatiną reikėtų išbrinkinti morkų sultyse. Tada truputį pašildyti, kad ištirptų, ir sumaišyti su tokios pat temperatūros morkų ir apelsinų sultimis. Šildyti, kol ištirps cukrus. Tada vėsinti, kol sustings, supjaustyti ir užpilti natūraliu jogurtu. Norint, jogurtą galima pasaldinti. Paprasčiausia cukrumi, bet tinka ir medus, tik jis turi būti skystas, o jogurtas – kambario temperatūros.

Puošti desertą galima saldžiomis morkomis. Plonais griežinėliais supjaustyti (geriausia pjaustytuve ar tarka), išspausti šiek tiek apelsinų sulčių, tada sumaišyti su cukrumi ir dėti ant drebučių.

Velykų pascha

Honorata Lyndo, Vilniaus „Neringos“ restorano virtuvės meistrė, siūlo tradicinės Velykų paschos receptą. Paruoštą produktą šaldytuve reikia laikyti 12 val., taigi – dar nevėlu jį pasigaminti.

Jai reikės: 75 g riebios varškės, 5 kiaušinių trynių, 20 g abrikosų (apelsinų) džemo, 15 g sviesto, 10 g džiovintų abrikosų, 15 g kapotų pistacijų, 25 g cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, 1/4 citrinos žievelės.

Džiovintus abrikosus reikėtų nuplauti ir smulkiai sukapoti, varškę pertrinti. Tada pašildyti abrikosų džemą ir sumaišyti su varške. Sviestą sumaišyti su vaniliniu cukrumi ir, nuolat maišant, sudėti kiaušinių trynius ir varškę. Gerai išmaišius, suberti smulkintus abrikosus, smulkintą citrinos žievelę ir išmaišyti.

Paschą įdėti į indą, uždengti plėvele, prislėgti ir pastatyti į šaldytuvą 12 valandų.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Vienas geriausių sušių restoranų išbrauktas iš „Michelin“ gido

Tokiją pelnytai galima vadinti pasaulio gurmanų sostine. Prestižinis restoranų gidas „Michelin“ į 2020-ųjų...

Laisvalaikis
2019.12.10
Restoranų konsultantės: pradėkite nuo „Excel“ lentelės, jei nemokate – išmokite Premium 1

Vertinant pagal naujų vardų kūrimąsi, jau žinomų plėtrą ir naujos koncepcijos maitinimo įstaigų bumą,...

Gazelė
2019.12.10
Jaunieji virtuvės meistrai: pripažinimą reiškia ne tik „Michelin“ žvaigždė Premium

Nebegalime skųstis, kad Lietuvoje stinga tikrai gerų restoranų ar turime vos kelis kūrybingus virtuvės...

Laisvalaikis
2019.12.08
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau