Ko norėjote paklausti apie vyną: someljė Narimantas Miežys

Publikuota: 2015-12-19
Someljė Narimantas Miežys.  Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Someljė Narimantas Miežys. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Į VŽ „Savaitgalio“ skaitytojų klausimus apie vyną šįsyk atsako Narimantas Miežys, 2015-aisiais ketvirtus metus iš eilės tapęs geriausiu Lietuvos someljė.

„Kempinski Hotel Cathedral Square“ restorane „Telegrafas“ dirbančio p. Narimanto patirtis nemaža, – jis varžėsi 18 čempionatų: Lietuvos, Norvegijos, Baltijos, Europos, pasaulio, o į priekį jį patį veda noras tobulėti ir vidinis užsidegimas, kitaip tariant, – aistra.

Koks vynas yra geras?

Geras vynas yra tas, kuris jums patinka, kuriuo galite mėgautis ir vieni, ir su draugų kompanija.

Geras vynas bus ir tas, kuris neturi ydų, pagamintas kokybiškai, patiektas reikiamos temperatūros ir tinkamoje taurėje. Geras vynas neturi konkrečios kainos ar kategorijos. Tokio paragavus, norisi pasimėgauti dar viena jo taure.

Ar taisyklė „raudonasis vynas prie mėsos, baltasis – prie žuvų“ yra universali?

Iš dalies tai labai gera taisyklė. Dažniausiai ji pasitvirtina, nors išimčių yra.

Visų pirma, derinant maistą ir vyną, turėtų derėti spalvos (tiek patiekale esantys ingredientai, tiek pagrindinė patiekalo sudedamoji dalis). Turėtų derėti ir aromatai. O svarbiausia, kad patiekalo intensyvumas, sudėjus visus jo komponentus, būtų kaip įmanoma panašesnis į vyno intensyvumą (kitaip sakant, vyno kūną). Paisant šių dalykų, minėta taisyklė dažniausiai pasitvirtina.

Kita vertus, yra žmonių, kurie nemėgsta (arba iš vis nevartoja) baltojo arba raudonojo vyno. Tokiu atveju reiktų ieškoti vyno, kuris savo svarumu būtų kaip įmanoma panašesnis į patiekalą: prie „raudonos“ mėsos mėginti brandintus ąžuole, intensyvius, koncentruotus baltuosius, arba priešingai, – ąžuolo nemačiusius, bet labai minerališkus, galingos rūgšties turinčius vynus.

Prie „baltos“ mėsos ar žuvų galima priderinti ir raudonąjį vyną, svarbu, kad jame nebūtų tiek daug taninų. Patarčiau mėginti „Pinot Noir“ stiliaus vynus. Kitas pasiūlymas – rožiniai vynai. Jie turi baltiesiems būdingą elegancijos ir gaivumo, o sykiu ir taninišką natą, kuri tiks mėgstantiems intensyvesnį vyną.

Jeigu abejojate, kokį vyną rinktis prie patiekalo, arba vyną reikia priderinti prie didelio kiekio patiekalų, – rinkitės šampaną, jis yra vienas universaliausių gėrimų. Tai – mano mėgstamiausias derinys, jis tinka prie visko: pradedant nuo užkandžių, jūrų gėrybių, žuvų, mėsos patiekalų, sūrių, ir net kai kurių desertų. O svarbiausia – kad jūsų pasirinktas vynas patiktų jums patiems.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kaip keliaujant išsirinkti geriausias vietas pavalgyti

Keliaujant po nežinomas šalis ne visuomet lengva susigaudyti, kuris restoranas bus geras, o kuriame gauta...

Laisvalaikis
2018.05.19
Stringa Dainų šventės maisto tiekėjų paieškos

Rengiantis Dainų šventei, organizatoriams kyla iššūkių dėl maisto tiekėjų: Lietuvos nacionalinis kultūros...

Verslo aplinka
2018.05.13
Išskirtinė virtuvė Zyplių dvare pasiteisino – lankytojai netelpa Premium

Zyplių dvare (Šakių r.) restoraną „Kuchmistrai“ pernai atidarę verslininkai pelno kol kas nežarsto, tačiau...

Lietuvos someljė čempionate lyderiai nepasikeitė

Balandžio 7 d. Vilniuje vykusį XIII Lietuvos someljė čempionatą trečius metus iš eilės laimėjo Martynas...

Laisvalaikis
2018.05.08
„Vyno dienos” kviečia vartoti atsakingai 1

Gegužės 4 ir 5 d. parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje 14-oji tarptautinėje parodoje „Vyno dienos...

Laisvalaikis
2018.05.04
Paskelbti kandidatai į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą 3

„Gero maisto akademija“ paskelbė 60 pretendentų į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą, pastarąjį...

Laisvalaikis
2018.05.04

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau