„Jack Daniel‘s“ Tenesio viskio butelyje – 150-ies metų istorija

Publikuota: 2016-09-09

XIX a. viduryje mažame Lynčburgo miestelyje, Tenesio valstijoje, Jasper Newton Daniel – geriau pasaulyje žinomas kaip Jack‘as Daniel‘is – pradėjo mokytis viskio gamybos paslapčių. Jo užsispyrimas ir atkaklumas lėmė, kad būdamas dar visai jaunas jis tapo pirmuoju žmogumi JAV įregistravusiu viskio daryklą. Šiandien „Jack Daniel‘s“ Tenesio viskio darykla švenčia 150 m. jubiliejų, o „Jack Daniel‘s“ gėrimas – populiariausias pasaulyje amerikietiškas viskis, išlaikęs savo autentišką ir nepriklausomą charakterį nuo pat 1866m.

Jack‘o Daniel‘io sėkmės istorija prasidėjo dar vaikystėje, kai liuteronų pastorius Dan‘as Call‘as priėmė Jack‘ą į savo globą ir išmokė visko, ką žino apie viskį. Panašu, kad jaunasis Jack‘as turėjo talentą gaminti viskį, nes labai greitai įgavo Dan‘o pasitikėjimą ir tapo visateisiu jo verslo partneriu. O po kelių metų – ir verslo savininku. 1866 m. Jack‘as Daniel‘is oficialiai atidarė viskio daryklą, kur pradėjo gaminti Tenesio viskį, pelniusį jam pasaulinę šlovę. Ši darykla kasmet sulaukia beveik 300 tūkstančių lankytojų, susidomėjusių legendinio viskio sukūrimo istorija, gėrimo subtilybėmis ir gamybos ypatumais.

Šiemet visame pasaulyje minimas šios žymiosios viskio daryklos 150 metų jubiliejus. Šia proga liepos 1 d. viskio gamintojai paskelbė 90 dienų trunkančią unikalių „Jack Daniel‘s“ viskio statinių medžioklę. Įvairiose pasaulio vietose, tarp jų ir Vilniuje bei Kaune, suslapstyta 150 rankų darbo statinių, kurių pagal viskio gamintojų paskelbtas užuominas socialiniame tinkle „Facebook“ (oficialioje „Jack Daniel‘s paskyroje), gali ieškoti šio gėrimo žinovai ir mėgėjai.

Filtruojamas kiekvienas viskio lašas

Jack‘as Daniel‘is buvo įsitikinęs, kad kiekvieną dieną reikia gaminti geriausią viskį, kokį tik galima. Tai jam reiškė filtruoti kiekvieną savo viskio lašą per 10 pėdų aukščio cukrinio klevo anglies filtrą. Tai gėrimo skoniui suteikia išskirtinio švelnumo, kurio iš legendinio viskio tikisi žmonės. Filtravimas anglimi sustiprina sodrų šio viskio skonį, dar prieš jį pradedant brandinti statinėse. Būtent šis procesas skiria Tenesio viskį nuo burbono. Nors filtravimas anglimi reikalauja daug dėmesio, tačiau būtent taip gėrimą nuo pat pradžių gamino Jack‘as Daniel‘is. Gėrimui labai svarbi anglies kokybė, todėl ji gaminama čia pat darykloje, deginant cukrinio klevo rąstus, kertamus kiekvieną rudenį.

Legendinio „Jack Daniel‘s“ viskio skoniui įtakos turi ir gamyboje naudojamas vanduo. Nėra geriau tinkančios gaminti senovinį Tenesio viskį vietos nei „Jack Daniel‘s“ Keiv Springo (Cave Spring) dauba, kurioje yra švaraus, vėsaus vandens šaltinis. Vandenyje gausu mineralų, gautų iš Tenesio klinčių sluoksnių, per kuriuos jis teka pakeliui į šaltinį. Jie sukuria tokį „Jack Daniel‘s“ viskio skonį, kokiu jo gerbėjai mėgaujasi iki šiol.

Autentiškos viskio statinės

„Jack Daniel‘s“ Tenesio viskis gaminamas iš geriausios rūšies grūdų – kukurūzų, miežių salyklo ir rugių, sumaišytų su Keiv Springo šaltinio vandeniu. Tačiau sudedamosios dalys bei naudojamas filtravimas anglimi yra tik dalis šio viskio gamybos subtilybių. Pagrindinis „Jack Daniel‘s“ viskio akcentas, kuris jam suteikia autentiško skonio, tai rankų darbo statinės iš amerikietiško baltojo ąžuolo, kruopščiai ir atsakingai gaminamos „Jack Daniel‘s“ Tenesio viskio daryklos, kurias jie patys gamina nuo pat distilerijos įkūrimo pradžios. Ši, rodos, paprasta statinė suteikia viskiui visą poskonių gamą.

Statinės gaminimas prasideda nuo kruopštaus meistrų darbo, rankomis sutvirtinant statinių šulus (šonines statinių lenteles). Tada, siekiant karamelizuoti natūralų medžio cukrų, suręsta statinė išdeginama iš vidaus. Tai viskiui leidžia iš medienos pasisavinti saldumą, sodrią gintaro spalvą bei saldų poskonį. Statinėms gaminti naudojamas tik geriausias amerikietiškas baltasis ąžuolas. Viskio gaminimo procesas – itin atsakingas – rankų darbo statinės jo brandinimui naudojamos tik vieną kartą. Vėliau dauguma jų yra siunčiamos į užsienį, kur panaudojamos škotiško viskio ar kitų spiritinių gėrimų gamybai.

Rinktiniai distiliacijos meistrai

Nors „Jack Daniel‘s“ Tenesio viskio darykla yra seniausia Amerikoje registruota darykla, joje yra dirbę tik septyni distiliacijos meistrai, kurių kiekvienas savaip prisidėjo prie tokio „Jack Daniel‘s“ gėrimo istorijos ir viskio skoninių savybių. Septintasis distiliacijos meistras, atsakingas už viskio kokybę šiandien, yra Jeff Arnet. Jam dirbant distilerija pristatė medaus skonio „Jack Daniel‘s Tennessee Honey“ viskį, kuris šiandien yra geriausiai parduodamas savo kategorijos viskis. Jeff‘as šiuo metu dirba kurdamas daugybę kitų „Jack Daniel‘s“ viskio atmainų. Taip pat jis rūpinasi visu viskio gamybos procesu – nuo filtravimo anglimi ir sandėliavimo iki statinių kokybės priežiūros ir išpilstymo į butelius. Jam patikėta itin nelengva užduotis, juk reikia išlaikyti puikų viskio skoninį charakterį ir pasirūpinti prekės ženklu, tapusiu ikoniniu daugiau nei 170 pasaulio šalių. 150 metų jubiliejus – reikšminga sukaktis distilerijos istorijoje ir puiki proga viskio mėgėjams iš arčiau susipažinti su vienu populiariausių pasaulio viskių.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Amaronės krikštatėvio pėdomis

Italijoje, Veroną supančiame Veneto regione, gausu gero ar net didingo vyno gamintojų, tačiau nė vienas jų...

Laisvalaikis
2018.09.30
„Sweet Root” restorano komanda: esame tokie, kokie norime 2

„Užmiršome svarbiausią taisyklę, kad visų svečių nesukviesi, visų norų nepatenkinsi. Tik po dvejų metų...

Laisvalaikis
2018.09.30
Daugiausiai alkoholio užsienyje perka estai, lietuviai – antri 2

Nyderlandų tyrimų instituto „Regioplan“ ir profesinių paslaugų bendrovės „EY“ atliktas Baltijos šalių...

Laisvalaikis
2018.09.26
Kalifornijos restoranai nebeduos plastikinių šiaudelių, jei nepaprašysite

Jei norėsite gerti gėrimą per šiaudelį Kalifornijoje (JAV), turėsite jo paprašyti. Priešingu atveju kavinėje...

Vadyba
2018.09.22
„Auga Group“ vadovas: ekologiškas maistas nėra prabangos prekė 10

Kęstutis Juščius, „Auga Group“ valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad gamintojams atėjo puikus laikas...

Agroverslas
2018.09.22
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 4

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau