Ko norėjote paklausti apie vyną: someljė Narimantas Miežys

Publikuota: 2015-12-19
Someljė Narimantas Miežys.  Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Someljė Narimantas Miežys. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Į VŽ „Savaitgalio“ skaitytojų klausimus apie vyną šįsyk atsako Narimantas Miežys, 2015-aisiais ketvirtus metus iš eilės tapęs geriausiu Lietuvos someljė.

„Kempinski Hotel Cathedral Square“ restorane „Telegrafas“ dirbančio p. Narimanto patirtis nemaža, – jis varžėsi 18 čempionatų: Lietuvos, Norvegijos, Baltijos, Europos, pasaulio, o į priekį jį patį veda noras tobulėti ir vidinis užsidegimas, kitaip tariant, – aistra.

Koks vynas yra geras?

Geras vynas yra tas, kuris jums patinka, kuriuo galite mėgautis ir vieni, ir su draugų kompanija.

Geras vynas bus ir tas, kuris neturi ydų, pagamintas kokybiškai, patiektas reikiamos temperatūros ir tinkamoje taurėje. Geras vynas neturi konkrečios kainos ar kategorijos. Tokio paragavus, norisi pasimėgauti dar viena jo taure.

Ar taisyklė „raudonasis vynas prie mėsos, baltasis – prie žuvų“ yra universali?

Iš dalies tai labai gera taisyklė. Dažniausiai ji pasitvirtina, nors išimčių yra.

Visų pirma, derinant maistą ir vyną, turėtų derėti spalvos (tiek patiekale esantys ingredientai, tiek pagrindinė patiekalo sudedamoji dalis). Turėtų derėti ir aromatai. O svarbiausia, kad patiekalo intensyvumas, sudėjus visus jo komponentus, būtų kaip įmanoma panašesnis į vyno intensyvumą (kitaip sakant, vyno kūną). Paisant šių dalykų, minėta taisyklė dažniausiai pasitvirtina.

Kita vertus, yra žmonių, kurie nemėgsta (arba iš vis nevartoja) baltojo arba raudonojo vyno. Tokiu atveju reiktų ieškoti vyno, kuris savo svarumu būtų kaip įmanoma panašesnis į patiekalą: prie „raudonos“ mėsos mėginti brandintus ąžuole, intensyvius, koncentruotus baltuosius, arba priešingai, – ąžuolo nemačiusius, bet labai minerališkus, galingos rūgšties turinčius vynus.

Prie „baltos“ mėsos ar žuvų galima priderinti ir raudonąjį vyną, svarbu, kad jame nebūtų tiek daug taninų. Patarčiau mėginti „Pinot Noir“ stiliaus vynus. Kitas pasiūlymas – rožiniai vynai. Jie turi baltiesiems būdingą elegancijos ir gaivumo, o sykiu ir taninišką natą, kuri tiks mėgstantiems intensyvesnį vyną.

Jeigu abejojate, kokį vyną rinktis prie patiekalo, arba vyną reikia priderinti prie didelio kiekio patiekalų, – rinkitės šampaną, jis yra vienas universaliausių gėrimų. Tai – mano mėgstamiausias derinys, jis tinka prie visko: pradedant nuo užkandžių, jūrų gėrybių, žuvų, mėsos patiekalų, sūrių, ir net kai kurių desertų. O svarbiausia – kad jūsų pasirinktas vynas patiktų jums patiems.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Tiesa ar drąsa: vynas veganams, be gliuteno, be alergenų 4

Prieš savaitę apžiūrėjęs vyno butelį vienoje Vilniaus parduotuvėje nustebau – ant etiketės puikavosi iki tol...

Laisvalaikis
2018.10.14
Paskelbė geriausius pasaulio restoranus 1

Šefai, restoranų verslo atstovai ir kritikai išrinko geriausių pasaulio restoranų penkiasdešimtuką. Šiemet jų...

Laisvalaikis
2018.10.08
Išrinko geriausius pasaulio barus

Dešimtą kartą skelbiamo geriausių pasaulio barų penkiasdešimtuke šiemet be konkurencijos karaliauja...

Laisvalaikis
2018.10.05
Amaronės krikštatėvio pėdomis

Italijoje, Veroną supančiame Veneto regione, gausu gero ar net didingo vyno gamintojų, tačiau nė vienas jų...

Laisvalaikis
2018.09.30
„Sweet Root” restorano komanda: esame tokie, kokie norime 2

„Užmiršome svarbiausią taisyklę, kad visų svečių nesukviesi, visų norų nepatenkinsi. Tik po dvejų metų...

Laisvalaikis
2018.09.30
Daugiausiai alkoholio užsienyje perka estai, lietuviai – antri 2

Nyderlandų tyrimų instituto „Regioplan“ ir profesinių paslaugų bendrovės „EY“ atliktas Baltijos šalių...

Laisvalaikis
2018.09.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau