VŽ vertina: „Grey“ restoranas – pilka be atspalvių

Publikuota: 2015-12-12
Pilkos „Grey“ erdvės patiks ir tiems, kurie nemėgsta su sėdinčiaisiais prie gretimo stalo brūžintis kėdžių nugaromis. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Pilkos „Grey“ erdvės patiks ir tiems, kurie nemėgsta su sėdinčiaisiais prie gretimo stalo brūžintis kėdžių nugaromis. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Rudenį Vilniuje pasipylė naujų restoranų, barų, kavinių. Vien senamiestyje, atsitiktinai baksnodamas į žemėlapį, pataikysi į „Erklio namą“, „Galo do Porto“, kelias naujas vietas Dominikonų gatvėje ir t. t. Iš visai šviežutėlių – į dar vieną, jau trečią, virtuvės meistro Deivydo Praspaliausko „Dublį“. Šią savaitę įgyvendinęs savo idėją atidaryti rojų tikros, geros mėsos gerbėjams paskelbė kitas virtuvės šefas Liutauras Čeprackas – su kolegomis dešiniajame Neries krante atidarė „Meat Steak House“. Taigi, mėgstantiems žinoti, kas, kur ir su kuo, veikti yra ką.

Dar vienas naujokas, restoranas „Grey“, atidarytas pagrindiniame Vilniaus turistiniame kelyje Gedimino prospektas–Katedros aikštė–Pilies gatvė. Pagrindinis maršrutas todėl ir pagrindinis, kad juo vaikšto visi. Einame ir mes.

Jei atmintis nemeluoja, „Grey“ neturi jokio gastronominio nei kulinarinio palikimo – šioje vietoje sovietmečiu buvo valiutinė parduotuvė, vėliau – įstaigos ir bankų poskyriai, taigi, neturi ir užprogramuotos sėkmės ar nesėkmės. Sakykime, pradžia nuo nulio.

Kažkur matyta, bet gerai

Įžengus vidun, apstulbina didžiulės erdvės, kaip kokiuose Kongresų rūmuose. Tačiau, reikia pasakyti, tos erdvės neatgraso. Priešingai, čia jauku. Reikia pasakyti ir tai, kad prieš kelerius metus ant bangos buvęs industrinis interjeras kelia deja vu jausmą: netoliese yra beveik identiško interjero „Soul & Pepper“, Šopeno gatvėje – „Times“ ir t. t. Bet anie neturi vaizdo už milijoną, ypač jei sėdi antrajame „Grey“ aukšte ir žvalgaisi, priklausomai nuo pozicijos, į Pilies gatvę, Katedros aikštę ar Gedimino pilį.

Pilkos „Grey“ erdvės patiks ir tiems, kurie mėgsta su sėdinčiaisiais prie gretimo stalo nesibrūžinti kėdžių nugaromis: stalai vienas nuo kito pakankamai toli, jei nori prasukti kokį reikaliuką, kaimynai tikrai negirdės.

Valgyklos ir lounge derinys

Abu restorano aukštai turi savo paskirtį. Pirmajame siūlomi patiekalai iš nuolatinio valgiaraščio. Antrajame (be jokios ironijos, meiliai, jį norisi pavadinti valgykla) – dienos pietų meniu. Maisto čia galima užsisakyti ir iš nuolatinio valgiaraščio, tačiau asmeninė patirtis sako, jog laukti tuomet teks ilgiau, per valandą neapsieisi.

Dienos pietų siūlomas įprastas, kitų restoranų patikrintas variantas: sriuba, salotos ir lengvesnis patiekalas už mažiau (čia – 5,5 Eur), sriuba ir rimtesnis karštasis – už daugiau (8,5 Eur).

Sriubas renkamės iš siūlomo dienos pietų ir nuolatinio valgiaraščių. Tai kreminė žiedinių kopūstų, kreminė moliūgų ir ilgai keptų rūkytų paprikų su moliūgų sėklomis ir paprikų putomis (5 Eur). Šią renkuosi dėl pavojingai viliojamo aprašymo. Patiekiama ji irgi intriguojamai: gauni dubenį su visomis tomis sėklomis ir putomis, o skysčio (reikėtų sakyti – tirščio) įpilama iš ąsotėlio.

Mažiausiai įspūdingas čia finalas. Ką nori, gali sakyti, bet moliūgas, bene didžiausia mūsų laukuose auganti daržovė, yra švelni ir elgtis su ja reikėtų švelniau. Šiuosyk per pagardus jos skonio sriuboje išvis neliko. Negana to, virėjas aiškiai įsimylėjęs: koks gi kitas bertų tiek druskos.

Sriubų dvikovoje aiškiai laimi dienos pietų pasiūlymas: kreminė žiedinių kopūstų. Užtenka nuryti jos šaukštą, kad suprastum, kokia daržovė joje karaliauja, o skonio pojūčius pamalonina duonos skrebučiai sriuboje.

infogr.am::infogram_0_grey_restoranas-4

Varžybose – beveik lygiosios

Antruosius patiekalus renkamės taip pat: vieną – iš dienos pietų, kitą – iš nuolatinio valgiaraščio.

Šįkart laimėtojų nėra. Jautienos išpjovos kepsnelių su bulvytėmis ir grietinėlės bei žaliųjų pipirų padažu lėkštėje įsimintiniausia sudedamoji dalis buvo žalieji pipirai. Skystas grietinėlės padažas prie jautienos netiko, priešingai, pieno ir mėsos skoniai buvo kiekvienas sau, jokios harmonijos. Tokie atvejai primena, kad košerinė žydų virtuvė draudžia maišyti pieno ir mėsos produktus.

Perlinių kuskuso kruopų daugiaryžis su traškiais smidrais ir apelsinais (9,5 Eur, tai nuolatinio valgiaraščio patiekalas) patiktų ir vegetarams, ir prisilaikantiems advento taisyklių, jeigu virtuvė jam būtų pagailėjusi aliejaus. Būtent – pagailėjusi, nes jo buvo tiek daug, kad uždusino kruopų ir daržovių skonį. Gaila, – smidrai buvo paruošti puikiai.

Kad nereikėtų pūsti į vieną dūdą, klausiu kitų nuomonės: antai vienos startuoliškos IT įmonės žmonės pietavo čia visu būriu. Jie gūžčioja pečiais: lyg ir nieko, lyg ir gerai. Bet nei žuvies, nei jautienos kepsniai iš pagrindinio valgiaraščio įspūdžio nepadarė – skanu, bet už kainą tikėtumeisi daugiau.

Idėja gera. Reikia įgyvendinti

Būtent: idėja gera. Atlikimas geras. Tačiau kol pilka spalva vyrauja ne tik interjere, bet ir lėkštėse (kalbu ne apie abejotino skonio „Grey“, t. y. tiesiogine žodžio prasme pilkšvus ledus), restoranas nedžiugins.

Kalbant apie valgiaraštį, t. y. apie tai, kas parašyta juodu ant pilko, jis vilioja. Antai vakardienos pietums buvo siūloma pomidorų ir salierų sriubos su imbieru, salotų su burokėliais ir rūkytu varškės sūriu, jautienos befstrogeno su bulvių piurė ir marinuotomis daržovėmis, antienos filė su keptomis saldžiarūgštėmis daržovėmis ir kuskusu. Sakytum – rinkis, valgyk ir džiaukis. Kitas klausimas yra atlikimo kokybė.

„Grey“ virtuvei vadovauja virtuvės šefas Laurynas Bužinskas – jaunas, bet ne naujokas, dirbęs Vakarų šalių restoranuose, dalyvaujantis konkursuose. Antai šiemet kovą Sankt Peterburge vykusiame tarptautiniame konkurse „Baltijos kulinarinės žvaigždės taurė“ nominacijoje „Baltijos pietūs. Juodoji dėžė“ Lietuvos virėjų komanda, kurios narys buvo ir jis, laimėjo komandinį auksą.

Tai teikia vilčių. Ir kai prie visų gerų „Grey“ dalykų – erdvių, stiliaus, patrauklaus valgiaraščio, pusryčių meniu, kino pirmadieniais, net nemokamo vandens buteliuose – šefas pridės kietesnę ranką, čia bus gera vieta. Nes būti ant turistinio kelio dar nieko nereiškia. Svarbu nebūti pilkam.

infogr.am::infogram_0_vz_restoranu_reitingas

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Legendinio šefo P. Bocuse restoranas neteko „Michelin“ žvaigždės

Gurmaniškąją Prancūzijos gyventojų dalį sukrėtė žinia: legendinio prancūzų virtuvės šefo Paul Bocuse...

Laisvalaikis
2020.01.17
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
Virtuvės meistrai D. Praspaliauskas ir T. Rimydis apie restoranų tendencijas: tvaru ir lokalu Premium

Avokadai, burokėliai, Benedikto kiaušiniai, mėsainiai, sezoninės daržovės ir vaisiai, atsakingas vartojimas –...

Laisvalaikis
2020.01.14
Vynas veganams – misija įmanoma

Turint galvoje, jog vynas yra produktas iš vynuogių ir mielių, galima manyti, kad visi vynai yra tinkami...

Laisvalaikis
2020.01.12
Jūrų gėrybių restorane – ir cukrus iš vandenyno

Ispanas virtuvės meistras Angelas Leonas sakosi pasišventęs misijai skatinti tvarumą ir atsakingą vartojimą.

Laisvalaikis
2020.01.09
Lietuvos vyndariai: pagaminti sunku, o parduoti – dar sunkiau Premium

Lietuviško vyno pardavimai, sumenkę dėl 2017 m. padidinto akcizų mokesčio, pernai stabilizavosi. Vis dėlto...

Pramonė
2020.01.09
„Impossible Foods“ pristatė augalinę kiaulieną 2

Augalinės kilmės proteinus kurianti bendrovė „Impossible Foods“, rinkai siūlanti „Impossible Burger“, Las...

Pramonė
2020.01.07
Brangiausio vyno butelis kainavo 30.000 Eur

Išgirdę apie reto, kolekcinio, aukcionuose parduodamo vyno kainas, pečiais gūžčioja ne vienas – toks butelis...

Laisvalaikis
2020.01.06
Pasaulinė vyno pramonė subrendo transformacijai Premium 1

Vyndarystė nuo seno laikoma vienu iš transformacijos simbolių. Ir nors šis gėrimas skaičiuoja jau 9.000...

Pramonė
2020.01.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau