Ko norėjote paklausti apie vyną: someljė Narimantas Miežys

Publikuota: 2015-12-19
Someljė Narimantas Miežys.  Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Someljė Narimantas Miežys. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Į VŽ „Savaitgalio“ skaitytojų klausimus apie vyną šįsyk atsako Narimantas Miežys, 2015-aisiais ketvirtus metus iš eilės tapęs geriausiu Lietuvos someljė.

„Kempinski Hotel Cathedral Square“ restorane „Telegrafas“ dirbančio p. Narimanto patirtis nemaža, – jis varžėsi 18 čempionatų: Lietuvos, Norvegijos, Baltijos, Europos, pasaulio, o į priekį jį patį veda noras tobulėti ir vidinis užsidegimas, kitaip tariant, – aistra.

Koks vynas yra geras?

Geras vynas yra tas, kuris jums patinka, kuriuo galite mėgautis ir vieni, ir su draugų kompanija.

Geras vynas bus ir tas, kuris neturi ydų, pagamintas kokybiškai, patiektas reikiamos temperatūros ir tinkamoje taurėje. Geras vynas neturi konkrečios kainos ar kategorijos. Tokio paragavus, norisi pasimėgauti dar viena jo taure.

Ar taisyklė „raudonasis vynas prie mėsos, baltasis – prie žuvų“ yra universali?

Iš dalies tai labai gera taisyklė. Dažniausiai ji pasitvirtina, nors išimčių yra.

Visų pirma, derinant maistą ir vyną, turėtų derėti spalvos (tiek patiekale esantys ingredientai, tiek pagrindinė patiekalo sudedamoji dalis). Turėtų derėti ir aromatai. O svarbiausia, kad patiekalo intensyvumas, sudėjus visus jo komponentus, būtų kaip įmanoma panašesnis į vyno intensyvumą (kitaip sakant, vyno kūną). Paisant šių dalykų, minėta taisyklė dažniausiai pasitvirtina.

Kita vertus, yra žmonių, kurie nemėgsta (arba iš vis nevartoja) baltojo arba raudonojo vyno. Tokiu atveju reiktų ieškoti vyno, kuris savo svarumu būtų kaip įmanoma panašesnis į patiekalą: prie „raudonos“ mėsos mėginti brandintus ąžuole, intensyvius, koncentruotus baltuosius, arba priešingai, – ąžuolo nemačiusius, bet labai minerališkus, galingos rūgšties turinčius vynus.

Prie „baltos“ mėsos ar žuvų galima priderinti ir raudonąjį vyną, svarbu, kad jame nebūtų tiek daug taninų. Patarčiau mėginti „Pinot Noir“ stiliaus vynus. Kitas pasiūlymas – rožiniai vynai. Jie turi baltiesiems būdingą elegancijos ir gaivumo, o sykiu ir taninišką natą, kuri tiks mėgstantiems intensyvesnį vyną.

Jeigu abejojate, kokį vyną rinktis prie patiekalo, arba vyną reikia priderinti prie didelio kiekio patiekalų, – rinkitės šampaną, jis yra vienas universaliausių gėrimų. Tai – mano mėgstamiausias derinys, jis tinka prie visko: pradedant nuo užkandžių, jūrų gėrybių, žuvų, mėsos patiekalų, sūrių, ir net kai kurių desertų. O svarbiausia – kad jūsų pasirinktas vynas patiktų jums patiems.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 3

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau