Ko norėjote paklausti apie vyną: Rasa Starkus

Publikuota: 2016-01-31
Vyno ekspertė Rasa Starkus. Herkaus Milaševičiaus (VŽ) nuotr.
Vyno ekspertė Rasa Starkus. Herkaus Milaševičiaus (VŽ) nuotr.

Į VŽ „Savaitgalio“ klausimą apie vyną šį kartą atsako vyno ekspertė Rasa Starkus, „Vyno klubo“ bendraturtė, Someljė asociacijos valdybos narė, Someljė mokyklos dėstytoja.

Vyno žinovai vartoja terminus „Senojo pasaulio“, „Naujojo pasaulio“ vynai. Kuo jie iš esmės skiriasi? Ar vieni jų geresni nei kiti?

Pirmiausia reiktų pasakyti, kad Senasis pasaulis (SP) – tai Europos senųjų vyno tradicijų šalys Prancūzija, Italija, Ispanija, Portugalija, Vokietija, Vengrija, Austrija. Naujasis pasaulis (NP) – tai Čilė, Argentina, JAV, Australija, Naujoji Zelandija, Pietų Afrikos Respublika. Kalbėdami apie tų dviejų pasaulių vynus, nori nenori paliečiame kelis aspektus: kokybę, intensyvumą, ilgaamžiškumą ir kainą.

NP ir SP vynų aromatų ir skonių intensyvumas visuomet skyrėsi. Pirmiesiems būdingi lengviau suprantami, lengviau atpažįstami aromatai ir skoniai, juose lengviau atpažinti teorinius konkrečios vynuogės apibūdinimus. Pvz., „Cabernet Sauvignon“ iš PAR labiau primins ankštpipirius, o iš Australijos turės akivaizdžią juodųjų serbentų natą. „Sauvignon Blanc“ iš Naujosios Zelandijos primins pomidorų šakelių kvapą. NP vynuose alkoholio kiekis dažniausiai didesnis.

Kalbant apie kokybę, reikia pripažinti, kad visame pasaulyje padaroma begalė puikių vynų. Taip, prieš gerą dešimtmetį Europa, susižavėjusi NP vynų stiliumi ir įstatymų laisvumu, bandė daryti panašaus stiliaus vynų. Tuo pačiu metu NP vyndariai sekė Europa ir ieškojo ypatingų vynuogynų, išskirtinės dirvožemių ir klimato sąjungos, kad padarytų kuo įspūdingesnį identitetą turintį vyną, kuo visus žavėjo senoji Europa. Taigi, vynų kokybės siekia visi.

Tai iliustruoja garsios degustacijos, kuriose rungiasi abiejų pasaulių vynai. Kartais jose pasitaiko neįtikėtinų staigmenų, paneigiančių bet kokias nuostatas. Antai, 1976 m. Paryžiuje vykusioje aklojoje degustacijoje Amerikos vynai pralenkė garsiuosius Prancūzijos vynus ir nustebino visko mačiusius ekspertus. Kitas dalykas, niekas nepaneigs, kad Europoje yra didesnė tiek vyno stilių, tiek vynuogių įvairovė. Apie vynų ilgaamžiškumo skirtumus irgi kalbėti sunku, nes gerieji vynai bręsta ilgai visose pasaulio vietose, o brandos trukmė dažnai priklauso nuo daugelio aspektų.

Kalbant apie kainą, vėlgi, – ilgainiui nusistovėjo nuomonė, kad NP vynai pigesni. Ją suformavo keli didieji Australijos, Pietų Afrikos, Čilės gamintojai, prieš dešimtmetį į daugelį šalių savo portfeliuose atsinešę marias pigaus vyno. Dabar net tiems patiems vyndariams sunku įtikinti rinkas, kad NP vynai, atspindintys tų šalių tradicijas, žinias ir vyndarių meną, kainuoja tiek pat, kaip ir tokio paties lygio vynai Europoje.

O nuomonė, kad Europoje daromi brangūs vynai, susidarė todėl, kad dažniausiai girdime apie labai garsius vardus, tačiau SP vynų įvairovė begalinė, tad ir kainos įvairios. Sakyčiau, kad skirtumas tarp Senojo ir Naujojo pasaulių vynų yra tik toks, kad gerų NP vynų gauti sunkiau, dažniausiai jų reikia ieškoti „ten“, o SP vynų galima rasti lengviau ir greičiau.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Ką daryti, kai stresas tampa pagrindiniu patiekalu Premium

Visi žinome, kad stresas kenkia svei­katai, bet ne mažiau kenksmingi gali būti ir būdai, kaip su juo...

Laisvalaikis
2019.11.11
Maisto ir gėrimų paroda BAF: degustacijos, diskusijos, meno instaliacijos

Lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, tęsiasi Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF. Čia...

Paslaugos
2019.11.08
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05
Vynas metus bus brandinamas kosmose

12 butelių puikaus prancūziško bordo metus bus brandinami Tarptautinėje kosmoso stotyje (International Space...

Laisvalaikis
2019.11.05
Gastronomijos savaitė kviečia į gurmaniškas ekskursijas 

Lapkričio 4–10 d. Lietuvoje skelbiama Gastronomijos savaitė. Jos metu gero maisto gerbėjai kviečiami iš...

Laisvalaikis
2019.11.02
Interneto naudotojai jau dešimtmetį stebi „McDonald‘s“ mėsainio irimo procesą

Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald‘s“ restoranas, tūkstančiai...

Laisvalaikis
2019.11.01
Lietuvių virtuvės meistrai iš Kinijos parsivežė sidabrą

Savaitgalį Kinijoje vykusiame tarptautiniame jaunųjų virtuvės meistrų čempionate „International Young Chefs...

Laisvalaikis
2019.10.28
Mitybos mitai: kiek ir ko (ne)valgyti 1

Klaidinamų, viena kitą neigiančių teorijų apie maistą – apstu. Jei vieni mitybos specialistai kurį nors...

Laisvalaikis
2019.10.26
Restorano Vilniuje metamorfozė: svečių atsirado lyg burtų lazdele mostelėjus Premium

Nesvarbu, kokioje vietoje restoranas yra kuriamas, svarbiausia, kad jis skirtųsi nuo kitų: tuo neabejoja...

Gazelė
2019.10.25
Vyno aukcionas surinko tūkstančius labdarai

Šių metų „Christie‘s“ aukciono namų ir „Decanter“ žurnalo surengtame pasaulinėse varžybose įvertintų vynų...

Laisvalaikis
2019.10.24

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau