Latviai kviečia atrasti šiuolaikinę jų virtuvę

Publikuota: 2015-12-10
Virtuvės meistrai Maris Jansonas (kairėje) ir Egidijus Lapinskas dalijasi patirtimi. Juditos Grigelytės nuotr.
Virtuvės meistrai Maris Jansonas (kairėje) ir Egidijus Lapinskas dalijasi patirtimi. Juditos Grigelytės nuotr.
 

Ketvirtadienį, gruodžio 10 d., sostinės restorane „Dine“ prasidėjo Latvijos gastronomijos savaitgalis „Riga. Your Flavourite city“. Gruodžio 10–12 d. čia laukiami gurmanai, norintys paragauti šiuolaikinės latvijos virtuvės patiekalų, kuriuos restorano svečiams gamins ir patieks vienas geriausių Latvijos virtuvės meistrų Maris Jansonas.

„Gastronomijos savaitgalis Vilniuje – tai kvietimas ir paskatinimas nors vienai dienai atvykti į Latvijos sostinę ir atrasti dar nepatirtų skonių geriausiose Rygos restoranuose. Ypač rekomenduoju Rygoje pasilankyti šventiniu laikotarpiu – tuo pačiu apsilankysite kalėdinėje mugėje, gausiuose kultūriniuose renginiuose“, – per renginio pristatymą visuomenei kalbėjo Vita Jermoloviča, Rygos turizmo plėtros biuro valdybos narė.

Panašūs produktai

Egidijus Lapinskas, „Dine“ virtuvės šefas ir bendraturtis, pasidžiaugė sulaukęs garbingo svečio – vieno geriausių Latvijos virtuvės šefų Mario Jansono, kuris restorano svečiams sudarė ypatingą Rygos valgiaraštį, kuriame – iš tradicinių latviškų produktų pagaminti šiuolaikinės Latvijos virtuvės patiekalai. „Lietuvos ir Latvijos virtuvėse mėgstami panašūs produktai, tačiau, kaip jau teko pačiam įsitikinti, valgių gaminimo būdai ir skoniai abiejose šalyse skirtingi. Mums ši partnerystė labai smagus išbandymas ir, manau, pasisemsime idėjų savo virtuvei“, – sakė jis.

„Vilniuje pasiūlysime produktus, kurie geriausiai atspindi Latvijos virtuvę. Naudodami vis daugiau natūralių produktų, stengiamės pabrėžti vietinių produktų skonio niuansus ir pateikti juos šiuolaikiškai ir paprastai. Svečiams pasiūlysime elnienos, Baltijos strimėlių ir mūsiškės ruginės duonos“, – sakė M. Jansonas, Rygos restorano „Bibliotēka ?1 Restorāns“ vyriausiasis virėjas.

Demonstravo talentą

Po įžanginių kalbų abiejų virėjų laukė „Juodosios dėžės“ rungtis. Lietuvis ir latvis vienas kitam paruošė užduotis, kurių metu reikėjo paruošti patiekalus iš dėžėje rastų produktų.

Ponui Lapinskui teko gaminti firminį p. Jansono varškės desertą su juodos duonos ir šokolodo trupiniais.

Svečiui iš Latvijos teko ruošti šaltą užkandį su sūdyta lašiša. Šalia lašišos pamatęs tokius produktus kaip kiaušiniai, garstyčios, alyvuogių aliejus, p. Jansonas sako iš karto supratęs, kad teks pačiam pasigaminti majonezą. „Čia tas pats, kas muzikantui natas pamatyti“, – juokėsi jis. Į majonezą įmaišė ir dėžėje rasto valgomojo rašalo, kuris gaminamas iš sepijų, tad šis įgavo pilką spalvą.

Šalia plonai pjaustytos lašišos gabalėlių šefas lėkštėje išdėliojo marinuotus vyšninius pomidorus, juostelėmis pjaustytus ir šiek tiek pamarinuotus agurkus, užkandį papuošė moliūgų traškučiais ir palaistė paties paruoštu majonezu.

Ruošdamas užkandį charizmatiškas svečias negailėjo patarimų smalsiai gaminimo procesą stebintiems renginio svečiams. Ypač akcentavo, kad patiekaluose reikia naudoti tik šviežiai maltus pipirus.

„Šiuolaikinė virtuvė yra tai, ką sukuriame dabar, t. y. 2015 m. Po 20 metų mūsų irgi bus šiuolaikiška, tačiau kitokia. Mums (ir Jums) dabar svarbiausia savo tradicinius produktus patiekaluose suderinti taip, kad jie būtų įdomūs ir kitų šalių gyventojams“, – pasibaigus renginiui VŽ sakė p. Jansonas.

FOTOGALERIJA Restorane „Dine“ svečiuojasi garsus Latvijos šefas M.Jansonas (12 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01
Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas 8

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus...

Laisvalaikis
2018.06.28
30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų

Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų...

Laisvalaikis
2018.06.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau