Kalėdų dovanos iš virtuvės

Publikuota: 2015-12-24
„Matton“ nuotr.
„Matton“ nuotr.
 

Norint apdovanoti artimuosius, visai nereikia valandų valandas tūnoti transporto spūstyse ir grūstis parduotuvėse. Dovanų galima pagaminti ir savo rankomis, tiesiog pasisukiojus virtuvėje.

1. Espreso skonio cukraus kubeliai

Kava dvelkiantys cukraus kubeliai patiks tiems, kad net Kalėdų ryto neįsivaizduoja be puodelio garuojančios kavos arba šventiniu laikotarpiu mėgsta gardžiuotis kakava.

180 cukraus kubelių reikės:

  • 1 šaukšto espreso miltelių
  • 1,5 šaukštelio morengų miltelių (arba kiaušinio baltymų miltelių)
  • 1,5 šaukštelio karšto vandens
  • 1,5 puodelio cukraus

Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių Celsijaus. Kol orkaitė šyla, dideliame dubenyje sumaišykite espreso ir morengų miltelius bei karštą vandenį. Šluotele plakite tol, kol neliks gumuliukų, tada palikite ataušti. Kiek palaukę, suberkite cukrų ir maišykite tol, kol dubens turinys taps panašus į šlapią smėlį. Paskui maždaug pusę cukraus masės šaukštu paskirstykite į silikoninę formelę mažiems ledo kubeliams šaldyti (tokių formelių, kurias sudaro 90 mažų skyrelių kubeliams rasite interneto parduotuvėse, dažniausiai jos parduodamos po dvi). Silikonine mentele gerai suspauskite cukrų formelėse, nubraukite cukraus perteklių. Likusį cukrų išdalinkite ir suspauskite kitoje formelėje. Tada formeles sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite orkaitėje apie 40 minučių. Ištraukę iš orkaitės palikite vėsti kambario temperatūroje maždaug 8 valandas, tada atsargiai išmikite kubelius, supakuokite ir dovanokite.

2. Šokoladinis balzaminis actas

Architektė Regina Yunghans ne vienerius metus draugus stebina šokoladinio balzaminio acto receptu. Šiuo actu ji siūlo gardinti šiltas vaisių salotas ir ledus. Įspūdingai dovanai pagaminti nereikia bangaus balzaminio acto – tereikia paprastą balzaminį actą supilti į puodą ir ant nedidelės ugnies kaitinti tol, kol acto sumažės perpus.

Pusei litro pagardo reikės:

  • 2 puodelių balzaminio acto
  • 1 puodelio vandens
  • 0,5 puodelio cukraus
  • 2/3 puodelio kakavos miltelių
  • ¼ šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto

Maišydami ant nedidelės ugnies kaitinkite balzaminį actą, kol jis sutirštės ir jo sumažės perpus (apie 20 minučių). Palikite ataušti.

Šokoladui:Vandenyje išmaišykite cukrų ir druską, paskui užvirkite nedideliame prikaistuvyje. Sumažinę ugnį suberkite kakavą ir maišykite tol, kol šokoladas ims tirštėti. Nukėlę nuo ugnies, supilkite vanilę ir palikite ataušti.

Kai ir balzaminis actas, ir šokoladas visiškai atauš, sumaišykite juos į vieną ir išpilstykite į dovanų buteliukus. Nepamirškite užrašyti instrukcijų, kaip ir su kokiais patiekalais skanumyną geriausia ragauti.

3. Žolelių medus

Žolelių medumi skanu gardinti arbatas, limonadą, šlakstyti ant vaisių, patiekti su sūriu ir kepiniais, įmaišyti į salotų užpilus bei marinatus.

Reikės:

  • 1 puodelio medaus
  • 1-2 šaukštų džiovintų žolelių

Medų galima skaninti vienos rūšies žolelėmis arba jų mišiniu. Puikiai pasitarnaus rozmarinas, šalavijai, čiobreliai, levandos, melisa, ramunėlės, rožių žiedlapiai ir net pušų spygliai. Medų gardinti skanu ir cinamono lazdelėmis, vanilės ankštimis ar anyžiaus žvaigždelėmis. Geriausiai šiam receptui tinka lengvas, švelnaus skonio medus.

Pirmiausia gerai išplaukite ir išdžiovinkite indelius, į kuriuos pilsite medų. Pasiruoškite medinį šaukštą ar kiniško maisto pagaliuką bei švarus audinio, kurio nuvalysite indelių kraštus. Žolelės turi būti sausos. Geriausia jų netraiškyti ir nesmulkinti, jeigu nenorite vėliau vargti graibydami iš medaus smulkius šapelius. Gamybos procesas nereikalauja ypatingų įgūdžių: tiesiog sudėkite žoleles į stiklainį, beveik iki viršaus užpilkite medumi ir išmaišykite šaukštu ar mediniu pagaliuku. Paskui kruopščiai nušluostykite stiklainio kraštelį ir užsukite dangtelį. Nepamirškite etiketėje pažymėti, kokios žolelės slepiasi meduje. Taip paruoštą skanumyno stiklainį laikykite bent penkias dienas. Jeigu matysite, kad žolelės išplaukia į paviršių, tiesiog apverskite indą. Kuo ilgiau laikysite, nuo intensyvesnio skonio medaus pagaminsite. Po mažiausiai penkių dienų, nukoškite medų per smulkų sietelį. Medų būtinai patarkite laikyti gerai užsuktame stiklainyje, sausoje spintelėje ar sandėliuke.

4. Pikantiški karijų (pekano) riešutai

Karijų riešutai – dažnas svečias Pietų ir Šiaurės Amerikų virtuvėje. Vis dažniau jų galima aptikti ir specializuotose parduotuvėse Lietuvoje. Iš karijų riešutų, įdėjus visai nedaug pastangų, galima pagaminti gardų užkandį Naujametiniam vakarėliui ar dovanai.

Keturioms porcijoms reikės:

Pusės pakelio lydyto sviesto

  • 4 šaukštelių „Tobasco“ padažo
  • 2 šaukštelių Vorčesterio padažo
  • 2 šaukštelių druskos
  • 1 šaukštelio česnako miltelių
  • 6 puodelių karijų riešutų puselių

Įkaitinkite orkaitę iki 165 laipsnių Celsijaus, kepimo popieriumi ištiestas dvi skardas sudėkite ne apačioje, o orkaitės viršuje ir per vidurį. Dubenyje sumaišykite visus ingredientus, išskyrus riešutus. Karijas suberkite į didelį dubenį, užpilkite gautu padažu ir gerai išmaišykite. Paskleiskite riešutus ant skardų. Kepkite apie 12-15 minučių, tada skardas sukeiskite vietomis ir kepkite dar tiek pat. Ištraukę iš orkaitės leiskite ataušti ant popierinių rankšluosčių, tada supilstykite į popierinius maišelius ir dovanokite.

5. Marinuotas ožkos sūris

Šiuo skanėstu įtiksite tiems draugams, kurie laiko save gurmanais.

1 marinuoto sūrio stiklainiui reikės:

  • 1 pakelio mėgstamo ožkos sūrio
  • 1 tailandietiško čili pipiro
  • 2 juostelių citrinos žievelės
  • 2 lauro lapelių
  • 1 šakelės šviežio raudonėlio
  • ½ šaukštelio pankolio sėklų
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 puodelių ypač tyro alyvuogių aliejaus

Ožkos sūrio ritinėlį supjaustykite į keturias dalis ir suformuokite kamuoliukus. Sudėkite juos į švarų stiklainį. Tailandietišką pipirą perpjaukite išilgai ir su visais kitais ingredientais sumeskite į stiklainį. Užpilkite aliejumi, gerai užsukite ir palaikykite šaldytuve bent keturias valandas.

6. Karališkas šokoladas

Įspūdingai atrodančiai šokolado plytelei reikės:

  • Pieniško arba vidutiniškai saldaus tamsaus šokolado
  • Keleto iš šių skanumynų pasirinktiniai: džiovintų abrikosų, razinų, apelsino žievelės cukatų, džiovintų spanguolių, džiovintų vyšnių, skrudintų lazdyno, karijų, migdolų ar pistacijų riešutų.
  • Keleto neįprastų skanumynų: cukruotų imbierų, džiovintų mėlynių, džiovintų braškių ar džiovinto ananaso, skrudintų moliūgo sėklų, kedrinių pinijų riešutų, pusryčių dribsnių.

Šaldytuve atšaldytą kepimo formelę ištieskite kepimo popieriumi, supilkite tirpintą šiltą šokoladą ir tolygiai paskirstykite silikonine mentele. Užbarstykite pasirinktų skanėstų ir maždaug dvidešimčiai minučių įdėkite į šaldiklį. Kai jau norėsite dovanoti, sulaužykite šokoladą gabalais ir supakuokite į permatomą dovanų popierių.

7. Keletas druskos variacijų

Skanintos druskos visai nesunku pasigaminti, ją tiks dovanoti net tiems, kurie retai šeimininkauja. Su kokiais prieskoniais maišysite druską, priklausys tik nuo jūsų vaizduotės. Tačiau pravartu atsiminti keletą taisyklių. Pirmiausia, mišiniams geriausiai tinka rupi druska ir gerai susmulkinti prieskoniai. Ketvirtadaliui puodelio skanintos druskos pakaks maždaug šaukštelio prieskonių. Žinoma, jeigu norite intensyvesnio skonio ir aromato, berkite jų daugiau. Geriausia naudoti džiovintas žoleles, žieveles ir netgi grybus. Sumaišyti ingredientus galite pirštais, grūstuvu ar kavamale, tik pasistenkite pernelyg nesutrupinti rupios druskos. Pagamintą druską laikykite sandariame indelyje. Vieną dieną leiskite jai pastovėti, vėliau galėsite naudoti maždaug metus. Keletas variantų:

  • Druska su čili pipirais ir žaliąja citrina: 1/4 puodelio druskos, 1 šaukštelis raudonojo pipiro dribsnių, 1 šaukštelis džiovintos žaliosios citrinos žievelės, ¼ šaukštelio rūkytos paprikos;
  • Citrusinė rozmarinų druska: ¼ puodelio druskos, ½ šaukštelio džiovintos citrinos žievelės, ½ šaukštelio džiovintos apelsino žievelės, ½ šaukštelio džiovinto rozmarino;
  • Levandų druska: ¼ puodelio druskos, 1 šaukštelis džiovintų levandų žiedų;
  • Druska su šafranu ir pankolio sėklomis: ¼ puodelio druskos, ¼ šaukštelio džiovintų šafrano siūlelių, 1 šaukštelis pankolio sėklų;
  • Vanilės ir cinamono druska: ¼ puodelio druskos, 1 vanilės ankšties sėklos, ¼ šaukštelio malto cinamono.

8. Kokosinės sniego gniūžtės

Desertas, kurio nereikia kepti, pradžiugins sveikai besimaitinančius smaližius.

Dvylikai kokoso kamuoliukų reikės:

  • 1,8 puodelio nesaldintų kokoso drožlių
  • 2 šaukštelių tirpinto kokosų aliejaus
  • 3 šaukštų klevų sirupo
  • 2 šaukštų nesaldinto kokosų pieno
  • ½ šaukštelio vanilės ekstrakto
  • ¼ šaukštelio malto cinamono
  • Žiupsnelio druskos

Puodelį kokoso drožlių suberkite į virtuvinį kombainą ir supilkite kokosų aliejų. Įjunkite kombainą ir smulkinkite, kol gausite tešlos konsistencijos masę. Kartkartėmis nepamirškite nuvalyti kombaino sienelių, kad susimaltų visos kokoso drožlės. Tada supilkite klevų sirupą, kokosų pieną, vanilę, suberkite cinamoną bei druską ir įberkite dar pusę puodelio ir du šaukštus kokoso drožlių. Įjunkite pulsavimo rėžimą, kol viskas susimaišys. Paskui rankomis formuokite dvylike kamuoliukų, išvoliokite juos kokoso drožlėse ir valandą palaikykite šaldytuve. Dovanodami priminkite, kad skanėstus privalu sudoroti per penkias dienas.

9 Spanguolių pagardas

Šventinis spanguolių pagardas skanus su mėsos ir paukštienos patiekalais, kurių per Kalėdas ir Naujuosius ant stalo netrūksta.

Reikės:

  • 1,4 puodelio cukraus
  • ½ puodelio apelsinų sulčių
  • 3 puodelių spanguolių
  • 1 puodelio nuluptų, gabalėliais supjaustytų obuolių
  • 1 puodelio geltonųjų razinų
  • ¼ puodelio rudojo cukraus
  • 2 šaukštelių šviežiai tarkuoto imbiero

Dideliame puode sumaišykite cukrų ir apelsinų sultis. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, tada nustokite maišyti ir leiskite užvirti. Kai užvirs, įmaišykite spanguoles, obuolius, rudąjį cukrų ir imbierą. Padidinkite ugnį ir leiskite užvirti, tada sumažinkite ugnį iki vidutinės ir kartkartėmis maišydami virkite apie penkias minutes. Nuėmę nuo viryklės, palikite pusvalandžiu ataušti, tada uždenkite puodą dangčiu ir atšaldykite šaldytuve. Prieš patiekiant pagardą reikėtų maždaug pusvalandį laikyti kambario temperatūroje.

10. Skanėstas vaikams

35 nedideliems gabaliukams reikės:

  • 680 g pieniško ar vidutiniškai saldaus tamsiojo šokolado
  • 340 g įvairių raudonos spalvos guminukų

Šokoladą sulaužykite ir ištirpinkite vonelėje virš vandens garų. Kai ištirps, palikite penkioms minutėms ataušti, tada įmaišykite pusę guminukų ir paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos (30 cm x 25 cm). Išlyginkite silikono mentele ir užbarstykite likusius guminukus. Palaikykite šaldytuve apie 45 minutes, kol sustings, tada sulaužykite ar supjaustykite ir dovanokite mažiesiems smaližiams.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Už baltąjį trumą nepagailėjo 85.000 Eur

Šiuo metu Italijos Pjemonto regione vykstančioje Tarptautinėje Albos baltųjų trumų mugėje 850 g svorio...

Laisvalaikis
2018.11.14
Septyni Lietuvos restoranai – tarp 30-ies geriausių Baltijos šalyse 4

Lapkričio 12-osios vakarą Taline buvo paskelbtas prestižiniu vadinamo Skandinavijos restoranų gido „White...

Laisvalaikis
2018.11.13
Paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas

Savaitgalį vykusios tarptautinės svetingumo parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu vykusiame...

Laisvalaikis
2018.11.12
Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF paaiškės geriausias Lietuvos virėjas 2

Lapkričio 9 ir 10 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, veikia dvi tarptautinės parodos, susiję su vienu...

Laisvalaikis
2018.11.09
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
Tarp NAPA finalininkų – daugiausia lietuvių dizainerių darbų

Kitą savaitgalį vyksiančiuose nacionaliniuose pakuotės dizaino apdovanojimuose NAPA varžysis 26 lietuvių, 15...

Rinkodara
2018.11.04
Jamie Oliveris nebegelbės savo restoranų tinklo 1

Jamie Oliveris, virėjas ir verslininkas, nusprendė nebegelbėti savo restoranų tinklo „Jamie‘s Italian“.

Vadyba
2018.11.03
Kai karaliauja moliūgai

Vaikystėje moliūgais kur kas labiau žavėjausi kaip Pelenės transporto priemone, o ne kaip sveika rudeninio...

Laisvalaikis
2018.10.31
Sardinijos vyno atradimai 2

Jeigu reiktų išvardyti ženklus, būdingus Sardinijos salai, pirmiausia pasakyčiau: vėjas, akmuo, avys. Taip...

Laisvalaikis
2018.10.28
Jūsų stalas: tikra ir netikra vėžlių sriuba Premium

Knygoje „Alisa stebuklų šalyje“ buvo vienas labai keistas ir liūdnas personažas vardu Netikras Vėžlys. Tiesą...

Verslo klasė
2018.10.28
Restorano šefas G. Žalys: atėjo laikas antrajam „Stiklių” kvėpavimui 3

„Prancūzija mane išmokė patriotizmo, todėl aš esu čia“, – sako Gerdvilas Žalys, naujasis „Stiklių“ restorano...

Laisvalaikis
2018.10.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau