„Jack Daniel‘s“ Tenesio viskio butelyje – 150-ies metų istorija
XIX a. viduryje mažame Lynčburgo miestelyje, Tenesio valstijoje, Jasper Newton Daniel geriau pasaulyje žinomas kaip Jackas Danielis pradėjo mokytis viskio gamybos paslapčių. Jo užsispyrimas ir atkaklumas lėmė, kad būdamas dar visai jaunas jis tapo pirmuoju žmogumi JAV įregistravusiu viskio daryklą. Šiandien Jack Daniels Tenesio viskio darykla švenčia 150 m. jubiliejų, o Jack Daniels gėrimas populiariausias pasaulyje amerikietiškas viskis, išlaikęs savo autentišką ir nepriklausomą charakterį nuo pat 1866m.
Jacko Danielio sėkmės istorija prasidėjo dar vaikystėje, kai liuteronų pastorius Danas Callas priėmė Jacką į savo globą ir išmokė visko, ką žino apie viskį. Panašu, kad jaunasis Jackas turėjo talentą gaminti viskį, nes labai greitai įgavo Dano pasitikėjimą ir tapo visateisiu jo verslo partneriu. O po kelių metų ir verslo savininku. 1866 m. Jackas Danielis oficialiai atidarė viskio daryklą, kur pradėjo gaminti Tenesio viskį, pelniusį jam pasaulinę šlovę. Ši darykla kasmet sulaukia beveik 300 tūkstančių lankytojų, susidomėjusių legendinio viskio sukūrimo istorija, gėrimo subtilybėmis ir gamybos ypatumais.
Šiemet visame pasaulyje minimas šios žymiosios viskio daryklos 150 metų jubiliejus. Šia proga liepos 1 d. viskio gamintojai paskelbė 90 dienų trunkančią unikalių Jack Daniels viskio statinių medžioklę. Įvairiose pasaulio vietose, tarp jų ir Vilniuje bei Kaune, suslapstyta 150 rankų darbo statinių, kurių pagal viskio gamintojų paskelbtas užuominas socialiniame tinkle Facebook (oficialioje Jack Daniels paskyroje), gali ieškoti šio gėrimo žinovai ir mėgėjai.
Filtruojamas kiekvienas viskio lašas
Jackas Danielis buvo įsitikinęs, kad kiekvieną dieną reikia gaminti geriausią viskį, kokį tik galima. Tai jam reiškė filtruoti kiekvieną savo viskio lašą per 10 pėdų aukščio cukrinio klevo anglies filtrą. Tai gėrimo skoniui suteikia išskirtinio švelnumo, kurio iš legendinio viskio tikisi žmonės. Filtravimas anglimi sustiprina sodrų šio viskio skonį, dar prieš jį pradedant brandinti statinėse. Būtent šis procesas skiria Tenesio viskį nuo burbono. Nors filtravimas anglimi reikalauja daug dėmesio, tačiau būtent taip gėrimą nuo pat pradžių gamino Jackas Danielis. Gėrimui labai svarbi anglies kokybė, todėl ji gaminama čia pat darykloje, deginant cukrinio klevo rąstus, kertamus kiekvieną rudenį.
Legendinio Jack Daniels viskio skoniui įtakos turi ir gamyboje naudojamas vanduo. Nėra geriau tinkančios gaminti senovinį Tenesio viskį vietos nei Jack Daniels Keiv Springo (Cave Spring) dauba, kurioje yra švaraus, vėsaus vandens šaltinis. Vandenyje gausu mineralų, gautų iš Tenesio klinčių sluoksnių, per kuriuos jis teka pakeliui į šaltinį. Jie sukuria tokį Jack Daniels viskio skonį, kokiu jo gerbėjai mėgaujasi iki šiol.
Autentiškos viskio statinės
Jack Daniels Tenesio viskis gaminamas iš geriausios rūšies grūdų kukurūzų, miežių salyklo ir rugių, sumaišytų su Keiv Springo šaltinio vandeniu. Tačiau sudedamosios dalys bei naudojamas filtravimas anglimi yra tik dalis šio viskio gamybos subtilybių. Pagrindinis Jack Daniels viskio akcentas, kuris jam suteikia autentiško skonio, tai rankų darbo statinės iš amerikietiško baltojo ąžuolo, kruopščiai ir atsakingai gaminamos Jack Daniels Tenesio viskio daryklos, kurias jie patys gamina nuo pat distilerijos įkūrimo pradžios. Ši, rodos, paprasta statinė suteikia viskiui visą poskonių gamą.
Statinės gaminimas prasideda nuo kruopštaus meistrų darbo, rankomis sutvirtinant statinių šulus (šonines statinių lenteles). Tada, siekiant karamelizuoti natūralų medžio cukrų, suręsta statinė išdeginama iš vidaus. Tai viskiui leidžia iš medienos pasisavinti saldumą, sodrią gintaro spalvą bei saldų poskonį. Statinėms gaminti naudojamas tik geriausias amerikietiškas baltasis ąžuolas. Viskio gaminimo procesas itin atsakingas rankų darbo statinės jo brandinimui naudojamos tik vieną kartą. Vėliau dauguma jų yra siunčiamos į užsienį, kur panaudojamos škotiško viskio ar kitų spiritinių gėrimų gamybai.
Rinktiniai distiliacijos meistrai
Nors Jack Daniels Tenesio viskio darykla yra seniausia Amerikoje registruota darykla, joje yra dirbę tik septyni distiliacijos meistrai, kurių kiekvienas savaip prisidėjo prie tokio Jack Daniels gėrimo istorijos ir viskio skoninių savybių. Septintasis distiliacijos meistras, atsakingas už viskio kokybę šiandien, yra Jeff Arnet. Jam dirbant distilerija pristatė medaus skonio Jack Daniels Tennessee Honey viskį, kuris šiandien yra geriausiai parduodamas savo kategorijos viskis. Jeffas šiuo metu dirba kurdamas daugybę kitų Jack Daniels viskio atmainų. Taip pat jis rūpinasi visu viskio gamybos procesu nuo filtravimo anglimi ir sandėliavimo iki statinių kokybės priežiūros ir išpilstymo į butelius. Jam patikėta itin nelengva užduotis, juk reikia išlaikyti puikų viskio skoninį charakterį ir pasirūpinti prekės ženklu, tapusiu ikoniniu daugiau nei 170 pasaulio šalių. 150 metų jubiliejus reikšminga sukaktis distilerijos istorijoje ir puiki proga viskio mėgėjams iš arčiau susipažinti su vienu populiariausių pasaulio viskių.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti