Į Trentiną – ir slidinėti, ir degustuoti

Publikuota: 2015-12-06
Slidininkų rojumi vadinamų Dolomitinių Alpių itališkojigrandinės dalis dunkso būtent čia. „Matton“ nuotr.
Slidininkų rojumi vadinamų Dolomitinių Alpių itališkojigrandinės dalis dunkso būtent čia. „Matton“ nuotr.
 

Šiaurės rytų Italijos autonominis regionas Trentinas-Pietų Tirolis (it. Trentino-Alto Adige; vokiečių k. Trentino-Sudtirol) ir jo sostinė Trentas, ko gero, pažįstamas dažnam užsieniuose slidinėjančiam lietuviui – slidininkų rojumi vadinamų Dolomitinių Alpių itališkoji grandinės dalis dunkso būtent šiame ir kaimyniniame Veneto regionuose.

Trentinas ir Pietų Tirolis dažnai minimi kartu. Tai stebina, nes, nežiūrint geografinio artumo, vokiškai kalbantis Pietų Tirolis prie Adidžės upės ištakų ir Trentinas neįtikėtinai skiriasi savo kultūra. Lygiai taip pat skiriasi ir šių regionų vyndarystė. Pietų Tirolyje dominuoja maži šeimyninai ūkiai, parduodantys savo vynus vietos rinkoje ir labai menkai eksportuojantys į kitas šalis. Tuo tarpu stambūs Trentino kooperatyvai vienija šimtus vynuogių augintojų. Jų daromi vynai populiarūs visoje Europoje, juolab, kad regione vyno įvairovė didžiulė – nuo geriausiu itališku putojančiu vynu vadinamo „Trentodoc“ prekių ženklo, baltųjų ir raudonųjų iš vietinių ir tarptautinių vynuogių veislių, iki saldžiojo „Vino Santo“. Šįkart – apie Trentino vynus, nes būtent į šio regiono vyno festivalį senąjame Trento mieste dešimtį profesionalių vyno vertintojų iš Europos pakvietė „Consorzio di Tutela“ – Trentino vyno konsorciumas.

Šventė visam miestui

Italai vyno šventes moka švęsti. Į XVI a. statytus Roccabruna (tai viena iš seniausių Trentino aristokratų šeimų) rūmus nuo pat ryto traukia gausybė lankytojų. Degustacijos vyksta rūmų salėse ir kiemeliuose. Galima sakyt, visas Trento senamiestis gyvuoja festivalio dvasia. Restoranai ir barai patiekia specialius vyno ir maisto derinius, miesto skveruose vyksta vyno seminarai. Mums, festivalio svečiams, skirtos trys popietės aplankyti vynuogynus lydint vyndariams ir du ankstyvi rytai degustacijoms po 40 ir 80 vynų.

Trentino vynuogynai plyti nuo Gardos ežero iki Dolomitinių Alpių papėdžių. Gaivus vėjelis dvelkia nuo 400 ežerų bei Alpių ledynų. Dėl mikroklimatų įvairovės, kurią lemia Viduržemio jūra ir kalnai, įvairi dirvos sudėtis ir šimtametės vyndarytės tradicijos, kasmet čia padaroma 1 mln. hektolitrų įvairiausio vyno. Pirmenybę teikiama baltiesiems. Regione auginama gausybė tarptautinių vynuogių veislių – ‚Chardonnay‘, ‚Pinot Grigio‘, ‚Merlot‘, ‚Pinot Noir‘, vokiška ‚Muller Thurgau‘. Daug dėmesio skiriama ir vietinėms veislėms ‚Teroldego‘, ‚Marzemino‘, ‚Nosiola‘...

Cembros slėnyje

Cembros slėnis abstulbina nuo pat pirmojo vaizdo. Vynuogynų grožio neįmanoma nusakyti: vieni pakopomis leidžiasi nuo aukščiausių kalnų, kiti – tarsi koptų į kalnus. Susodinti stačiose terasose, apsupti nesibaigiančių akmenų sienomis. Tai – kalnų aromatais pasižyminčios baltosios veislės ‚Muller Thurgau‘ augimvietė. Būtent šiame slėnyje ši vynuogė pasižymi unikaliu, vietinį terroir atspindinčiu charakteriu. Auginama daugiau nei 300 m aukštyje, kai kur ji „užsikabaroja“ net iki 900 m. Didžiuliai temperatūrų svyravimai ir Cembra slėnio magminės uolienos dirva idealiai tinka ‚Muller Thurgau‘, auginamai čia daugiau nei 80 m.

Sukame į „Villa Corniole“ , vynuogynais ir obelų sodais apsuptą nedidelį šeimos ūkį. Jo valdos – vos 10 ha vynuogynų. Svetingi šeimininkai siūlo blyškiai gelsvos spalvos, žaliais atspalviais šviečiančio baltojo ‚Muller Thurgau‘ vyno. Jis subtiliai kvepia rozmarinais, šalavijais, be galo lengvas, gaivus ir minerališkas.

Trentino karalienės valdose

Kitos dienos popietė skirta Piana Rotaliana slėniui tarp Adidžės ir Nočės upių. Tai – raudonosios vietinės vynuogės ‚Teroldego‘ augimvietė, aliuvinis sąnašinis šios srities dirvožemis puikiai tinka šiai vynuogei, vadinamai Trentino karaliene.

Po vynuogynus mus lydi „Mezzacorona“ , didžiausio vyno kooperatyvo, vyndarys Lucio Matricardi. „Tai – išprotėjusi vynuogė – iš jos gali padaryti visai lengvai geriamą vyną ir tuo pačiu – svarų ir sudėtingą.“ – sako p. Matricardi.

Kad geriau suprastume šios unikalios vynuogės būdą, keliaujame su p. Lucio pas vieną iš „Mezzacorona“ partnerių – vynuogių augintojų šeimą. Ragaujame „Teroldego“ vyną ir negalim atsistebėti tamsia jo spalva (p. Lucio sako, kad viduramžiais šis vynas dėl intensyvios spalvos buvo vadinamas „drakono krauju“), tamsių uogų, prieskonių aromatais, tvirtu charakteriu. Vynuogių augintojas mosteli į ūkio pasididžiavimą – tai daugiau nei 100 m. skaičiuojantis storakamienis vynmedis, kurį ūkininkai švelniai vadina mama.

Prie Gardos ežero

Paskutinė popietė – prie Gardos ežero. Po alyvmedžių giraites lydi „Azienda Rivla del Garda“ atstovas. Šių metų alyvuogių derlius puikus! Palyginti su nelemtais 2014-aisiais, kai alyvmedžius užpuolė ligos, šiemet vaizdas visai kitoks - uogos sveikos, tvirtos, žvilgančios. Vynuogyne šalia baigia nokti kilnioji ‚Cabernet Sauvignon‘. Jai Gardos ežero kaimynystė itin tinka – ankstyva ryto saulė, drėgmė, molinga uoliena vos ne kasmet leidžia subrandinti puikių derlių, iš kurio „Azienda Rivla del Garda“ vyndarys daro ilgaamžį vyną, geriausias savo savybes atskleidžiantį tik po ilgo brandinimo.

Valagarinos slėnyje, Isera kaimelio prieigose, laukia pažintis su kita vietine vynuoge – ‚Marzemino‘. Ši vynuogė čia pradėta auginti Venecijos respublikos laikais. Ji buvo tokia svarbi, kad pateko į W. A. Mozarto operos „Don Žuanas“ libretą: „Versa il vino! Eccellente Marzemino!“.

Mus pasitikęs „Cantina D’Isera“ vyninės vadovas ir vyndarys Massimo Tarter vedasi vynuogynų tuneliu, apaugusiu lapuotais ūgliais. Nuo stataus šlaito veria nuostabus vaizdas i Adidžės upę, kur tik akys mato – kalnų papėdėse plyti vynuogynai. Vyndarys pasakoja, kad šiose vietose dirvožemis ypatingas – jo pagrindą sudaro bazaltinė uoliena, itin tinkama vietos vynmedžiams. Už upės bazalto nebėra, todėl ten daromi visai kitokie vynai – „Marzemino Ziresi“.

Degustuoti vynų į vyninės kiemą grįžtame temstant. Šeimininkas paraiko savo daryto vytinto kumpio, jo žmona – naminio sūrio. O p. Massimo vieną po kito atkemša „Marzemino“ vyno butelius.

Vynas atrodo gana lengvas ir švelnus, kvepia slyvomis, miško uogomis, žibuoklėmis. Poskonyje juntamas lengvas karstelėsimas primena pelyną, karčiąsias žoleles. Toks vynas gali patikti arba ne, tačiau aišku viena, kad jis turi labai savitą charakterį ir nepanašus į jokį kitą.

Trentino putojantysis

Reiktų paminėti dar vieną išskirtinį Trentino vyną – putojantį „Trentodoc“. Šių apylinkių putojančio vyno istorija yra glaudžiai susijusi su vyndariu Giulio Ferrari – tai jis pirmasis, dar 1902 m., itališkoms vynuogėms pritaikė tradicinį Šampanės gamybos metodą. Putojantieji Trentine daromi tik šiuo būdu (methode traditionele), per metus jų pagaminama apie 8 mln. butelių . Tai antras pasaulyje putojantis vynas po šampano, kuriam suteikta apeliacija tarp Italijos gamintojų DOC jie gavo pirmieji. Šiems vynams daryti naudojamos tos pačios vynuogių veislės, kaip ir šampanui – ‚Chardonnay‘, ‚Pinot Noir‘, šiek tiek ‚Meunier‘ ir ‚Pinot Blanc‘.

Iš gausybės festivalio metu išragautų putojančių vynų, labiausiai įsiminė keletas.

„Maso Martis Rose“ – šviesios lašišos spalvos, sprogstantis raudonųjų uogų aromatais, itin koncentruotas ir sodrus, sykiu – labai elegantiškas.

„Endrizzi Brut Riserva Pian Castello“ tiek išoriškai, tiek stiliumi priminė „Bollinger“ šampaną su aromatuose dominuojančia riešutine nata, ypatingo skvarbumo gaivia rūštimi ir ilgu poskoniu.

Pabaigai – šiek tiek deserto. „Vino Santo Trentino“ – mistinis vynas, praeityje plačiai naudotas mišių metu. Daromas tik iš vytintų ‚Nosiola‘ vynuogių, spaudžiamų prieš Velykas, brandinamas ilgiau nei 6 metus. Auksinės gintaro spalvos, sodrus ir sykiu gyvybingas, šilkinės tekstūros ir niekada nenuobodus saldusis vynas. Kasmet jo padaroma tik apie 50.000 butelių.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Geriausiuose pasaulio restoranuose - sakės renesansas

Pasaulio gastronomijos sostinėse – Honkonge, Niujorke, Londone, Kopenhagoje, San Sebastiane ir net Paryžiuje...

Laisvalaikis
2018.06.23
Iliustruotoji istorija: išradimas, palengvinęs buitį 1954 m.

1954-aisiais amerikiečių namus užplūdo trijų skyrių aliuminio folijos indeliai. Naujas reiškinys „TV pietūs“...

Laisvalaikis
2018.06.23
Molekulinė virtuvė jūsų namuose Premium

Jei pažvelgtume šimtus metų į praeitį ir iki dabar, maisto gamyba ne taip jau smarkiai ir keitėsi. Esminiai...

Verslo klasė
2018.06.23
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
2018.06.20
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06
Britai už alų moka gerokai daugiau nei kaina, kurią laiko priimtina

Britų aludžių lankytojai už pintą alaus vidutiniškai moka 60 pensų daugiau nei kaina, kurią jie patys...

Laisvalaikis
2018.06.02

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau