Filmai, kvepiantys prieskoniais

Kovo 31 d. balandžio 14 d. vyksiančio kino festivalio Kino pavasaris programoje Kulinariniai filmai trys dokumentinės juostos. Jos supažindins žiūrovus su dviem skandinaviškos virtuvės genijais ir taisykles laužančiais vyndariais iš Italijos.
Kulinarinius filmus vienija pasiaukojimas dėl tikslo ir tikėjimas savo idėjomis. Visi dokumentinių filmų herojai įkvepiantys svajotojai ir maištininkai, kuriems svarbi kiekviena smulkmena.
Ar įmanoma sukurti geriausią pasaulyje restoraną? Tai absurdiška, taip į šį klausimą filme Noma mano ideali audra (Noma My Perfect Storm, rež. Pierre Deschamps) atsako Rene Redzepi vienas įtakingiausių pasaulio virtuvės šefų. Jo vadovaujamas restoranas Noma net keturis kartus buvo išrinktas geriausiu pasaulyje.
Šiame filme perteikiama, kaip revoliucionierius R. Redzepi šiaurietiškai virtuvei suteikė unikalų veidą, pakeitė ne tik skandinaviškos mitybos racioną, bet ir sukūrė modernaus šefo įvaizdį, sako Alfas Ivanauskas, eksperimentų savo darbe nevengiantis lietuvių kulinaras.
Filmas Sergio Herman, velniškai tobula pasakoja apie garsaus virtuvės šefo Sergio Hermano vadovaujamą restoraną Nyderlanduose. Staliukai ten rezervuoti metams į priekį. Sėkmė turi savo kainą filme Sergio Herman, velniškai tobula (Sergio Herman, Fucking Perfect, rež. Willemiekas Kluijfhout) užfiksuoti momentai atskleidžia aukšto lygio restoranuose vyraujančią įtampą. Ambicijos, perfekcionizmas ir graužatis dėl laiko stokos žmonai ir keturiems vaikams tai, su kuo kasdien susiduria šios dokumentikos pagrindinis herojus.
Odė vynui
Trečiasis filmas skirtas vyndarystei. Režisierius Jonathanas Nossiteris išgarsėjo prieš dešimtmetį, sukūręs vieną žinomiausių dokumentinių filmų apie vynininkystę Mondovino. Dokumentika Natūralus pasipriešinimas (Natural Resistance) jis vėl sugrįžta prie vynų temos.
Natūralus pasipriešinimas pasakoja apie keturis Italijos vyndarius, užsiimančius ekologine ir biodinamine vynininkyste. Kitaip tariant, apie žmones, tikinčius, kad, jei atsakingai elgiesi su žeme, ji dosniai atsilygina. Filmo herojai neseka rinkos ekonomikos modeliais, kritikuoja vyno sertifikavimą ir kovoja už savo svajonę užsiimti vynininkyste taip, kaip jiems atrodo teisinga.
Režisierius, naudodamasis pokalbiais su vyndariais, nespalvoto kino ištraukomis bei animaciniais intarpais, kalba apie vynininkavimo istoriją, jos archajinę tradiciją, vyndarystę kaip meną ir siunčia žinią apie visuomenės pokyčius, kurie daro įtaką ir vyno industrijai. Daugiau informacijos rasite čia.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti