Ko norėjote paklausti apie vyną: someljė Narimantas Miežys

Publikuota: 2015-12-19
Someljė Narimantas Miežys.  Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Someljė Narimantas Miežys. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Į VŽ „Savaitgalio“ skaitytojų klausimus apie vyną šįsyk atsako Narimantas Miežys, 2015-aisiais ketvirtus metus iš eilės tapęs geriausiu Lietuvos someljė.

„Kempinski Hotel Cathedral Square“ restorane „Telegrafas“ dirbančio p. Narimanto patirtis nemaža, – jis varžėsi 18 čempionatų: Lietuvos, Norvegijos, Baltijos, Europos, pasaulio, o į priekį jį patį veda noras tobulėti ir vidinis užsidegimas, kitaip tariant, – aistra.

Koks vynas yra geras?

Geras vynas yra tas, kuris jums patinka, kuriuo galite mėgautis ir vieni, ir su draugų kompanija.

Geras vynas bus ir tas, kuris neturi ydų, pagamintas kokybiškai, patiektas reikiamos temperatūros ir tinkamoje taurėje. Geras vynas neturi konkrečios kainos ar kategorijos. Tokio paragavus, norisi pasimėgauti dar viena jo taure.

Ar taisyklė „raudonasis vynas prie mėsos, baltasis – prie žuvų“ yra universali?

Iš dalies tai labai gera taisyklė. Dažniausiai ji pasitvirtina, nors išimčių yra.

Visų pirma, derinant maistą ir vyną, turėtų derėti spalvos (tiek patiekale esantys ingredientai, tiek pagrindinė patiekalo sudedamoji dalis). Turėtų derėti ir aromatai. O svarbiausia, kad patiekalo intensyvumas, sudėjus visus jo komponentus, būtų kaip įmanoma panašesnis į vyno intensyvumą (kitaip sakant, vyno kūną). Paisant šių dalykų, minėta taisyklė dažniausiai pasitvirtina.

Kita vertus, yra žmonių, kurie nemėgsta (arba iš vis nevartoja) baltojo arba raudonojo vyno. Tokiu atveju reiktų ieškoti vyno, kuris savo svarumu būtų kaip įmanoma panašesnis į patiekalą: prie „raudonos“ mėsos mėginti brandintus ąžuole, intensyvius, koncentruotus baltuosius, arba priešingai, – ąžuolo nemačiusius, bet labai minerališkus, galingos rūgšties turinčius vynus.

Prie „baltos“ mėsos ar žuvų galima priderinti ir raudonąjį vyną, svarbu, kad jame nebūtų tiek daug taninų. Patarčiau mėginti „Pinot Noir“ stiliaus vynus. Kitas pasiūlymas – rožiniai vynai. Jie turi baltiesiems būdingą elegancijos ir gaivumo, o sykiu ir taninišką natą, kuri tiks mėgstantiems intensyvesnį vyną.

Jeigu abejojate, kokį vyną rinktis prie patiekalo, arba vyną reikia priderinti prie didelio kiekio patiekalų, – rinkitės šampaną, jis yra vienas universaliausių gėrimų. Tai – mano mėgstamiausias derinys, jis tinka prie visko: pradedant nuo užkandžių, jūrų gėrybių, žuvų, mėsos patiekalų, sūrių, ir net kai kurių desertų. O svarbiausia – kad jūsų pasirinktas vynas patiktų jums patiems.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Į Birštoną – ragauti konkursinių patiekalų 1

Birštonas, nuolatos ieškantis naujų būdų populiarinti kurortą, šiemet modifikavo kelintus metus rengiamą...

Laisvalaikis
2019.05.17
Didžiausiam aludariui pasaulyje – 200 mln. Eur bauda dėl brangaus alaus Belgijoje 3

Europos Komisija (EK) didžiausiam pasaulyje aludariui – Belgijos „Anheuser-Busch InBev“ – skyrė 200 mln. Eur...

Pramonė
2019.05.13
„Michelin“ žvaigždės irgi išeina į pensiją

Švedijoje esančio dviejų „Michelin“ žvaigždučių restorano „Faviken Magasinet“ šefas Magnusas Nilssonas...

Laisvalaikis
2019.05.08
Investavo 0,5 mln. Eur į kraftinio spirito daryklą dvare 5

Pakruojyje pradėjo veikti Pakruojo dvaro spirito varykla ir alaus bravoras. „Kompleksas“ veiks kaip muziejus...

Laisvalaikis
2019.05.07
Vynuogynai pasiryžę kovoti su klimato kaita Premium

Ignoruoti klimato kaitą tampa vis sunkiau: pastarieji penkeri metai buvo karščiausi planetoje. Pasaulinės...

Laisvalaikis
2019.05.05
Mokytis vyno kultūros kviečia „Vyno dienos“ 3

Penktadienį ir šeštadienį Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centre, vyksta 15-oji tarptautinė paroda...

Laisvalaikis
2019.05.03
Paskelbtas geriausias Lietuvos someljė 3

Balandžio 29 d. vykusiame XV Lietuvos someljė čempionate „Codorniu Zero Grand Prix 2019“ pergalę nuskynė...

Laisvalaikis
2019.04.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau