Latviai kviečia atrasti šiuolaikinę jų virtuvę

Publikuota: 2015-12-10
Virtuvės meistrai Maris Jansonas (kairėje) ir Egidijus Lapinskas dalijasi patirtimi. Juditos Grigelytės nuotr.
Virtuvės meistrai Maris Jansonas (kairėje) ir Egidijus Lapinskas dalijasi patirtimi. Juditos Grigelytės nuotr.
 

Ketvirtadienį, gruodžio 10 d., sostinės restorane „Dine“ prasidėjo Latvijos gastronomijos savaitgalis „Riga. Your Flavourite city“. Gruodžio 10–12 d. čia laukiami gurmanai, norintys paragauti šiuolaikinės latvijos virtuvės patiekalų, kuriuos restorano svečiams gamins ir patieks vienas geriausių Latvijos virtuvės meistrų Maris Jansonas.

„Gastronomijos savaitgalis Vilniuje – tai kvietimas ir paskatinimas nors vienai dienai atvykti į Latvijos sostinę ir atrasti dar nepatirtų skonių geriausiose Rygos restoranuose. Ypač rekomenduoju Rygoje pasilankyti šventiniu laikotarpiu – tuo pačiu apsilankysite kalėdinėje mugėje, gausiuose kultūriniuose renginiuose“, – per renginio pristatymą visuomenei kalbėjo Vita Jermoloviča, Rygos turizmo plėtros biuro valdybos narė.

Panašūs produktai

Egidijus Lapinskas, „Dine“ virtuvės šefas ir bendraturtis, pasidžiaugė sulaukęs garbingo svečio – vieno geriausių Latvijos virtuvės šefų Mario Jansono, kuris restorano svečiams sudarė ypatingą Rygos valgiaraštį, kuriame – iš tradicinių latviškų produktų pagaminti šiuolaikinės Latvijos virtuvės patiekalai. „Lietuvos ir Latvijos virtuvėse mėgstami panašūs produktai, tačiau, kaip jau teko pačiam įsitikinti, valgių gaminimo būdai ir skoniai abiejose šalyse skirtingi. Mums ši partnerystė labai smagus išbandymas ir, manau, pasisemsime idėjų savo virtuvei“, – sakė jis.

„Vilniuje pasiūlysime produktus, kurie geriausiai atspindi Latvijos virtuvę. Naudodami vis daugiau natūralių produktų, stengiamės pabrėžti vietinių produktų skonio niuansus ir pateikti juos šiuolaikiškai ir paprastai. Svečiams pasiūlysime elnienos, Baltijos strimėlių ir mūsiškės ruginės duonos“, – sakė M. Jansonas, Rygos restorano „Bibliotēka ?1 Restorāns“ vyriausiasis virėjas.

Demonstravo talentą

Po įžanginių kalbų abiejų virėjų laukė „Juodosios dėžės“ rungtis. Lietuvis ir latvis vienas kitam paruošė užduotis, kurių metu reikėjo paruošti patiekalus iš dėžėje rastų produktų.

Ponui Lapinskui teko gaminti firminį p. Jansono varškės desertą su juodos duonos ir šokolodo trupiniais.

Svečiui iš Latvijos teko ruošti šaltą užkandį su sūdyta lašiša. Šalia lašišos pamatęs tokius produktus kaip kiaušiniai, garstyčios, alyvuogių aliejus, p. Jansonas sako iš karto supratęs, kad teks pačiam pasigaminti majonezą. „Čia tas pats, kas muzikantui natas pamatyti“, – juokėsi jis. Į majonezą įmaišė ir dėžėje rasto valgomojo rašalo, kuris gaminamas iš sepijų, tad šis įgavo pilką spalvą.

Šalia plonai pjaustytos lašišos gabalėlių šefas lėkštėje išdėliojo marinuotus vyšninius pomidorus, juostelėmis pjaustytus ir šiek tiek pamarinuotus agurkus, užkandį papuošė moliūgų traškučiais ir palaistė paties paruoštu majonezu.

Ruošdamas užkandį charizmatiškas svečias negailėjo patarimų smalsiai gaminimo procesą stebintiems renginio svečiams. Ypač akcentavo, kad patiekaluose reikia naudoti tik šviežiai maltus pipirus.

„Šiuolaikinė virtuvė yra tai, ką sukuriame dabar, t. y. 2015 m. Po 20 metų mūsų irgi bus šiuolaikiška, tačiau kitokia. Mums (ir Jums) dabar svarbiausia savo tradicinius produktus patiekaluose suderinti taip, kad jie būtų įdomūs ir kitų šalių gyventojams“, – pasibaigus renginiui VŽ sakė p. Jansonas.

FOTOGALERIJA Restorane „Dine“ svečiuojasi garsus Latvijos šefas M.Jansonas (12 nuotr.)

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Klimato kaitą jaučiame skrandžiu Premium

Klimato kaitą dar dažnai įsivaizduojame kaip mistinį reiškinį, kuris keičia Žemės veidą, tačiau neliečia mūsų...

Laisvalaikis
13:52
Siekdami priartėti prie „nulio atliekų“, bando keisti vartojimo įpročius Premium

Jeigu daržovės užaugintos natūraliu būdu, jų išorė neturi reikšmės nei skoniui, nei maistinei vertei, o...

Prekyba
07:54
Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 26

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau