Ko norėjote paklausti apie vyną: someljė Narimantas Miežys

Publikuota: 2015-12-19
Someljė Narimantas Miežys.  Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Someljė Narimantas Miežys. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Į VŽ „Savaitgalio“ skaitytojų klausimus apie vyną šįsyk atsako Narimantas Miežys, 2015-aisiais ketvirtus metus iš eilės tapęs geriausiu Lietuvos someljė.

„Kempinski Hotel Cathedral Square“ restorane „Telegrafas“ dirbančio p. Narimanto patirtis nemaža, – jis varžėsi 18 čempionatų: Lietuvos, Norvegijos, Baltijos, Europos, pasaulio, o į priekį jį patį veda noras tobulėti ir vidinis užsidegimas, kitaip tariant, – aistra.

Koks vynas yra geras?

Geras vynas yra tas, kuris jums patinka, kuriuo galite mėgautis ir vieni, ir su draugų kompanija.

Geras vynas bus ir tas, kuris neturi ydų, pagamintas kokybiškai, patiektas reikiamos temperatūros ir tinkamoje taurėje. Geras vynas neturi konkrečios kainos ar kategorijos. Tokio paragavus, norisi pasimėgauti dar viena jo taure.

Ar taisyklė „raudonasis vynas prie mėsos, baltasis – prie žuvų“ yra universali?

Iš dalies tai labai gera taisyklė. Dažniausiai ji pasitvirtina, nors išimčių yra.

Visų pirma, derinant maistą ir vyną, turėtų derėti spalvos (tiek patiekale esantys ingredientai, tiek pagrindinė patiekalo sudedamoji dalis). Turėtų derėti ir aromatai. O svarbiausia, kad patiekalo intensyvumas, sudėjus visus jo komponentus, būtų kaip įmanoma panašesnis į vyno intensyvumą (kitaip sakant, vyno kūną). Paisant šių dalykų, minėta taisyklė dažniausiai pasitvirtina.

Kita vertus, yra žmonių, kurie nemėgsta (arba iš vis nevartoja) baltojo arba raudonojo vyno. Tokiu atveju reiktų ieškoti vyno, kuris savo svarumu būtų kaip įmanoma panašesnis į patiekalą: prie „raudonos“ mėsos mėginti brandintus ąžuole, intensyvius, koncentruotus baltuosius, arba priešingai, – ąžuolo nemačiusius, bet labai minerališkus, galingos rūgšties turinčius vynus.

Prie „baltos“ mėsos ar žuvų galima priderinti ir raudonąjį vyną, svarbu, kad jame nebūtų tiek daug taninų. Patarčiau mėginti „Pinot Noir“ stiliaus vynus. Kitas pasiūlymas – rožiniai vynai. Jie turi baltiesiems būdingą elegancijos ir gaivumo, o sykiu ir taninišką natą, kuri tiks mėgstantiems intensyvesnį vyną.

Jeigu abejojate, kokį vyną rinktis prie patiekalo, arba vyną reikia priderinti prie didelio kiekio patiekalų, – rinkitės šampaną, jis yra vienas universaliausių gėrimų. Tai – mano mėgstamiausias derinys, jis tinka prie visko: pradedant nuo užkandžių, jūrų gėrybių, žuvų, mėsos patiekalų, sūrių, ir net kai kurių desertų. O svarbiausia – kad jūsų pasirinktas vynas patiktų jums patiems.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Vilniuje atidaro gatvės maisto turgų – idėją įkvėpė Londonas  6

Paskutinį vasaros sekmadienį, rugpjūčio 26 d., Vilniaus stoties rajone startuoja gatvės maisto turgus „Turgus...

Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi 2

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2018.08.14
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau