Latviai kviečia atrasti šiuolaikinę jų virtuvę

Publikuota: 2015-12-10
Virtuvės meistrai Maris Jansonas (kairėje) ir Egidijus Lapinskas dalijasi patirtimi. Juditos Grigelytės nuotr.
Virtuvės meistrai Maris Jansonas (kairėje) ir Egidijus Lapinskas dalijasi patirtimi. Juditos Grigelytės nuotr.
 

Ketvirtadienį, gruodžio 10 d., sostinės restorane „Dine“ prasidėjo Latvijos gastronomijos savaitgalis „Riga. Your Flavourite city“. Gruodžio 10–12 d. čia laukiami gurmanai, norintys paragauti šiuolaikinės latvijos virtuvės patiekalų, kuriuos restorano svečiams gamins ir patieks vienas geriausių Latvijos virtuvės meistrų Maris Jansonas.

„Gastronomijos savaitgalis Vilniuje – tai kvietimas ir paskatinimas nors vienai dienai atvykti į Latvijos sostinę ir atrasti dar nepatirtų skonių geriausiose Rygos restoranuose. Ypač rekomenduoju Rygoje pasilankyti šventiniu laikotarpiu – tuo pačiu apsilankysite kalėdinėje mugėje, gausiuose kultūriniuose renginiuose“, – per renginio pristatymą visuomenei kalbėjo Vita Jermoloviča, Rygos turizmo plėtros biuro valdybos narė.

Panašūs produktai

Egidijus Lapinskas, „Dine“ virtuvės šefas ir bendraturtis, pasidžiaugė sulaukęs garbingo svečio – vieno geriausių Latvijos virtuvės šefų Mario Jansono, kuris restorano svečiams sudarė ypatingą Rygos valgiaraštį, kuriame – iš tradicinių latviškų produktų pagaminti šiuolaikinės Latvijos virtuvės patiekalai. „Lietuvos ir Latvijos virtuvėse mėgstami panašūs produktai, tačiau, kaip jau teko pačiam įsitikinti, valgių gaminimo būdai ir skoniai abiejose šalyse skirtingi. Mums ši partnerystė labai smagus išbandymas ir, manau, pasisemsime idėjų savo virtuvei“, – sakė jis.

„Vilniuje pasiūlysime produktus, kurie geriausiai atspindi Latvijos virtuvę. Naudodami vis daugiau natūralių produktų, stengiamės pabrėžti vietinių produktų skonio niuansus ir pateikti juos šiuolaikiškai ir paprastai. Svečiams pasiūlysime elnienos, Baltijos strimėlių ir mūsiškės ruginės duonos“, – sakė M. Jansonas, Rygos restorano „Bibliotēka ?1 Restorāns“ vyriausiasis virėjas.

Demonstravo talentą

Po įžanginių kalbų abiejų virėjų laukė „Juodosios dėžės“ rungtis. Lietuvis ir latvis vienas kitam paruošė užduotis, kurių metu reikėjo paruošti patiekalus iš dėžėje rastų produktų.

Ponui Lapinskui teko gaminti firminį p. Jansono varškės desertą su juodos duonos ir šokolodo trupiniais.

Svečiui iš Latvijos teko ruošti šaltą užkandį su sūdyta lašiša. Šalia lašišos pamatęs tokius produktus kaip kiaušiniai, garstyčios, alyvuogių aliejus, p. Jansonas sako iš karto supratęs, kad teks pačiam pasigaminti majonezą. „Čia tas pats, kas muzikantui natas pamatyti“, – juokėsi jis. Į majonezą įmaišė ir dėžėje rasto valgomojo rašalo, kuris gaminamas iš sepijų, tad šis įgavo pilką spalvą.

Šalia plonai pjaustytos lašišos gabalėlių šefas lėkštėje išdėliojo marinuotus vyšninius pomidorus, juostelėmis pjaustytus ir šiek tiek pamarinuotus agurkus, užkandį papuošė moliūgų traškučiais ir palaistė paties paruoštu majonezu.

Ruošdamas užkandį charizmatiškas svečias negailėjo patarimų smalsiai gaminimo procesą stebintiems renginio svečiams. Ypač akcentavo, kad patiekaluose reikia naudoti tik šviežiai maltus pipirus.

„Šiuolaikinė virtuvė yra tai, ką sukuriame dabar, t. y. 2015 m. Po 20 metų mūsų irgi bus šiuolaikiška, tačiau kitokia. Mums (ir Jums) dabar svarbiausia savo tradicinius produktus patiekaluose suderinti taip, kad jie būtų įdomūs ir kitų šalių gyventojams“, – pasibaigus renginiui VŽ sakė p. Jansonas.

FOTOGALERIJA Restorane „Dine“ svečiuojasi garsus Latvijos šefas M.Jansonas (12 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kalifornijos restoranai nebeduos plastikinių šiaudelių, jei nepaprašysite

Jei norėsite gerti gėrimą per šiaudelį Kalifornijoje (JAV), turėsite jo paprašyti. Priešingu atveju kavinėje...

Vadyba
2018.09.22
„Auga Group“ vadovas: ekologiškas maistas nėra prabangos prekė 10

Kęstutis Juščius, „Auga Group“ valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad gamintojams atėjo puikus laikas...

Agroverslas
2018.09.22
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau